CARSNEWS
F1 & RACES

F1: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για το Grand Prix Βελγίου

F1: Grand Prix Βελγίου 2023: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις πριν το ζήσεις από μακριά ή ακόμη και από κοντά…

Από τις ώρες και το πρόγραμμα έως τους προηγούμενους νικητές, αναλύουμε τα βασικά γεγονότα, στατιστικά και πληροφορίες ενόψει του 12ου γύρου της σεζόν του Grand Prix Βελγίου

Spa-Francorchamps: Ιστορία υψηλής ταχύτητας

Το Spa-Francorchamps είναι μία από τις τέσσερις μόλις πίστες στο τρέχον ημερολόγιο που συμμετείχαν στο εναρκτήριο παγκόσμιο πρωτάθλημα F1 το 1950. Στα 14 χιλιόμετρα, η αρχική πίστα ήταν μεγάλη και γρήγορη. Η τρέχουσα επανάληψη – ακόμα γρήγορη και μεγάλη, σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα – έχει μήκος 7 χλμ και διατηρεί πολλές από τις αρχικές στροφές, όπως το La Source, το Stavelot, το Blanchimont και το περίφημο Eau Rouge, το χτύπημα υψηλής ταχύτητας που οι οδηγοί προσεγγίζουν την κατηφόρα με περίπου 300 χλμ./ώρα πριν υποστούν συμπίεση 1,7 γραμ. προς τα πάνω και προς την άλλη πλευρά προς τα πάνω και την άλλη πλευρά. Όλα συνδυάζονται για να παράγουν μία από τις πιο γρήγορες μέσες ταχύτητες του έτους, με περίπου το 70 τοις εκατό του γύρου να περνά με τέρμα γκάζι.

Η βασική γωνία – Στροφή 10 στο Grand Prix Βελγίου- Κλειδί-γωνιά

Ενώ το εμβληματικό Eau Rouge κεντρίζει τα φώτα της δημοσιότητας, λίγο πιο πέρα ​​από τον γύρο του Spa-Francorchamps βρίσκεται ήσυχα μια άλλη επική πρόκληση για τον οδηγό της F1 και το αυτοκίνητό του. Η στροφή 10, ευρύτερα γνωστή ως Pouhon, είναι μια διπλή κορυφή αριστερόχειρας, που πλησιάζει την κατηφόρα και είναι γρήγορη – με ταχύτητα περίπου 300 km/h – με τυφλή είσοδο. Απαιτείται απόλυτη δέσμευση για να περάσετε γρήγορα εδώ.

Όχι να πιάσεις τον Κίμι – Καλύτερα τελειώματα



Ο ειδικός στο σπα, Κίμι Ράικονεν, έχει διπλάσιο αριθμό νικών από οποιονδήποτε άλλο τρέχοντα οδηγό στο Βέλγιο. Στην πραγματικότητα, οι τέσσερις νίκες του στις Αρδέννες αποτελούν το ένα πέμπτο των συνολικών νικών της καριέρας του. Ούτε ο Vettel ή ο Hamilton –με δύο νίκες ο καθένας– δεν είναι σε θέση να τον ταιριάξουν αυτό το Σαββατοκύριακο, και δεδομένης της τρέχουσας φόρμας της Ferrari, θα μπορούσε αυτός να είναι ο αγώνας όπου ο Φινλανδός τελικά θα ανέβει ξανά στην κορυφή του βάθρου; Εάν ο Ράικονεν κερδίσει την Κυριακή, θα ισοφαρίσει με τον Άιρτον Σένα σε πέντε βελγικούς θριάμβους, αφήνοντάς του μόλις ένα λιγότερο από το ρεκόρ όλων των εποχών του Μίκαελ Σουμάχερ.

Όγδοη φορά τυχερή για τη Ferrari; Οι περισσότεροι-νίκες-ομάδα στο Grand Prix Βελγίου



Ναι, έχουν κερδίσει το Grand Prix του Βελγίου 16 φορές ρεκόρ, αλλά η Ferrari δεν έχει θριαμβεύσει στο Spa από το 2009. Ο άνθρωπος στο τιμόνι εκείνη την ευκαιρία; Ο Kimi Raikkonen, φυσικά, ο Φινλανδός κέρδισε τον Giancarlo Fisichella της Force India με μόλις 0,939 δευτερόλεπτα. Πιο πρόσφατα, οι αντίπαλοι του τίτλου της Scuderia, Mercedes, που κυριάρχησαν στο Spa τις δύο τελευταίες σεζόν, με τον Lewis Hamilton να θριαμβεύει το 2015 και τον τότε συμπαίκτη του Nico Rosberg το 2016. Φυσικά, τα Silver Arrows πιθανότατα θα είχαν κερδίσει και το 2014 χωρίς να συναντηθούν οι διάσημοι Rosberg και Hamilton…

