CARSNEWS
AUTONEWS

Οδηγούμε το DS4 diesel 1.5 BlueHDi


Tο αντικειμενικά όμορφο Γαλλικό SUV που ακούει στο όνομα DS 4 και τοποθετείται στην καρδιά της κατηγορίας C SUV της ελληνικής αγοράς, ήρθε στη χώρα μας την περασμένη Άνοιξη.

Το φινετσάτο DS 4 είναι ένα συμπαγές όχημα που ξεχωρίζει με την σχεδίαση και την προηγμένη τεχνολογία του.

Πρόσφατα οδηγήσαμε την έκδοση diesel 1,5 λίτρων, με κίνηση στους εμπρός τροχούς και αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων που μπορούν να αλλάζουν και χειροκίνητα μέσω paddles.

Σχεδιασμός και εξωτερικό

Το DS4 είναι πανέμορφο, με κομψή και μοντέρνα σχεδίαση που το διαφοροποιεί από τα άλλα μικρομεσαία αυτοκίνητα της κατηγορίας του. Η μεγάλη μάσκα του δίνει «αριστοκρατική» εμφάνιση, ενώ οι αιχμηροί προβολείς και τα πίσω φώτα LED όχι μόνο βελτιώνουν την ορατότητα, αλλά και προσθέτουν στη συνολική αισθητική του. Η προσοχή στη λεπτομέρεια του σχεδιασμού είναι εμφανής στις χρωμιωμένες πινελιές και τις ζάντες αλουμινίου, οι οποίες συμβάλλουν στην ιδιαίτερη αλλά και μίνιμαλ εμφάνιση του αυτοκινήτου.

Το DS 4 έχει φαρδύ και χαμηλό αμάξωμα, ενώ απέχει από το έδαφος τόσο όσο να δείχνει και εκτός ασφαλτόδρομου δυνατότητες. Έχει μήκος 4,40 μέτρων, πλάτος 1,83 μέτρων, ύψος 1,47 μέτρα και μακρύ μεταξόνιο (2.675 χλστ) που εξασφαλίζει χώρο ακόμα και για 5 ενήλικες, μαζί με 430 λίτρα αποσκευών, ενώ διαθέτει πολλές θέσεις για μικροαντικείμενα. Το εσωτερικό ύψος είναι αρκετό για αναστήματα έως 1,85 μ., παρά την κεκλιμένη και χαμηλή οροφή.

Το καλοφτιαγμένο εσωτερικό αποπνέει πολυτέλεια, με τα ανατομικά καθίσματα να είναι άνετα και λειτουργικά, εξασφαλίζοντας μια ευχάριστη οδηγική εμπειρία ακόμα και σε μακρινά ταξίδια. Η χρήση υλικών υψηλής ποιότητας και η άριστη ποιότητα κατασκευής είναι εμφανής σε όλη την καμπίνα.

Το σύστημα infotainment είναι φιλικό προς το χρήστη και διαθέτει μια οθόνη αφής που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Υποστηρίζει την ενσωμάτωση smartphone, επιτρέποντάς σας να συνδέσετε εύκολα τη συσκευή σας για πλοήγηση, μουσική και κλήσεις hands-free. Πολύ καλό επίσης και το ηχοσύστημα με εξαιρετική ποιότητα ήχου που κάνει τις διαδρομές πιο ευχάριστες.

Η πολύ καλή θέση οδήγησης δεν συνοδεύεται από επαρκή περιφερειακή ορατότητα, καθώς η σχεδίαση του αμαξώματος και το μικρό πίσω παρμπρίζ δημιουργεί «νεκρές οπτικές γωνίες» στα πλάγια και πίσω, ενώ από τον χώρο αποσκευών απουσιάζει η ρεζέρβα, γεγονός ανησυχητικό ειδικά στα SUV μοντέλα.

Κινητήρας – Κιβώτιο

Κάτω από το καπό, του DS4 βρίσκεται ένας κινητήρας ντίζελ 1,5 λίτρων (1.5 BlueHDi) με απόδοση 130 ίππων. Αυτός ο κινητήρας είναι γνωστός για την αποδοτικότητά του και την οικονομία καυσίμου, καθιστώντας τον ιδανική επιλογή για όσους κάνουν πολλά χιλιόμετρα, αλλά οι επιδόσεις του είναι μέτριες (0-100 σε 10.9΄΄ – τελική ταχύτητα 203 χλμ/ώρα), με εξαίρεση τις ενδιάμεσες επιταχύνσεις όπου βοηθά η μεγάλη ροπή από χαμηλά (300 Nm στις 1.750 στροφές).

