CARSNEWS
AUTONEWS

Η ατζέντα «νόμος και τάξη», το τρίωρο «ψηστήρι» σε υποψήφια ευρωβουλευτή, η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και ο ρόλος του Λιάγκα

Ανάκτηση κοινωνικών ερεισμάτων

Καλημέρα. Σήμερα θα ξεκινήσω με την επιχείρηση της κυβέρνησης να μπει ένα τέλος στην οπαδική βία και κυρίως να στείλει μήνυμα σε κοινωνικές ομάδες που αποστασιοποιούνται ότι δεν έχει ξεχάσει το άλλοτε προεκλογικό της σύνθημα για νόμο και τάξη. Επί της ουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισαν να ανακτήσουν συγκεκριμένα κοινωνικά ερείσματα.

Μηνύματα Μητσοτάκη

Η κίνηση να συλληφθούν 67 άτομα χθες για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη προ μηνών έδειξε, όπως μου είπε άνθρωπός μου στο Μέγαρο Μαξίμου, την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να υπάρξει πραγματική κάθαρση στο χώρο του ποδοσφαίρου. Να φανταστείτε η δικογραφία είναι περίπου 5.000 σελίδες και μέσω των μαζικών συλλήψεων χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει μηνύματα σε κάθε κατεύθυνση.

Νόμος και τάξη

Στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές, ο Μητσοτάκης ουσιαστικά επαναφέρει στο προσκήνιο την ατζέντα του «νόμος και τάξη» και μένει να φανεί πόσο θα αποφέρει η συγκεκριμένη στρατηγική. Και είναι σίγουρο, όπως έμαθα, ότι έως τις ευρωεκλογές θα πάμε και με αυτό το θέμα σε μια λογική εδραίωση της εικόνας περί αυξημένης αποτελεσματικότητας της αστυνομίας. Με τελικό στόχο; να πιστωθεί η κυβέρνηση αυτή τη δυναμική και να κερδίσει συντηρητικό ακροατήριο.

Χαμόγελα στο Μαξίμου

Μετά τα όσα συζήτησα για την οπαδική βία και τις συλλήψεις χθες το βράδυ μετά τα κεντρικά δελτία ειδήσεων, ο κεντρικός παράγοντας που συνομίλησα, μου εστίασε στην δημοσκόπηση της Opinion Poll για το Action 24 λέγοντάς μου ότι η ΝΔ ανακάμπτει. Και μου εξήγησε ότι το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί και το πρόβλημα στο βορρά κυρίως είναι η Ελληνική Λύση αλλά θα αντιμετωπιστεί με διάφορες κινήσεις το επόμενο διάστημα. Αυτό που φαίνεται, όπως μου είπε το ίδιο στέλεχος, είναι πως υπάρχει σαφές δίπολο πλέον ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με το κυβερνών κόμμα όμως να έχει μεγάλη διαφορά της τάξης των 18 ποσοστιαίων μονάδων.

Οι μάχες για τους σταυρούς σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον και το συζήτησα και με στελέχη κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι η καταγραφή για τη μάχη του σταυρού και μάλιστα άκουσα και πικρόχολα σχόλια. Να σας πως τώρα τι διάβασα στην μέτρηση που σας προανέφερα. Στη ΝΔ, πρώτος με μεγάλη διαφορά εμφανίζεται ο Γιώργος Αυτιάς και ακολουθούν, με μεγάλη διαφορά ο Πύρρος Δήμας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο Φρέντι Μπελέρης, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, η Ελεονώρα Μελέτη και ο Δημήτρης Τσιόδρας. Την πρώτη δωδεκάδα συμπληρώνουν ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, η Βούλα Πατουλίδου, η Μαρία Σπυράκη και η Νόνη Δούνια. Στον ΣΥΡΙΖΑ, πρώτη με διαφορά καταγράφηκε η Σοφία Μπεκατώρου και ακολουθούν ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, ο Κώστας Αρβανίτης και η Έλενα Κουντουρά.

