CARSNEWS
F1 & RACES

Formula 1 – Preview GP Βρετανίας: Ο ζωντανός θρύλος του Σίλβερστοουν

Ο 10ος αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1, θα διεξαχθεί στη Μεγάλη Βρετανία και το θρυλικό Σίλβερστοουν. Είναι η πίστα που φιλοξένησε το πρώτο Grand Prix στην ιστορία του σπορ, το μακρινό 1950.

Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά το Grand Prix της Αυστρίας, η Formula 1 ταξιδεύει στη Μεγάλη Βρετανία για τον 11ο γύρο και 10ο αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Μιλάμε για μία πίστα – θρύλο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Πλην της ιδιαίτερης σχεδίασης και των απαιτήσεών του, το Σίλβερστοουν φιλοξένησε το πρώτο Grand Prix στην ιστορία της Formula 1, στις 13 Μαΐου του 1950. Νικητής σε αυτόν τον ιστορικό αγώνα, ήταν ο Giuseppe «Nino» Farina, με την Alfa Romeo ο οποίος πήρε την καρό σημαία, υπό το βλέμμα του King George VI.

Formula 1

Την Κυριακή 9 Ιουλίου του 2023, θα είναι το 74ο βρετανικό Grand Prix και το 57ο στο Σίλβερστοουν. Υπενθυμίζουμε ότι το 2020, διεξήχθησαν δύο αγώνες στο Σίλβερστοουν λόγω των περιορισμών του κορονοϊού. Νικητής στην 70η επέτειο του Grand Prix της Βρετανίας, ήταν ο Max Verstappen.

Η πίστα, όσο είναι παλιά, άλλο τόσο είναι ιδιαίτερη και εξαιρετικά απαιτητική. Μιλάμε για ένα σιρκουί το οποίο διαθέτει πληθώρα στροφών υψηλής ταχύτητας, οι οποίες ταλαιπωρούν και τους οδηγούς με τις μεγάλες δυνάμεις G, αλλά και τα ελαστικά των μονοθεσίων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα εντός της πίστας, είναι διαδοχικές στροφές Μάγκοτς και Μπέκετς. Πρόκειται μάλιστα για ένα σημείο, όπου κάθε ένας που έχει βρεθεί στο Σίλβερστοουν θα σου προτείνει να κάτσεις στην εξέδρα του, ώστε να απολαύσεις όσο το δυνατόν περισσότερο τον αγώνα.

Formula 1

Ο πολυνίκης Lewis Hamilton, συνέκρινε το 2018 έναν γρήγορο γύρο στο Σίλβερστοουν με το πιλοτάρισμα ενός μαχητικού αεροσκάφους. Μόνο αυτή η ατάκα του επτάκις παγκόσμιου πρωταθλητή, είναι αρκετή για να συνειδητοποιήσει κανείς τις απαιτήσεις του να οδηγήσεις ένα μονοθέσιο Formula 1 στην θρυλική αυτή πίστα.

Ο Lewis Hamilton, έχει πάρει την καρό σημαία στο βρετανικό Grand Prix περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλον οδηγό στην ιστορία, μετρώντας 8 νίκες. Όχι μόνο αυτό, αλλά είναι ένας αριθμός που ισοφαρίζει τις 8 νίκες του στην Ουγγαρία και τις 8 νίκες του Michael Schumacher στη Γαλλία. Κανένας άλλος οδηγός δεν έχει φτάσει σε ένα μόνο Grand Prix τόσες νίκες, πλην των δύο αυτών παγκόσμιων πρωταθλητών.

