CARSNEWS
AUTONEWS

Mercedes-AMG GT Black Series. Επική με κάθε έννοια της λέξης!

Η τελευταία φορά που είδαμε την… σκοτεινή πλευρά της Mercedes ήταν το 2013. Τότε είχε παρουσιαστεί η SLS Black Series ως η 5η κατά σειρά “μαύρη” AMG και το κύκνειο άσμα του μοντέλου. Τώρα, η γερμανική φίρμα ενεργοποιεί για άλλη μία φορά τον χαρακτηρισμό για μία GT η οποία δεν είναι απλά ένα βήμα πάνω και μπροστά από τις άλλες αλλά ανήκει σε μία εντελώς διαφορετική κατηγορία όντας σημαντικά ισχυρότερη, ελαφρύτερη και πιο σκληροπυρηνική.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει αυτό, είναι ότι ο twin-turbo V8 που βρίσκεται κάτω από το μακρύ καπό έχει εξελιχθεί τόσο εκτενώς σε σύγκριση με την standard μονάδα που ο κωδικός του είναι διαφορετικός. Η πιο βασική διαφορά είναι ότι χρησιμοποιεί έναν flat-plane στροφαλοφόρο και διαφορετική σειρά ανάφλεξης για την βελτίωση της απόκρισης, το στροφάρισμα σε υψηλότερους ρυθμούς περιστροφής και φυσικά, την παραγωγή περισσότερων ίππων. Επίσης, οι μηχανικοί έχουν τοποθετήσει νέους εκκεντροφόρους, μεγαλύτερα turbos, μεγαλύτερο intercooler και ένα αναβαθμισμένο σύστημα εξαγωγής καυσαερίων με αποτέλεσμα ο πρακτικά νέος κινητήρας να αποδίδει 730 ίππους από τις 6.700 έως τις 6.900 σ.α.λ. και 800 Nm ροπής από τις 2.000 έως τις 6.000 σ.α.λ.! Συνδυαζόμενος με ένα 7-τάχυτο, αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη που στέλνει την δύναμη στους τροχούς του πίσω άξονα, ο πανίσχυρος V8 επιταχύνει την GT Black Series στα 100 km/h από στάση σε 3,2 δευτερόλεπτα, στα 200 km/h σε μόλις 9,0 δευτερόλεπτα και εν τέλει, μέχρι την τελική ταχύτητα των 325 km/h!

Επειδή όμως τέτοια δύναμη πρέπει να την επιδεικνύεις κιόλας, η Mercedes-AMG “έντυσε” την GT Black Series με ένα ουσιαστικό αγωνιστικό bodykit. Στο εμπρός μέρος υπάρχει ένα ρυθμιζόμενο splitter, πτερύγια στα πλαϊνά του προφυλακτήρα και μεγαλύτερες εισαγωγές αέρα και στο πλάι νέα μαρσπιέ που περιλαμβάνουν και αεραγωγούς για την ψύξη των φρένων ενώ πίσω, την παράσταση κλέβουν ο διαχύτης και μία τεράστια, ρυθμιζόμενη αεροτομή. Πάνω δε, υπάρχει ένα νέο καπό με περισσότερους και πολύ μεγαλύτερους αεραγωγούς σε σύγκριση με το παρελθόν ενώ “κάτω”, η Black Series διαθέτει ένα εντελώς επίπεδο πάτωμα που συνεισφέρει στην παραγωγή 400 κιλών downforce στα 250 km/h! Περιττό να αναφέρω ότι ολόκληρο το bodykit, συμπεριλαμβανομένων της οροφής, του καπό, του πορτ-μπαγκάζ αλλά και των βάσεων του κιβωτίου, του άξονα μετάδοσης κ.ά. είναι κατασκευασμένα από πανάλαφρα ανθρακονήματα που μειώνουν το βάρος της κορυφαίας GT, όπως και οι νέες, σφυρήλατες ζάντες ελαφρού κράματος, τα λεπτότερα κρύσταλα και οι standard carbon-ceramic δίσκοι του συστήματος πέδησης.

Για την ιστορία, το αγωνιστικό “θέμα” συνεχίζεται στην ανάρτηση με ένα ρυθμιζόμενο σετ coilovers, αλουμινένια εξαρτήματα που μειώνουν το μη-αναρτώμενο βάρος και μία νέα διάταξη στα πίσω ψαλίδια που προέρχεται απευθείας από το αγωνιστικό πρόγραμμα της εταιρίας και λέγεται ότι βελτιώνει την αίσθηση και την απόκριση του συστήματος διεύθυνσης. Από το ίδιο πρόγραμμα προέρχεται το traction control 9 σταδίων ενώ τα ελαστικά είναι τα Pilot Sport Cup 2 της Michelin και έχουν εξελιχθεί ειδικά για την AMG με μαλακή και σκληρή επιλογή γόμας. Τέλος, για το εσωτερικό έχει επιλεχθεί μία χαρακτηριστική μίξη δέρματος, microfiber και ανθρακονημάτων και προσφέρεται και το AMG Track Package που προσθέτει “κλουβί” προστασίας από τιτάνιο, ζώνες ασφαλείας 4 σημείων και πυροσβεστήρα! Το μόνο που δεν γνωρίζουμε προς το παρόν είναι η τιμή της… επικής Mercedes-AMG GT Black Series αλλά δεν θα μας έκανε εντύπωση αν ήταν πολλαπλάσια της standard ή ακόμα και της αναβαθμισμένης GT R.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Η Mercedes-AMG One ένα βήμα πιο κοντά στην παραγωγή!

cars

AC Cobra GT: Η αναβίωση του θρυλικού roadster

cars

Ένας πιτσιρικάς… δεξιοτέχνης της μπάλας

cars

Honda PCX125. Έρχεται  

cars

Νέο Toyota C-HR: Online παραγγελίες για παραδόσεις στο τέλος του χρόνου

cars

Tο νέο Baby Lunar Cruiser της Toyota είναι από άλλο πλανήτη

cars

Volvo XC90. Ο αρχοντικός Σουηδός με τις πολλές επιλογές

cars

Ραγδαία αύξηση θανάτων και τραυματισμών αμάχων στην Ουκρανία τον Μάρτιο

Bury

Ineos Grenadier. Ένα ολοκαίνουριο off-roader με… παλιά ψυχή!

cars