CARSNEWS
NEW MODELS

Οδηγούμε το νέο Hyundai Ioniq 6 στην Ισπανία

Αν το Ioniq 5 ήταν μια εμφατική δήλωση προθέσεων της Hyundai για την επερχόμενη εποχή της ηλεκτροκίνησης, το Ioniq 6 αποτελεί ένα ολοκληρωμένο Μανιφέστο. Και καλά θα κάνουν οι αντίπαλοι της κορεάτικης φίρμας να το διαβάσουν πολύ προσεκτικά.

Συμβαίνει πολύ σπάνια μια αυτοκινητοβιομηχανία να έχει αλλάξει τόσο ραγδαία και εκ βάθρων όσο η Hyundai (και η αδερφή KIA για να είμαστε δίκαιοι).

Οι Κορεάτες όχι απλώς «πρόλαβαν» πολλές καθιερωμένες αυτοκινητοβιομηχανίες λανσάροντας πραγματικά εντυπωσιακά σε σχεδίαση, προδιαγραφές αλλά και ποιοτικό αποτύπωμα αυτοκίνητα, αλλά δείχνουν να έχουν αντιληφθεί πλήρως το βάθος των αλλαγών που συμβαίνουν στον χώρο. Ότι εισερχόμαστε σε ένα αυτοκινητικό metaverse στο οποίο μόνο οι πραγματικά έτοιμοι και γενναίοι θα επικρατήσουν.

Και αν το Ioniq 6, το νέο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο που οδηγήσαμε στην Ισπανία, δεν είναι ένα «γενναίο» από όλες τις απόψεις αυτοκίνητο τότε δεν ξέρω ποιο μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι.  Αλλά ας βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά.

Το Ioniq 6 είναι το δεύτερο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Hyundai μετά το επίσης ρηξικέλευθο σε πολλούς τομείς Ioniq 5. Σχεδιαστικά έχουν ελάχιστη συνάφεια. Τεχνολογικά ωστόσο το Ioniq 6 χρησιμοποιεί και αυτό την ηλεκτρική αρθρωτή πλατφόρμα E-GMP (όπως και το Kia EV6), που σημαίνει ότι το ενσωματωμένο σύστημα ηλεκτρικής ισχύος διαθέτει δυνατότητα φόρτισης 800V, ενώ φιλοξενεί πολλαπλούς συνδέσμους στην πίσω ανάρτηση.

Το μεταξόνιο, παρότι είναι κατά 50 χιλιοστά πιο μικρό από του IONIQ 5, εν τούτοις φτάνει το σχεδόν… αχανές μήκος των 2.950 χιλιοστών, ενώ η τιμολογιακή πολιτική θεωρητικά το τοποθετεί απέναντι στο Tesla Model 3. Ένα από τα πιο ξεχωριστά στοιχεία του IONIQ 6 είναι η δυνατότητα φόρτισης σε ταχυφορτιστή 350 kW, όπου αρκούν μόλις 18 λεπτά για φόρτιση από το 10 έως το 80% της μπαταρίας των 77,4 kWh, ενώ σε wallbox 11 kW χρειάζονται, όπως και στο IONIQ 5, οχτώ ώρες.

Το στοιχείο που αλλάζει το παιχνίδι είναι το πόσο μακριά μπορείτε να φτάσετε μεταξύ των φορτίσεων. Χάρη (και) σε έναν κορυφαίο συντελεστή οπισθέλκουσας (Cd) 0,21, σαφώς πιο βελτιωμένο από το αντίστοιχο 0,29 του IONIQ 5, εξασφαλίζεται μια θεωρητική αυτονομία 614 χιλιομέτρων (στην πισωκίνητη έκδοση). Και αυτή η απίθανη αεροδυναμική απόδοση δεν ήρθε ασφαλώς τυχαία. Είναι το ίδιο το σχήμα του Ioniq 6, κάτι μεταξύ σφήνας στο εμπρός μέρος και σταγόνας στο πίσω, που την κάνει εφικτή.

