CARSNEWS
F1 & RACES

Formula 1 – GP Ολλανδίας Preview: Η δράση επιστρέφει με το Ζάντβοορτ

Με τη θερινή διακοπή να φτάνει στο τέλος της, σχεδόν έναν μήνα μετά, η Formula 1 επιστρέφει στην αγωνιστική δράση με τον 13ο αγώνα της σεζόν του 2023, το Grand Prix Ολλανδίας.

Το 2023 στη Formula 1, ανήκει εξ’ ολοκλήρου στον Max Verstappen και τη Red Bull Racing, έχοντας ολοκληρώσει το πρώτο μισό της σεζόν. Οι “ταύροι” έχουν το απόλυτο των νικών φέτος σε 12 αγώνες και στους 10 από αυτούς, ο Ολλανδός παγκόσμιος πρωταθλητής έχει πάρει πρώτος την καρό σημαία.

Κάτι η δυναμική της RB19, κάτι ο αμείλικτος Verstappen, το πρωτάθλημα της F1 έχει γίνει ιστορία του… ενός το 2023.

Formula 1

Ωστόσο, δεν αποκλείεται το δεύτερο μισό της σεζόν να διαφέρει πολύ από το πρώτο. McLaren και Mercedes έδειξαν πολύ καλά στοιχεία απόδοσης και ταχύτητας σε μερικούς αγώνες μέχρι τώρα, με τις αναβαθμίσεις να πιάνουν τόπο.

Δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τη Ferrari που είναι… με τις μέρες της και αυτές δεν είναι πολλές. Από την άλλη, η Aston Martin αναμένεται να κάνει… comeback, μετά τους πολύ κερδοφόρους οκτώ πρώτους αγώνες, παρότι η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.

NEXT STOP: Zandvoort 📍

Who’s ready to kick off our second half of the season? 👊#DutchGP #F1 pic.twitter.com/fGkTC0B1Ei

— Formula 1 (@F1) August 21, 2023

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ GRAND PRIX ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ 

Το σιρκουί άνοιξε για πρώτη φορά το 1948, όπως και το Σίλβερστοουν, ενώ φιλοξένησε Grand Prix της F1 πρώτη φορά το μακρινό 1952, με νικητή τότε τον Alberto Ascari, με τη Ferrari να κάνει το συγκλονιστικό 1-2-3.

Η Ολλανδία είχε τη χαρά να βλέπει μονοθέσια να τρέχουν στην πίστα της κάθε χρόνο, μέχρι το 1985. Το Grand Prix έπαψε τότε να διεξάγεται, λόγω έλλειψης οικονομικής υποστήριξης για τη συντήρηση του χώρου, ενώ είχαν εγερθεί και πολλά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια γύρω από την πίστα.

Το 2019 “έσκασε” ξαφνικά ανακοίνωση η οποία ενημέρωσε για την επιστροφή του Ζάντβοορτ στο καλεντάρι του 2020. Φυσικά, εκείνος ο αγώνας δεν διεξήχθη ποτέ λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού. 

Από το 2021 όμως, οι φίλαθλοι έχουν τη χαρά να παίρνουν μία “γεύση” από μία παλιά και εντελώς διαφορετική εποχή της Formula 1. 

Η ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΗ ΚΑΙ… ΠΑΛΙΑ ΠΙΣΤΑ ΤΟΥ ΖΑΝΤΒΟΟΡΤ 

Πρόκειται για μία από τις πιο απαιτητικές πίστες στο καλεντάρι, παραδοσιακά. Οι οδηγοί του grid, την έχουν χαρακτηρίσει με πολλούς τρόπους τα τελευταία δύο χρόνια που έχει επιστρέψει στο πρόγραμμα του παγκοσμίου πρωταθλήματος. 

«Πολύ γρήγορη», «παλαβή», «τρελή» και «παλιομοδίτική» είναι μερικά μόνο από τα σχόλια των πρωταγωνιστών. Το τελευταίο είναι ένα που θα το σκεφτεί ο οποιοσδήποτε δει τη χάραξη του ολλανδικού σιρκουί. 

Απολαύστε τον παγκόσμιο πρωταθλητή, Max Verstappen να τεστάρει την πίστα του Ζάντβοορτ στη νέα της μορφή:

ΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ

Στο Ζάντβοορτ, τα ελαστικά ταλαιπωρούνται πολύ με τις πολλαπλές και συνεχείς στροφές υψηλής ταχύτητας, με τις στροφές 3 και 14 να ξεχωρίζουν για την πίεση που ασκούν στη γόμα. Η άσφαλτος και οι υπερυψωμένες στροφές από την άλλη, τρομάζουν κάποιον που δεν έχει συνηθίσει να βλέπει σε τέτοια χάραξη τα φαρδιά και βαριά μονοθέσια του σήμερα, ενώ μας δίνουν να καταλάβουμε πόσο παλιά είναι η πίστα. 

Για αυτούς τους λόγους, η Pirelli επέλεξε τις πιο σκληρές επιλογές της γκάμας της, δηλαδή τις C1C2 και C3. Οι στροφές και η χάραξη στο Ζάντβοορτ είναι στοιχεία άκρως απαιτητικά για τα ελαστικά και τα ταλαιπωρεί σε σταθερή βάση, όπως παρατηρείται και στο γράφημα.