Η πρόκριση δεν είναι απαραίτητα κλειδί – καλύτερο πλέγμα



Κοιτάξτε τα στατιστικά και θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι οι pole positions είναι πιο δύσκολο να επιτευχθούν στο Spa παρά οι νίκες σε αγώνες – πράγματι, ο τέσσερις φορές νικητής Raikkonen ξεκίνησε από το P1 μόνο μία φορά (στην πραγματικότητα, μία από τις νίκες του ήρθε από τη δέκατη και μια άλλη από την έκτη). Οπότε το pole δεν αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία εδώ – καλά νέα από την άποψη του απρόβλεπτου για το απόγευμα της Κυριακής. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Daniel Ricciardo δεν θα επιθυμεί να βελτιώσει τα προκριματικά του στο P5 εδώ, ένα αποτέλεσμα που έχει πετύχει τουλάχιστον τρεις φορές.

  • Mpratakos Drag Factory 40 χρόνια ιστορίας
  • Ατύχημα με 5 τραυματίες στην ανάβαση Δημητσάνας – Άτυχοι οι 2 οδηγοί του αγώνα
  • F1: Όλα για το Grand Prix της Ουγγαρίας

Το κάτω μέρος είναι για τον Bottas – γύρος-οδηγημένος



Δεδομένου ότι έχει κερδίσει δύο φορές φέτος, ο Valtteri Bottas της Mercedes πρέπει να είναι το καλύτερο στοίχημα για να ανέβει σε αυτόν τον πίνακα την Κυριακή. Με έναν μόνο γύρο στην κορυφή του βελγικού γηπέδου, ο Φινλανδός οδηγός έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης – και οι Felipe Massa και Fernando Alonso (ο οποίος παραδόξως δεν έχει κερδίσει ποτέ στο Spa) είναι μόλις πέντε και έξι γύρους μπροστά αντίστοιχα. Όσο για τον δραπέτη ηγέτη μας Ράικονεν, μόλις εννέα ακόμη περιοδείες μπροστά και θα ταιριάξει με το σύνολο των 162 του Νίκι Λάουντα – μία ηττημένη μόνο από τον Σένα με 211 και τον Σουμάχερ με 259.

Quote unquote



Είναι ο συνδυασμός υψηλής ταχύτητας, συμπίεσης και αποσυμπίεσης που κάνουν το διάσημο Eau Rouge τόσο τρομακτικό. Αλλά μόλις αυτός ο αρχικός φόβος – αυτό το συναίσθημα «Μπορώ ή δεν μπορώ;» – ξεπερνιέται, τότε το σώμα προσαρμόζεται και στο σωστό αυτοκίνητο, για τους καλύτερους οδηγούς, το να κρατάς το πόδι σου στο πάτωμα μπορεί να γίνει σχεδόν φυσικό.

Έξι από τα καλύτερα στο Grand Prix Βελγίου

Τόσο ο Kimi Raikkonen όσο και ο Lewis Hamilton έχουν την ευκαιρία να περάσουν σε έξι βάθρα Spa αυτό το Σαββατοκύριακο. Αυτό θα τους έβαζε στο ίδιο επίπεδο με τον Ayrton Senna στον πίνακα όλων των εποχών, με μόνο τους Alain Prost (7) και Michael Schumacher (9) μπροστά. Το ανησυχητικό για τους αντιπάλους του Ράικονεν είναι ότι όταν κάνει το βήμα εδώ, σχεδόν πάντα κερδίζει.

Ο μεγάλος αριθμός μισός αιώνας Grand Prix Βελγίου

Φέτος, το Spa-Franchorshams γιορτάζει Grand Prix μισού αιώνα από τα εγκαίνια του πρωταθλήματος οδηγών F1 το 1950, όταν ο θρυλικός Juan Manuel Fangio (φωτογραφία δεξιά) κέρδισε στο Βέλγιο από τον συμπαίκτη της Alfa Romeo, Luigi Fagioli (αριστερά).

