CARSNEWS
F1 & RACES

Ήξερες πως ο Ολυμπιακός είχε ομάδα στη Formula;

Ήξερες πως ο Ολυμπιακός είχε ομάδα στη Formula;

5 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

(23/8/2023)

H Formula και το ποδόσφαιρο ενώσανε δυνάμεις και δημιούργησαν την Superleague Formula. Πώς ξεκίνησε; Πόσο κράτησε; Γιατί σταμάτησε; Αυτή είναι η περίεργη ιστορία της Superleague Formula.

Η αρχική ιδέα και τα πρώτα άκαρπα βήματα: η Premier 1 GP

Προτού δούμε πώς ο Ολυμπιακός εμπλέκεται με την Formula, ας δούμε λίγο την ιδέα πίσω από τον θεσμό που αργότερα ονομάστηκε Superleague Formula.

Το ποδόσφαιρο και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι δύο αθλήματα τα οποία έχουν κερδίσει τις καρδιές πολλών θεατών. Ωστόσο τα δύο αθλήματα, παρότι είναι και τα δύο ομαδικά, μοιράζονται ελάχιστα κοινά στοιχεία. Υπήρχε όμως ένας άνθρωπος που είχε διαφορετική γνώμη. Ο Colin Sullivan ήταν ο πρώτος που σκέφτηκε να «ενώσει» τα δύο αθλήματα σε μία διοργάνωση. Και έφτασε πολύ κοντά  στην υλοποίησή του.

Τον Αύγουστο του 2000 κυκλοφορούν ειδήσεις που μιλάνε για αυτή την νέα κατηγορία αγώνων, με όνομα Premier 1 Grand Prix. Τα αυτοκίνητα που θα συμμετείχαν θα «φορούσαν» τα χρώματα ομάδων ποδοσφαίρου από την Ευρώπη και την Νότια Αμερική. Θα είχαν κινητήρες Judd με απόδοση 750 ίππων, χωρίς ηλεκτρονικά βοηθήματα και θα χρησιμοποιούσαν slick ελαστικά από την Avon. Ένα τυπικό Σαββατοκύριακο θα αποτελούνταν από τα προκριματικά του Σαββάτου και δύο αγώνες την Κυριακή. Οι αγώνες κάλυπταν μια απόσταση 160 χιλιομέτρων ο καθένας, ενώ ενδιάμεσα υπήρχε μια παύση, κάτι σαν το ημίχρονο στο ποδόσφαιρο, διάρκειας 30 λεπτών.

Το αρχικό πλάνο ήταν το πρωτάθλημα να αρχίσει τον Ιούλιο του 2002 Πολλά γνωστά κλαμπ είχαν ήδη δηλώσει συμμετοχή στο πρωτάθλημα. Οι πρώτες ομάδες ήταν η Chelsea, η Feyenoord, η Valencia, η Lyon, η Leeds United, η Benfica, η Roma και η Lazio.  Το αρχικό πρόγραμμα όμως πήρε παράταση για το 2003, καθώς οι ομάδες δεν γέμιζαν τα 24 μονοθέσια που απαιτούσε το πρωτάθλημα. Μετά από λίγους μήνες, η ημερομηνία έναρξης μετατέθηκε πάλι, αυτή τη φορά για το 2004. Όμως ήταν πλέον ξεκάθαρο πως το πρωτάθλημα δεν ήταν γραφτό να ξεκινήσει. Μετά τον Ιούνιο του 2003 δεν υπήρξε καμία νέα ανακοίνωση.

Reboot, σαν Superleague Formula

Το «ναυάγιο» της Premier 1 Grand Prix, καθώς και η χασούρα 100 εκατομμυρίων δολαρίων δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν το όραμα. Το 2005 ο Robin Webb μετονομάζει το εγχείρημα σε Superleague Formula, προσεγγίζει ποδοσφαιρικά κλαμπ και βρίσκει υποστήριξη από την FIA. Τα μονοθέσια αυτή τη φορά είναι σχεδιασμένα από την Panoz και φοράνε κινητήρες V12 750 ίππων από την Menard. Η απόδοσή τους μάλλον ήταν αναιμική, με χρόνους έως και 15 δευτερόλεπτα πιο αργούς από τα αντίστοιχα μονοθέσια Formula 1.  Οι ομάδες έχουν όμως τα ίδια μονοθέσια, οπότε όλοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες.

Το πρωτάθλημα της Superleague Formula διαρκεί για συνολικά 3 ολοκληρωμένες σεζόν, από το 2008 ως το 2010. Το κοινό που στοχεύει αυτή η διοργάνωση είναι κυρίως φίλαθλοι του ποδοσφαίρου, όχι τόσο φαν του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Αυτό φαίνεται και από τη δομή των προκριματικών, τα οποία θυμίζουν τα knock-out στα ποδοσφαιρικά τουρνουά.

