CARSNEWS
F1 & RACES

Εταιρία παίρνει τα χρησιμοποιημένα ελαστικά της F1 και τα μετατρέπει σε παπούτσια (photos)

Στο όνομα της βιώσιμης ανάπτυξης και του «πράσινου» σχεδιασμού, μια νέα εταιρεία ιδρύεται στο Bath του Ην. Βασιλείου, ονόματι Compound Footwear. Αν πιστεύετε ότι καταλάβατε περί τίνος πρόκειται, έχετε δίκιο, αφού το όνομα της εταιρείας προδίδει αρκετά εύκολα την ταυτότητά της. Οι Βρετανοί της Compound Footwear κατασκευάζουν παπούτσια από ελαστικά της Formula 1, δίνοντας σε αυτά μια δεύτερη «ευκαιρία» στη ζωή.

Στη σύγχρονη εποχή, όπου η κλιματική αλλαγή αφήνει ολοένα και πιο βαθιά σημάδια στον πλανήτη, έννοιες όπως η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση κι η ελαχιστοποίηση των αποβλήτων έχουν ιδιαίτερη σημασία. Οι περισσότερες εταιρείες έχουν ήδη θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση ή και μηδενισμό του ανθρακικού τους αποτυπώματος, με την F1 να δείχνει να βαδίζει στα ίδια χνάρια, αφού στοχεύει να κάνει ακριβώς αυτό μέχρι το 2030.

Εκτός από τους ρύπους και το αρκετά «βαρύ» ανθρακικό αποτύπωμα που έχει ο μηχανοκίνητος αθλητισμός -συνολικότερα, όχι μόνο στα της F1- υπάρχουν φυσικά κι άλλοι τομείς της παγκόσμιας βιομηχανίας που έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα ρυπογόνοι. Ένας από αυτούς είναι ο τομέας της μόδας, αφού περισσότερο από 23 δις ζευγάρια παπουτσιών παράγονται ετησίως, χρησιμοποιώντας υλικά που δεν είναι ανακυκλωμένα, ούτε και ανακυκλώσιμα, λόγω της πολύπλοκης σύνθεσής τους.

Οι παραπάνω αριθμοί ευθύνονται για την έκλυση περίπου 313 εκατ. τόνους CO2, που ισοδυναμεί με τους ετήσιους ρύπους 66 εκατ. αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τους ίδιους τους κατασκευαστές, περίπου 15-25% των υλικών που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία παπουτσιών καταλήγει απευθείας στις χωματερές, ως απομεινάρια και «άχρηστα» κομμάτια πλαστικού, σιλικόνης, πολλών ειδών υφασμάτων κι άλλων υλικών.

Τώρα, η Compound Footwear έρχεται να κάνει μια νέα πρόταση στον κόσμο τόσο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, όσο και της μόδας. Χρησιμοποιεί υπολείμματα και μέρη αγωνιστικών ελαστικών που θα κατέληγαν σε χωματερή, παλιών αγωνιστικών στολών, κι άλλων υφασμάτων και υλικών που σχετίζονται με τη Formula 1.

Ο ιδρυτής της, Alex Witty, είναι λάτρης του μηχανοκίνητου αθλητισμού και φυσικά μεγάλος υποστηρικτής του κινήματος της βιωσιμότητας. Σπούδασε ‘Βιώσιμο Σχέδιο’ στο Πανεπιστήμιο του Brighton και συνδυάζει το αγαπημένο του σπορ με τις γνώσεις που απέκτησε μέσω των σπουδών του.

Η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο της εξέλιξης και απασχολεί μόλις δύο εργαζομένους, τον Chris Witty, πατέρα του Alex, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία ως οδηγός αγώνων, και την Megan Lander, σύμβουλος marketing και υπεύθυνη του τμήματος ερευνών κι εξέλιξης. Το προϊόν της προσπάθειας της νεοσύστατης Compound Footwear θα παρουσιαστεί επίσημα μετά το Grand Prix Σιγκαπούρης, την εβδομάδα του Grand Prix Ιαπωνίας.

Related Articles

Συγκλονιστικά λόγια για τον Σουμάχερ: «Η πιο θλιβερή σκέψη είναι ότι ο Μίκαελ δεν είναι κοντά σε αυτό που θυμόμαστε»

cars

F1 2022: 5+1 λόγοι για να μην χάσεις κανένα αγώνα!

cars

F1: Όλες οι αλλαγές στις ομάδες εν όψει του 2023

cars

Στο νοσοκομείο ο Alonso, το ποδήλατό του συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

cars

H AlphaTauri αποφάσισε για το οδηγικό δίδυμο του 2024

cars

O Schumacher θα οδηγήσει στο FP1 του Νίρμπουργκρινγκ!

cars

Τέλος ο Arrivabene από τη Ferrari!

cars

F1 news: Huge new takeover deal announced; Lewis Hamilton exit theory addressed

cars

Η ανανέωση του Αλόνσο έφερε τα πάνω κάτω στη μεταγραφική περίοδο της F1

cars