CARSNEWS
AUTONEWS

Πώς το 3D “εκτυπωμένο” πιστόνι της Porsche προσθέτει 30 άλογα στην 911 GT2 RS.

Η Porsche δεν είναι ξένη στην τεχνολογία της 3D εκτύπωσης καθώς πριν από μερικούς μήνες είχε ανακοινώσει ότι θα προσφέρει σε ελάχιστους πελάτες της νέα, 3D printed καθίσματα για τις 911 και 718. Τώρα, σε συνεργασία με την Mahle και την Trumph, η γερμανική εταιρία προχωρά στην δημιουργία “εκτυπωμένων” πιστονιών για την 911 GT2 RS με μία μέθοδο που χρησιμοποιεί μεταλλική πούδρα υψηλής καθαρότητας ένα laser υψηλής ενέργειας το οποίο λιώνει την σκόνη στο επιθυμητό σχήμα δημιουργώντας το τελικό προϊόν.

Χάρη στην συγκεκριμένη τεχνολογία, τα νέα πιστόνια είναι 10% ελαφρύτερα από τα αντίστοιχα, σφυρήλατα που χρησιμοποιούνται στην 911 GT2 RS ενώ επωφελούνται και από ένα επιπλέον “κλειστό” κανάλι ψύξης στην κορώνα του πιστονιού. Το αποτέλεσμα, όπως εξηγεί ο Frank Ickinger από το τμήμα Advanced Drive Development της Porsche, είναι η βελτιστοποίηση της ανάφλεξης του καύσιμου μίγματος, η αύξηση του ρυθμού περιστροφής του κινητήρα και η μείωση του θερμικού φορτίου των πιστονιών που λειτουργούν συνδυαστικά και προσφέρουν ένα όφελος της τάξης των 30 ίππων στην περίπτωση του twin-turbo, επίπεδου εξακύλινδρου βενζινοκινητήρα της GT2 RS. Με πιο απλά λόγια, η ιπποδύναμη αυξήθηκε από τα 690 άλογα, στα 720!

Προς  το παρόν πάντως, τα 3D εκτυπωμένα πιστόνια της Porsche παραμένουν σε ένα… πειραματικό στάδιο χωρίς να υπάρχει κάποια νίξη της γερμανικής μάρκας για το πέρασμα τους στην παραγωγή. Όχι ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο – η τεχνολογία, ακόμα και στην παρούσα μορφή της ενδείκνυται για περιορισμένη παραγωγή εξειδικευμένων εξαρτημάτων. Απλά δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε σκοπεύει η εταιρία να λανσάρει ένα μοντέλο με 3D εκτυπωμένα πιστόνια!

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Formula 1: Με νίκη στο Κατάρ γιόρτασε για το πρωτάθλημα ο Φερστάπεν

cars

Στ’αμπέλια της Ανατολικής Χαλκιδικής με Nissan Juke. Στα γούστα του Αριστοτέλη…

cars

Νέο Ford Kuga. Πλήρως διαφοροποιημένο και με πολλές επιλογές σε όλα τα επίπεδα

cars

VOGE 500DS Ε5 MY2021. Aναβαθμισμένο

cars

Νίκος Παπανδρέου: Ούτε να φανταστώ τι θα γίνει με τα μελτέμια του Αυγούστου – Θωρακίστε την Πολιτική Προστασία χθες

Bury

Audi e-tron. Κατέρριψε ένα πολύ σημαντικό μύθο

cars

BMW M2 CS. Το κύκνειο άσμα της μικρής M.

cars

Νέο Abarth 695 70° Anniversario. Ειδικό

cars

Κωνσταντοπούλου σε Δ. Μαρκόπουλο: Επιτελείτε για την κυβέρνηση το «διόλου ευγενές έργο της συγκάλυψης»

cars