CARSNEWS
MOTONEWS

Αφιέρωμα – Νέα μοντέλα Peugeot 2023

Η πρώτη της σύγχρονη μοτοσυκλέτα, ένα νέο GT σκούτερ 400 cc, ανανέωση του Django και ένα ακόμη ηλεκτρικό μοντέλο είναι απλά μέρος της επικαιρότητας της Peugeot Motorcycles, καθώς ακόμη πιο σημαντικά νέα έρχονται από το διοικητικό επίπεδο.

Τα τελευταία χρόνια για την Peugeot κυριαρχήθηκαν από μια σειρά σημαντικότατων και, ως επί το πλείστον, ευχάριστων ειδήσεων. Η εξαγορά της από την ινδική Mahindra & Mahindra σε δύο φάσεις – 51% το 2014 και 100% το 2019 – έφερε οικονομική σιγουριά αλλά και σημαντικές ειδήσεις, καθώς έγινε γνωστό πως το δίκτυο της Peugeot στην Ευρώπη θα χρησιμοποιούταν και για τη διανομή των μοτοσυκλετών της BSA – η οποία αναγεννήθηκε πέρυσι από τη θυγατρική της Mahindra, Classic Legends.

Στην πορεία προέκυψε μια σημαντική αναποδιά το 2021, όταν η Piaggio προσέφυγε εναντίον της γαλλικής εταιρείας για καταπάτηση των πνευματικών δικαιωμάτων της τεχνολογίας ανάρτησης των ΜΡ3, θεωρώντας πως η ανάλογη δομή που χρησιμοποιούν τα τρίκυκλα Metropolis αντιγράφει την ιταλική πατέντα. Παρόλα αυτά, δύο χρόνια αργότερα η Peugeot συνεχίζει να εξελίσσει και να εμπορεύεται το Metropolis 400, συνεπώς εικάζουμε πως αυτή η νομική διαδικασία δεν έχει τελεσιδικήσει ακόμη.

333043292 938881780882111 7583640410723532398 n

Πριν λίγες μέρες ωστόσο ήρθε μια νέα είδηση για τα διοικητικά της Peugeot: ο επενδυτικός όμιλος Mutares με έδρα στο Μόναχο της Γερμανίας ανακοίνωσε την απόκτηση του 80% της Peugeot Motorcycles, ενώ η Mahindra διατηρεί το υπόλοιπο 20%.

Αυτή η νέα εξαγορά σε πρώτη φάση φαίνεται να συνιστά αναγνώριση της καλής πορείας της Peugeot Motorcycles τα τελευταία χρόνια, ενώ η διατήρηση μεριδίου από τους Ινδούς πρώην ιδιοκτήτες της ενδεχομένως να συντηρεί σε ζωή τα πλάνα που αφορούν και τη BSA.

peugeot xp400 gtΌσον αφορά στην Ελλάδα, η αδρανοποίηση της ΤΕΟΜΟΤΟ από τον Όμιλο Θεοχαράκη είχε ως αποτέλεσμα να μείνει χωρίς αντιπροσώπευση στη χώρα μας η δίτροχη Peugeot, ωστόσο, όντας ένα ιδιαίτερα επώνυμο μαγαζί που εσχάτως πάει από το καλό στο καλύτερο, πιστεύουμε πως δε θα μείνει για καιρό εκτός της αγοράς μας – ιδιαίτερα τώρα που έχει γίνει άνοιγμα στους οδηγούς αυτοκινήτων για πρόσβαση σε δίτροχα Α1 εκμεταλλευόμενοι την ισοδυναμία διπλωμάτων Α1 με Β, δηλαδή σε έναν χώρο που το όνομα Peugeot είναι πολύ πιο οικείο.

Κυκλοφορούν εσχάτως κάποιες φήμες στην εγχώρια αγορά για επικείμενη συμφωνία αντιπροσώπευσης από γνωστή ελληνική εταιρεία, κάτι που πραγματικά ευχόμαστε να είναι αλήθεια για την Peugeot που άλλαξε το όνομά της από Peugeot Scooters σε Peugeot Motorcycles το 2021 και αναμένει στις βιτρίνες της την πρώτη της μοτοσυκλέτα μετά από πολλές δεκαετίες.