Η δομή του Σαββατοκύριακου στην Superleague Formula

Οι ομάδες χωρίζονταν σε δύο γκρουπ. Οι οδηγοί κάθε γκρουπ έχουν 15 λεπτά (αργότερα άλλαξε σε 10 λεπτά) ώστε να είναι στην τετράδα των πιο γρήγορων οδηγών. Οι 5 πιο αργοί οδηγοί από το γκρουπ του ταχύτερου συνολικά οδηγού καταλαμβάνουν την 9η, 11η,13η,15η και 17η θέση στο grid, ενώ το άλλο γκρουπ καταλαμβάνει τις υπόλοιπες θέσεις από την 10η ως την 18η

Οι 8 οδηγοί που προκρίνονται αναμετρώνται σε τέσσερα προημιτελικά· οι ηττημένοι καταλαμβάνουν την 5η,6η,7η και 8η θέση. Οι 4 οδηγοί που προκρίνονται αναμετρώνται στα ημιτελικά και οι νικητές των ημιτελικών αναμετρώνται για την 1η θέση.

Οι πόντοι για το πρωτάθλημα απονέμονται με βάση τη θέση τερματισμού. Οι πόντοι για τους δύο αγώνες είναι 50 για τον 1ο, 45 για τον 2ο, 40 για τον 3ο, 36 για τον 4ο, 32 για τον 5ο και πάει λέγοντας μέχρι τον 22ο που παίρνει 1 βαθμό. Δεν απονέμονται βαθμοί σε περίπτωση DNF ή DNS. Οι ίδιοι πόντοι διανέμονται και για τους δύο αγώνες, παρότι στον 2ο αγώνα η σειρά του grid αντιστρέφεται, με τον πρώτο να εκκινεί τελευταίος.

Από το 2010 και έπειτα προστίθεται και ένας βαθμολογούμενος αγώνας Super Final, με τους πρώτους 6 να βαθμολογούνται: ο πρώτος παίρνει 6 πόντους και ο έκτος παίρνει έναν πόντο.

Νέα οργάνωση, αλλά ίδια κατάληξη

Συνολικά στην διοργάνωση συμμετείχαν 23 ποδοσφαιρικά κλαμπ . Το πρωτάθλημα του 2008 κερδίζει η Beijing Guoan, το 2009 κερδίζει η Liverpool ενώ η Anderlecht σηκώνει το πρωτάθλημα του 2010. Στην διοργάνωση συμμετείχε και ο Ολυμπιακός, από το 2008 έως και το 2010. Η υψηλότερη θέση που κατάφερε να κατακτήσει στο πρωτάθλημα ήταν η 4η το 2010. Για τους τελευταίους αγώνες της σεζόν του 2008 συμμετείχε και ο Έλληνας οδηγός αγώνων Σταμάτης Κατσίμης.

Η σεζόν του 2010 είναι η πιο σπουδαία για την Superleague Formula, με 19 κλαμπ να πλαισιώνουν τη διοργάνωση. Το 2011 επιστρέφουν μόνο 6 κλαμπ, με τα υπόλοιπα μονοθέσια να συμπληρώνονται από ιδιώτες. Για τη σεζόν του 2011 έγιναν μόνο οι δύο πρώτοι αγώνες από τους συνολικά 9 προγραμματισμένους. Ως αποτέλεσμα, η 4η σεζόν της Superleague Formula ακυρώνεται και η διοργάνωση παύει να υφίσταται από το 2012.

Θα μπορούσε να «σταθεί» σήμερα μια αντίστοιχη Superleague Formula; Και σε ποια μορφή;

Related Articles

F1: Σε καραντίνα έως τις 29 Μαρτίου

cars

Formula 1: Το άλλοτε αφεντικο της F1, Μπέρνι Έκλεστοουν, παραδέχτηκε την ενοχή του για απάτη εκαντοντάδων εκατομμυρίων

cars

Briatore: «Να μη βιαστεί με τον Hamilton η Ferrari»

cars

McLaren announce Ryo Hirakawa as 2024 reserve driver

cars

Έως το 2023 στη Red Bull Racing o Verstappen

cars

Το πρόγραμμα των επόμενων αγώνων της Formula 1

cars

Audi: Και επίσημα η συμμετοχή της στην F1 από το 2026

cars

Η Ferrari είχε προσεγγίσει εδώ και καιρό τον Sainz

cars

Το F1 Vlog του GP 70ης Επετείου

cars