CARSNEWS
AUTONEWS

Με Dacia Sandero …στην Αγία Κόρη του Ολύμπου. Σημασία έχει το ταξίδι αλλά και το μέσο!

Η πρώτη μεγάλη απόδραση του καλοκαιριού για τους περισσότερους Έλληνες, σηματοδοτείτε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος! Μάλιστα, αρκετό διάστημα πριν, οι παρέες των «πόλεων» καταστρώνουν τα  σχέδιά τους προκειμένου να βιώσουν ένα μίνι πακέτο διακοπών, πριν αποφασίσουν για το μέρος που θα ήθελαν να ζήσουν τις διακοπές τους. Εφέτος στην χώρα μας η εβδομάδα που προηγήθηκε του τριημέρου, ήταν αφιερωμένη όπως κάθε χρόνο στο Περιβάλλον.

Μάλιστα μαζί με τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας ποδηλάτου, αποτελούν και τις κυριότερες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως και ανοίγουν τον χορό των καλοκαιρινών μας αποδράσεων!   Το ραντεβού είχε κλειστεί εδώ και πολύ καιρό, όπως συνηθίζω να κάνω εδώ και λίγα χρόνια, στα πολύβουα τριήμερα, φροντίζοντας να έχω στην κατοχή μου ένα suv όχημα, που διαθέτει οικολογικό προφίλ, άπλετη ελευθερία κινήσεων, και μικρή κατανάλωση καυσίμου. Έτσι λοιπόν Σάββατο πρωί βρέθηκα να οδηγώ το μικρό crossover της Dacia το Sandero stepway, ένα έξυπνο σχεδιαστικά αυτοκίνητο, που η εμφάνισή του προσκαλεί τον οδηγό να ανακάλυψη την προσιτή λύση στον κόσμο της περιπέτειας.

Το ταξίδι

Εδώ και αρκετό καιρό, η πυξίδα της απόδρασης βρίσκεται προσανατολισμένη στην μεγάλη και ποικιλόμορφη περιοχή του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, όπου κανείς έχει την ευκαιρία να βιώσει στιγμές ξεχωριστές, σε ένα τοπίο που εναλλάσσετε μεταξύ ουρανού και γης!   Η απόσταση από την Θεσσαλονίκη για τον Όλυμπο καλύπτεται αρκετά γρήγορα, καθώς ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος έχει μειώσει χρονικά την διαδρομή, η οποία είναι πολύ ευχάριστη, που ένας οδηγός γυρίζει το κεφάλι του συχνά πυκνά, τόσο δεξιά όσο και αριστερά!  Το ταξίδι με το Sandero stepway γίνεται ιδιαίτερα ευχάριστο καθώς, λαμβάνει χώρα σε ένα πολιτισμένο εσωτερικό περιβάλλον, με ποιοτικές επενδύσεις, και εργονομικά χειριστήρια. Τώρα οι ανήσυχοι επιβάτες που είχα μαζί μου, (είπαμε μόνος ούτε στον παράδεισο) είχαν συνδεθεί με τα smartphones στο σύστημα Media Nav που βρίσκεται στην κεντρική κονσόλα, και σε όλη την διαδρομή με ενημέρωναν όχι μόνο για τα  μέρη που συναντούσαμε αλλά, φρόντιζαν να ακούμε κάποιες από τις καλύτερες μουσικάρες εν κινήσει!

Στο ύψος του Αρχαίου Δίον αλλάξαμε πορεία και κατευθυνθήκαμε σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά Φαράγγια του Ολύμπου, που βρίσκεται 5 μόλις χιλιόμετρα έξω από την Παλαιά Βροντού του Δήμου Δίου – Ολύμπου. Εκεί, μέσα στο φαράγγι, σε μια τοποθεσία απίστευτου φυσικού κάλους βρίσκεται χτισμένο το εκκλησάκι της Αγίας Κόρης, στο οποίο εκτός από αγίασμα που αναβλύζει στην είσοδό του, εκτυλίχτηκε μία ιστορία η οποία έχει τις ρίζες της στα χρόνια της Τουρκοκρατίας! Η αγάπη των κατοίκων της Βροντούς και των προσκυνητών, είναι αυτή η οποία βοήθησε να γίνει εκτός από πνευματικός χώρος, μία βάση αναψυχής, καθώς γύρο από το εκκλησάκι ξεκινούν αρκετά περιπατητικά μονοπάτια τα οποία οδηγούν στις κορυφές του Ολύμπου.

Ποια ήταν η Αγία Κόρη ?

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση η Αγία Κόρη,(Άγιο κορίτσι), έφθασε στον Όλυμπο μετά από πολλές δυσκολίες, βρίσκοντας καταφύγιο σε μια πλαγιά κοντά στο εξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας, όπου από το μπαλκόνι του κανείς μπορεί να απολαύσει ένα πανόραμα των κορυφών του Ολύμπου, και των απέναντι παράλιων της Χαλκιδικής. Ο Αλή πάσας που κατασκόπευε τα πάντα, πληροφορήθηκε ότι βρισκόταν κρυμμένη στη Βροντού και έστειλε τους ανθρώπους του να την πιάσουν. Κυνηγημένη και εξαντλημένη, ακούγοντας τα σκυλιά να πλησιάζουν, κρύφτηκε στην κουφάλα ενός δέντρου και άρχισε να προσεύχεται, ζητώντας την βοήθεια της Παναγίας για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων. Οι προσευχές της εισακούστηκαν και ο κορμός έκλεισε γύρω της. Φυσικά οι Τούρκοι δεν την βρήκαν πουθενά και γύρισαν πίσω για να πούνε στον Πασά πως η κοπέλα χάθηκε και πως μάλλον θα έπεσε σε κάποια από τις χαράδρες και σκοτώθηκε.

