CARSNEWS
AUTONEWS

Τι θα κρίνει την επόμενη ημέρα στην αγορά ακινήτων – Παραμένει θετικό το momentum

Κομβικής σημασίας για την πορεία της κτηματαγοράς είναι το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η σταθερότητα της οικονομίας, ο τουρισμός, αλλά και οι επενδύσεις. Στον αντίποδα αυτών των προσδοκιών υπάρχουν οι φόβοι που πηγάζουν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την πορεία των επιτοκίων, αλλά και την πορεία του πληθωρισμού που επηρεάζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, που ενδεχομένως μπορεί να ανακόψουν αυτή τη θετική δυναμική.

Για την ώρα, οι καλύτερες επιδόσεις στο κλάδο των ακινήτων έχουν καταγραφεί στους τομείς των αποθηκευτικών χώρων, των γραφείων και των ξενοδοχείων, γεγονός που ενισχύει τις προσδοκίες για συνεχιζόμενη ανάπτυξη και ευκαιρίες για επενδύσεις.

Τα παραπάνω αποτελούν τα συμπεράσματα από τη νέα μελέτη της Επιτροπής Real Estate & Development του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, η οποία επισημαίνει ότι οι οικιστικές και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις κατατάσσονται στους πιο «υπερτιμημένους» τομείς της εγχώριας αγοράς ακινήτων. Αντιθέτως, η δεύτερη κατοικία, τα ξενοδοχεία, τα γραφεία υψηλών προδιαγραφών και οι αποθηκευτικοί χώροι φαίνεται να έχουν περαιτέρω ανοδικές προοπτικές. Αυτή η διαφοροποίηση στις επιδόσεις των τομέων είναι κρίσιμη για την κατανόηση του πώς θα κινηθούν οι επενδυτές και οι καταναλωτές στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Λευτέρη Σικαλίδη, ο στόχος της μελέτης είναι «να παρέχει μια πλήρη ανάλυση των τάσεων και των επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν στη χώρα μας, υποστηρίζοντας τη λήψη αποφάσεων για τους ενδιαφερόμενους στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα». Αυτή η ανάλυση είναι απαραίτητη για να διαμορφωθούν στρατηγικές που θα επιτρέψουν την εκμετάλλευση των ευκαιριών και την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Ειδικότερα, σχετικά με τους τομείς που έχουν προοπτική βελτίωσης, οι αποθήκες συγκεντρώνουν την υψηλότερη βαθμολογία σε σχέση με την ποιότητα και τον όγκο των νέων κατασκευών, ακολουθούμενες από τα γραφεία. Στην τρίτη θέση, κυρίως όσον αφορά την προοπτική της περαιτέρω βελτίωσης της ποιότητάς τους, βρίσκονται τα ξενοδοχεία. Η δεύτερη κατοικία, από την άλλη, συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία για την προοπτική της αύξησης των τιμών, με τα ξενοδοχεία επίσης να απολαμβάνουν υψηλή βαθμολογία σε αυτόν τον τομέα.

Πυλώνας ανάπτυξης ο τουρισμός

Σχετικά με τα ισχυρά «χαρτιά» του εγχώριου real estate για το δεύτερο εξάμηνο του 2024, η μελέτη του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου προτάσσει τη θετική πορεία του τουρισμού, που συνδέεται με το αυξανόμενο ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Αυτή η αύξηση του ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές και επισκέπτες έχει θετική επίδραση στη ζήτηση για ακίνητα, προσφέροντας πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, η προοπτική μείωσης των επιτοκίων σε συνδυασμό με τη δυναμική ζήτηση στον τομέα των ακινήτων δημιουργούν ευνοϊκές προϋποθέσεις. Η καλύτερη διαχείριση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και η δημιουργία εξειδικευμένων και ποιοτικών προϊόντων στον τομέα των ακινήτων αποτελούν επίσης πλεονεκτήματα που μπορούν να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος περιλαμβάνουν, εκτός από την αβεβαιότητα στο γεωπολιτικό επίπεδο, τα υψηλά επιτόκια και το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος. Επίσης, ο τομέας των κατασκευών αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, πρόβλημα που αναμένεται να ενταθεί όσο προχωρούν μεγάλα έργα, όπως το project του Ελληνικού. Οι συνέπειες του πληθωρισμού και του υψηλού κόστους ζωής επιβαρύνουν την προσιτή στέγαση, που έχει αναχθεί σε πιεστικό κοινωνικό ζήτημα, εντείνοντας την ανάγκη για λύσεις που θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε κατοικία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ανεπάρκεια υποδομών και οι καθυστερήσεις σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις είναι επίσης μεγάλες προκλήσεις που μπορεί να περιορίσουν την ανάπτυξη του κλάδου. Η μελέτη αναφέρεται επίσης στο πολύ σημαντικό ζήτημα των περιβαλλοντικών προκλήσεων που γίνονται συνεχώς πιο έντονες, απαιτώντας προσαρμογές και καινοτομίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Συνολικά, το μέλλον της ελληνικής αγοράς ακινήτων φαίνεται να έχει πολλές προοπτικές, αλλά και προκλήσεις που απαιτούν προσεκτική διαχείριση και στρατηγική προσέγγιση. Η αναγνώριση των τάσεων και των αναγκών της αγοράς θα είναι κρίσιμη για την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται.

Related Articles

Λ. Ελευθερίου για το metoo: Ένας άνθρωπος που είναι διάσημος, μπορεί μια ρετσινιά να την κουβαλάει σε όλη του τη ζωή

cars

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των καυσίμων;

cars

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων, 21/7/2024

Cupra El-Born. Το πρώτο ηλεκτρικό hot-hatch του VW Group.

cars

Αναβίωσε το Μπουρανί στον Τύρναβο με κέφι, πειράγματα και τεράστιους φαλλούς

cars

Η BMW δεν γυρνά την πλάτη στα προσιτά μοντέλα!

cars

cars

Pininfarina Battista Anniversario. Ακόμα πιο ειδικό, ακόμα πιο exclusive!

cars

Toyota Yaris Cross Adventure. Ακόμα πιο περιπετειώδες.

cars