CARSNEWS
MOTONEWS

Η βενζίνη έχει ημερομηνία λήξης

Κι όμως η βενζίνη έχει ημερομηνία λήξης
  • Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/3/2023

Έπεσε η τιμή της βενζίνης και έτρεξες να «στοκάρεις» για να `χεις για καιρό; Φούλαρες την μοτοσυκλέτα σου και την έβαλες στο γκαράζ για χειμώνα; Μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείς.

Στο ρεζερβουάρ δεν διατηρείται για καιρό

Κάποιοι δεν έχουν ιδέα, ενώ άλλοι γνωρίζουν ότι μετά από καιρό η βενζίνη… ξεθυμαίνει. Αλλά ως εκεί. Ελάχιστοι γνωρίζουν πόσο καιρό διατηρείται η βενζίνη σε «άψογη» κατάσταση, χωρίς να χάνει τις ιδιότητές της.

Η ημερομηνία «λήξης» της βενζίνης λοιπόν εξαρτάται από το που βρίσκεται αποθηκευμένη. Από τις δεξαμενές του διυλιστηρίου, ειδικά μπιτόνια, μέχρι το ρεζερβουάρ της μοτοσυκλέτας, η διάρκεια αλλάζει σημαντικά. Επίσης, άλλοι παράγοντες είναι η «αγνότητα» του καυσίμου, αλλά και οι καιρικές συνθήκες. 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Χάνει τις ιδιότητες με το πέρασμα του χρόνου

Ενώ η βενζίνη προέρχεται από το πετρέλαιο, το οποίο μπορεί να αντέξει για εκατομμύρια χρόνια, όταν διυλίζεται σε βενζίνη, προστίθενται διάφορα πρόσθετα, από βελτιωτικά καύσης που βελτιώνουν τη λειτουργία του κινητήρα, μέχρι αιθανόλη (βιοκαύσιμα) η οποία μειώνει τους ρύπους. Αυτά τα πρόσθετα, καθιστούν τη βενζίνη πιο ευαίσθητη στην υγρασία, το οξυγόνο και τη ζέστη.

Έτσι λοιπόν, όταν αφήνουμε βενζίνη για μήνες στο ρεζερβουάρ, προφανώς χάνει πολλές από τις ιδιότητές της, αλλάζει το ιξώδες της, εξατμίζεται ένα μεγάλο μέρος της, ενώ είναι αρκετά πιθανό να αναπτυχθούν και μικροοργανισμοί σε αυτή. Το χρώμα της αλλάζει (σκουραίνει), διαχωρίζονται τα μέρη της και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθεί μια κολλώδης ουσία, σαν βλέννα.

Από τα παραπάνω μπορεί κανείς να καταλάβει ότι με τέτοια βενζίνη, μια μοτοσυκλέτα θα δυσκολευτεί να πάρει μπροστά, θα έχει μειωμένη απόδοση, θα δουλεύει με πειράκια και θα βγάζει λιγότερα χιλιόμετρα, ενώ οι μικροοργανισμοί και η βλέννη μπορούν να διαβρώσουν και να «φράξουν» από τα σωληνάκια, μέχρι το φίλτρο, τους ψεκαστήρες και την τρόμπα καυσίμου. Ακόμα, η οξείδωση στο καύσιμο, μπορεί να προκαλέσει οξείδωση και στα μεταλλικά και λαστιχένια μέρη του κινητήρα, με αποτέλεσμα να προκηθεί μεγάλη ζημιά.

Αντέχει 1 μήνα στο ρζερβουάρ, ενώ για μήνες στα διυλιστήρια

Προφανώς αυτό διαφέρει από τις συνθήκες αποθήκευσής της. Για παράδειγμα, αν βρίσκεται σε ένα ρεζερβουάρ μοτοσυκλέτας που είναι εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες (ζέστη, βροχή, υγρασία) και ανάλογα και την «στεγανότητα» του ρεζερβουάρ, μπορεί σε μόλις 1 μήνα να έχει χάσει πολλές από τις ιδιότητές της.

Αντιθέτως, αν είναι αποθηκευμένη σε ειδικά μπιτόνια, με την ειδική σήμανση για εύφλεκτα υγρά, εφόσον αυτά έχουν καθαριστεί πολύ καλά και βρίσκονται σε σκιερό μέρος χωρίς υγρασία, τότε μπορεί να αντέξει από 6 μήνες έως 1 χρόνο.

Τέλος, όσοι αναρωτιούνται γιατί δεν «χαλάει» στα διυλιστήρια, εκεί οι δεξαμενές είναι ειδικά κατασκευασμένες ώστε να υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες, ενώ όπως αναφέραμε νωρίτερα, τα ειδικά πρόσθετα, αναμιγνύονται με αυτή λίγο πριν την διάθεσή της στην αγορά.

Στο ρεζερβουάρ δεν διατηρείται για καιρό

Χάνει τις ιδιότητες με το πέρασμα του χρόνου

Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν το ιξώδες της

Εσείς πόσο καιρό αφήνετε την βενζίνη στο ρεζερβουάρ; Έχετε δει διαφορές;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Related Articles

Τρομακτικό ατύχημα στο MotoGP, Ducati τυλίχθηκε στις φλόγες

cars

Τι είναι το Myauto και πού χρησιμεύει

cars

Video – Πως κάνεις service σε μία μοτοσυκλέτα Dakar στη μέση του αγώνα;

cars

Moto Guzzi Stelvio: Η νέα εποχή του θρυλικού Adventure Touring

cars

Αυτά είναι τα νέα υπερόπλα της Ελληνικής Αστυνομίας -Τέλος στην παρανομία στους δρόμους

cars

KTM 390 Adventure V – Κοντύτερη έκδοση για την Ινδία

cars

Αφιέρωμα – Οι νέες Ducati του 2023

cars

Αφιέρωμα – H ασφάλτινη πτέρυγα των Adventure για το 2024

cars

Mario Biondi: H Ducati δε θα φτιάξει μικρές μοτοσυκλέτες.

cars