Η γυναίκα των δύσκολων αποστολών και το τρίωρο «ψηστήρι»

Μια που ανέφερα (και) την Μελέτη, δεν ήταν τελικά τόσο εύκολη υπόθεση να πειστεί να κατέβει στον πολιτικό στίβο και το «ναι» της δεν αποσπάστηκε με ένα απλό τηλεφώνημα. Οι δεύτερες σκέψεις της γνωστής παρουσιάστριας ήταν πολλές γιατί ήξερε από πρώτο χέρι τι θα την περίμενε ως υποψήφια κόμματος σε ένα τόσο πολωμένο προεκλογικό κλίμα και με την «ανθρωποφαγία» στη μάχη του σταυρού να είναι στο φόρτε της. Έτσι, επιστρατεύτηκε όπως μαθαίνω μια γυναίκα. Μια γυναίκα με κύρος, πολύ κοντά στον πρωθυπουργό η οποία μου έλεγαν ότι της ανέλυσε τα υπέρ και τα κατά, της εξήγησε πόσο σημαντική θα ήταν η παρουσία μιας νέας και καταξιωμένης στο χώρο της γυναίκας στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο και τελικά μετά από μια τρίωρη κουβέντα έπεισε την Ελεονώρα Μελέτη να πει το τελικό «ok» και να εκτεθεί στην προεκλογική μάχη. Μαθαίνω επίσης ότι τα συγχαρητήρια έδιναν και έπαιρναν στην γυναίκα που ανέλαβε την δύσκολη αυτή αποστολή. Μάλιστα, παρότι πολλοί έδιναν την Μελέτη ως σίγουρη 24ωρα πριν ανακοινωθεί επίσημα, σας διαβεβαιώ ότι όλα «κλείδωσαν» την τελευταία στιγμή.

Μια άλλη επενδυτική βαθμίδα

Όλοι ξέρουν ότι η καρέκλα του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι κάτι σαν την ηλεκτρική. Δεν είναι εύκολο να μιλάς κάθε μέρα με τα ΜΜΕ. Όχι μόνο στις σχέσεις κυβέρνησης – media, αλλά και παράπονα από υπουργούς που θα ήθελαν τα πράγματα να είναι αλλιώς. Ο ήπιος Παύλος Μαρινάκης, πάντως, έχει πάρει κάτι παραπάνω από θετική αξιολόγηση από τον πρωθυπουργό -κάτι σαν… επενδυτική βαθμίδα- οπότε στα σενάρια ανασχηματισμού που ανοίγουν κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές είναι στα προς αναβάθμιση στελέχη.

Κάτι ψήνεται…

…στην «κουζίνα» του πρωθυπουργού. Μετά την αποχώρηση Παπασταύρου – Μπρατάκου είναι προφανές ότι έχουν αδειάσει θέσεις, διαφόρων επιπέδων και ειδικοτήτων: sous chef, saucier, pastry chef ή patissier. Πολλοί φιλοδοξούν να μπουν στο Μαξίμου, αλλά μόνο ο… chef του Μεγάρου ξέρει ποιους θέλει κοντά του και ποιους όχι.

Ο άτυπος εκπρόσωπος Λιάγκας

Μεγάλη γκρίνια υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τον Στέφανο Κασσελάκη που αρμενίζει στο Αιγαίο. Η περιοδεία του στα νησιά με ενοικιαζόμενο σκάφος συνεχίζεται, έχοντας δίπλα του τον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Οι δυο τους εμφανίστηκαν χθες στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε πάλι για την θρησκεία, αν και χθες είπε ότι επισκέπτεται μοναστήρια και για τουριστικούς λόγους και για τον γάμο του το καλοκαίρι και γιατί δεν θα καλέσει τον πρωθυπουργό. Αυτά είναι ωραία και ανάλαφρα και χαλαρά, αλλά αυτό που ενοχλεί πολλούς είναι η εμμονή του Στ. Κασσελάκη να μιλάει σε τέτοιου είδους εκπομπές, όπως λένε οι σύντροφοί του και μάλιστα πρώην υπουργοί, και μάλιστα λένε ότι έχει εξελιχθεί σε άτυπο πορτ παρόλ, σε ένα είδος εκπροσώπου του, ο Γ. Λιάγκας!

Η ήττα ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό όμως που έγινε χθες δεν έχει προηγούμενο, καθώς όντως συζητάμε ανάλαφρα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ το έχασε στα σοβαρά, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κατέθεσε υπόμνημα στο Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές. Και για να μην ξεχνάμε, η προθεσμία έληξε πριν από τρεις μέρες!