Κοιτάζοντάς το από κοντά διαπίστωσα ότι είχαν δίκιο οι ξένοι συνάδελφοι που βρήκαν αρκετές ομοιότητες με την Mercedes-Benz CLS. Εξίσου δίκιο βέβαια έχουν και οι σχεδιαστές της Hyundai που παραπέμπουν την έμπνευση στα μοντέλα streamliner 90 χρόνια πριν, στη δεκαετία του ’30. Αλλά για να διαπιστώσεις κάτι τέτοιο πρέπει να «γκουγκλίσεις» για να δεις φωτογραφίες μακρινών απόηχων όπως το Stout Scarab και το Phantom Corsair.

Το βασικότερο ωστόσο είναι ότι το Ioniq 6 ξεχωρίζει μεμιάς. Ξενίζει ενδεχομένως αρχικά αλλά σίγουρα ξεχωρίζει. Από την τοξωτή οροφή μέχρι την ουρά (που υπό ορισμένες γωνίες μοιάζει και με ψηλωμένη 911…) μοιάζει να έρχεται από το κοντινό μέλλον. Και εδώ που λέμε, όντως έρχεται.

Μοιάζει επίσης σχετικά συμπαγές παρότι δεν είναι. Με μήκος 4,855 μέτρων και ύψος 1,495, το IONIQ 6 είναι κατά 22 εκατοστά πιο μακρύ και αντίστοιχα κατά 11 (εκατοστά) πιο χαμηλό από το IONIQ 5. Βρίθει επίσης από λεπτομέρειες που είναι τεχνολογικά προχωρημένες: οι pop-up χειρολαβές, οι ενεργοί εμπρός αεραγωγοί, η ελλειπτική αεροτομή, όπως και οι διαχωριστικές «παγίδες» και στις δύο πλευρές του πίσω προφυλακτήρα.

Σε σχέση με το πρωτότυπο Prophecy που παρουσιάστηκε το 2020 το IONIQ 6 είναι ψηλότερο και πιο στενό, όμως οι σχεδιαστές της Hyundai κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα μοντέλο που κρίνοντας από τα βλέμματα των περαστικών αλλά και από τις παγκόσμιες προπαραγγελίες, έχει σοβαρή απήχηση, παρά την (εσκεμμένα θα υπέθετα εγώ) διχαστική του σχεδιαστική φιλοσοφία. Το Ioniq 6 για να λέμε του στραβού το δίκιο πάει γενικά κόντρα στο ρεύμα που θέλει και τα ηλεκτρικά μοντέλα να υποκύπτουν στην SUV μανία.

Δεν είναι εύκολο να το κάνει αυτό, καθώς το συγκεκριμένο σχήμα θέτει περιορισμούς στο συνολικό packaging και στην τοποθέτηση μιας ευμεγέθους μπαταρίας. Το πέτυχαν «στριμώχνοντάς» την ανάμεσα στους δύο άξονες, ενώ παρά την ιδιαίτερα κεκλιμένη οροφή, ο αέρας για τα κεφάλια των πίσω επιβατών είναι επαρκής ειδικά αν αυτοί δεν είναι (πολύ) πάνω από το 1,80, χάρη και στο επίπεδο πάτωμα. Ο αντίστοιχος χώρος για τα πόδια, ωστόσο, είναι απλά θεόρατος, ανεξαρτήτως ύψους. Το να κάθεσαι σταυροπόδι ακόμα και πίσω από ψηλό οδηγό δεν είναι διόλου απαγορευτικό.

Στην Ισπανία είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε αποκλειστικά την τετρακίνητη έκδοση με τα δύο ηλεκτρικά μοτέρ, ένα σε κάθε άξονα, που αποδίδουν συνολικά 325 ίππους και την μπαταρία των 77,4 kWh, η οποία θεωρητικά εξασφαλίζει αυτονομία της τάξης των 519 χιλιομέτρων. Θα υπάρχουν επίσης δύο πισωκίνητες εκδόσεις, μία με την ίδια μπαταρία, 228 ίππους και αυτονομία 614 χιλιομέτρων και μία εισαγωγική με μπαταρία χωρητικότητας 53 kWh, 151 ίππους και αυτονομία 419 χιλιομέτρων (πάντα κατά WLTP).

