CARSNEWS
F1 & RACES

GP Σάο Πάολο: Ο Verstappen νικητής μετά το χάος – Ο Leclerc εκτός πριν την εκκίνηση (photos)

Με 48 βαθμούς Κελσίου στο οδόστρωμα και καθαρό ουρανό πάνω από τα κεφάλια τους, οι οδηγοί ρίχτηκαν στη μάχη στο Interlagos.

Πριν καν αρχίσει ο αγώνας, ο Leclerc είχε έξοδο και εγκατέλειψε στον γύρο σχηματισμού, καθώς έχασε τα υδραυλικά από το μονοθέσιο σε μία άτυχη για τον ίδιο στιγμή. Αργότερα, ο ίδιος τόνισε πως τελικά δεν ήταν ζήτημα στα υδραυλικά, αλλά «κάτι άλλο, για το οποίο δεν μπορώ να πω τώρα λεπτομέρειες.»

Drama before the start! ??

Leclerc has gone into the barriers on the formation lap #F1#BrazilGPpic.twitter.com/4gnA2LFACH

— Formula 1 (@F1) November 5, 2023

Στην εκκίνηση, ο Verstappen έμεινε άνετα πρώτος, με τον Norris και τον Hamilton να «πιάνουν στον ύπνο» τις Aston Martin, καθώς τις άφησαν στις θέσεις 4 και 5.

Πίσω, όμως, ο Albon είχε ατύχημα μετά από επαφή με τον Magnussen, πριν καν την πρώτη στροφή. Φάνηκε ο Hulkenberg να αγγίζει κάπως το πίσω μέρος του Albon με τον Ταϊλανδό να χτυπά με τη σειρά του την έτερη Haas. 

Το αυτοκίνητο ασφαλείας βγήκε για να καθαριστεί η πίστα, μέχρι που βγήκε κι η κόκκινη σημαία για να διορθωθούν κι οι μπαριέρες.

Magnussen ends up in the barriers

Both he and Albon are out, as is Oscar Piastri who has a damaged rear wing #F1#BrazilGPpic.twitter.com/zECoY27526

— Formula 1 (@F1) November 5, 2023

Αυτη η διακοπή έδωσε την ευκαιρία σε όλους να διορθώσουν ό,τι είχε σπάσει ή φθαρεί από το συμβάν της πρώτης στροφής. Αυτό έγινε με τους Piastri και Ricciardo, που είχαν σπασμένες πίσω πτέρυγες αλλά αντικαταστάθηκαν με πανομοιότυπες και μπόρεσαν να αγωνιστούν. Ωστόσο, επειδή μπήκαν στα γκαράζ για να γίνουν οι αλλαγές, εκκίνησαν από το pitlane.

Η επανεκκίνηση έγινε από στάση, στο grid, με τον Verstappen να κρατά την πρωτιά, ενώ πίσω ο Hamilton έχασε την τρίτη θέση από τον Alonso στη Στροφή 4.

Πίσω, ο Tsunoda έχασε την θέση του από τον Ocon, ενώ συνολικά δεν υπήρξε άλλη αλλαγή στον πρώτο γύρο.

Ο Norris έμεινε κοντά στον Verstappen, και ήταν σε απόσταση DRS στους πρώτους γύρους, αλλά ο Ολλανδός γρήγορα άνοιξε τη διαφορά περί τα 2 δευτερόλεπτα.

Πίσω, ο Hamilton ηγείτο ενός «τρένου» που είχε τους Russell, Perez, Stroll, Sainz και Gasly, από την 4η ως την 9η θέση.

Ο Perez έκανε το προσπέρασμα επί του Russell για την 5η θέση, όσο στη Mercedes δεν είχαν καταφέρει να δουν αν θα συνεργαστούν ή αν ο καθένας θα κάνει τον δικό του αγώνα.

Λίγους γύρους μετά, στον 18ο, ο Perez έφτασε και πέρασε τον Hamilton για να ανέβει 4ος. Αμέσως ο Hamilton πήγε στα pits για τη μέση γόμα, όντας ο πρώτος εκ των οδηγών της δεκάδας που μπήκε για νέα ελαστικά.

Το ίδιο έπραξε κι ο Russell στον επόμενο γύρο, βγαίνοντας πίσω από τον teammate του στην πίστα.

Ο Perez ήθελε να προστατευτεί από το undercut και μπήκε κι αυτός για τη μέση στον 21ο γύρο. Βγήκε μπροστά από τον Russell, αλλά όχι από τον Hamilton. Ο οδηγός της Red Bull πέρασε ξανά τον 7κις πρωταθλητή λίγους γύρους μετά.

Ο Stroll, που είχε κάνει κι αυτός pit stop πια, με τη «δύναμη» του overcut έφτασε και πέρασε τον Russell, και λίγο μετά και την έτερη Mercedes.

Ο Alonso έκανε τη δική του στάση στον 26ο γύρο, ενώ Sainz μπήκε στα pits στον 27ο γύρο, χάνοντας χρόνο όταν βγήκε στη γρήγορη γραμμή του pitlane πίσω από τον Tsunoda που έμπαινε για τη δική του αλλαγή. Αυτό στέρησε χρόνο στον Ισπανό.