Η κίνηση μεταδίδεται μέσω αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων (ΕΑΤ8) στους εμπρός τροχούς ομαλά και με ανεπαίσθητες αλλαγές, τις οποίες ο οδηγός μπορεί να κάνει και χειροκίνητα με τα paddles που βρίσκονται εκατέρωθεν της κολώνας του τιμονιού. Επιπλέον, υπάρχουν τρία διαφορετικά προφίλ λειτουργίας του κινητήρα (eco, normal & sport), η χρήση των οποίων αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο την απόδοση του κινητήρα, κρατώντας ταυτόχρονα χαμηλά και την κατανάλωση καυσίμου η οποία στη διάρκεια της δοκιμής μας ήταν 6,0 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα στον μικτό κύκλο (πόλη, επαρχιακοί δρόμοι & αυτοκινητόδρομοι).

Χαρακτηριστικά ασφαλείας

Η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα στο DS4 1.5 BlueHDi που είναι εξοπλισμένο με μια ολοκληρωμένη σειρά χαρακτηριστικών για την προστασία τόσο του οδηγού όσο και των επιβατών. Προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού (ADAS) όπως προσαρμοζόμενο cruise control, προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας, παρακολούθηση τυφλών σημείων, αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, κ.ά., εξασφαλίζουν κατά το δυνατόν οδηγό και επιβάτες, ενώ πολλαπλοί αερόσακοι είναι στρατηγικά τοποθετημένοι σε όλη την καμπίνα για να προστατεύουν τους επιβάτες σε περίπτωση σύγκρουσης. Επίσης, το DS4 είναι εξοπλισμένο με συστήματα ελέγχου ευστάθειας που βοηθούν στη διατήρηση του ελέγχου και –φυσικά- ABS.

Από τη θέση του οδηγού

Το DS4 1.5 BlueHDi είναι μια πρακτική επιλογή για καθημερινές μετακινήσεις και αρκετά ευέλικτο ώστε να καλύπτει διάφορες ανάγκες. Τα πίσω καθίσματα μπορούν να αναδιπλωθούν για να δημιουργήσουν επιπλέον χώρο φόρτωσης, καθιστώντας το κατάλληλο για καθημερινή χρήση, αλλά και οικογενειακές εκτός έδρας εξορμήσεις. Ταυτόχρονα, το συμπαγές μέγεθος του αυτοκινήτου καθιστά επίσης εύκολο τον ελιγμό σε στενούς χώρους στάθμευσης και σε πολυσύχναστες αστικές περιοχές.

Η τέλεια θέση οδήγησης επιδέχεται κριτική για την κάποια δυσκολία στο μπες-βγες και την περιορισμένη περιφερειακή ορατότητα εξ αιτίας και των τεράστιων προσκέφαλων.

Η απόδοση του κινητήρα ταιριάζει απόλυτα στην φύση του αυτοκινήτου, αν και οι επιδόσεις από στάση υστερούν κάπως, χωρίς όμως να είναι το κυρίως ζητούμενο από ένα SUV/Crossover μοντέλο. Η ανάρτηση από την άλλη είναι ρυθμισμένη ώστε να ισοπεδώνει τις ανωμαλίες των ελληνικών δρόμων καθώς ακόμα και στις λακκούβες δεν αφήνει το αμάξωμα να αναπηδήσει ή να αλλάξει τροχιά. Στις στροφές η συμπεριφορά είναι ουδέτερη, έως ελαφρώς υποστροφική στην πίεση που όμως δεν είναι η σωστή επιλογή για ένα όχημα της κατηγορίας αυτής. Πάντως σε γρήγορους ρυθμούς είναι οι κλίσεις του αμαξώματος και το κάπως αργό τιμόνι που βάζουν τα όρια στον οδηγό κάνοντάς τον να συνειδητοποιήσει πως δεν οδηγεί GTI.

Σε αντιστάθμισμα οι κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές γίνονται αισθητές (ιδιαίτερα από τους επιβάτες), αλλά σαν τελικό αποτέλεσμα το DS 4 1.5 BlueHDi προσφέρει μεγάλη άνεση και δεν κουράζει οδηγό και επιβάτες ακόμα και στα πολύωρα ταξίδια, στη διάρκεια των οποίων σπάνια θα παραστεί ανάγκη επίσκεψης σε πρατήριο καυσίμων, αφού η αυτονομία μπορεί να φτάσει τα 850+ χιλιόμετρα με ένα ρεζερβουάρ.