Όλες αυτές οι σημαντικές ώρες συνεδρίας

ώρα συνεδρίας

Το Spa-Francorchamps έχει νέα θέση στο ημερολόγιο φέτος, με τον βελγικό αγώνα να πέφτει πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν από την παρουσία σας στο επερχόμενο Σαββατοκύριακο Grand Prix Βελγίου 2023, στις 28-30 Ιουλίου 2023!

Ως μία από τις λίγες εναπομείνασες πίστες που εμφανίστηκαν στο ημερολόγιο της F1 στην εναρκτήρια σεζόν της, το Spa Francorchamps έχει γίνει κάτι σαν Μέκκα για τους λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Το Grand Prix του Βελγίου 2023 θα είναι το 79ο Βελγικό Grand Prix που θα διεξαχθεί από την πρώτη διοργάνωση το 1925 και ο 56ος αγώνας της Formula 1 στην πίστα Spa.

Υπήρχαν φόβοι ότι αυτή θα ήταν η τελευταία εμφάνιση του Spa-Francorchamps στο ημερολόγιο της F1, με την πίστα να έχει υπογράψει μονοετή επέκταση συμβολαίου για το 2023. Ωστόσο, με τα σχέδια για Γκραν Πρι Νότιας Αφρικής να αποτυγχάνουν να υλοποιηθούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Βελγικό Γκραν Πρι θα εμφανιστεί στο calendar της Formula 1 του 2024 .

Βρίσκεται στο δάσος των Αρδεννών στα ανατολικά του Βελγίου, οι θαυμαστές που επισκέπτονται την πίστα έχουν πληθώρα επιλογών διαμονής με πόλεις και πόλεις όπως το Verviers, η Λιέγη, το Άαχεν και το Μάαστριχτ, όλα σε καλή απόσταση από το Spa. Συγκεντρώσαμε τα καλύτερα μέρη για επίσκεψη στο Βελγικό Grand Prix ταξίδι σας στις Δραστηριότητες εκτός τροχιάς . Αν σας ενδιαφέρει η ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού, υπάρχει ένα μουσείο Spa Francorchamps μόλις 10χλμ από την πίστα!

Ο καιρός του Spa είναι γνωστός απρόβλεπτος. Οι καιρικές συνθήκες ήρθαν στο προσκήνιο στο Grand Prix του Βελγίου 2021, με την Κυριακή να μην λαμβάνει χώρα αγωνιστική δράση στη F1 λόγω δυνατής βροχόπτωσης. Δεδομένου του απρόβλεπτου κλίματος του Spa, σας συνιστούμε να προετοιμαστείτε και να ετοιμάσετε βαλίτσες για όλες τις καιρικές συνθήκες!

Μετάβαση στο Spa Francorchamps για το Grand Prix του Βελγίου 2023

Ενώ το κάμπινγκ είναι μια δημοφιλής επιλογή για τους θαυμαστές που παρακολουθούν το Grand Prix του Βελγίου, η πίστα εξυπηρετείται από έναν αριθμό μέσων μαζικής μεταφοράς – αν και ο ευκολότερος τρόπος για να φτάσετε στο Spa είναι να οδηγήσετε μόνοι σας εκεί. Οι κάρτες στάθμευσης για τους κύριους χώρους στάθμευσης στην πίστα εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες . Μπορείτε να βρείτε όλες τις λεπτομέρειες των υπηρεσιών δημόσιων συγκοινωνιών – συμπεριλαμβανομένων των λεωφορείων από διάφορες κοντινές πόλεις – εδώ , καθώς και συμβουλές στάθμευσης εδώ .

Πηγαίνετε στο Spa για πρώτη φορά; Όλες οι βασικές ταξιδιωτικές πληροφορίες που χρειάζεστε βρίσκονται στο Travel Basics .

Αναμένεται μεγάλος κόσμος στο Grand Prix του Βελγίου 2023



Το ξέπλυμα του 2021 δεν πτόησε τους θαυμαστές από το να παρακολουθήσουν το Grand Prix του Βελγίου του 2022. Η Κυριακή εξαντλήθηκε, με ρεκόρ 360.000 οπαδών να περνούν από τις πύλες της πίστας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του αγώνα . Η εκδήλωση ήταν η πέμπτη με τις καλύτερες συμμετοχές της σεζόν της Formula 1 του 2022 . Παρόμοιο επίπεδο προσέλευσης αναμένεται και για το Grand Prix του Βελγίου 2023, ειδικά δεδομένου ότι η διοργάνωση αναμενόταν να είναι η τελευταία επίσκεψη της F1 στο Spa. Ένας περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων κερκίδας για το αγωνιστικό Σαββατοκύριακο παραμένει διαθέσιμος στο κατάστημα εισιτηρίων μας .

