CARSNEWS
F1 & RACES

Formula 1: GP Βελγίου – Έφθασε η ώρα για μάχες στην πιο γρήγορη πίστα – Τι ώρα θα μεταδοθεί

Ο 12ος και τελευταίος αγώνας της Formula 1, πριν τη θερινή διακοπή του 2023, ακούει στο διάσημο όνομα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, «Σπα».

Δίχως διακοπή, ο μαγικός κόσμος της Formula 1 συνεχίζει τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις, με το δωδέκατο αγωνιστικό τριήμερο της σεζόν να είναι το Grand Prix Βελγίου, το τριήμερο 28-30 Ιουλίου. Ομάδες και οδηγοί, έπειτα από τον αγώνα στο Χανγκαρόρινγκ, ταξιδεύουν και πάλι επί ευρωπαϊκού εδάφους σε μία αγαπημένη τους πίστα. Πρόκειται για τον τελευταία αγώνα πριν από το καλοκαιρινό διάλειμμα και το τρίτο από τα έξι τριήμερα της σεζόν που περιλαμβάνει Αγώνα Σπριντ.

Το 50% της σεζόν του 2023, είναι επίσημα παρελθόν για τη Formula 1. Από τους 22 αγώνες της χρονιάς, οι 11 έχουν ολοκληρωθεί και πλέον κατευθυνόμαστε με τέρμα γκάζι προς τον 12ο, πριν το παγκόσμιο πρωτάθλημα διακοπεί για κάτι λιγότερο από έναν μήνα. Το επόμενο Grand Prix θα σηματοδοτήσει και τον τρίτο αγώνα Sprint της σεζόν, από τους έξι συνολικά. Ο λόγος φυσικά για το περιβόητο Spa – Francorchamps, την πίστα που κοσμεί το καλεντάρι της Formula 1 κάθε χρόνο και δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Τοποθετείται στην ανατολική πλευρά του Βελγίου και συγκεκριμένα, στο δάσος των Αρδεννών.

Εκτός του ότι μιλάμε για το μακρύτερο σιρκουί στο καλεντάρι (7 χιλιόμετρα περίπου), μπορεί να πει κανείς πως το Spa θεωρείται μαζί με τη Μόντσα, η «Μέκκα» του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Είναι η αγαπημένη πολλών οδηγών και μίας μεγάλης μερίδας του φίλαθλου κοινού. Την χαρακτηρίζουν οι μεγάλες ευθείες και οι ατελείωτες στροφές υψηλής ταχύτητας, στοιχεία που απολαμβάνουν οι οδηγοί με τα σύγχρονα μονοθέσιά τους.

Ένα σημείο της πίστας το οποίο λατρεύουν οι φίλαθλοι, αλλά είναι και ακραία επικίνδυνο, είναι η δημοφιλής στροφή Eau Rouge, την οποία οι οδηγοί παίρνουν με τέρμα γκάζι και έχουν τυφλό σημείο στην έξοδό της. Όπως έχουν περιγράψει στο παρελθόν θρύλοι της Formula 1, αλλά και οδηγοί του σημερινού grid, πρόκειται για ένα κομμάτι όπου η «ψυχή σου ανεβαίνει στο στόμα».

Η ιστορία:

Ο πρώτος αγώνας της Formula 1στο Βέλγιο πραγματοποιήθηκε πίσω στο 1950, στην παλιά τεράστια χάραξη των 14,9 χλμ. Το 1979 το Σπα άλλαξε μορφή, ενώ τη σημερινή της χάραξη την ξέρουμε από το 2007. Έχει μήκος 7.004 μέτρα και αποτελείται από 19 στροφές. Την Κυριακή οι οδηγοί θα διανύσουν συνολικά 44 γύρους στο Grand Prix. Τις περισσότερες νίκες τις έχει ο Μίκαελ Σουμάχερ με 6. Νικητής το 2022 ήταν ο Μαξ Φερστάπεν, ενώ το ρεκόρ πίστας το έχει ο Βάλτερι Μπότας με χρόνο 1:46,286 από το 2018.

It’s RACE WEEK again! 🙌🇧🇪

With some added #F1Sprint action ✨#BelgianGP #F1 pic.twitter.com/numXLWiXUg

— Formula 1 (@F1) July 24, 2023

“But here comes Sebastian Vettel!!!” 🍿#BelgianGP #Seb5 pic.twitter.com/YzIBLMWmVr

— Formula 1 (@F1) July 25, 2023

Το Σάββατο η μέρα θα είναι αφιερωμένη στο Sprint. Το πρωί θα έχουμε κατατακτήριες δοκιμές Sprint (Sprint Shootout) και το απόγευμα στις 17:30, θα διεξαχθεί το Sprint Race 15 γύρων χωρίς υποχρεωτικές αλλαγές ελαστικών και με κομμένη την ανάσα.

Την Κυριακή, στις 17:45, θα διεξαχθεί ο κανονικός αγώνας των 44 γύρων.

  • Formula 1
  • GP Βελγίου

Related Articles

How Formula 1 drivers reacted to new level of fines from FIA – ‘Ridiculous’, ‘scary’ and ‘not appropriate’

cars

Πράσινο φως για το Grand Prix στο Σπα!

cars

The unfinished business behind Alonso’s new F1 deal

Bury

Έρχεται η νέα σεζόν του «Formula 1: Drive τo Survive»

cars

New onboard camera arrives in Formula 1

cars

F1: Οι ημερομηνίες για τις πρεμιέρες των νέων μονοθέσιων

cars

Wolff- Φύγαμε από το Μεξικό με πλεονέκτημα έναντι της Ferrari

cars

GP Ρωσίας: Ταχύτερος ο Bottas στο FP1

cars

F1 pre-season testing στο Bahrain– Έφτασαν οι ημέρες…

cars