Έπειτα από χρόνια, ένας υλοτόμος κόβοντας ένα δέντρο, βρήκε μέσα στον κορμό ένα γυναικείο σκελετό και από το κομμένο δέντρο άρχισε να αναβλύζει αγιασμός. Τότε όσοι γνώριζαν την ιστορία της κόρης στην περιοχή, έκαναν την σύνδεση και έχτισαν ένα εκκλησάκι γύρω από το δέντρο, στην μνήμη της. Η μνήμη της εορτάζεται την ημέρα της Αγίας Τριάδας, όπου πλήθος κόσμου επισκέπτεται το εκκλησάκι και λίγο αργότερα επιλέγοντας την πρώτη διαδρομή που συναντούν κατά την έξοδό τους, βρίσκονται στην καρδιά του δροσερού Ολύμπου απολαμβάνοντας ένα σύμπλεγμα καταρρακτών, όπου αρκετοί θαρραλέοι βουτάνε στα παγωμένα τους νερά!

Κατηφορίζοντας, τα στομάχια της παρέας βρισκόταν σε κατάσταση διαμαρτυρίας, καθώς η ώρα είχε περάσει και ο ήλιος ήταν στα πολύ Hi του, αναζητήσαμε ένα σκιερό σημείο όπου καθώς παρκάραμε το Sandero μας, μείναμε έκπληκτοι από τον εκδρομικό εξοπλισμό το οποίο ξεφορτώσαμε από τους χώρους του! Αντίσκηνα, Ψησταριές, κάρβουνα, καρεκλάκια, και άλλα πολλά comfort απαραίτητα για τέτοιου είδους απόδραση! Η Ευχάριστη Έκπληξη για την παρέα μας ήρθε από το οικολογικό προφίλ το οποίο προέρχεται από την λειτουργία της «καρδιάς του Dacia» που δεν είναι άλλη από το μικρό και Υποδειγματικά αθόρυβο  turbo κινητήρα των 0.9 TCe 90hp Euro 6 start&stop, που διαθέτει την κορυφαία τιμή μέσης κατανάλωσης των 3,8lit/100km.

Αυτό που πάντοτε συμβαίνει με όλους μας που ξεχνιόμαστε την αγκαλιά της φύσης, είναι το κάτι άλλο! Αλήθεια πώς να γίνεται να εγκαταλείψει κανείς έναν χώρο που μέσα του νιώθει απίστευτα ελεύθερος, και γεμάτος ενέργεια? Βέβαια εγκαταλείψαμε το σημείο για μία άλλη κοντινή τοποθεσία, που κάποτε αποτελούσε λατρευτικό χώρο των Αρχαίων Μακεδόνων, όπου μάλιστα γύρο του βρισκόταν και ολόκληρη Αρχαία πόλη!

Το Δίον είναι ένας τόπος ιδιαίτερος με εύκολη πρόσβαση τόσο από την Ε.Ο. όσο και από την περιοχή της Κατερίνης. Οι κοντινές παραλίες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και θεωρούνται από τις καλύτερες καθώς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα καθαρά νερά τους επισκέπτονται χιλιάδες κόσμου!  Εκεί καταλήξαμε και εμείς λίγο πριν από το ηλιοβασίλεμα, απολαμβάνοντας ένα ωραίο καφεδάκι με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου Πελάγους.

Στα επόμενα 50 λεπτά, τόσο δηλαδή διήρκησε η επιστροφή μας στην Θεσσαλονίκη, στο μυαλό μας ερχόταν όλες οι εικόνες που αποτυπώσαμε από την ημερήσια απόδρασή μας στην περιοχή της Βροντού Πιερίας. Η ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου αποτελεί μιας πρώτης τάξεως απόδραση για όλες τις εποχές του χρόνου! Αποτελεί την περιπέτεια της διπλανής πόρτας, αρκεί όπως λέμε πάντα στο εν κινήσει να διαθέτετε ένα αυτοκίνητο για να προσεγγίσετε τις αστείρευτες ομορφιές! Εμείς οδηγήσαμε το μικρό crossover της Dacia το sanderο stepway το οποίο κέρδισε τα θετικά μας σχόλια, καθώς χάρις την υψηλή απόστασή του από το έδαφος, μπορεί να φτάνει σε σημεία όπου δεν θα πηγαίνατε με ένα απλό αυτοκίνητο! Δεν κοστίζει πολύ, και για αυτό τα έχει όλα και συμφέρει!

Καλό σας ταξίδι!

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

BMW 320d Mild Hybrid. Εστιασμένο στην οδήγηση

cars

Τα 500 βιογραφικά που έχουν μαζέψει στο ΣΥΡΙΖΑ, τα 5 πρόσωπα που θα επιλέξει ο Κασσελάκης και η τύχη της Folli Follie

cars

Fiat Hybrid. Εξοικείωση με τον υβριδισμό

cars

Έρχεται νέο ποινολόγιο για τα τέλη κυκλοφορίας – Πώς θα επιβάλλονται τα πρόστιμα

Bury

Δυναμικά χρώματα σε τοίχο και ταβάνι: Τι να μη φοβηθείτε και τι να προσέξετε

Bury

Alpine A110 Legende GT. Γαλλική φινέτσα και 300 ίπποι.

cars

Συσκευές XR στα αυτοκίνητα του αύριο

cars

Αστυπάλαια, η «πεταλούδα» του Αιγαίου πρωτοπορεί στη βιώσιμη κινητικότητα

cars

Η εταιρεία SpaceX λέει ότι σχεδιάζει να πουλήσει δορυφορικές συνδέσεις λέιζερ

cars