PM-01 300 / 125

peugeot pm 01

Στην EICMA 2022, η Peugeot παρουσίασε την πρώτη της μοτοσυκλέτα με την ονομασία PM-01 300, μια γυμνή δρόμου με νεο-ρετρό αισθητική. Τροφοδοτείται από έναν μονοκύλινδρο, υγρόψυκτο κινητήρα 292.4 cc με μέγιστη ισχύ 29 hp στις 9,000 rpm και 2.4 kgm ροπής στις 7,000 rpm μέσω εξατάχυτου κιβωτίου.

Στα εξοπλιστικά συναντάμε ανεστραμμένο πιρούνι με ανοδιωμένο χρυσό χρώμα, πίσω ένα ρυθμιζόμενο ως προς την προφόρτιση monoshock αμορτισέρ και την πέδηση αναλαμβάνουν δισκόφρενα εμπρός και πίσω, 280 και 240 mm αντίστοιχα, με το δικάναλο ABS να είναι στο στάνταρ πακέτο.

Το ρεζερβουάρ καυσίμου έχει χωρητικότητα 12.5 λίτρων, η οποία για κυβικά αυτά θα παρέχει λογικά αρκούντος ικανοποιητική αυτονομία. Ακόμα, συναντάμε LED φωτιστικά σώματα και φλας, καθώς και έγχρωμη οθόνη TFT με πληθώρα πληροφοριών και στατιστικών οδήγησης στη θέση του πολυοργάνου.

Η Peugeot έκανε επίσης γνωστό πως σκοπεύει να κυκλοφορήσει επιπλέον μια Α1 εκδοχή του PM-01 με μονοκύλινδρο κινητήρα 125 cc και απόδοση 14 ίππων.

Προς το παρόν, τιμή και διαθεσιμότητα του PM-01 παραμένουν άγνωστα, ωστόσο, με βάση την εμφάνιση της μοτοσυκλέτας, φαίνεται ότι είναι έτοιμη για παραγωγή στο πολύ κοντινό μέλλον.

XP400 GT / Allure

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

Η Peugeot Motorcycles παρουσίασε για το 2023 ένα νέο scooter, XP400, σε δύο εκδόσεις GT και Allure.

Με εμφάνιση που παραπέμπει αρκετά σε Honda X-ADV και ελαστικά που διαθέτουν ενδιάμεση χάραξη για κίνηση εκτός δρόμου, αλλά και εξοπλισμό που τιμά τον προορισμό, η έκδοση XP400 GT φορά προστατευτικά κάγκελα τόσο στο πλάι του φέρινγκ όσο και στα μαρσπιέ, ενώ διαθέτει και προστατευτικές χούφτες. Να σημειωθεί πως εδώ οι τροχοί 17 και 15 ιντσών είναι ακτινωτοί, με τις ακτίνες να πιάνουν στην άκρη των στεφανιών.

Στην έκδοση δρόμου, XP 400 Allure, χρησιμοποιούνται χυτοί αλουμινένιοι τροχοί, τα ίδια ελαστικά της Pirelli, αλλά όχι ο προαναφερθείς εξοπλισμός. Αυτό προφανώς θα είναι μία αντίπαλη πρόταση στο Honda ADV350 που ελάχιστα διαφέρει από το Forza στο οποίο βασίζεται.

Ο κινητήρας που κινεί τα νέα scooter είναι μονοκύλινδρος Power Motion χωρητικότητας 400 cc, Euro5, υγρόψυκτος με έναν εκκεντροφόρο επικεφαλής, με απόδοση 36.7 ίππων.

Έχει να κινήσει 231 κιλά τα οποία βρίσκονται στο άνω όριο της κατηγορίας, με ένα τελείως νέο πλαίσιο, αναρτήσεις που αποτελούνται από ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα με διαδρομή 140 χιλιοστών, μονό αμορτισέρ τοποθετημένο οριζόντια. Τα φρένα αποτελούνται από δύο δίσκους 295 χιλιοστών για μπροστά με ακτινικής τοποθέτησης τετραέμβολες δαγκάνες, και δίσκο διαμέτρου 240mm για πίσω, με ABS.

Οθόνη TFT 5”, μαγνητικό κλειδί, θύρα φόρτισης USB και αποθηκευτικός χώρος για ένα κράνος κάτω από τη σέλα συμπληρώνουν το νέο GT scooter της γαλλικής εταιρίας.

