CARSNEWS
NEW MODELS

Mercedes-Benz SSKL: Το πρώτο «ασημί βέλος» βγαίνει στον δρόμο (video)

Ψάχνοντας κανείς να εντοπίσει τις ρίζες του όρου «ασημί βέλος» θα πρέπει να ταξιδέψει αρκετές δεκαετίες πίσω και συγκεκριμένα στο 1932 όταν η Mercedes-Benz παρουσίασε το SSKL. Ο πρωτότυπος για την εποχή σχεδιασμός του έγινε με στόχο το αγωνιστικό μοντέλο να φέρει διακρίσεις στην γερμανική εταιρία στο χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, κάτι το οποίο κατάφερε πετυχαίνοντας σημαντικές νίκες στην Ευρώπη.

Το SSKL ήταν η αγωνιστική εκδοχή του SSK που είχε σχεδιάσει ο Ferdinand Porsche λίγο πριν αποχωρήσει από την εταιρεία για να δημιουργήσει τη δική του φίρμα. Το roadster δέχτηκε σημαντικές παρεμβάσεις στην αεροδυναμική από τον Γερμανό μηχανικό Reinhard von Koenig-Fachsenfeld μειώνοντας την οπισθέλκουσα κατά 25% σε σχέση με το αρχικό μοντέλο. Κατασκευάστηκε σε ελάχιστα αντίτυπα τα οποία με την αναταραχή που έφερε το ξέσπασμα του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου εξαφανίστηκαν τα ίχνη τους, στερώντας τη δυνατότητα στη Mercedes να διατηρήσει ένα από αυτά στο μουσείο της.

Η ανάγκη αυτή οδήγηση τους Γερμανούς του 2018 να θέσουν σε εφαρμογή ένα project αναβίωσης του μοντέλου το οποίο θα ακολουθούσε πιστά τις προδιαγραφές (στο πλαίσιο του εφικτού) του πρώτου «ασημί βέλους» που εμφανίστηκε ποτέ. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να πούμε πως το συγκεκριμένο παρατσούκλι ακούστηκε για πρώτη φορά το 1932, στον αγώνα του Avus, στο Βερολίνο, απ’ τον εκφωνητή ραδιοφώνου Paul Laven

Οι εργασίες για την αναβίωση του πρώτου SSKL ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι του 2019 μετά από μεγάλη προσπάθεια που πραγματοποίησε ομάδα μηχανικών, ανατρέχοντας συνεχώς σε έγγραφα που είχαν σωθεί στο αρχείο και ανέφεραν τεχνικές λεπτομέρειες. Στο πλαίσιο προώθησης του project το Mercedes Classic Center των ΗΠΑ αποφάσισε να δώσει το αυτοκίνητο σε έναν VIP για να το κάνει βόλτα.

Η διαδικασία για να επιλέξουν τον τυχερό ήταν ιδιαίτερα εύκολη αφού ο γνωστός Αμερικανός κωμικός Jay Leno είχε εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν την αγάπη του για τα προπολεμικά αυτοκίνητα, ενώ είχε αναφέρει ως αγαπημένο του μοντέλο το SSKL. Έτσι φιλοξένησε στη δημοφιλή εκπομπή του «Jay Leno’s Garage» το εμβληματικό μοντέλο και είχε την ευκαιρία να οδηγήσει αυτή τη… συμπαγή μεταλλική μάζα σε δημόσιο δρόμο. Ο ίδιος, πάντως, έδειξε να το ευχαριστιέται.

Δείτε το video…

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Preview και πρόγραμμα GP Σάο Πάολο: Σάμπα και sprint

cars

Επετειακές εκδόσεις για τα 100 χρόνια της Mazda

cars

Οριστικό: Τελειώνει η Alfa Romeo Giulietta, την θέση της παίρνει η Tonale

cars

O όμιλος PSA θα ελέγχει ο ίδιος την παραγωγή ηλεκτροκινητήρων και μπαταριών

cars

Το AT32 είναι το πιο «τούμπανο» Nissan Navara που κυκλοφορεί

cars

Δοκιμάζουμε τη Mercedes-Benz X-Class Rock Εdition 250d 4Matic

cars

Τον Οκτώβριο το νέο Suzuki Vitara

cars

Διαθέσιμο στην Ελλάδα το Mazda3 2.0 Skyactiv-X

cars

Πέντε αυτοκίνητα που θα λατρεύαμε ως cabrio

cars