CARSNEWS
F1 & RACES

H Andretti έλαβε την έγκριση της FIA για να γίνει η 11η ομάδα της Formula 1

ΠΑΝΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Η FIA ανακοίνωσε ότι η αμερικανική ομάδα Andretti είναι η μοναδική από όσες αιτήθηκαν να μπουν στη Formula 1 που πέρασε στην τρίτη φάση της διαδικασίας – που σημαίνει ότι εκκρεμεί μόνο η εμπορική συμφωνία με τη FOM για να οριστικοποιηθεί η είσοδός της.

Το «πράσινο φως» της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου στην Andretti έρχεται μετά από μήνες διαβουλεύσεων με τις ομάδες της Formula 1 και μετά από τον ενδελεχή έλεγχο της FIA στα στοιχεία όλων των αγωνιστικών οργανισμών που κατέθεσαν αίτηση.

Η Andretti, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει τη συνεργασία της με τη General Motors για την είσοδο στη F1 από κοινού με την Cadillac, είναι η μόνη που έλαβε την έγκριση της Ομοσπονδίας. Παρόλα αυτά, όμως, δεν είναι ακόμα εγγυημένο ότι θα πάρει τη θέση της στα Grand Prix.

Θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τη FOM, δηλαδή το φορέα διαχείρισης των εμπορικών δικαιωμάτων της Formula 1, που έχουν δοθεί στην αμερικανική Liberty Media. Αυτή είναι και η πιο δύσκολη πτυχή της όλης προσπάθειας της αμερικανικής ομάδας, καθώς είναι γνωστό ότι οι άλλες δέκα ομάδες του σπορ δεν επιθυμούν τον περαιτέρω διαμοιρασμό των εσόδων που τους αναλογούν από την πώληση των τηλεοπτικών και άλλων δικαιωμάτων της F1.

Ο ιδιοκτήτης της Andretti Global, Μάικλ Αντρέτι (αριστερά), με τον πρόεδρο της FIA Μοχάμεντ μπεν Σουλαγέμ
Ο ιδιοκτήτης της Andretti Global, Μάικλ Αντρέτι (αριστερά), με τον πρόεδρο της FIA Μοχάμεντ μπεν Σουλαγέμ AP PHOTO/JENNA FRYER

Ο πρόεδρος της FIA, Μοχάμεντ μπιν Σουλαγέμ, είπε ότι η διαδικασία εξέτασης της αίτησης της Andretti ήταν εξαιρετικά λεπτομερής, και αυτός είναι ο λόγος της καθυστέρησης της οριστικής απόφασης της Ομοσπονδίας μετά την έναρξη της διαδικασίας τον Φεβρουάριο του 2023.

Ο κύριος λόγος της καθυστέρησης, σύμφωνα με τις φήμες των τελευταίων εβδομάδων, είναι ότι στο ενδεχόμενο αποτυχίας στη σύναψη της εμπορικής συμφωνίας της Andretti με τη Formula 1 ελλοχεύει ο κίνδυνος να κινηθεί νομικά η αμερικανική ομάδα εναντίον του σπορ.

«Η FIA είναι υποχρεωμένη να εγκρίνει αιτήσεις που συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές της Αίτησης Ενδιαφέροντος και τηρήσαμε αυτή τη διαδικασία αποφασίζοντας ότι το αίτημα της Andretti Formula Racing LLC θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Λαμβάνοντας αυτή την απόφαση η FIA ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε. σχετικά με τη συμμετοχή στους αγώνες αυτοκινήτου και την εξέλιξη», είπε ο Μπεν Σουλαγέμ.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της F1 Στέφανο Ντομενικάλι ξεκαθάρισε ότι κάθε νέα ομάδα θα πρέπει να φέρνει προστιθέμενη αξία στο πρωτάθλημα: «Όπως λέμε πάντα, πρέπει να διασφαλίσουμε πως η απόφαση θα είναι καλή για τη δουλειά. Αυτό είναι το καθήκον της FIA και το δικό μας. Οπότε αυτή είναι μια άλλη απόφαση που θα λάβουμε μέσα στους προσεχείς δύο μήνες», τόνισε ο Ιταλός.

Η Andretti Cadillac δέχθηκε με ικανοποίηση τα νέα από τη FIA, γράφοντας σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων πως «εκτιμούμε τις αυστηρές, διαφανείς και ολοκληρωμένες διαδικασίες ελέγχου της FIA και είμαστε ενθουσιασμένοι που μας δόθηκε η ευκαιρία να αγωνιστούμε σε ένα τόσο ιστορικό πρωτάθλημα κύρους».

Θυμίζουμε ότι μόνο τέσσερις ομάδες πέρασαν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας εξέτασης από τη FIA. Πέραν της Andretti, που προχώρησε πια και στην τρίτη φάση, η FIA απέρριψε εντέλει τις αιτήσεις των αγωνιστικών ομάδων Rodin Carlin, Hitech και της ασιατικής Lkysunz.

Related Articles

«Ντροπιαστικό» για τη Formula 1 το πρόβλημα των ελαστικών Pirelli

cars

Η εντυπωσιακή πορεία της Prom Racing στους διαγωνισμούς του Formula Student

cars

F1 news: Huge new takeover deal announced; Lewis Hamilton exit theory addressed

cars

Το πείραμα στις κατατακτήριες που θα δούμε στην Ουγγαρία

cars

Φόρμουλα 1: Με το μονοθέσιο του Σάρτζεντ ο Άλμπον στην Αυστραλία

cars

H Pirelli μπαίνει δυναμικά και στο MotoGP, μετά την F1, θα γίνει αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών για τα Moto2 και Moto3 – Συνέντευξη με τον Giorgio Barbier

cars

Formula 1: Χάμιλτον και Ράσελ στη Mercedes έως το 2025

cars

Η F1 ανακοίνωσε Grand Prix σε Μουτζέλο και Σότσι!

cars

F1 – Mexico GP – Κατατακτήριες: 1-2 για τη Ferrari με τον Leclerc στην pole

cars