CARSNEWS
AUTONEWS

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Μόνο 1 στους 6 έχει υποβάλει δήλωση – Ποιοι έχουν προθεσμία ως τις 2 Ιουλίου και ποιοι έως τις 26 Ιουλίου

Χαμηλές ταχύτητες καταγράφονται στην πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Σήμερα (31/5) και μετά από 36 ημέρες που είναι ανοιχτή η εφαρμογή της ΑΑΔΕ, κατάφεραν να σπάσουν το φράγμα του 1 εκατομμυρίου όταν πέρυσι την ίδια ημέρα ξεπερνούσαν τα 2 εκατομμύρια. Φέτος, η ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ άνοιξε σχεδόν ένα μήνα αργότερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα στις 25 Απριλίου 2024 ενώ πριν ακόμα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ανακοινώθηκε παράταση έως τις 26 Ιουλίου 2024.

Η προθεσμία της 26ης Ιουλίου 2024 δεν ισχύει για 1,3 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν περιθώριο μόνον ένα μήνα ακόμα για να υποβάλουν οι ίδιοι αρχική δήλωση Ε1. Και αυτό γιατί, στις 2 Ιουλίου 2024 η ΑΑΔΕ θα υποβάλει αυτόματα για αυτούς τη φορολογική τους δήλωση, αν δεν την υποβάλουν οι ίδιοι μέχρι 1ης Ιουλίου 2024. Μετά τις 2 Ιουλίου και έως τις 26 Ιουλίου 2024, οι 1,3 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν μόνον τροποποιητική δήλωση, για να διορθώσουν τα τυχόν λάθη που μπορεί να υπήρχαν στην προσυμπληρωμένη δήλωση, η οποία υπεβλήθη «οίκοθεν» από την εφορία χωρίς κανείς να τα έχει ως τότε διορθώσει.

Πρόστιμα

Όσοι χάσουν την προθεσμία και υποβάλουν εκπρόθεσμα δήλωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα. Πέρυσι, με διάταξη νόμου καταργήθηκε το πρόστιμο των 100 ευρώ για εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης για φυσικά και νομικά πρόσωπα με μηδενικές , πιστωτικές ή χρεωστικές δηλώσεις εφόσον ο φόρος δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ. Κατά τα λοιπά συνεχίζουν να ισχύουν πρόστιμα :

  • 100 ευρώ στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων , εφόσον το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό με φόρο μεγαλύτερο από τα 100 ευρώ.
  • 250 ευρώ για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων με απλογραφικά βιβλία οι οποίες είναι χρεωστικές, με φόρο πάνω από 100 ευρώ.
  • 500 ευρώ για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων με διπλογραφικά βιβλία οι οποίες είναι χρεωστικές, με φόρο πάνω από 100 ευρώ . Ο φορο-λογαριασμός

Μέχρι σήμερα (31/5) έχουν εκκαθαριστεί 1.080.363 Ε1 με μία στις δύο δηλώσεις να είναι μηδενικές, ενώ οι πιστωτικές περιορίζονται σε μόλις 21,86% και οι χρεωστικές σε 26,66%. Οι επιστροφές φόρου γίνονται με υψηλές ταχύτητες καθώς ήδη επιστροφές και συμψηφισμοί με άλλες οφειλές φτάνουν τα 50,4 εκατ. ευρώ από το σύνολο των περίπου 75 εκατ. ευρώ του συνόλου των χρεωστικών δηλώσεων. Άμεση επιστροφή φόρου ( μέσα σε 7-15 ημέρες από την υποβολή της δήλωσης) έχουν λάβει 162.127 φορολογούμενοι (34 εκατ. ευρώ) ενώ έτρεξαν και συμψηφισμοί για 56.371 ΑΦΜ για ένα ποσό της τάξης των 15 εκατ. ευρώ.

Related Articles

Το Ford Bronco κάνει ντεμπούτο ως αγωνιστικό πρωτότυπο.

cars

ΟΗΕ: Χαμάς, Ισλαμικός Τζιχάντ και Ισραηλινός στρατός στη «λίστα της ντροπής» για παραβάσεις σε βάρος παιδιών

Bury

Toyota – 5 νέα ηλεκτρικά μέχρι το 2026!

cars

Η 8η γενιά του εμβληματικού VW Golf GTI στην Γενεύη!

cars

Η Mercedes φέρνει την EQE και μία ηλεκτρική AMG στο Μόναχο.

cars

Σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις το ID. Buzz!

cars

Ξεκίνησε η παραγωγή και της 2 Series Gran Coupe.

cars

Με υβριδική έκδοση επιδόσεων το νέο Peugeot 308;

cars

Αυστραλία: O Ελληνισμός του Σίδνεϊ γιόρτασε μαζικά και πανηγυρικά την Εθνική Επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

cars