CARSNEWS
AUTONEWS

Skoda 1905. Ήταν ημέρες Χριστουγέννων

Επειδή όλα έχουν μία αρχή καλό είναι να την θυμόμαστε ή και να την γνωρίζουμε για τους νεότερους, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε μία από τις παλαιότερες εταιρίες αυτοκινήτου και η μόνη με ιστορία 125 χρόνων που συνεχίζει όχι μόνο να παράγει αυτοκίνητα αλλά να είναι και μία δύναμη στην παγκόσμια αγορά. Είναι η Skoda βεβαίως και το πρώτο της αυτοκίνητο που παρουσιάστηκε τέτοιες ημέρες Χριστουγέννων από τους ιδρυτές Κλέμεντ και Λοραίν και το όνομα αυτού Voiturete A.

Πρωτοπορία από το πρώτο

Είμαστε πάντα στο 1905 και μετά από πέντε χρόνια έρευνας και εξέλιξης (της εποχής αλλά με την δική τους ξεχωριστή αξία) οι 350 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο των 9.500 τ.μ. με τις 206 εργαλειομηχανές, κατάφεραν να δημιουργήσουν το πρώτο αυτοκίνητο της μάρκας, κατασκευάζοντας τα πιο σημαντικά κομμάτια εκεί, με πλαίσιο τύπου σκάλας, δικύλινδρο κινητήρα σε V με ισχύ εφτά ίππους, άκαμπτους άξονες εμπρός-πίσω και συνολικό βάρος μόνο 500 κιλά. Ζάντες όχι ξύλινες αλλά ακτινωτές παρακαλώ και δύο καθίσματα εμπρός είτε ενωμένα είτε χωριστά, ανάλογα με την παραγγελία.

Τέλος η ταχύτητα έφθανε τα 45 χ.α.ω. όσο ήταν το όριο ταχύτητας τότε στους δρόμους της Αυστρίας. Όλα αυτά όμως και πολλά ακόμη ανέβαζαν το κόστος με τιμή που έφθανε στις 3.600 κορώνες, με τον μηνιαίο μισθό του εργαζόμενου να είναι στις 700 κορώνες και την βενζίνη να πουλιέται με το κιλό!. Τρία χρώματα διαθέσιμα(κόκκινο-πράσινο-μπλέ) ενώ το άσπρο είχε επιπλέον χρέωση 50 κορώνες. Για κάποιους μπορεί και να μην έχουν σημασία όλα αυτά τα τεχνικά αφού αναφέρονται στο παρελθόν. Ισχύει όμως το ακριβώς αντίθετο διότι πρώτον σε αυτό στηρίχτηκε όλο το σημερινό οικοδόμημα της μάρκας και δεύτερον διότι αναδεικνύει το πάθος κάποιων ανθρώπων που ώθησαν την αυτοκίνηση προς τα εμπρός.

Το κυριότερο όμως είναι ότι ήταν από τις πρώτες λάμψεις της μαγείας του αυτοκινήτου και δεν θα κουραστώ να λέω ότι το αυτοκίνητο είναι κάτι μαγικό και οι δημιουργοί του χαιρετίζουν κάθε νέο με τον ίδιο ενθουσιασμό. Από εκείνες τις ημέρες των Χριστουγέννων του 1905 έως αυτές τις ημέρες των Χριστουγέννων του 2020 με την εξέλιξη και τα ηλεκτρονικά. Εκείνο που  έχει σημασία είναι να κρατήσουμε και να διατηρήσουμε την μαγεία. Πολλές ευχές…

The post Skoda 1905. Ήταν ημέρες Χριστουγέννων first appeared on Εν Κινήσει.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Mini: Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης δεν είναι απαραίτητος για ένα JCW.

cars

Η Ford εξετάζει και δεύτερο μοντέλο στην MEB πλατφόρμα του VW Group.

cars

Ο Gilles Vidal “μετακομίζει” από την Peugeot στην Renault.

cars

Citroen C5 AirCross 1.6t 180Hp EAT8. Αρχοντικό

cars

Διέρρευσαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Hyundai Ioniq 5.

cars

Οδηγούμε την Alfa Romeo Tonale Speciale 1.5T 160 Hybrid VGT

cars

Το νέο Volkswagen Golf περνά στο τελευταίο στάδιο δοκιμών.

cars

Τάσος Ιορδανίδης: Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος ήταν ο καλλιτεχνικός μου πατέρας και εκείνος με έβγαλε στον θεατρικό χάρτη

cars

Jaguar Vision Gran Turismo. Πανέμορφη και πανίσχυρη αλλά εικονική.

cars