CARSNEWS
F1 & RACES

Στα σκαριά η είσοδος της Andretti στη Formula 1;

Από το 2025, το grid της Formula 1 πιθανόν να αριθμεί έντεκα ομάδες, μετά την έγκριση της συμμετοχής της Andretti Formula Racing από την FIA.

Εδώ και καιρό ακουγόταν πως από τη νέα χρονιά οι ομάδες της Formula 1 θα αυξηθούν από δέκα, τουλάχιστον σε έντεκα. Προς αυτή τη κατεύθυνση κινείται και η FIA, μιας και έκανε δεκτό το αίτημα της κοινοπραξίας Andretti Autosport με την Cadillac για συμμετοχή στο επερχόμενο πρωτάθλημα της Formula 1.

Ο φάκελος της κοινοπραξίας εξετάστηκε για αρκετό καιρό και πήρε το πράσινο φως από την ομοσπονδία, καθώς φάνηκαν να πληρούνται οι οικονομικές αλλά και οι λοιπές, οργανωτικές προϋποθέσεις για συμμετοχή στο πρωτάθλημα. Ωστόσο, η επιστροφή του θρύλου αμερικανικού motorsport δεν θα πρέπει να θεωρείται ακόμα κλειδωμένη, καθώς απομένει και η έγκριση από τους υπόλοιπους κατασκευαστές του πρωταθλήματος.

Για να μπορέσει να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα, η ομάδα του Michael Andretti θα πρέπει να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων κατασκευαστών αλλά και της Liberty Media

Andretti Cadillac Formula 1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Monza, η ιστορία ενός αυτοκινητικού ναού

Κι εδώ ξεκινάνε τα ζόρια. Μέχρι στιγμής, μόνο δύο ομάδες, η Apline και η McLaren βλέπουν με καλό μάτι τις προσπάθειες του Αμερικανού να εισέλθει στον κόσμο της Formula 1. Συν τοις άλλοις, πέρα από τις υπόλοιπες ομάδες του grid, ούτε η Liberty Media μοιάζει αρκετά ζεστή σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και τις δηλώσεις του CEO της F1, Stefano Domenicali, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει χώρος για προσθήκη κι άλλης ομάδας στο grid: «Έχουμε σημειώσει τα συμπεράσματα της FIA σχετικά με τις δύο φάσης αξιολόγησης για νέες ομάδες και τώρα θα διεξάγουμε την δική μας έρευνα για τα πλεονεκτήματα της εναπομείνασας υποψηφιότητας», υπογράμμισε με επίσημη ανακοίνωσή της η F1.

Stefano Domenicali

Εντελώς διαφορετική φαίνεται να είναι η γνώμη της FIA αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Η στήριξη της παγκόσμιας ομοσπονδίας στο εγχείρημα της Andretti Autosport ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο, έπειτα από την εμφάνιση της Cadillac. Η αμερικανική εταιρεία ανήκει στην General Motors και υπάρχουν πολλές φωνές στην παγκόσμια ομοσπονδία που θεωρούν πως η είσοδος της GM θα ανεβάσει τη συνολική αξία του σπορ.

Ο πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem με προσωπική του τοποθέτηση, ανέφερε τα εξής: «Η Andretti Formula Racing LLC ήταν η μόνη οντότητα που πληρούσε τα κριτήρια επιλογής που είχαν τεθεί από κάθε ουσιώδη άποψη. Συγχαίρω τον Michael Andretti και την ομάδα του για την εμπεριστατωμένη υποβολή. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλες τις υποψήφιες ομάδες για το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τους».

Andretti &FIA President

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η Honda ενώνει τις δυνάμεις της για να πρωταγωνιστήσει στη Formula 1

Οι υπόλοιπες ομάδες, που έριζαν για μία θέση στο grid του πρωταθλήματος ήταν οι Hitech και Rodin Carlin από την F2, καθώς και η LKYSUNZ. Οι φάκελοι των υποψηφιοτήτων τους όμως δεν φάνηκε να ικανοποίησαν την ομοσπονδία.

Ασφαλώς, στο στρατόπεδο της Andretti (και της Cadillac) επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση με την εξέλιξη αυτή. «Η Andretti Cadillac αισθάνεται μεγάλη τιμή που η FIA ενέκρινε την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Andretti Formula Racing για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της F1. Εκτιμούμε την αυστηρή, διαφανή και πλήρη διαδικασία αξιολόγησης της FIA και είμαστε απίστευτα ενθουσιασμένοι που μας δίνεται η ευκαιρία να αγωνιστούμε σε ένα τόσο ιστορικό και υψηλού κύρους πρωτάθλημα».

Με τον Αμερικανό ιδιοκτήτη να συμπληρώνει: «Ο σχηματισμός αυτής της καθαρά αμερικανικής ομάδας είναι μια σημαντική στιγμή υπερηφάνειας για όλους τους εργαζόμενους και τους οπαδούς μας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι βαθιές αγωνιστικές ικανότητες της Andretti Cadillac και οι τεχνολογικές εξελίξεις που προέρχονται από τους αγώνες θα ωφελήσουν τους πελάτες μας, ενώ θα αυξήσουν τον ενθουσιασμό για την F1, παγκοσμίως. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της  F1, καθώς συνεχίζουμε το σχεδιασμό μας για να ενταχθούμε στο grid το συντομότερο δυνατό».

Andretti Cadillac Formula 1

Μπορεί να έγινε ένα βήμα, η ομάδα του Andretti όμως έχει πολλά μέτρα να διανύσει ακόμα για μπορέσει να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα του 2025. Λίγο η επικείμενη συμμετοχή της Andretti Formula Racing στο grid του 2025, λίγο η αλλαγή των κανονισμών από το 2026, με τη συμμετοχή της Porsche, της Audi και την επιστροφή της Honda, λίγο η τελευταία ανοιχτή θέση για το grid της επόμενης σεζόν, τοποθετούν την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού εκ νέου στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Related Articles

Παντός καιρού ο Φερστάπεν, νέα πρωτιά στον Sprint Race του Βελγίου

cars

Επίσημο: Αυτό είναι το καλεντάρι της F1 για το 2022

cars

Formula 1: Ο Verstappen το έριξε στο τραγούδι (video)

cars

Ποιους φοβάται για το 2019 ο Hamilton;

cars

Σε συζητήσεις με τη Renault o Bottas!

cars

Oliver Bearman’s debut for Ferrari adds more drama to an already chaotic start to the F1 season

cars

Formula 1: Ο μονόδρομος των Leclerc

cars

Το δελτίο καιρού για το Grand Prix της Στυρίας

cars

F1: Μεξικό… 2022

cars