Οι δύο πρωτοπόροι έκαναν τις δικές του αλλαγές στον 28ο γύρο, με τον Verstappen να μένει 1ος και τον Norris να κρατά τη θέση του από τον Alonso. 

Οι δύο Mercedes πάλευαν μεταξύ τους, με τον Russell πίσω από τον Hamilton όπως και στο πρώτο stint. Η ομάδα δεν έδωσε κάποια οδηγία, κι έτσι έμειναν να μάχονται. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στον Sainz να φτάσει το δίδυμο και να περάσει πρώτα τον Russell και μετά τον Hamilton, ανεβαίνοντας 6ος ως τον 37ο γύρο.

Παράλληλα, ο Perez έφτασε τον Alonso μετά από ένα κυνήγι αρκετών γύρων, με έπαθλο το χαμηλότερο σκαλί του βάθρου. Ωστόσο, με ελαστικά 5 γύρους πιο καταπονημένα από εκείνα του Ισπανού, και αυτό έδινε τη δυνατότητα στον οδηγό της Aston Martin να κάνει διαχείριση της διαφοράς. 

Η Mercedes συνέχισε να δυσκολεύεται κι έπεσε κι άλλο, με τον Russell να βλέπει τον Gasly να τον περνάει για την 8η θέση.

Αυτή η πτώση έφερε τον Russell στα pits στον 46ο γύρο για τη μαλακή γόμα. 

Ο Perez έκανε το δεύτερο stop του για να βάλει τη μαλακή γόμα, όπως κι o Hamilton.

Ο Alonso ‘απάντησε’ στον Perez στον 48ο γύρο και έμεινε μπροστά από τον Μεξικανό για 3,8 δευτερόλεπτα. 

Ο Gasly, με μαλακή γόμα κι αυτός, έφτασε τον Hamilton και πέρασε τον Hamilton, αφήνοντας και τις δύο W14 πίσω του.

Μετά και τα pit stops των Sainz και Stroll, ο Ισπανός ήταν πίσω από τον Καναδό με μικρή διαφορά, μικρότερη πριν τα pit stops.

Μπροστά, ο Verstappen λεκανε το pit stop του στον 57ο, χωρίς απρόοπτα. Ο Norris έμεινε εκτός ως τον 59ο γύρο, την ώρα που ο Russell πήρε εντολή να εγκαταλείψει λόγω πολύ υψηλών θερμοκρασιών στον κινητήρα.

Πίσω τους, ο Perez είχε φτάσει πια τον Alonso, με τον Ισπανό και πάλι να παραμένει μπροστά από τον Μεξικανό για δυσκολεύεται πίσω από τον 2 φορές πρωταθλητή.

LAP 56/71

Battle for P3: Perez ?? Alonso

Fernando won’t give this up without a fight #F1#BrazilGPpic.twitter.com/LuZ48YWqXC

— Formula 1 (@F1) November 5, 2023

Ο οδηγός της Red Bull δεν τα κατάφερνε παρά το γεγονός ότι παρέμενε κοντά στον αντίπαλό του, σε ένα αμυντικό masterclass από τον εμπειρότατο Alonso. Ωστόσο, ο Perez βρήκε την ευκαιρία του στον 70ο γύρο, και ανέβηκε 3ος προσωρινά, μέχρι που ο Alonso τον πέρασε ξανά για να κάνει το προσπέρασμα του αγώνα. 

Μπροστά, ο Verstappen έπαιρνε την 52η νίκη του, ξεπερνώντας τον Alain Prost στη σχετική λίστα, πίσω μόνο πια από τους Lewis Hamilton, Michael Schumacher και Sebastian Vettel.

Ο Norris ανέβηκε για έκτη φορά φέτος 2ος στο βάθρο, με τον Perez να επιστρέφει σε αυτό για πρώτη φορά μετά το Καναδικό GP.

Related Articles

LIVE το Grand Prix της Formula 1 στο Βέλγιο

cars

Ο Χάμιλτον σχεδιάζει το δικό του πολυτελές ρολόι, υπάρχουν μόνο 44 σε ολόκληρο τον κόσμο

cars

Ο Μπραντ Πιτ θα τρέξει στην Formula1

cars

O Φερστάπεν προπονείται συμμετέχοντας σε πρωτάθλημα simracing

cars

Pirelli: 30% αύξηση προσπερασμάτων το 2022

cars

«Ferrari»: Η νέα ταινία με την Πενέλοπε Κρουζ και τον Άνταμ Ντράιβερ

cars

Formula 1: H McLaren έκανε δοκιμές σε Γαλλία και Ισπανία

cars

Τρομερός Σάινθ πήρε την pole position, καταστροφή για Red Bull και… εκτός δεκάδας!

cars

Η Williams αποκαλύπτει τα χρώματα που θα έχει το μονοθέσιο του 2024

cars