Το νέο Peugeot XP400 θα προσφερθεί σε πράσινο για την Allure έκδοση και σε γκρι και λευκό για τη GT.

Django 125 Evo

8093b9ff97a99e70fd0cbd7173ed3a47 XL

Έχοντας πια αρκετά χρόνια στην αγορά, το Django ανανεώνεται για το 2023 με την έκδοση Evo, στην οποία η μεγάλη διαφορά έγκειται στη σχεδίαση, η οποία πλέον είναι πιο αιχμηρή από πριν.

H Peugeot θα κυκλοφορήσει το Django 125 EVO σε δύο εκδόσεις, την αερόψυκτη Active (ή AC) και την υγρόψυκτη Allure (ή LC), με βασική διαφοροποίηση στην απόδοση. Το αερόψυκτο μονοκύλινδρο μοτέρ των 125 cc αποδίδει 10.6 hp στις 7,000 rpm και 1 kgm στις 5,500 rpm, ενώ το LC προσφέρει το κάτι παραπάνω με 12.9 hp στις 8,500 rpm και 1.2 kgm στις 6,500 rpm.

Κατά τα λοιπά οι δύο εκφάνσεις του νέου Django 125 Evo μοιράζονται κοινή σχεδίαση και μηχανική βάση, με τροχούς 12 ιντσών, ύψος σέλας στα φιλικότατα 778 χιλιοστά και βάρος 134 κιλών.

Μια τελευταία διαφορά συναντάμε στα όργανα των δύο εκδόσεων, καθώς η αερόψυκτη Active θα φορά οθόνη LCD, ενώ η υγρόψυκτη Allure μια έγχρωμη TFT με συνδεσιμότητα Bluetooth.

Η Peugeot ανακοινώνει πως το ανανεωμένο Django 125 Evo θα αρχίσει την εμπορική του πορεία στις αγορές του κόσμου από τρίτο τρίμηνο του 2023, δηλαδή από το Καλοκαίρι και μετά.

E-Streetzone

peugeot e streetzone

Η γαλλική φίρμα έχει ήδη παρουσιάσει το e-Lidux και μάλιστα έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην προώθησή του χρησιμοποιώντας για την επικοινωνία του ως «πρεσβευτή» τον διάσημο τενίστα Νόβακ Τζόκοβιτς.

Το νέο της ηλεκτρικό σκούτερ, E-Streetzone, αναμένεται να έχει αυτονομία πάνω από 100 χιλιόμετρα με μία φόρτιση (στην Eco mode). Για να καταπολεμήσει το «άγχος της φόρτισης» η Peugeot θα δίνει τη δυνατότητα και δεύτερης μπαταρίας, αφού αυτή είναι αφαιρούμενη για φόρτιση. Αυτή η δεύτερη μπαταρία θα είναι μικρότερη και θα προσφέρει +50 χιλιόμετρα, αλλά θα καταλαμβάνει τον χώρο αποθήκευσης κάτω από τη σέλα.

Το σκούτερ θα διαθέτει το app Free2Move, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να προγραμματίσει την διαδρομή του ώστε να γνωρίζει από πριν σε ποιο σημείο της θα χρειαστεί φόρτιση.

Προς το παρόν δεν έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραγωγής του.

Related Articles

Μια στιλάτη ανακατασκευή με έντονο το άρωμα των 80s

cars

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΓΙΑ MX ΗΛΕΚΤΡΙΚH ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ STARK VARG KAI TO ΒΡΕΤΑΝΙΚO ARENACROSS 2024

cars

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και Κύπελλο FIM Junior Motocross

cars

Αυτή είναι η ισχυρότερη Vespa παραγωγής όλων των εποχών

cars

Honda Africa Twin – Ανανεωμένη

cars

Η “δύναμη των ονείρων” της Honda στο Λας Βέγκας έχει τελείως νέα μορφή

cars

R.I.P. Δύο αναβάτες έχασαν τη ζωή τους σε τραγικό ατύχημα κατά τη διάρκεια αγώνα στο Βραζιλιάνικο πρωτάθλημα Moto1000GP – VIDEO

cars

Νέο άτοκο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τα Suzuki Scooters

cars

Pole position για τον Francesco Bagnaia στο Red Bull Ring

cars