Αλλαγές με στόχο το περισσότερο θέαμα επιβεβαίωσε στην Formula 1 για το 2026 η FIA.


«Τα μονοθέσια κάθε χρόνο μεγαλώνουν και οι πίστες παραμένουν ίδιες. Ούτε μία προσπέραση δεν θα γίνει πάλι στο Μονακό». Πόσες και πόσες φορές έχουν ακουστεί αυτές οι φράσεις τα τελευταία χρόνια; Και όχι άδικα. Τα μονοθέσια της Formula 1 τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστια. Έχουν πάνω από 5,5 μέτρα μήκος, 2 μέτρα πλάτος και σχεδόν ένα μέτρο ύψος. Τα αντίστοιχα νούμερα των μονοθεσίων το20υ 00, ας πούμε, ήταν 4,4 μέτρα μήκος, 1,8 μέτρα πλάτος και 95 εκατοστά ύψος.

Σε ό,τι αφορά το βάρος, 800 κιλά ζυγίζουν τα τωρινά, μόλις 600 τα τότε. Πλέον, βέβαια, «κουβαλούν» και το υβριδικό σύστημα, μπαταρίες, κ.α. Μεγάλες διαφορές, που -προφανώς- επηρεάζουν και το θέαμα.


Το 2026 μπαίνουμε στη νέα εποχή της Formula 1 με πολλές, νέες αλλαγές σε μονοθέσια, κανονισμούς και μονάδες ισχύος. Αυτή θα είναι και η σεζόν, σύμφωνα με τη FIA, που τα μονοθέσια θα αλλάξουν ολοκληρωτικά. Πιο ελαφριά, πιο μικρά, πιο αποτελεσματικά.

Η συγκεκριμένη μελέτη ονομάστηκε Fangio 5.3. Σύμφωνα με αυτή, τα μονοθέσια δεν θα έχουν πλέον πλάτος 2 μέτρων αλλά 1,9. Το μεταξόνιο θα μειωθεί από 3,6 μέτρα 3,4 εκατοστά. Οι ζάντες θα είναι 16άρες αντί για 18άρες που είναι τώρα. Έτσι, συνολικά, τα ελαστικά θα είναι περίπου 10% μικρότερα.


Το βάρος των μονοθεσίων προβλέπεται επίσης να μειωθεί κατά περίπου 25 έως 30 κιλά! Όσον αφορά την αεροδυναμική, θα υπάρξουν επίσης αλλαγές, αλλά αυτές δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί.