CARSNEWS
F1 & RACES

Σε άλλο πλανήτη παραμένει ο Φερστάπεν, πήρε διαστημική pole position στην Ολλανδία

ΠΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Ο Μαξ Φερστάπεν διέλυσε τον ανταγωνισμό στις δοκιμές κατάταξης του GP Ολλανδίας, εμπρός στην “πορτοκαλί στρατιά” του, κερδίζοντας την πρώτη θέση της εκκίνησης από τον Λάντο Νόρις της McLaren με διαφορά μισού δευτερολέπτου σε μια πίστα μόνο 4 χιλιομέτρων.

Ο Φερστάπεν είχε τον έλεγχο όλων των δοκιμών κατάταξης του GP Ολλανδίας, που ξεκίνησαν σε βρεγμένη πίστα με τα ενδιάμεσα ελαστικά βροχής και τελείωσαν με λιακάδα σε στεγνή άσφαλτο με τα σλικς – και ενδιάμεσα διακόπηκαν με δύο κόκκινες σημαίες στο Q3 για τα ατυχήματα των Λόγκαν Σάρτζεαντ και Σαρλ Λεκλέρ.

Ο Λάντο Νόρις σημείωσε τον πρώτο χρόνο σε στεγνή άσφαλτο μεταξύ των ατυχημάτων (χωρίς σοβαρές συνέπειες) του Σάρτζεαντ της Williams και του Λεκλέρ με τη Ferrari SF-23. Αλλά στην τελευταία προσπάθεια όλων, ο Φερστάπεν παρήγαγε άλλη μία από τις εκθαμβωτικές του οδηγικές παραστάσεις για να κατακτήσει την πολ ποζίσιον στην πατρίδα του.

Made with Flourish

Ο Νόρις έκανε άλλη μια εξαιρετική εμφάνιση για τη McLaren, ενώ στα τελευταία λεπτά ο Τζορτζ Ράσελ της Mercedes ανέβηκε στην 3η θέση, αφήνοντας πίσω του τον εκθαμβωτικό Άλεξ Άλμπον με τη Williams -που κατάφερε να την ανεβάσει επί ίσοις όροις μέχρι την 4η θέση- και τον Φερνάντο Αλόνσο με την αναβαθμισμένη Aston Martin AMR23 στην 5η.

Δίπλα στον Ισπανό θα εκκινήσει ο συμπατριώτης του με τη έτερη Ferrari, Κάρλος Σάινθ, που άφησε πίσω του τους Σέρτζιο Πέρεζ της RBR και Όσκαρ Πιάστρι με την έτερη McLaren – σε δύο εντέλει απογοητευτικά αποτελέσματα για εκείνους.

Οι Λεκλέρ και Σάρτζεαντ βρέθηκαν, μετά τα ατυχήματά τους, στο τέλος της δεκάδας, αλλά ο Μονεγάσκος της Scuderia ενδέχεται να δεχθεί ποινή αν αποδειχθεί ότι το κιβώτιο ταχυτήτων της SF-23 χρειάζεται αλλαγή μετά τη σφοδρή του πρόσκρουση στη μπαριέρα.

Οι δοκιμές κατάταξης του Ζάντβορτ ξεκίνησαν σε υγρή πίστα, η οποία όμως σταδιακά στέγνωνε. Παρόλα αυτά, στις δύο πρώτες περιόδους όλοι οι οδηγοί χρησιμοποίησαν τα ενδιάμεσα ελαστικά βροχής.

Στην πρώτη περίοδο ο Άλεξ Άλμπον έγραψε τον ταχύτερο χρόνο στην εκπνοή, εμπρός από τον Φερστάπεν, καθώς ο Λεκλέρ κατάφερε οριακά -για 48 χιλιοστά του δευτερολέπτου- να περάσει με την τελευταία του προσπάθεια αφότου είχε πέσει η καρό σημαία, παρότι ο Μονεγάσκος είχε τρία χρονοβόρα γλιστρήματα στον γύρο του αυτό.

Στη δεύτερη περίοδο ήρθε η έκπληξη του αποκλεισμού του Λιούις Χάμιλτον, ο οποίος έδειχνε να είναι σε καλή φόρμα στις ελεύθερες δοκιμές. Ο Βρετανός εξήγησε ότι μετά από δύο γρήγορους γύρους με τα ενδιάμεσά του ελαστικά βροχής, η γόμα υπερθερμάνθηκε και έτσι έχανε πολύ χρόνο στην τελευταία του προσπάθεια.

Ο Σάινθ και ο Νόρις επίσης βελτίωσαν στο τέλος του Q2 τους χρόνους τους για να περάσουν στην πρώτη δεκάδα – ο Ισπανός της Ferrari δικαιώθηκε για την επιλογή του να βάλει ένα φρέσκο σετ ενδιάμεσης γόμας στο τέλος της δεύτερης περιόδου, παρότι η ιδανική γραμμή της πίστας πλέον στέγνωνε αρκετά.

Στο τέλος του Q2 με την καλύτερή του φετινή επίδοση ο Λόγκαν Σάρτζεαντ προκρίθηκε για πρώτη φορά στη δεκάδα της εκκίνησης, αλλά μόλις μετά από 1 λεπτό και 47 δευτερόλεπτα στην τρίτη περίοδο ήρθε το ατύχημά του: με τα σλικς ελαστικά του πάτησε στο ολισθηρό κερμπ της στροφής 2.

Η Williams προσέκρουσε ισχυρά στις μπαριέρες, αλλά ο Αμερικανός βγήκε υγιής από το μονοθέσιο. Η διακοπή που ακολούθησε ήταν εκτενής, για να επιδιορθωθεί η μπαριέρα. Αλλά τέσσερα λεπτά μετά την επανεκκίνηση της διαδικασίας ήρθε το ατύχημα του Λεκλέρ.

Ο Μονεγάσκος έχασε τον έλεγχο της SF-23 υποστρέφοντας στην έξοδο της στροφής 9, και προσέκρουσε σφοδρά με την αριστερή πλευρά του μονοθεσίου στη μπαριέρα. Διέφυγε και εκείνος τον τραυματισμό, και απομένει να δούμε αν θα διαφύγει και την αλλαγή του κιβωτίου ταχυτήτων – που επισείει ποινή θέσεων στην εκκίνηση, καθώς το σημερινό ήταν το τελευταίο του για φέτος.

Μετά την επανέναρξη από το ατύχημα του Λεκλέρ, ο Φερστάπεν αποκάλυψε αυτό τον εκθαμβωτικό του γύρο της pole position. Παρότι στο πρώτο τμήμα της πίστας ο Νόρις κινήθηκε ταχύτερα, έπειτα ο χρόνος του έφθινε και εντέλει έμεινε μισό δευτερόλεπτο μακριά.

Αύριο Κυριακή (27/8) ο 13ος φετινός αγώνας της Formula 1, το GP Ολλανδίας, ξεκινά στην 16:00. Μην χάσετε τη LIVE κάλυψή του από το SPORT 24.

Related Articles

Ο Πρόεδρος της FIA δίνει νέα διάσταση στο μέλλον της Andretti

cars

Verstappen: «Αν δεν είναι καλός ο κινητήρας το 2026, θα προτιμήσω να μείνω σπίτι»

cars

Επίσημο: Στη Racing Point Force India o Stroll

cars

Υποψήφιος για τη FIA ο πρώην πρόεδρος της Ferrari;

cars

Πιο στενοί δεσμοί μεταξύ McLaren και Toyota, εντείνονται οι φήμες για επιστροφή των Ιαπώνων

cars

Williams launches new company to solve clients’ engineering challenges with F1-derived innovation and pedigree

cars

DHL reduces Formula 1 cargo carbon emissions by 83%

cars

Προβλήματα στην υβριδική μηχανή της Mercedes;

cars

Grand Prix της Formula 1 στη Μαδρίτη από το 2026

cars