Formula 1

Η ομάδα ωστόσο, με τις περισσότερες πρωτιές στο Grand Prix της Βρετανίας είναι η Ferrari, με 18 νίκες. Η ιταλική ομάδα πήρε την καρό σημαία στο Σίλβερστοουν το 2022, μία νίκη η οποία σηματοδότησε και την πρώτη νίκη του Carlos Sainz στην καριέρα του στη Formula 1. Ο Ισπανός είχε εκκινήσει από την pole position, κάνοντας 1:40.983 και με τη σωστή στρατηγική της Ferrari, πέρασε πρώτος τη γραμμή του τερματισμού. Το ρεκόρ χρόνου της θρυλικής πίστας, το κατέχει ο Max Verstappen από το 2020, όταν είχε σημειώσει 1:27.097.

Formula 1

Το Σίλβερστοουν, έχει μήκος 5,891 χιλιόμετρα και η συνολική απόσταση που θα καλύψουν οι οδηγοί σε 52 γύρους, θα φτάσει τα 306,198 χιλιόμετρα. Δύο θα είναι οι διαθέσιμες ζώνες DRS, ενώ τα ελαστικά που επέλεξε η Pirelli για το βρετανικό Grand Prix, είναι οι τρεις πιο σκληρές διαθέσιμες γόμες της, δηλαδή οι C1, C2 και C3. Η ιταλική εταιρεία δικαιολόγησε αυτή την επιλογή, λέγοντας πως τα ελαστικά δέχονται τεράστιες πιέσεις σε αυτό το σιρκουί, λόγω των οκτώ απαιτητικών στροφών υψηλής ταχύτητας, ενώ προβλέπει δύο πιτ στοπ για τον αγώνα. Υπενθυμίζουμε, πως μετά την Ισπανία, στη Μεγάλη Βρετανία θα δοκιμαστεί και μία νέα πειραματική γόμα, η C0.

Formula 1

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΑΓΩΝΑ

Πρώτο GP F1: 1950

Μήκος πίστας: 5,891 χιλιόμετρα

Ρεκόρ πίστας: 1:27.097

Αριθμός γύρων: 52

Μήκος αγώνα: 306,198

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο 11ος γύρος του παγκοσμίου πρωταθλήματος, θα ξεκινήσει την Παρασκευή 7/7 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 9/7. Ολόκληρη η αγωνιστική δράση από το Σίλβερστοουν θα μεταδοθεί αδιάκοπα από τη συνδρομητική πλατφόρμα του ΑΝΤ1+, ενώ ο αγώνας της Κυριακής θα είναι διαθέσιμος και στο ελεύθερο κανάλι του ΑΝΤ1. Στην περιγραφή των αγωνιστικών δρώμενων του τριημέρου, θα είναι ο Τάκης Πουρναράκης και η δημοσιογραφική του ομάδα. Οι φίλοι της Formula 1, μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν το βρετανικό Grand Prix από τη συνδρομητική πλατφόρμα F1 TV.

Παρασκευή 7/7 

Ελεύθερες δοκιμές 1: 14:30 – 15:30 (ΑΝΤ1+)

Ελεύθερες δοκιμές 2: 18:00 – 19:00 (ΑΝΤ1+)

Σάββατο 8/7

Ελεύθερες δοκιμές 3: 13:30 – 14:30 (ΑΝΤ1+)

Κατατακτήριες δοκιμές: 17:00 (ΑΝΤ1+)

Κυριακή 9/7

Αγώνας: 17:00 (ΑΝΤ1, ΑΝΤ1+)

Related Articles

Ο κοροναϊός «απειλεί» το Grand Prix Κίνας

cars

Kubica: Η Williams ξεπέρασε τα όρια

cars

Ο Button αναλύει τα βάσανα του Vettel

cars

Η απίστευτη στιχομυθία μεταξύ Ράσελ και Βολφ (vid)

cars

Σβήνει το όνειρο του Mick Schumacher για τη Formula 1

cars

Scuderia Ferrari Partners Up With HP As New F1 Team Title Sponsor

Bury

Historic F1 track taken over by new investors

Bury

F1 Academy Reveals New Official Partner Ahead of Miami

Bury

Χόρνερ για έρευνα Red Bull: «Αρνούμαι κάθε κατηγορία»

cars