CARSNEWS
AUTONEWS

Ford F-150 Lightning: Ένα ηλεκτρικό pickup με ροπή 1.000+Nm και 0-100 σε 5 δευτερόλεπτα

Το Ford F-150 Lightning 1 (η ηλεκτρική έκδοση του εμβληματικού pickup με τις περισσότερες πωλήσεις στην Αμερική) έρχεται στην Ευρώπη, με την μάρκα να επιλέγει τη Νορβηγία ως την πρώτη χώρα όπου το βραβευμένο pickup θα ξεκινήσει την παγκόσμια καριέρα του.

Σε συνέχεια της υψηλής ζήτησης για το μοντέλο, οι Νορβηγοί καταναλωτές, οι οποίοι κατέχουν τα πρωτεία όσον αφορά την υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι οι πρώτοι εκτός από εκείνους σε ΗΠΑ και Καναδά που μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την αγορά ενός αυστηρά περιορισμένου αριθμού αντιτύπων F 150 Lightning Lariat Launch Edition.

Σε μια χώρα όπου περίπου τα δύο τρίτα όλων των νέων οχημάτων είναι εξοπλισμένα με τετρακίνηση για την αντιμετώπιση των απαιτητικών συνθηκών οδήγησης, ο συνδυασμός επιδόσεων εντός και εκτός δρόμου, χρηστικότητας και οδήγησης με μηδενικές εκπομπές ρύπων του F-150 Lightning ταιριάζει απόλυτα τόσο στις εργασιακές συνθήκες και συνήθειες όσο και στον τρόπο ζωής στην ύπαιθρο των Νορβηγών. Άλλωστε, το «friluftsliv» (η κουλτούρα της χαλάρωσης στην άγρια φύση) είναι βαθιά ριζωμένη στον ψυχισμό αυτού του λαού. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι αρχές της Νορβηγίας πιέζουν ώστε όλες οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων και ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων να αποτελούνται από αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα μέχρι το 2025.

Σχεδόν 200.000 πελάτες είχαν ήδη κάνει κράτηση για το Ford F-150 Lightning, πριν καν αυτό κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ τον περασμένο Μάιο. Μέλος της οικογένειας Ford F-Series, το οποίο είναι το best-seller pickup στην Αμερική επί 46 συνεχόμενα χρόνια και το αυτοκίνητο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις επί 41 συναπτά έτη, ο F-150 Lightning έγινε γρήγορα το ηλεκτρικό pickup με τις περισσότερες πωλήσεις στη χώρα.

Ο αυστηρά περιορισμένος αριθμός αντιτύπων για τους πελάτες στη Νορβηγία θα κατασκευαστεί στο Rouge Electric Vehicle Center στο Dearborn των ΗΠΑ, το οποίο επεκτείνεται για να αυξήσει το 2023 την παραγωγή με στόχο έναν προγραμματισμένο ετήσιο ρυθμό 150.000 οχημάτων F-150 Lightning.

Οι Νορβηγοί καταναλωτές είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές των ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο, τα οποία αντιπροσωπεύουν ήδη το 21% των 2,9 εκατομμυρίων οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας. Σχεδόν το 80% των πωλήσεων νέων επιβατικών οχημάτων στη Νορβηγία ήταν ηλεκτρικά το 2022, όπως και πάνω από το 20% των πωλήσεων επαγγελματικών οχημάτων – ποσοστό που αναμένεται να φτάσει το 40% φέτος, τροφοδοτούμενο από την ολοένα και πιο υψηλή ζήτηση από τις επιχειρήσεις και την αύξηση των προσφερόμενων μοντέλων.

Μεγάλη ιπποδύναμη και τερατώδης ροπή

Μεταφέροντας εξοπλισμό για σκι, ψάρεμα ή ράφτινγκ στην άγρια φύση ή υποστηρίζοντας επιχειρήσεις, το F-150 Lightning αναμένεται να προσφέρει αυτονομία 386 χλμ. με μηδενικές εκπομπές ρύπων σύμφωνα με την EPA, ικανότητα ρυμούλκησης 3.493 κιλών και ωφέλιμο φορτίο 805 κιλών.