Τίμησαν τον Καραμανλή

Πάντα κάθε χρόνο η ΝΔ, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, 23 Απριλίου (είναι κινητή εορτή και φέτος θα εορταστεί την Δευτέρα του Πάσχα) τιμά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Το έκανε και χθες με ανακοίνωση, σε μια προσπάθεια να θυμίσει και το παρελθόν, καθώς πηγαίνουμε και στις ευρωεκλογές εν μέσω της επετείου των 50 χρόνων από την ίδρυσή της και βέβαια από την Μεταπολίτευση.

Συνέδριο Βενιζέλου

Και επειδή μιλάμε για Μεταπολίτευση να σας αναφέρω ότι ο Κύκλος Ιδεών, το think tank του Ευάγγελου Βενιζέλου ετοιμάζει ένα ακόμα συνέδριο, αυτή τη φορά για τα 50 χρόνια Μεταπολίτευσης. Και φέτος έμαθα θα έχει, πέρα από ενδιαφέρουσες ομιλίες, και μουσικά αφιερώματα στο τραγούδι και στο πολιτικό εννοείται. Πότε θα γίνει; Πρόγραμμα δεν είδα τελικό, αλλά έμαθα θα ξεκινήσει την Κυριακή του Θωμά.

Προσλήψεις στα ΚΕΠΑ

Πολύς λόγος γίνεται για την καθημερινότητα των πολιτών και είναι θέμα που μπαίνει και στην ατζέντα των πολιτικών. Έμαθα λοιπόν ότι έρχονται προσλήψεις 700 γιατρών στα ΚΕΠΑ. Μην το υποτιμάτε, γιατί θα είναι μεγάλη ανακούφιση για τα άτομα με αναπηρία που περιμένουν έως και 4 μήνες για να περάσουν από επιτροπή των ΚΕΠΑ προκειμένου να πιστοποιηθεί η αναπηρία τους. Η πλατφόρμα για τους ενδιαφερόμενους γιατρούς θα ανοίξει την 1η Μαΐου και είναι η πρώτη φορά από το 2013 που γίνονται προσλήψεις και με αυτούς θα φθάσουν τους 1200. Επίσης, θα αυξηθούν και οι ειδικότητες καθώς προστίθενται παιδοψυχολόγοι, παιδίατροι και αναπτυξιολόγοι.

Επέτειος μνημονίου και νέες οδηγίες από Ε.Ε.

Δεν ξέρω εσείς τι λέτε για τις ευρωεκλογές, αλλά συζήτηση για την Ευρώπη δεν γίνεται και δεν θα γίνει. Χθες είχαμε επέτειο, καθώς το 2010 από το Καστελόριζο ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης υπό το ΔΝΤ. Και χθες είχαμε μια σημαντική εξέλιξη στην Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την υποχρεωτική ελάχιστη μείωση του μέσου ελλείμματος και του μέσου χρέους, την δυνατότητα παράτασης της επίτευξης των εθνικών στόχων και παρέκκλιση σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Ουσιαστικά θα έχουμε αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων που τους καθιστά σαφέστερους, πιο φιλικούς προς τις επενδύσεις, καλύτερα προσαρμοσμένους στην κατάσταση κάθε χώρας και πιο ευέλικτους.

Μηχανισμοί για το χρέος

Επί της ουσίας έχουμε διασφάλιση της αξιοπιστίας των κανόνων και μηχανισμούς μείωσης του ελλείμματος και του χρέους. Οι χώρες με υπερβολικό χρέος θα πρέπει να το μειώνουν κατά μέσο όρο 1% ετησίως εάν το χρέος τους υπερβαίνει το 90% του ΑΕΠ και κατά 0,5% ετησίως κατά μέσο όρο εάν είναι μεταξύ 60% και 90%. Εάν το έλλειμμα μιας χώρας υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ, θα πρέπει να μειώνεται κατά τη διάρκεια περιόδων ανάπτυξης για να φτάσει το 1,5% και να δημιουργεί περιθώριο δαπανών για δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Παράλληλα θα υπάρχει μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος. Οι νέοι κανόνες περιέχουν διάφορες διατάξεις που παρέχουν μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων για τις κυβερνήσεις, για παράδειγμα δίνοντας τρία επιπλέον έτη αν χρειάζεται (πέρα από τα υφιστάμενα τέσσερα) για την επίτευξη των στόχων του εθνικού σχεδίου.