Δια ταύτα

Το DS4 1.5 BlueHDi είναι ένα ολοκληρωμένο μικρομεσαίο αυτοκίνητο που συνδυάζει στυλ, πρακτικότητα, άψογη οδική συμπεριφορά, χρήση εντός και εκτός πόλης. Είναι αυτό που λέμε «χάρμα οφθαλμών» και αποδεικνύεται στην πράξη αυτοκίνητο για όλες τις δουλειές.

Ο εντυπωσιακός σχεδιασμός, το άνετο εσωτερικό, η προηγμένη τεχνολογία και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας το καθιστούν μια ελκυστική επιλογή για όσους αναζητούν ένα compact όχημα με αξιοπρεπέστατες δυνατότητες σαν καθημερινό όχημα ή σας όχημα εξορμήσεων εκτός πόλης. Είτε θέτετε ως προτεραιότητα την οικονομία καυσίμου, την ασφάλεια ή την πολυτελή οδηγική εμπειρία, το DS4 1.5 BlueHDi προσφέρει σε όλα τα επίπεδα, με τιμή που δεν την λες φθηνή, αλλά – τηρουμένων των αναλογιών της εποχής – είναι μέσα στα μέτρα της εποχής.

Υπέρ

  • Εμφάνιση
  • Πολυτελές & Ευρύχωρο εσωτερικό
  • Εξοπλισμός
  • Οδική συμπεριφορά
  • Κιβώτιο ταχυτήτων
  • Κατανάλωση
  • Φρένα – Φώτα

Κατά

  • Περιορισμένη ορατότητα πλάγια & πίσω
  • Μέτριες Επιδόσεις
  • Αργό τιμόνι
  • Έλλειψη ρεζέρβας

Τεχνικά χαρακτηριστικά

  • Κατηγορία: 5θυρο, 5θέσιο, Μικρομεσαίο επιβατικό SUV/Crossover
  • Διαστάσεις: 4.400 Χ 1.830 Χ 1.470 χλστ
  • Μεταξόνιο: 2.675 χλστ
  • Βάρος: 1.489 κιλά
  • Ρεζερβουάρ καυσίμων: 52 λτ
  • Χώρος αποσκευών: 430 / 1240 λτ
  • Κινητήρας: 4κύλινδρος, 16βάλβιδος, diesel, 1.499 κ.εκ.
  • Ισχύς: 130 ίπποι / 3.750 σαλ
  • Ροπή (Nm @ σαλ): 300 / 1.750
  • Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
  • Κιβώτιο ταχυτήτων: Αυτόματο 8 σχέσεων (ΕΑΤ8) με paddles
  • Ανάρτηση: Εμπρός Γόνατα McPherson / Πίσω Ημιάκαμπτος Άξονας
  • Σύστημα διεύθυνσης: Ηλεκτρική Υποβοήθηση με κύκλο στροφής 11,0 μ.
  • Τροχοί: 215/65/17
  • Φρένα: Εμπρός Αεριζόμενοι Δίσκοι / Πίσω Δίσκοι
  • Επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα: 10.9΄΄
  • Τελική ταχύτητα: 203 χλμ/ώρα
  • Μέση κατανάλωση (δοκιμής): 6,0 λτ/100 χλμ
  • Εκπομπές CO2 (WLTP): 127,0 γρ/χλμ
  • Τέλη κυκλοφορίας: 88.32 €
  • Τιμή: Από 37.550 €

Related Articles

Νέο Fiat Panda CNG. Για πραγματικά οικονομικές μετακινήσεις

cars

«Συζητήσεις για πώληση μεγάλης ελληνικής ομάδας – 100 εκατ. ζήτησε ο ιδιοκτήτης»

cars

Το Subaru Forester και με turbo κινητήρα 1,8 λίτρων!

cars

Αναβάλλεται το ντεμπούτο του νέου Hummer!

cars

Historic Acropolis Rally 2023: Ρίχνει την αυλαία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι Ιστορικών Αυτοκινήτων

cars

Το εσωτερικό της Aston Martin DBX είναι ακριβώς όσο πολυτελές περίμενες!

cars

Ονειρικό ταίριασμα: Αυτή είναι μία ηλεκτρική Citroen DS.

cars

Hyundai Elantra N. Σπορ σεντάν 280 ίππων με πολύ… τσαμπουκά!

cars

Fiat 128. Καινοτομίες 50 ετών!

cars