CARSNEWS
F1 & RACES

Η FIA θέλει να αλλάξει τους κανονισμούς μετά από παράπονα οδηγών

Η παγκόσμια ομοσπονδία μηχανοκίνητου αθλητισμού εξετάζει σοβαρά αλλαγές στους τεχνικούς κανονισμούς της Formula 1, καθώς τα μονοθέσια προκαλούν προβλήματα του παρελθόντος.

Το 2022 θεσπίστηκαν στη Formula 1 νέοι κανονισμοί που άλλαξαν πλήρως την εμφάνιση των μονοθεσίων. Η υπόσχεση τόσο του σπορ όσο και της FIA που δημιούργησαν το βιβλίο κανονισμών ήταν πως τα νέα μονοθέσια θα μπορούν να ακολουθούν το ένα το άλλο και οι διαφορές μεταξύ των ομάδων θα είναι πολύ μικρές.

Όπως έχει αποδειχθεί, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική και ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες μουρμούρες. Οι οδηγοί παραπονιούνται πως είναι δύσκολο πλέον το ένα μονοθέσιο να ακολουθεί ένα άλλο και η κατάσταση θυμίζει αρκετά αυτή του 2021.

Ο επικεφαλής μονοθεσίων της FIA, Νικόλας Τομπάζης, αποκάλυψε πως υπάρχουν αλλαγές που θέλει η παγκόσμια ομοσπονδία να κάνει σύντομα: «Τα μονοθέσια της Formula 1 έχαναν το 50% της αεροδυναμικής τους απόδοσης αν ακολουθούσαν ένα άλλο πολύ κοντά. Τα μονοθέσια στο ξεκίνημα του 2022 έχαναν μόλις το 20% της απόδοσή τους. Όμως τώρα το ποσοστό έχει αυξηθεί στο 35%. Σίγουρα αυτό θα γίνει ολοένα και χειρότερο. Έχουμε όμως αναγνωρίσει το πού πρέπει να γίνουν αλλαγές. Εξετάζουμε μεγάλες αλλαγές για το 2025. Γνωρίζουμε ορισμένους τομείς στα μονοθέσια όπως για παράδειγμα την εμπρός αεροτομή. Μπορεί να κάνουμε πιο περιοριστικούς τους κανονισμούς. Σίγουρα δεν υπάρχει πλέον το πλεονέκτημα του 2022 αλλά ξέρουμε το πού πρέπει να δουλέψουμε».

Τζορτζ Ράσελ

Οι ομάδες ανέκαθεν μπορούσαν να εκμεταλλευτούν «παράθυρα» στους κανονισμούς ώστε να κάνουν τα μονοθέσιά τους ταχύτερα. Οι λύσεις τους δεν είναι πάντα στα πρότυπα της FIA και ο Τομπάζης επιβεβαιώνει πως σήμερα υπάρχουν λύσεις που θέλει η ομοσπονδία να ξεφορτωθεί.

«Έχουμε το δικαίωμα να επέμβουμε σε περιπτώσεις όπως όταν το αμάξωμα έχει ευκαμψία και οι ομάδες δεν μας πείθουν με τις εξηγήσεις τους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις σε ομάδες που δεν μας αρέσουν και θέλουμε να κάνουμε αλλαγές. Από τους κανονισμούς, πιστεύω πως υπάρχει ένα 10% που θα θέλαμε να συντάξουμε διαφορετικά. Μερικές φορές δεν έχουμε το αποτέλεσμα που θα θέλαμε σε απόλυτο βαθμό», πρόσθεσε.

Φωτογραφίες: Aston Martin, Mercedes

Related Articles

Το αινιγματικό βίντεο της McLaren που αναστάτωσε το ίντερνετ (vid)

cars

Ο δήμος Θεσσαλονίκης διεκδικεί δύο νέους ευρωπαϊκούς τίτλους

cars

O No1 μηχανικός του Hamilton μιλάει αποκλειστικά στο NewsAuto

cars

Pirelli to be awarded new F1 tyre deal

cars

Ο Newey θεωρεί τους κανονισμούς του ’21 μία χαμένη ευκαιρία!

cars

FIA: Αναβάθμιση Τομπάζη στην ανανεωμένη διοίκηση για την F1

cars

Formula 1: Το άλλοτε αφεντικο της F1, Μπέρνι Έκλεστοουν, παραδέχτηκε την ενοχή του για απάτη εκαντοντάδων εκατομμυρίων

cars

Η McLaren δε θα αντιγράψει το DAS

cars

Πόσο χρειάζεται ο ανταγωνισμός για να αντιγράψει το DAS;

cars