Στην Καρδίτσα η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών

Με θετικά λόγια μίλησε η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που έγινε χθες στην Καρδίτσα, όπου παρουσιάστηκαν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών της πληγείσας περιοχής της Θεσσαλίας. Η Μελίνα Τραυλού βρέθηκε εκεί καθώς η εφοπλιστική κοινότητα ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη να συμβάλλει στην μεγάλη εθνική προσπάθεια για τη χρηματοδότηση της ανάταξης της Θεσσαλίας δίνοντας δωρεά 50 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των σχολικών υποδομών.«Ως Ελληνίδα πολίτης αισθάνομαι εμπιστοσύνη ότι τα έργα αυτά θα γίνουν και στην ώρα τους» είπε και πρόσθεσε: «στόχος μας είναι να επιστρέψουν οι μαθητές πίσω στα θρανία τους και τα σχολεία να είναι σύγχρονα και λειτουργικά». Η πρόεδρος των Ελλήνων εφοπλιστών δεσμεύτηκε ότι η ένωση θα σταθεί στους πληγέντες λέγοντας: «Θα είμαστε κοντά σας με την ευχή να μας ενώνει το κοινό καλό και όχι η δοκιμασία των κρίσεων».

Ξεκινάει η μάχη για την προεδρία του ΣΕΒ

Το λίγο – πολύ αναμενόμενο συνέβη. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος ανακοίνωσε μετά από πολλές συζητήσεις, παρασκήνιο και μελάνι που έχει χυθεί το τελευταίο διάστημα, την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΕΒ. Ο επιχειρηματίας, ιδρυτής της Chipita και επικεφαλής του ομίλου Bespoke Holdings (ΙΟΝ, Ελληνικοί Χυμοί, Νίκας) είχε αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, χωρίς ωστόσο να τοποθετείται δημόσια, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για την ανακοίνωσή του που τελικά έγινε πριν λίγες ώρες. Στο αντίπαλο στρατόπεδο η Ιουλία Τσέτη του φαρμακευτικού ομίλου (InterMed, UniPharma) ακονίζει και εκείνη τα μαχαίρια της για τη «μάχη» της επικράτησης στην συγκεκριμένη θέση. Να σας πω ότι και οι δύο συμμετέχουν ήδη στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΒ ο μεν ως αντιπρόεδρος και η δε ως γραμματέας. Όλα τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια της επίσημης ανακοίνωσης του σημερινού προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλου και του προέδρου της εκτελεστικής επιστροφής του Συνδέσμου, Ευθύμιου Βιδάλη, να μην διεκδικήσουν εκ νέου θητεία στις επόμενες αρχαιρεσίες που θα πραγματοποιηθούν.

Σφράγισαν ορόφους του Coco Mat Hotel

Το σίριαλ με το ξενοδοχείο Coco Mat Hotel της οικογένειας Ευμορφίδη, φαίνεται να μην έχει τέλος. Στις 29 Μαρτίου το Υπουργείο Τουρισμού προέβη σε μερική σφράγιση του Coco Mat Athens BC στην οδό Φαλήρου 5 στο Κουκάκι. Συγκεκριμένα, το υπουργείο σφράγισε τους χώρους που βρίσκονται πάνω από το ύψος των 24 μέτρων καθώς και του δώματος, σύμφωνα με προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Το υπόλοιπο τμήμα του ξενοδοχείου συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της μακράς περιπέτειας που σχετίζεται με το συγκεκριμένο ξενοδοχείο και την απόκρυψη της θέας προς την Ακρόπολη. Την ίδια στιγμή εκκρεμεί ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών αίτηση αναστολής κατά του Υπουργείου Τουρισμού. Η σχετική απόφαση αναμένεται προσεχώς.

Το νέο ρεκόρ του τουρισμού και η αύξηση της επιβατικής κίνησης

Σας λέω συχνά για τα απανωτά ρεκόρ που γράφει ο τουρισμός στην Ελλάδα. Κι αυτό φαίνεται ότι θα συμβεί και φέτος, κάτι που προκύπτει και από την έως τώρα επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια. Συνολικά 7,87 εκατομμύρια επιβάτες πέρασαν από τα αεροδρόμια της χώρας στο τρίμηνο της χρονιάς. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι από το σύνολο των 39 αεροδρομίων της Ελλάδας η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 14,4% σε σχέση με το 2023 όπου πέρασαν 6,88 εκατομμύρια επιβάτες. Όλα διαμηνύουν ότι φέτος πάμε για νέο τουριστικό ρεκόρ στην Ελλάδα με τον τουρισμό να αποδεικνύει ότι αποτελεί τη βαριά βιομηχανία για μία ακόμα φορά. Χαρακτηριστικό είναι ότι για φέτος η πρόβλεψη κάνει λόγο για αύξηση 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ παραπάνω από το 2023, πάνω δηλαδή από το φράγμα των 22 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πού θα πάει ο πληθωρισμός το 2024

