CARSNEWS
AUTONEWS

Αναβίωσε το Μπουρανί στον Τύρναβο με κέφι, πειράγματα και τεράστιους φαλλούς

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αναβιώσει στον Τύρναβο το Μπουρανί, το περίφημο έθιμο που προσελκύει πλήθος κόσμου, στο φινάλε των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην περιοχή.

Ξεκίνησε από τον Προφήτη Ηλία από τον Σύλλογο Γαϊτανάκι Μπουρανί και τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Συλλόγου Τυρνάβου. Το Διονυσιακό έθιμο που υμνεί τη γονιμότητα της γης και τους καρπούς που προσφέρει στους ανθρώπους.

Τι είναι όμως το μπουρανί, που δίνει το όνομά του σε αυτό το οργιαστικό καρναβάλι; Πρόκειται για ένα παραδοσιακό φαγητό της περιοχής: μια σούπα, η οποία φτιάχνεται με τα άγρια χόρτα που αρχίζουν να βγαίνουν στο γύρισμα του χειμώνα προς την άνοιξη.

Πώς ξεκίνησε

Το Μπουρανί και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στον Τύρναβο εντοπίζονται το 1898, ενώ το διονυσιακό «έθιμο του φαλλού» προέρχεται από την Κεφαλλονιά. Η λατρεία, και κυρίως η λιτανεία-περιφορά του φαλλού, ως σύμβολο της γονιμότητας, αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος των διονυσιακών τελετών για την εξασφάλιση της ευκαρπίας και ευγονίας.

Τα πρώτα στοιχεία για την τέλεση του εθίμου εμφανίζονται το 1898. Σε κάθε περίπτωση η σχέση με τα διονυσιακά δρώμενα είναι εμφανής.

Οι Τυρναβίτες γεωργοί κατά κύριο λόγο διατήρησαν αυτό το έθιμο και το διαφύλαξαν παρά τις απαγορεύσεις που δέχτηκε κατά περιόδους. Κάθε χρόνο, την Καθαρά Δευτέρα κατέφθαναν στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία οι μπουρανίτες σε πομπή, άναβαν φωτιά και ετοίμαζαν το «μπουρανί», μια αλάδωτη χορτόσουπα από τα πρώτα χόρτα της άνοιξης με λίγο ξύδι για να τα νοστιμίζει.

Αυτή την πρόσφεραν στους «μυημένους» και πίνοντας κρασί ή ένα γαλακτόχρουν κράμα ούζου ή τσίπουρου με νερό, άρχιζε ο χορός και τα τραγούδια, οι αστεϊσμοί και τα πειράγματα με άσεμνες βασικά εκφράσεις.

Ο «Αρχιμπουρανίτης» εκλεγόταν από τους παρευρισκόμενους, στόλιζε το κεφάλι του με μια ταινία που συγκρατούσε έναν πήλινο φαλλό και ξεκινούσε πρώτος το χορό. Οι υπόλοιποι με μουτζουρωμένα από καπνιά πρόσωπα, τραγουδούσαν και χόρευαν. Στη μέση στεκόταν ο «Κάβουκας», μασκαρεμένος φορώντας στη μέση του ζώνη από κουδούνια και φαλλικά ομοιώματα. Πολλοί από τους άντρες που συμμετείχαν κρατούσαν στα χέρια τους φαλλούς, σαν σκήπτρα κατασκευασμένα από ξύλο ή πηλό ή ακόμα και από ψωμί και που αποτελούσαν το κυριότερο τελετουργικό σύμβολο.

*Πηγή φωτογραφιών: larissanet.gr

Related Articles

Διέρρευσε το νέο Ford EcoSport Active.

cars

Mercedes Α250e hatchback & A250e Sedan. Διαθέσιμα και στη χώρα μας

cars

Daytona U125 & G125. Nέες προτάσεις

cars

Με το νέο Skoda Kamiq  στα μπάνια του λαού!  Στην Voulitsa με τα ..1000cc!

cars

Mercedes GLB 200. Πολυσχιδής

cars

Jeep Avenger– Διαθέσιμο και στη χώρα μας

cars

Ο κοροναϊός επηρεάζει και την παγκόσμια παραγωγή!

cars

Κικίλιας: Ενώνουμε δυνάμεις και με τον ιδιωτικό τομέα στη μάχη για την προστασία των πολιτών και της χώρας

cars

Volkswagen ID.7: Αναμένεται στο τέλος της χρονιάς με αυτονομία 700 χιλιομέτρων

cars