CARSNEWS
NEW MODELS

Volvo EX90: Το 7θέσιο ηλεκτρικό SUV που χαράζει νέους δρόμους στην ασφάλεια (photos)

Όταν παρουσιάζεται ένα νέο αυτοκίνητο, ιδίως στην περίπτωση ενός μεγάλου, 7θεσιου, SUV που αποτελεί τη ναυαρχίδα μιας αυτοκινητοβιομηχανίας, ένα βασικό στοιχείο είναι να αναγνωρίσεις τη βασική φιλοσοφία του. Επιδόσεις; Εξοπλισμός; Πολυτέλεια; Άνεση; Σχεδίαση; Για την Volvo, το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό EX90, με τους 517 PS, τα 910 Nm ροπής και τα 600 km αυτονομίας, αποτελεί την επιτομή της ασφάλειας.

Το νέο 7θεσιο SUV, που αντικαθιστά το υπάρχον XC90, δεν αποτελεί «απλά» το τελευταίο – πιο πρόσφατο, αν θέλετε – μοντέλο της εταιρείας. Αποτελεί το πρώτο της νέας εποχής της, όπως η ίδια τονίζει. Μιας εποχής που θα χαρακτηρίζεται από πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία θα καθορίζονται από λογισμικό. Στόχος, η υπέρτατη δυνατή ασφάλεια για την αποφυγή ατυχημάτων, αξιοποιώντας τις κορυφαίες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία στο κομμάτι του software αλλά και του hardware.

Αναπόφευκτα, στην παρουσίαση που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης (9/11) στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο κέντρο της Στοκχόλμης, η ασφάλεια ήταν στο επίκεντρο. Η λέξη safe ήταν η πρώτη που ακούστηκε στο video με το οποίο άρχισε η παρουσίαση, αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει για την εταιρεία. «Είμαστε πρωτοπόροι στον τομέα της ασφάλειας, στο να προστατεύουμε τις ανθρώπινες ζωές», ήταν το μήνυμα.

Ασφάλεια, βιωσιμότητα και τεχνολογία είναι το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει το ηλεκτρικό EX90. Στο εξωτερικό του, υπάρχουν 16 υπερευαίσθητοι αισθητήρες, 8 κάμερες, 5 συστήματα radar και το νέο σύστημα LiDAR, τοποθετημένο στην οροφή για αυξημένη ορατότητα και προστασία.

To LiDAR (Light Detection and Ranging) είναι μία μέθοδος απομακρυσμένου εντοπισμού που χρησιμοποιεί φως με τη μορφή παλμικού λέιζερ για να μετρήσει αποστάσεις με υψηλή ακρίβεια και πιστότητα. Το σύστημα λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά και τη νύχτα και μπορεί να ανιχνεύσει πεζούς σε αποστάσεις έως και 250 m, καθώς και ένα ελαστικό πάνω σε ένα σκουρόχρωμο οδόστρωμα που βρίσκεται σε απόσταση 120 m, με το EX90 να κινείται με 120 km/h.

Όλα τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούν συνδυαστικά, δημιουργώντας αυτό που η Volvo αποκαλεί μια «αόρατη ασπίδα ασφαλείας». Ωστόσο, η ασφάλεια δεν περιορίζεται στο εξωτερικό. Το EX90 διαθέτει δύο κάμερες που εστιάζουν στον οδηγό και αντιλαμβάνονται πότε είναι κουρασμένος ή δεν είναι όσο συγκεντρωμένος χρειάζεται και, σε αυτές τις περιπτώσεις, αναλαμβάνει δράση είτε με ηχητικές ειδοποιήσεις είτε ανάβοντας τα alarm. Παράλληλα, διαθέτει σύστημα ανίχνευσης επιβατών με radar, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να ξεχαστεί στο εσωτερικό του αυτοκινήτου ένα παιδί ή κάποιο κατοικίδιο.

Το θηριώδες SUV διαθέτει μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 111 kWh, η οποία μπορεί να του χαρίσει αυτονομία 600 km. Η φόρτιση από το 10% στο 80% διαρκεί μόλις 30 λεπτά σε ταχυφορτιστή, ενώ μόλις σε 10 λεπτά φόρτισης η Volvo υπόσχεται αυτονομία 180 km.

Η αρχικά διαθέσιμη έκδοση, θα είναι τετρακίνητη και περιλαμβάνει δύο ηλεκτροκινητήρες μόνιμου μαγνήτη, που αποδίδουν συνδυαστική ισχύ 517 PS και 910 Nm ροπής.

Η Volvo δίνει σημασία και στη βιωσιμότητα και γι’ αυτό το EX90 περιέχει περίπου 15% ανακυκλωμένο χάλυβα, 25% ανακυκλωμένο αλουμίνιο καθώς και 48 kg ανακυκλωμένων πλαστικών και υλικών βιολογικής βάσης, που αντιστοιχεί περίπου στο 15% του συνολικού πλαστικού που χρησιμοποιείται στο αυτοκίνητο – το υψηλότερο επίπεδο οποιουδήποτε αυτοκινήτου της Volvo μέχρι σήμερα.

Περισσότερα σε λίγο

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Δωρεάν καλοκαιρινός έλεγχος από τη Suzuki

cars

Η νέα Skoda Octavia G-Tec καταναλώνει 4 ευρώ/100 χλμ.

cars

Τα σενάρια επιστροφής της Lancia Ypsilon

cars

Το κλείσιμο της πόρτας αποτελεί ποιοτικό δείκτη(;)

cars

Αυτή είναι η ηλεκτροκίνητη Mercedes-Benz GLA

cars

GP Ιταλίας 2020: O Gasly ανέβασε τους Ιταλούς στους επτά ουρανούς

cars

Ένα Mini John Cooper Works για το δρόμο, με γεύση από GP

cars

Ένα Suzuki Jimny που «κολυμπάει» (Video)

cars

H AvtoVAZ εξαγοράζει το μερίδιο της General Motors

cars