Οι πρώτες οδηγικές εντυπώσεις εστιάζονται στη γραμμικότητα της λειτουργίας των ηλεκτροκινητήρων. Παρά το ότι διαθέτει πολύ σοβαρή διαθέσιμη δύναμη, η κατανομή της γίνεται με σχετικά ομαλό τρόπο και όχι με αυτό τον φρενήρη ρυθμό που είθισται να συναντάμε σε ηλεκτρικά μοντέλα.

Μέσω των προγραμμάτων ECO, Normal και Sport, που ελέγχονται από ένα πολύ εύχρηστο περιστροφικό μπουτόν στο τιμόνι, μπορεί να παραμετροποιηθεί η απόδοση, ενώ μέσω των τοποθετημένων στα πλαϊνά του τιμονιού paddles ρυθμίζεται η δύναμη της ανάκτησης.

Θα έλεγα πάντως ότι το αυτόματο πρόγραμμα, το οποίο προσαρμόζει τον βαθμό ανάκτησης ανάλογα με την ταχύτητα του προπορευόμενου οχήματος και τις εν γένει οδηγικές συνθήκες, τις περισσότερες φορές κάνει τη δουλειά μια χαρά, χωρίς να χρειάζεται να επεμβαίνεις. Γενικά ως προς τη διαχείριση της ενέργειας οι εντυπώσεις είναι πολύ θετικές αφού, ακόμα και με αρκετή πίεση η κατανάλωση δεν ανέβηκε πάνω από τις 20 kWh/100 χιλιόμετρα.

Το εσωτερικό  είναι μια εξίσου ξεχωριστή εμπειρία. Βγάζει μια αβίαστη τεχνολογική προοδευτικότητα και συνάμα είναι αρκετά χαλαρωτικό ώστε όλη αυτή η υπερπληθώρα τεχνολογίας να μη σε αγχώνει. Αναμφίβολα το high-light είναι η αιωρούμενη κεντρική κονσόλα με τις και δύο οθόνες, αμφότερες με διαγώνιο 12”, η πρώτη ως ψηφιακός πίνακας οργάνων πίσω από το τιμόνι και η δεύτερη τοποθετημένη κεντρικά που ενσωματώνει το σύστημα infotainment.

Η ποιότητα των υλικών είναι καλή, μολονότι ορισμένες επιφάνειες έχουν σκληρά πλαστικά. Οι διακόπτες κρύβονται πίσω από μια γυαλιστερή μαύρη επιφάνεια, η οποία υποθέτω ότι θα χρειάζεται συχνά καθάρισμα για να φαίνονται οι άπειρες δαχτυλιές, αλλά η πρακτικότητα εκπλήσσει ευχάριστα, αφού στην καμπίνα συναντάμε πλήθος αποθηκευτικών χώρων και λύσεων για τους επιβάτες.

Στον αυτοκινητόδρομο το IONIQ 6 ταξιδεύει όπως θα περίμενες από ένα αεροδυναμικό streamliner σεντάν: ήσυχα. Ο αεροδυναμικός θόρυβος έρχεται περισσότερο με τη μορφή ψιθύρου πάνω από τα 120 χλμ./ώρα και η ποιότητα κύλισης είναι εξίσου καλή. Οι προαιρετικοί ψηφιακοί εξωτερικοί καθρέφτες του IONIQ 6 θεωρητικά συμβάλλουν στην ηχομόνωση όπως επίσης και στην αύξηση της αυτονομίας, αλλά χρειάζεται αρκετός χρόνος εξοικείωσης για να στρέφεται αυτόματα το βλέμμα σου στις εσωτερικές οθόνες εκατέρωθεν του ταμπλό.