Το ηλεκτρικό pickup είναι τετρακίνητο και τροφοδοτείται από ένα σύστημα μετάδοσης κίνησης με δύο ηλεκτροκινητήρες παράγοντας 458 ίππους και ροπή 1.050 Nm. Το ηλεκτρικό φορτηγάκι επιταχύνει από στάση έως τα 100 χλμ/ώρα σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα. Επίσης, τα προφίλ οδήγησης Normal, Sport, Off-Road, και Tow/Haul μπορούν να διευκολύνουν τον οδηγό σε ποικίλες εδαφικές συνθήκες.

Η μπαταρία ιόντων λιθίου 98 kWh (ωφέλιμη χωρητικότητα) επόμενης γενιάς του pickup μπορεί να φορτιστεί από το 15% στο 80% σε 39 λεπτά σε ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος 150 kW. Επίσης, πρακτικά χαρακτηριστικά αξιοποιούν την μπαταρία του F-150 Lightning για να μετατρέψουν το όχημα σε κινητή πηγή ενέργειας. Το Pro Power Onboard μπορεί να παρέχει ισχύ έως και 2,3 kW και έχει σχεδιαστεί για την τροφοδοσία εργαλείων, ηλεκτρονικών συσκευών και συσκευών σε ένα εργοτάξιο ή στο κάμπινγκ εκτός δικτύου μέσω ενσωματωμένων ηλεκτρικών πριζών.

Επιπλέον, το Mega Power Frunk, χωρητικότητας 400 λίτρων και 181 κιλών, είναι αδιάβροχο και έχει την ικανότητα αποστράγγισης νερού, παρέχοντας έτσι μοναδική πρακτικότητα για υπαίθριες δραστηριότητες και τη ζωή στη φύση.

Upper Class εσωτερικό

Στο εσωτερικό της 5θέσιας καμπίνας, το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας SYNC 4A υποστηρίζεται από μια κεντρική ψηφιακή οθόνη αφής 15,5 ιντσών και ασύρματη συμβατότητα με Apple CarPlay και Android Auto. Ένας ψηφιακός πίνακας οργάνων 12” χρησιμοποιεί μια προσαρμόσιμη διεπαφή επιτρέποντας στον οδηγό να επιλέγει τις πιο σημαντικές πληροφορίες.

Οι τεχνολογίες βοηθούν επίσης τους ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες μεταφοράς του pickup. Μια κάμερα οπισθοπορείας διευκολύνει την ευθυγράμμιση και τη σύνδεση ενός ρυμουλκούμενου. Τα On-Board Scales και το Smart Hitch μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κεντρική οθόνη για την προβολή μιας εκτίμησης όσον αφορά το ωφέλιμο φορτίο της καρότσας και την κατανομή βάρους του ρυμουλκούμενου. Το Pro Trailer Backup Assist κάνει την οπισθοπορεία με ρυμουλκούμενο απλούστερη, επιτρέποντας στους οδηγούς να παρακολουθούν τις εξελίξεις μέσω της οθόνης αφής 15,5 ιντσών και να πραγματοποιούν ελιγμούς χρησιμοποιώντας ένα ειδικό χειριστήριο.

Το F-150 Lightning Lariat Launch Edition που προορίζεται για τους πελάτες της Νορβηγίας προσφέρεται αποκλειστικά σε έκδοση Super Crew Cab σε εντυπωσιακό μεταλλικό χρώμα Antimatter Blue, ενισχύοντας το παρουσιαστικό ενός αυτοκινήτου το οποίο διαθέτει ένα αμάξωμα από κράμα αλουμινίου στρατιωτικών προδιαγραφών που συμβάλλει στον περιορισμό του βάρους και στην ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας και των επιδόσεων.

Related Articles

Διχασμένη η Γερμανία για την απαγόρευση εισόδου στον Βαρουφάκη

Bury

Η Fiat προσπαθεί να κάνει το Centoventi πραγματικότητα!

cars

Η Alfa Romeo καθυστερεί δύο μοντέλα και εγκαταλείπει την Giorgio.

cars

Alfa Romeo Giulia GTA. Η επιστροφή ενός θρύλου!

cars

Ford. Ξεκίνησε το πρόγραμμα δοκιμών με το νέο αμιγώς ηλεκτρικό E-Transit Van

cars

Αυτό είναι το Volkswagen ID.6!

cars

Ford F-Series – 46 συνεχόμενα χρόνια στην κορυφή

cars

Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Αναμένεται διάγγελμα από τον Τζο Μπάιντεν

Bury

Nissan. Παρουσίασε το Note e-Power AWD στην Ιαπωνία

cars