CARSNEWS
F1 & RACES

Ο θρύλος της F1 γιορτάζει στις πίστες άλλων αιθέρων

Πριν από 64 χρόνια γεννήθηκε στη Βραζιλία ο ένας και μοναδικός Αιρτον Σένα!  Ο πιλότος της F1 που ήταν μοναδικός, ήταν αναντικατάστατος.  Τόσο για το βεληνεκές που είχαν οι οδηγικές ικανότητες του, όσο και για τον τρόπο, που αντιμετώπιζε την ζωή, έως ότου την στέρησε ένα λάθος, μια σπασμένη κολώνα ενός τιμονιού. Ήταν ένας σταρ, χωρίς να επιθυμεί την προβολή, αλλά, τον λάτρευαν – πολύ περισσότερο μετά τον θάνατο του – όπως τον Μαραντόνα, τον Τζόρνταν.

Μπορούσε να απογειώσει το αυτοκίνητο, το άθλημα, να κάνει τα αδύνατα , δυνατά. Αγαπούσε να…χορεύει στην βρεγμένη πίστα, χωρίς να πανικοβάλλεται, να προσπερνάει τους αντιπάλους σαν να ήταν σταματημένοι,  ποντάροντας στις ικανότητες του και κυρίως τον Θεό.

Ο Σένα ήταν προσηλωμένος , ώς καθολικός, στον Θεό.  Προσευχόταν πριν από κάθε αγώνα, τον έπιανε συχνά – πυκνά η κάμερα να κάνει τον σταυρό του, ένα βήμα πριν μπει στο μονοθέσιο του, για ένα ακόμη γκραν πρι. Τόσο στις χαρές όσο και στις λύπες είχε αποκούμπι τον Θεό. Μεγάλωσε με καθολική οικογένεια. Συγκλονίζει ακόμη και σήμερα η δήλωση του, πριν τερματίσει πρώτος στον τελικό, που θα τον έκανε παγκόσμιο πρωταθλητή. Ο Σένα, είπε, ότι είδες την μορφή του Θεού, μέσα στην βροχή δηλώνοντας « Ένιωσα την παρουσία του ( Του Θεού), είχα ένα όραμα, είσα τον Θεό.

Ακόμη και σήμερα, το θέαμα που προσέφερε παραμένει αναντικατάστατο. Ο πιο μικρόσωμος πιλότος, από την Βραζιλία δεν είχε την τύχη με το μέρος. Είχε τα προσόντα, «διάβαζε» τις αντιδράσεις του μονοθεσίου, σπαταλούσε εκατοντάδες ώρες δίπλα στους μηχανικούς, έως ότου βρουν την χρυσή τομή. Είχε μια συναρπαστική για το κοινό κόντρα με τον Προστ, όμως, ο ένας εκτιμούσε τις ικανότητες του άλλου, επειδή, γνώριζαν, ότι η κορυφή χωράει πολύ περισσότερους από έναν. Δεν οδηγούσε συνειδητά, αλλά με το ένστικτο.

Τον λάτρεψαν σαν θεό, επειδή, είχε την γαλήνια ζωή, που επιθυμούσε και δεν παρασύρθηκε από την λάμψη των χρημάτων, της χλιδής. Ούτε, τον πήρε ποτέ η κάτω βόλτα, ο υπόκοσμος, η ταραχώδης ζωή, όπως άλλοι συμπατριώτες του ( Ο Πελέ ή ο Μαραντόνα).

Πρωτομαγιά του 1994. Ο Σένα, προσεύχεται στον Θεό, όπως έκανε κάθε φορά, να τον προσέχει. Το κλίμα ήταν βαρύ, αφού, μια ημέρα πριν είχε βρει τραγικό θάνατο ο Αυστριακός Roland Ratzenmperger όταν έχασε τον έλεγχο της Simtek του και καρφώθηκε στις προστατευτικές μπαριέρες. Βαρύς και ο ουρανός, εκείνο το πρωινό, και η εκκίνηση δόθηκε με καθυστέρηση αφού η πίστα θύμιζε λίμνη.

Το αυτοκίνητο ασφαλείας έφυγε, και ο Σένα , όντας πρωτοπόρος πάτησε γκάζι στην αήττητη Williams.

Δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις της μοίρας. Στην καταραμένη στροφή Ταμπουρέλο ο Σένα είδε το αυτοκίνητο του για πρώτη φορά να τον προδώνει. Στο κοντέρ είχε 310 χλμ. Είχε εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στο αυτοκίνητο του.Η Williams καρφώθηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα στον τοίχο. Ήταν η στροφή που δεν τον προσπέρασε ένα μονοθέσιο αλλά, η ζωή του. Ήταν μόλις 34 ετών.

Aκόμη και σήμερα ,το ερώτημα αν ο Σένα έπεσε θύμα συνωμοσίας μένει αναπάντητο. Ο εισαγγελέας που χειρίστηκε το τραγικό συμβάν ανάφερε, ότι, η αιτία του θανατηφόρου δυστυχήματος που είχε ο Βραζιλιάνος ήταν η θραύση της κολώνας του τιμονιού στο αυτοκίνητό του. Τα μέλη της ομάδας της Williams κατηγορήθηκαν για ανθρωποκοντία. Η δίκη ξεκίνησε το 1997, όμως, απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες, αφού, η εισαγγελία δεν κατόρθωσε να αποδείξει ότι, ήταν ένοχοι για τον θάνατο του. Η τελική απόφαση βρήκε στις 13 Απριλίου 2007, 13 χρόνια μετά τον θάνατο του Σένα. Μεταξύ άλλων αέφερε ότι το δυστυ΄χημα προκλήθηκε από τις ανεπαρκείς τροποποιήσεις που είχαν συμβεί στην κολώνα του τιμονιού, με αποτέλεσμα να σπάσει και να οδηγήσει ανεξέλεγκτα τον Σένα σε συντριβή. Όμως, κανείς δεν συνελήφθηκ μιας και τα αδικήματα είχαν παραγραφεί βάση της ιταλικής νομοθεσίας.

Related Articles

F1 GP Ουγγαρίας: Ταχύτερος ο Verstappen στο FP1 (video)

cars

Εν αμφιβόλω το Grand Prix Καναδά!

cars

Η Alfa Romeo θα αγωνιστεί με ειδικό χρωματισμό στη Μόντσα

cars

Formula 1: Το πρόγραμμα κάθε ομάδας στις δοκιμές του Μπαχρέιν

cars

Πώς η λύση F1 downwash κατέληξε να κερδίσει τον πόλεμο των F1’s sidepod

cars

Ίμολα και Μουτζέλο θα διεκδικήσουν Grand Prix της F1

cars

Το μήνυμα του Grosjean από το νοσοκομείο (video)

cars

Formula 1: Οι πρώτες εικόνες από τις δοκιμές εξέλιξης (video)

cars

Formula 1: Τιμώντας τον Seb Vettel

cars