CARSNEWS
AUTONEWS

Αναβίωσε το Μπουρανί στον Τύρναβο με κέφι, πειράγματα και τεράστιους φαλλούς

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αναβιώσει στον Τύρναβο το Μπουρανί, το περίφημο έθιμο που προσελκύει πλήθος κόσμου, στο φινάλε των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην περιοχή.

Ξεκίνησε από τον Προφήτη Ηλία από τον Σύλλογο Γαϊτανάκι Μπουρανί και τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Συλλόγου Τυρνάβου. Το Διονυσιακό έθιμο που υμνεί τη γονιμότητα της γης και τους καρπούς που προσφέρει στους ανθρώπους.

Τι είναι όμως το μπουρανί, που δίνει το όνομά του σε αυτό το οργιαστικό καρναβάλι; Πρόκειται για ένα παραδοσιακό φαγητό της περιοχής: μια σούπα, η οποία φτιάχνεται με τα άγρια χόρτα που αρχίζουν να βγαίνουν στο γύρισμα του χειμώνα προς την άνοιξη.

Πώς ξεκίνησε

Το Μπουρανί και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στον Τύρναβο εντοπίζονται το 1898, ενώ το διονυσιακό «έθιμο του φαλλού» προέρχεται από την Κεφαλλονιά. Η λατρεία, και κυρίως η λιτανεία-περιφορά του φαλλού, ως σύμβολο της γονιμότητας, αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος των διονυσιακών τελετών για την εξασφάλιση της ευκαρπίας και ευγονίας.

Τα πρώτα στοιχεία για την τέλεση του εθίμου εμφανίζονται το 1898. Σε κάθε περίπτωση η σχέση με τα διονυσιακά δρώμενα είναι εμφανής.

Οι Τυρναβίτες γεωργοί κατά κύριο λόγο διατήρησαν αυτό το έθιμο και το διαφύλαξαν παρά τις απαγορεύσεις που δέχτηκε κατά περιόδους. Κάθε χρόνο, την Καθαρά Δευτέρα κατέφθαναν στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία οι μπουρανίτες σε πομπή, άναβαν φωτιά και ετοίμαζαν το «μπουρανί», μια αλάδωτη χορτόσουπα από τα πρώτα χόρτα της άνοιξης με λίγο ξύδι για να τα νοστιμίζει.

Αυτή την πρόσφεραν στους «μυημένους» και πίνοντας κρασί ή ένα γαλακτόχρουν κράμα ούζου ή τσίπουρου με νερό, άρχιζε ο χορός και τα τραγούδια, οι αστεϊσμοί και τα πειράγματα με άσεμνες βασικά εκφράσεις.

Ο «Αρχιμπουρανίτης» εκλεγόταν από τους παρευρισκόμενους, στόλιζε το κεφάλι του με μια ταινία που συγκρατούσε έναν πήλινο φαλλό και ξεκινούσε πρώτος το χορό. Οι υπόλοιποι με μουτζουρωμένα από καπνιά πρόσωπα, τραγουδούσαν και χόρευαν. Στη μέση στεκόταν ο «Κάβουκας», μασκαρεμένος φορώντας στη μέση του ζώνη από κουδούνια και φαλλικά ομοιώματα. Πολλοί από τους άντρες που συμμετείχαν κρατούσαν στα χέρια τους φαλλούς, σαν σκήπτρα κατασκευασμένα από ξύλο ή πηλό ή ακόμα και από ψωμί και που αποτελούσαν το κυριότερο τελετουργικό σύμβολο.

*Πηγή φωτογραφιών: larissanet.gr

Related Articles

Ο καιρός σήμερα 11/3/2024

cars

Survivor: Ο Γιάννης Περπατάρης είναι πρώτος υποψήφιος προς αποχώρηση – «Ζήτησα να με ψηφίσουν»

Bury

Το θαύμα του Μεδεγίν: Από επικίνδυνη πόλη μεταμορφώθηκε σε θαυμάσιο προορισμό

Bury

Νέο Kia Carnival. Ανανεώνει την πίστη στα minivans.

cars

Με τεχνολογία Taycan η νέα, ηλεκτρική Porsche Macan.

cars

Η Renault εφαρμόζει “κόφτη” στα 180 km/h.

cars

Ο (πρώην) CEO της Mercedes-AMG αναλαμβάνει την Aston Martin!

cars

Γιατί ο Πούτιν μπορεί να «πυροβόλησε» τα πόδια του με την απόλυτη επικράτηση στις εκλογές

cars

Κλοπές αυτοκινήτων. Συμβαίνουν παντού

cars