Προσωπικά δεν θα τους προτιμούσα. Σου αφαιρούν ένα μέρος της ενστικτώδους λειτουργίας, προσθέτουν μία ακόμα παράμετρο που πρέπει να λαμβάνεις υπόψη. Το τιμόνι είναι κάπως αδρανές, ωστόσο στο Sport αλλάζει ως προς την υποβοήθηση προσφέροντας πολύ πιο σωστό βάρος και ικανοποιητική αίσθηση…

Στο επαρχιακό δίκτυο το Ioniq 6 τα καταφέρνει παραπάνω από ικανοποιητικά, σαφώς καλύτερα από το ψηλότερο και πιο «τετράγωνο» Ioniq 5. Ενώ στο δεύτερο κάποιες φορές δυσανασχετείς από την αδράνεια που έχει (και λόγω μεγάλου βάρους) και τις τάσεις πλεύσης, εδώ διαπιστώνεις γρήγορα ότι οι ρυθμίσεις της ανάρτησης είναι πιο εύστοχες. Τουλάχιστον τέτοιες που να συνάδουν και τη μορφή και τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Οι κλίσεις του αμαξώματος δεν είναι αμελητέες αλλά σε κάθε περίπτωση ελεγχόμενες, ενώ το χαμηλό κέντρο βάρους και η σωστή κατανομή του ανάμεσα στους δύο άξονες συμβάλλουν στην ασφαλή οδική συμπεριφορά. Κοντολογίς οδηγικά θυμίζει περισσότερο το εξαιρετικό Kia EV6 παρά το αδερφάκι του Ioniq 5.

Δεν σε προτρέπει να πιέσεις στο όριο αλλά όταν οδηγηθεί ένα πιο ρευστό και ομαλό τρόπο μοιάζει να βρίσκεται στα νερά του: έχει ελάχιστη υποστροφή, σχεδόν καμία νευρικότητα στις συνεχείς εναλλαγές κατεύθυνσης και καταφέρνει να μην είναι απλώς διεκπεραιωτικό, αν και όχι αυτό που θα χαρακτήριζε κανείς σπορ.

Συνολικά μιλώντας το Ioniq 6 θεωρώ ότι αποτελεί ένα εύλογο επόμενο βήμα στην πορεία της Hyundai προς τον εξηλεκτρισμό αλλά και συνάμα μια τολμηρή πρόταση που λίγες εταιρείας θα είχαν την αυτοπεποίθηση να πραγματοποιήσουν. Είναι προφανές ότι στοχεύει στο Tesla Model 3, με τουλάχιστον τολμηρή εμφάνιση αλλά συνάμα και τεχνολογικό υπόβαθρο που βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων.

Έχει καλοφτιαγμένο εσωτερικό, εξαιρετική ενεργειακή διαχείριση, είναι εύχρηστο παρά το μέγεθός του και διαθέτει συνολικά πολύ ικανοποιητικούς χώρους παρά τους περιορισμούς που θέτει το ίδιο το σχήμα του. Ο χρόνος θα δείξει αν θα καταφέρει να αποσπάσει πελάτες από το Model 3, από το οποίο πάντως σε πολλούς τομείς είναι καλύτερο. Στην Ελλάδα το περιμένουμε από το Σεπτέμβριο με τιμές κατά τι πιο αυξημένες από τις αντίστοιχες εκδόσεις του Ioniq 5.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δοκιμή: Hyundai Ioniq 5 RWD

Eπίσημο: Αυτό είναι το νέο ηλεκτρικό Hyundai Kona (+video)

Γιατί το νέο Hyundai Ioniq 6 θα αφήσει εποχή; (+video)

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο carsnews  

Related Articles

Le Grand Rendez-Vous: η αποκάλυψη (βίντεο)

cars

Σχεδιάζοντας το αυτοκίνητο της Apple

cars

Αυτός είναι ο λόγος που εκτοξεύτηκε ξανά η τιμή της βενζίνης – 2,30€ στις Κυκλάδες, 2,10€ στην Αττική

cars

H Renault αναζητά συνεργασίες με τη Daimler!

cars

Σχέδια για πιθανή παραγωγή της X8 από την BMW

cars

Μείωση πωλήσεων κατά 2% προβλέπει ο «ACEA» το 2020

cars

Ένα ακόμα rendering για το Nissan 400Z

cars

To Ineos Grenadier στο βρετανικό «Concours d’Elegance»

cars

Chevrolet Corvette φτάνει τα 278 χλμ./ώρα στον πυθμένα μιας λίμνης (Video)

cars