CARSNEWS
F1 & RACES

«Πράσινο φως» από την Επιτροπή της F1 για μεγάλες αλλαγές στους κανονισμούς

Στο περιθώριο του Grand Prix Άμπου Ντάμπι, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της FIA, της Formula 1 και των ομάδων, ώστε να αποφασίσουν το μέλλον του σπορ. Παρόντες ήταν o διευθυντής μονοθεσίων της παγκόσμιας ομοσπονδίας μηχανοκίνητου αθλητισμού, Νικόλας Τομπάζης, ο CEO της F1, Στέφανο Ντομενικάλι και οι δέκα επικεφαλής.

Η Επιτροπή της F1 κλήθηκε να αποφασίσει τι αλλαγές θα γίνουν στο σπορ, αρχής γενομένης από το 2024. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν τους Αγώνες Σπριντ, τα ελαστικά, μέτρα για καλύτερη ορατότητα στη βροχή και καλύτερο κλιματισμό των cockpit των μονοθεσίων.

Αγώνες Σπριντ

Το 2021 είδαμε για πρώτη φορά τους αγώνες μικρής διάρκειας. Ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 6 στο 2023, ωστόσο δεν έχουν προσφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Γι’ αυτό φαίνεται πως θα υπάρξουν σχετικές αλλαγές από την επόμενη χρονιά.

Από τη στιγμή που φέρνουν έσοδα στο σπορ, η ιδέα δεν πρόκειται να πεταχτεί στα σκουπίδια. Αυτό που θα δούμε είναι αλλαγή στη δομή των τριημέρων με τις κατατακτήριες δοκιμές του Grand Prix να μετατίθενται για το Σάββατο, ενώ οι κανονισμοί γύρω από το parc-ferme θα τροποποιηθούν επίσης.

Οι αλλαγές που θα γίνουν θα ανακοινωθούν τις ερχόμενες εβδομάδες.

Ελαστικά

Η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχιστεί η χρήση των θερμαντικών κουβερτών των ελαστικών μέχρι και το 2025. Το τι θα ισχύσει το 2026 είναι άγνωστο, διότι οι διαστάσεις των τροχών και των ελαστικών θα αλλάξουν με τα νέα μονοθέσια.

Επιπλέον το πείραμα που είδαμε φέτος με τον περιορισμένο αριθμό σετ ελαστικών δεν θα συνεχιστεί το 2024. Οι ομάδες θα έχουν στη διάθεσή τους 13 σετ σε κάθε αγωνιστικό τριήμερο.

Ασφάλεια οδηγών

Έπειτα από τις εικόνες εξουθένωσης των οδηγών λόγω πολύ υψηλών θερμοκρασιών στο GP Κατάρ, η FIA θα πραγματοποιήσει έρευνα για τους λόγους που συνέβη αυτό. Επιπλέον εγκρίθηκαν αλλαγές στους τεχνικούς κανονισμούς για τον καλύτερο κλιματισμό των οδηγών.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε πως θα γίνουν επιπλέον δοκιμές το 2024 για να μειωθεί το σπρέι των μονοθεσίων σε συνθήκες βροχής. Στις επερχόμενες δοκιμές, θα δοκιμαστεί μια λύση που καλύπτει πλήρως τους πίσω τροχούς ώστε να υπάρξει πιο ξεκάθαρη κατεύθυνση στον τομέα μελλοντικά.

Κανονισμοί 2026

Οι κανονισμοί επόμενης γενιάς μονοθεσίων που θα ισχύσουν από το 2026 είχαν μία νέα αλλαγή. Οι ομάδες συμφώνησαν να μην υπάρξει καμία εξέλιξη των μονοθεσίων στα εργοστάσια πριν την 1η Ιανουαρίου του 2025. Αυτό σημαίνει πως αρκετές ομάδες πρέπει να βρουν την κατάλληλη ισορροπία εξέλιξης των μονοθεσίων για το 2025 και το 2026.

Σε άλλες αλλαγές που εγκρίθηκαν, το κόστος πρωτοβουλιών για καλύτερη βιωσιμότητα δεν θα περιλαμβάνονται στους Οικονομικούς Κανονισμούς της Formula 1 από το 2024.

Related Articles

Formula 1: Η νέα Ferrari «πήρε μπρος» (video)

cars

Η νέα Pininfarina Battista έρχεται με 1.877 PS και «κουβαλά» ένα θρυλικό όνομα της F1 (photos-video)

cars

GP Άμπου Ντάμπι: Σύγκρουση και ταχύτερος γύρος από Bottas στο FP2

cars

Η Stake F1 είναι εδώ και θέλει να αφήσει εποχή

cars

F1 GP Ουγγαρίας: Ο Hamilton στην pole position!

cars

Νέο F1 Vlog για το GP Στυρίας (video)

cars

USA F1 fans treated to brand new way of watching Formula 1 for free

Bury

F1 GP Ισπανίας: 1-2 οι Mercedes FP1

cars

«Πράσινο φως» από την Επιτροπή της F1 για μεγάλες αλλαγές στους κανονισμούς του 2024

cars