CARSNEWS
F1 & RACES

Ο Φερστάπεν πανηγύρισε την 50ή νίκη του στο γκραν πρι του Όστιν

Ο Μαξ Φερστάπεν ίδρωσε αλλά νίκησε στο γκραν πρι του Όστιν, έχοντας αφήσει πίσω του τους Λιούις Χάμιλτον και Λάντο Νόρις.

Το 18ο αγωνιστικό τριήμερο της Formula 1 που έλαβε χώρα στο Όστιν είχε ως μεγάλο πρωταγωνιστή τον Μαξ Φερστάπεν. Ο οδηγός της Red Bull πήρε τη νίκη για 15η φορά φέτος και 50ή στην καριέρα του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. 

Στην 2η θέση βρέθηκε ο Λιούις Χάμιλτον με την αναβαθμισμένη Mercedes, ενώ το τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Λάντο Νόρις της McLaren, ο οποίος είχε προηγηθεί στο ξεκίνημα του αγώνα. 

Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα, ο Νόρις πετάχτηκε και προσπέρασε τον Σαρλ Λεκλέρ για να πάρει τα ηνία του αγώνα. Πίσω ακολούθησε ο Χάμιλτον στην 4η θέση, αλλά είχε για μαζί του τον Φερστάπεν, ο οποίος από νωρίς κέρδισε μία θέση από τον Όσκαρ Πιάστρι. 

Στο μεταξύ ο Νόρις άνοιγε τη διαφορά από τους άλλους οδηγούς, ενώ πίσω του είχε σχηματιστεί τρενάκι 2 δευτερόλεπτων, με τον Λεκλέρ μπροστά και τους Σάινθ, Χάμιλτον, Φερστάπεν και Πιάστρι να ακολουθούν. 

Ο Χάμιλτον ήταν πολύ γρήγορος με τη Mercedes, με αποτέλεσμα να περάσει με άνεση τον Σάινθ, ωστόσο ο Ισπανός της Ferrari έχασε και την 4η θέση από τον Φερστάπεν.

Στον 5ο γύρο ο Χάμιλτον προσπέρασε και τον Λεκλέρ, με τον Οκόν να εγκαταλείπει μετά από σύγκρουση με τον Πιάστρι, ο οποίος επίσης εγκατέλειψε λίγους γύρους αργότερα. 

Λίγους γύρους μετά το προσπέρασμα τον Χάμιλτον, ο Λεκλέρ είδε την RB19 του Φερστάπεν να τον φτάνει. Ωστόσο ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής δεν κατάφερε να τον περάσει τόσο γρήγορα όσο ο Βρετανός. Εν τέλει η προσπέραση του Φερστάπεν πάνω στον Μονεγάσκο ήρθε στον 12ο γύρο.  

Ο Χάμιλτον από την στιγμή που πέρασε τον Λεκλέρ προσπάθησε να απειλήσει τον Νόρις, όμως ο Βρετανός κρατούσε σταθερά τη διαφορά στα τρία δευτερόλεπτα. Ωστόσο τα νέα για την έτερη McLaren του Όσκαρ Πιάστρι δεν ήταν καλά, καθώς ο νεαρός ρούκι εγκατέλειψε λόγω μηχανικού προβλήματος. 

Όσο πέρναγαν οι γύροι ο Χάμιλτον έριχνε τη διαφορά του από τον Νόρις. Ο Φερστάπεν ήταν από τους τρεις πρώτους που άνοιξαν τον χορό των pits στον 17ο γύρο, την στιγμή που την πρωτοπορία του αγώνα πήρε ο Χάμιλτον. Στον επόμενο γύρο οι μηχανικοί της McLaren τράβηξαν τον Νόρις στα pits για να του αλλάξουν τα ελαστικά. 

Την ίδια ώρα ο Φερστάπεν σημείωσε ταχύτερους γύρους με τα φρέσκα του ελαστικά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Ολλανδός να πλησιάσει τον Νόρις και τον προσπεράσει στον 27ο γύρο, προκειμένου να βρεθεί αυτός στη πρώτη θέση.     

Επιπλέον ο Ολλανδός αντιμετώπιζε και πρόβλημα με τα φρένα του μονοθεσίου του. Στον 35ο γύρο η McLaren εγκατέλειψε την επιλογή του ενός pit-stop και έφερε τον Νόρις για αλλαγή σε φρέσκια σκληρή γόμα. Έναν γύρο αργότερα ο Φερστάπεν έπραξε το ίδιο παίρνοντας υποχρεωτικά την σκληρή γόμα. 

Οι Χάμιλτον, Πέρες και Λεκλέρ ήταν μπροστά χωρίς να έχουν κάνει δεύτερο pit-stop. Ο Φερστάπεν είχε βγει μπροστά από τον Νόρις στην 4η θέση με τους Ράσελ και Σάινθ να ακολουθούν. 

Στη Mercedes αντιλήφθηκαν ότι ο Χάμιλτον δεν μπορούσε να φτάσει στη νίκη με αυτήν τη στρατηγική και τον κάλεσαν για δεύτερο pit stop, κάτι που άφησε στην πρώτη θέση και με καθαρή πίστα μπροστά του τον Φερστάπεν. Ο Νόρις προσπέρασε τον Λεκλέρ για τη 2η θέση, ενώ το ίδιο έκανε μετά από λίγο και ο Χάμιλτον για να βρεθεί τρίτος. 

Ο Χάμιλτον στον 48ο γύρο κατάφερε να περάσει τον Νόρις για να ανέβει στη 2η θέση, μετά από μία σπουδαία «μονομαχία» μεταξύ των δυο τους.  

Ο Φερστάπεν κράτησε την πρωτοπορία μέχρι το τέλος του αγώνα και πανηγύρισε την 50ή νίκη στη καριέρα του στη Formula 1. Ο Χάμιλτον με τη Mercedes βρέθηκε στη 2η θέση, ενώ ο τελευταίο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Νόρις της McLaren.   

Ακολούθησαν οι Κάρλος Σάινθ (Ferrari), Σέρχιο Πέρες (Red Bull), Σαρλ Λεκλέρ (Ferrari), Τζορτζ Ράσελ (Mercedes), Πιερ Γκασλί (Alpine), Λανς Στρολ (Aston Martin) και Γιούκι Τσουνόντα (AlphaTauri).  

«Βόμβα» Φερστάπεν: «Περιμένω από τον πρόεδρο της Ferrari να με πάρει τηλέφωνο»

Επόμενος αγώνας της Formula 1 είναι το γκραν πρι του Μεξικό που θα διεξαχθεί το τριήμερο 27-29 Οκτωβρίου.

Related Articles

Fabio Quartararo – Ο έτερος απογοητευμένος του test στο Misano

cars

When is the next F1 sprint race? Full 2024 schedule + new format

cars

F1: Εντός εβδομάδων η απόφαση για τις νέες ομάδες

cars

Σουλαγιέμ: Διερευνάται για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα!

cars

To GP Ρωσίας από πλευράς ελαστικών

cars

F1-GP ΗΠΑ: Αποκλείστηκαν οι Hamilton και Leclerc λόγω τεχνικής παράβασης

cars

Η… απόλυση του Michael Masi και οι αλλαγές στην F1

cars

Το μότορσπορ διεκδικεί μια θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028

cars

Ο Verstappen… τερμάτισε το Netflix!

cars