CARSNEWS
AUTONEWS

Αυτό είναι το φυσικό Ozempic – Μια κουταλιά την ημέρα αρκεί για να χάσετε βάρος

Τα φάρμακα που περιέχουν τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη, όπως το Ozempic και το Wegovy, έφεραν επανάσταση στην απώλεια βάρους. Ωστόσο υπάρχει και ένα φυσικό προϊόν που αποδεικνύεται επίσης εξαιρετικά αποτελεσματικό στην προσπάθεια πολλών ανθρώπων να χάσουν τα περιττά κιλά και να βελτιώσουν τη μεταβολική τους υγεία.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, πρόκειται για το «ταπεινό» μηλόξυδο, το γνωστό ξύδι από χυμό μήλου που συχνά χρησιμοποιείται για dressing σαλάτας.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με το Healthline, διαπίστωσαν πως οι άνθρωποι που έπιναν έως και 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο την ημέρα, αναμεμειγμένο με νερό, είδαν σημαντική μείωση του σωματικού βάρους, του δείκτη μάζας σώματος και της περιφέρειας της μέσης τους. Είδαν επίσης βελτιώσεις στους μεταβολικούς δείκτες, όπως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα τριγλυκερίδια και τη χοληστερόλη. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 12 Μαρτίου στο BMJ Nutrition, Prevention & Health.

Το μηλόξυδο περιέχει οξικό οξύ, το οποίο του δίνει και αυτή την ξινή γεύση και την έντονη μυρωδιά. Περιέχει επίσης άλλες ενώσεις, όπως πολυφαινόλες, οι οποίες επίσης μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία.

Οι 120 συμμετέχοντες κατανάλωναν το αραιωμένο με νερό μηλόξυδο σε διαφορετικές ποσότητες (5, 10 ή 15 χιλιοστόλιτρα) κάθε πρωί, με άδειο στομάχι. Ύστερα από 4, 8 και 12 εβδομάδες, η ερευνητική ομάδα μέτρησε το βάρος, την περιφέρεια της μέσης και το σωματικό λίπος των συμμετεχόντων. Συνέλεξαν επίσης δείγματα αίματος για να μετρήσουν τα επίπεδα γλυκόζης, τριγλυκεριδίων και ολικής χοληστερόλης.

Όπως αποδείχθηκε, οι άνθρωποι που έπιναν μηλόξυδο έχασαν έως και 15 κιλά σε 12 εβδομάδες. Μείωση του σωματικού βάρους καταγράφηκε και σε διάστημα 4 και 8 εβδομάδων. Οι μεγαλύτερες αλλαγές βάρους σημειώθηκαν στους συμμετέχοντες που κατανάλωναν 10 ή 15 χιλιοστόλιτρα μηλόξυδο την ημέρα. Αλλαγές στην περιφέρεια της μέσης και το σωματικό λίπος καταγράφηκαν μετά τις 8 και τις 12 εβδομάδες, αλλά όχι στις 4.

Επιπλέον, βελτιώθηκαν οι μεταβολικοί δείκτες. Το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα τους είχε μείωση και στις τρεις μετρήσεις, δηλαδή στις 4, 8 και 12 εβδομάδες, ενώ και τα τριγλυκερίδια και η χοληστερόλη μειώθηκαν ύστερα από 8 και 12 εβδομάδες. Η δόση των 15 χιλιοστόλιτρων μηλόξυδου για 12 εβδομάδες φάνηκε ως η πιο αποτελεσματική στη μείωση αυτών των δεικτών.

Επίσης, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν ανέφερε κάποια αρνητική παρενέργεια από την κατανάλωση μηλόξυδου.

Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης ταιριάζουν με παλαιότερες έρευνες, οι οποίες είχαν διαπιστώσει παρόμοια οφέλη από την κατανάλωση 15 ή 30 χιλιοστόλιτρων μηλόξυδου την ημέρα, σημειώνουν οι συγγραφείς.

Ωστόσο, οι λόγοι για τους οποίους το μηλόξυδο έχει αυτές τις επιδράσεις δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Το μηλόξυδο φαίνεται να επιδρά αυξάνοντας την αίσθηση του κορεσμού και μειώνοντας την όρεξη. Φαίνεται επίσης να έχει θετικά αποτελέσματα στην ευαισθησία στην ινσουλίνη, στη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

Όπως σημειώνουν ειδικοί, τα αποτελέσματα των ερευνών είναι εντυπωσιακά, όμως το μυλόξυδο προφανώς και δεν είναι «μαγικό χάπι». Η κατανάλωσή του πρέπει να συνδυάζεται με σωστή διατροφή και σωματική δραστηριότητα, για να έχει σημαντικό μακροχρόνιο αντίκτυπο.

Αν η γεύση του μηλόξυδου σας φαίνεται πολύ έντονη αλλά θέλετε να αποκομίσετε τα οφέλη του, εδώ μπορείτε να βρείτε μερικούς απλούς τρόπους για να το εντάξετε στη διατροφή σας.

Related Articles

Νέο 5-θυρο Suzuki Jimny – Μεγαλύτερο και πιο πρακτικό!

cars

O 3D πίνακας οργάνων της Continental στο Genesis GV80.

cars

Ford GT Mk IV – Η τελευταία και κορυφαία έκδοση του Ford GT

cars

Η Peugeot αποκαλύπτει λεπτομέρειες του Inception

cars

Η Bentley Bentayga Speed συνεχίζει να είναι το ταχύτερο SUV στον κόσμο!

cars

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το 60% των αυτοκινήτων θα είναι ηλεκτροκίνητα έως το 2040

cars

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη – 41χρονος έχασε τον έλεγχο του οχήματός του, χτύπησε οδηγό μοτοσικλέτας και τον σκότωσε

cars

Σύστημα αποφυγής σύγκρουσης διασταυρώσεων από τη Nissan

cars

Κυβέρνηση για εμπρησμούς στου Ζωγράφου: Τέλος η εποχή της ασυλίας και της ανομίας – Η αστυνομία κάνει τα πάντα για να γίνουν συλλήψεις

cars