CARSNEWS
AUTONEWS

Η Mercedes-AMG “εξηλεκτρίζει” και το turbo!

Η τεχνολογία του εξηλεκτρισμού έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και θα πρέπει να συνηθίσουμε το γεγονός ότι θα αποτελεί την λύση για αρκετά από τα προβλήματα που απασχολούν τους κατασκευαστές σήμερα. Ένα από αυτά, αφορά στην απόκριση ενός υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα και το δυσάρεστο φαινόμενου του turbo lag κατά το οποίο ο οδηγός πατάει το γκάζι ζητώντας περισσότερη ισχύ αλλά αυτή αργή να έρθει μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου καθώς το turbo αργεί να σηκώσει την απαιτούμενη πίεση – άτιμο πράγμα η αδράνεια…

Αυτήν ακριβώς την αδράνεια κατάφεραν να “νικήσουν” η Mercedes-AMG και η Garrett Motion, ενσωματώνοντας έναν λιλιπούτειο ηλεκτροκινητήρα στον κεντρικό άξονα του turbo και πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στην πλευρά του κομπρέσσορα και σε αυτήν της τουρμπίνας. Αυτός ελέγχεται και λειτουργεί μέσω ενός συστήματος 48V και χρησιμοποιείται ώστε να κινεί τον κομπρέσσορα του turbo πριν η ροή των καυσαερίων είναι επαρκής για να αναλάβει το συγκεκριμένο έργο. Έτσι, σύμφωνα με την γερμανική εταιρία, πρακτικά εξαλείφεται το φαινόμενο του lag και το “ηλεκτρικό” turbo παρέχει όλα τα πλεονεκτήματα ενός μεγάλου turbo χωρίς την καθυστέρηση στην απόκριση που συνοδεύει το αυξημένο μέγεθος. Για να εξασφαλίσει την μακροζωία και την αξιοπιστία του συστήματος δε, η Mercedes-AMG συνέδεσε το turbo, τον ηλεκτροκινητήρα και το ηλεκτρονικό σύστημα, στο κύκλωμα ψύξης του κινητήρα – οι υψηλές θερμοκρασίες δεν κάνουν καλό σε κανέναν.

Αυτή είναι λοιπόν άλλη μία τεχνολογία που βρίσκει τον δρόμο της για τα αυτοκίνητα παραγωγής αφού δοκιμάστηκε με επιτυχία στον εξαιρετικά απαιτητικό στίβο της Formula 1. Και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το πρώτο αυτοκίνητο στο οποίο θα τοποθετηθεί αφού γνωρίζουμε ότι αυτό θα συμβεί. Αργά ή γρήγορα, θα συμβεί. Η τεχνολογία είναι στα τελευταία στάδια της εξέλιξης και σε λίγο καιρό, θα μας δείξει άλλο ένα όφελος από τον εξηλεκτρισμό.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Η Toyota πιστεύει ακόμα στο Aygo!

cars

Θεσσαλονίκη: Ομάδα νεαρών ατόμων επιτέθηκε σε δύο τρανσέξουαλ άτομα στην πλατεία Αριστοτέλους – Προσαγωγές από την ΕΛΑΣ

cars

Μάνος Πανταζής για τη σχέση του με την Κάτια Ζυγούλη: «Ζήσαμε ακραίες καταστάσεις με τους παπαράτσι»

cars

Θριάμβευσε και πάλι η Toyota στο Rally Dakar!

cars

Volvo. Mειώνει τις εκπομπές ρύπων παντού

cars

Straight brows: Βγάλτε τα φρύδια σας όπως ορίζει το TikTok και θα αποκτήσετε cat eye εφέ χωρίς botox

Bury

Το νέο Audi RS3 είναι ένα super-hatchback 400 ίππων.

cars

Εξοικονομώ – Επιχειρώ: Έρχεται help desk για το πρόγραμμα – Σε λειτουργία η πλατφόρμα

cars

Ducati. Mε σημαντικές προσφορές

cars