Τα στοιχεία που προκύπτουν από την έκθεση επενδυτικής στρατηγικής της Πειραιώς για φέτος, δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα μειωθεί περίπου στο μισό σε σχέση με το 2023. Για να έχετε λοιπόν εικόνα σας λέω ότι το 2024, ο γενικός πληθωρισμός αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά πλησιάζοντας το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυτόν του 2% και συγκεκριμένα αναμένεται στη χώρα μας να κινηθεί στο 2,4% από 5,5% στη διάρκεια του 2023. Προς αυτή την κατεύθυνση επηρεάζει ο περιορισμός των τιμών της ενέργειας, ενώ και η εγχώρια ζήτηση έχει αποδυναμωθεί, γεγονός που καθιστά ευνοϊκές τις οικονομικές συνθήκες για μειώσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Με βάση τα παραπάνω, η εκτίμηση για την πρώτη μείωση από την ΕΚΤ του παρεμβατικού επιτοκίου αναμένεται τον Ιούνιο με την αγορά να προεξοφλεί για το 2024 τρεις μειώσεις επιτοκίου από το τρέχον 4,5%.

Κινήσεις ματ από τον Βαφειά στη ναυτιλία

Πολλή κουβέντα -σας έχω μιλήσει κι εγώ άλλωστε γι’ αυτό- γίνεται τον τελευταίο καιρό για μία από τις εταιρείες του εφοπλιστή και κριτή του Dragon’s Den, Χάρη Βαφειά, καθώς η C3IS, κινδυνεύει να βρεθεί εκτός του ταμπλό του Χρηματιστηρίου στον Nasdaq, καθότι η τιμή της μετοχής βρίσκεται κάτω από το 1 δολάριο που είναι το όριο. Φαίνεται όμως ότι ο οξυδερκής Βαφειάς δεν μένει άπραγος κάνοντας κινήσεις ματ στη σκακιέρα της παγκόσμιας ναυτιλίας. Ο Όμιλος Βαφειά αυτή την περίοδο εκμεταλλεύεται τις υψηλές τιμές πώλησης των δεξαμενόπλοιων 16 ετών για να πουλήσει δύο καράβια τύπου aframax, ενώ παράλληλα ενισχύει τον στόλο bulker του με μια σειρά εξαγορών. Έτσι, η Imperial Petroleum αγοράζει δύο μεταχειρισμένα δεξαμενόπλοια από για ποσό που αγγίζει τα 71 εκατομμύρια δολάρια, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι παρά την πορεία της C3IS, ο Έλληνας εφοπλιστής είναι ένας παίκτης που ξέρει να κινείται στην αγορά, εκμεταλλευόμενος τις συνθήκες που διαμορφώνονται όταν αυτός κρίνει ότι είναι οι κατάλληλες.

Related Articles

Mercedes-AMG GLE 63 Coupe. Με την παραδοσιακή συνταγή!

cars

Team Peugeot Total Energies: Τα εξωτικά Peugeot 9X8 στοχεύουν βάθρο στο Fuji Speedway

cars

Η Subaru παρουσιάζει το ανανεωμένο Crosstrek στις Η.Π.Α.

cars

Το ναυάγιο – Spoiler: Η Ειρήνη έρχεται αντιμέτωπη με μια αλήθεια που θα την σοκάρει

Bury

Τραγωδία στη Δάφνη: Νεκρή 17χρονη – Πήδηξε από την ταράτσα του σπιτιού της

cars

Kymco 2021. Mε ανανεωμένες και αναβαθμισμένες προτάσεις

cars

Η Koenigsegg έκανε πάλι το θαύμα της με την 4-θέσια Gemera!

cars

Πανδαισία Toyota. 2000GT, AE86, Celica GT4, Supra MkIV και GT86 σε ένα video!

cars

Honda CRF1100L Africa Twin και Africa Twin Adventure Sports. ¨Έρχονται εντός του έτους

cars