Formula 1

ΟΙ ΠΟΛΥΝΙΚΕΙΣ

Μιας και μιλάμε για ένα Grand Prix που έλειψε πολλά χρόνια από το καλεντάρι και το χάρηκαν οι παλαιότεροι φίλοι του σπορ, ο άνθρωπος με τις περισσότερες νίκες στην Ολλανδία, είναι ο αείμνηστος και θρυλικός Jim Clark. Ο Βρετανός μύθος της Formula 1, πέτυχε τέσσερις νίκες στο Ζάντβοορτ στην βραχυχρόνια καριέρα του, ένας αριθμός που για να σπάσει, θα πρέπει ο Max Verstappen να πετύχει άλλες τρεις νίκες στην πατρίδα του.

Formula 1

Ο Jim Clark με τη Lotus το 1967, στο Grand Prix Ολλανδίας

Η ομάδα από την άλλη, με τις πιο πολλές καρό σημαίες στο ευρωπαϊκό αυτό σιρκουί, είναι η Ferrari. Οι Ιταλοί έχουν βγει κυρίαρχοι από το Ζάντβοορτ οκτώ φορές στην ιστορία τους. Το ρεκόρ γύρου παρόλα αυτά, ανήκει σε έναν Βρετανό της Mercedes, τον Lewis Hamilton. Ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής, σημείωσε το 2021 χρόνο στο 1:11.097 και κανένας δεν τον “έσπασε” το 2022.

ΟΙ ΠΕΡΣΙΝΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

Το 2/2 έκανε ο Verstappen το 2022 στην Ολλανδία και είναι μέχρι και τώρα ο μοναδικός νικητής στο Ζάντβοορτ, από όταν ο αγώνας επέστρεψε στο καλεντάρι το 2021. Έχοντας πάρει την pole position εκείνο το Σάββατο, ο παγκόσμιος πρωταθλητής τη μετουσίωσε σε νίκη, προκαλώντας πανικό στην εξέδρα και τον “πορτοκαλί στρατό”.

Formula 1

ΤΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΑΣ

Το σιρκουί στην πατρίδα του Max Verstappen έχει μήκος 4,259 χιλΙόμετρα και οι οδηγοί θα κληθούν να καλύψουν 306,587 χιλιόμετρα σε έναν αγώνα 72 γύρων. Δύο ζώνες DRS θα έχουν στη διάθεσή τους οι πρωταγωνιστές για προσπεράσεις, με τη μία να είναι, όπως στις περισσότερες πίστες, στην ευθεία εκκίνησης τερματισμού. Η άλλη έχει τοποθετηθεί στην ευθεία πριν τη στροφή 11 και στην έξοδο της στροφής 10.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΓΩΝΑ

Πρώτο GP F1: 1952

Μήκος πίστας: 4,259 χιλιόμετρα

Ρεκόρ πίστας: 1:11.097

Αριθμός γύρων: 72

Μήκος αγώνα: 306, 587 χιλιόμετρα

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο 13ος αγώνας/14ος γύρος του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1, εκκινεί την Παρασκευή 25/8 με τις ελεύθερες δοκιμές και ολοκληρώνεται την Κυριακή 27/8 με το Grand Prix. Όλη η δράση του τριημέρου στην Ολλανδία, θα μεταδοθεί χωρίς καμία διακοπή στη συνδρομητική πλατφόρμα του ΑΝΤ1+.

Ο αγώνας της Κυριακής όμως, θα είναι διαθέσιμος και στο ελεύθερο κανάλι του ΑΝΤ1. Στην περιγραφή των προσπαθειών των οδηγών και των ομάδων, θα είναι ο Τάκης Πουρναράκης και η δημοσιογραφική του ομάδα. Οι φίλοι της Formula 1, μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν τη δράση από αυτόν τον μαγικό κόσμο και μέσω της συνδρομητικής πλατφόρμας F1 TV.

Παρασκευή 25/8

  • Ελεύθερες δοκιμές 1: 13:30 – 14:30 (ΑΝΤ1+)
  • Ελεύθερες δοκιμές 2: 17:00 – 18:00 (ΑΝΤ1+)

Σάββατο 26/8

  • Ελεύθερες δοκιμές 3: 12:30 – 13:30 (ΑΝΤ1+)
  • Κατατακτήριες δοκιμές: 16:00 (ΑΝΤ1+)

Κυριακή 27/8

Αγώνας: 16:00 (ΑΝΤ1, ΑΝΤ1+)

Related Articles

LIVE το Grand Prix της Formula 1 στην Ιταλία

cars

Grand Prix θα γίνει μόνο με τη συμμετοχή όλων των ομάδων

cars

Νέα τροπή στο «σίριαλ» της Red Bull: Με το ένα πόδι εκτός ο Μάρκο, ανησυχία για Φερστάπεν

cars

Αυτή είναι και η νέα Alfa Romeo!

cars

GP Ίμολα: Και μετά το χάος… Verstappen!

cars

GP ΗΠΑ: Η νίκη στον Bottas, o τίτλος στον Hamilton!

cars

F1 GP Ιταλίας: Απάντησε στο FP2 ο Hamilton

cars

F1 GP Σ.Αραβίας: Και πάλι το 1-2 η Red Bull!

cars

Fernando Alonso: Aston Martin driver signs new deal until end of 2026

cars