Η προσέλευση των φιλάθλων στο Grand Prix του Βελγίου έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως χάρη στην παρουσία του Max Verstappen στο grid. Οι εξέδρες του Spa έχουν γεμίσει με θαυμαστές ντυμένους στα πορτοκαλί τα τελευταία χρόνια – και αυτό είναι πιθανό να συμβεί ξανά το 2023, παρά τον αγώνα εντός έδρας οδηγών της Red Bull που ακολουθεί αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές!

Πόσο θα κοστίσει μια επίσκεψη στο Grand Prix του Βελγίου 2023;

Το Grand Prix του Βελγίου κατατάσσεται ως ο 12ος πιο ακριβός αγώνας για συμμετοχή από τους 23 προγραμματισμένους αγώνες της σεζόν της Formula 1 του 2023. Κατά μέσο όρο, τα καθίσματα της κερκίδας είναι τα ένατα πιο ακριβά της χρονιάς, ενώ η πρόσβαση γενικής εισόδου είναι η δέκατη πιο ακριβή της σεζόν.

Υπολογίζουμε ότι ο μέσος οπαδός θα ξοδέψει περίπου 1.135 ευρώ σε ένα ταξίδι στο Βελγικό Γκραν Πρι του 2023. Αυτό περιλαμβάνει εισιτήρια κερκίδας 3 ημερών, διαμονή 3 διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχείο, καθώς και ημερήσια δαπάνη. Ρίξτε μια ματιά στον Προγραμματισμό προϋπολογισμού μας για τη μείωση του τι μπορείτε να περιμένετε να ξοδέψετε σε ένα ταξίδι στο Grand Prix του Βελγίου.

Υποστήριξη αγώνων και ψυχαγωγίας στην πίστα

Το Grand Prix του Βελγίου 2023 θα είναι το τρίτο Σαββατοκύριακο Sprint της Formula 1 της σεζόν. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια αλλαγή στο συνηθισμένο πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου, με τα προκριματικά του Grand Prix να διεξάγονται την Παρασκευή το απόγευμα. Το Σάββατο θα είναι αφιερωμένο στο Sprint, με το Sprint Shootout να πραγματοποιείται το πρωί του Σαββάτου και τον ίδιο τον αγώνα Sprint να ακολουθεί το απόγευμα. Το Grand Prix διεξάγεται κανονικά το απόγευμα της Κυριακής.

Η δράση της Formula 1 συμπληρώνεται από τις σειρές τροφοδοσίας Formula 2 και Formula 3, οι οποίες θα αγωνιστούν δύο φορές το Σαββατοκύριακο. Επιπλέον, το Porsche Supercup θα αγωνιστεί την Κυριακή το πρωί και θα υπάρχει περαιτέρω ψυχαγωγία στην πίστα από ιστορικά αγωνιστικά αυτοκίνητα.

Δυστυχώς, δεν θα υπάρξει δημόσιος περίπατος στα pit lane στο Βελγικό Grand Prix του 2023. Η πίστα προορίζεται για μια φιλανθρωπική εκδήλωση την Πέμπτη, την ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκε το περπάτημα στο pit lane τα προηγούμενα χρόνια.

Σας ευχαριστούμε που αφιερώσατε χρόνο για να διαβάσετε αυτό το άρθρο. Πιθανόν να σας ενδιαφέρουν και τα παρακάτω θέματα:

Related Articles

Verstappen: Πως να μην είναι φαβορί η Mercedes;

cars

F1 Δοκιμές Εξέλιξης 2, Ημέρα 2: Μπροστά η Ferrari, προβλήματα για Mercedes

cars

Οι συζητήσεις Hulkenberg-Red Bull δεν προχώρησαν πολύ

cars

Έκανες εμβόλιο; Μπορείς να πας στο Grand Prix!

cars

Αθλητικές μεταδόσεις: Που θα δείτε Basket League, Premier League και Formula 1

cars

H AlphaTauri ανακοίνωσε ημερομηνία αποκαλυπτηρίων (video)

cars

Carlos Sainz makes demand of new F1 team amid negotiations over Ferrari exit

Bury

Τι περιμένουμε από τα ελαστικά στην πρεμιέρα του Μπαχρέιν;

cars

Το σοκαριστικό team radio του Verstappen (vids)

cars