CARSNEWS
F1 & RACES

H Type 66 είναι η Lotus που άργησε 53 χρόνια

H Lotus ανέσυρε από τα αρχεία της τα σχέδια της Type 66 και την έφτιαξε 53 χρόνια μετά τη σχεδίασή της γιατί ο Colin Chapman θα το ήθελε

Top Gear TEAM

Πριν από 53 χρόνια, ο ιδρυτής της Lotus, Colin Chapman θεώρησε καλή ιδέα η εταιρεία του να συμμετάσχει στο νέο τότε, πρωτάθλημα σπορ αυτοκινήτων Can-Am. Ζήτησε από τον σχεδιαστή Geoff Ferris να ξεκινήσει το πρόγραμμα Type 66 για να αξιολογήσει πώς οι σχεδιαστικές αρχές της Lotus θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε αυτή τη νέα κατηγορία.

Lotus Type 66

Η επιτυχία της Lotus όμως στην Formula 1 απαιτούσε όλο το χρόνο και την ενέργεια του Chapman, έτσι η Lotus Type 66 δεν προχώρησε ποτέ πέρα από τα τεχνικά σχέδια και τα μοντέλα κλίμακας του Ferris.

Δεν φτιάχτηκε ποτέ

Σε έναν φόρο τιμής στην αγωνιστική καταγωγή και κληρονομιά της, η Lotus έφτιαξε τώρα το αρχικό όραμα, περισσότερο από 5 δεκαετίες μετά την πρώτη φορά που ο σχεδιαστής έπιασε την πένα του.

Lotus Type 66

Άρα αυτό που βλέπεις δεν είναι μια παλιά Lotus που ανακατασκευάστηκε. Δεν είναι μια παλιά Lotus που ξαναφτιάχτηκε με σύγχρονα μέσα. Δεν είναι καν μια παλιά Lotus που έγινε restomod με ηλεκτρικούς κινητήρες. Είναι μια ολοκαίνουργια, παλιά Lotus που φτιάχνεται για πρώτη φορά. 

Lotus Type 66

Θα κατασκευαστούν μόλις 10 

Η Lotus σχεδιάζει μια μικρή παραγωγή του μονοθεσίου, το οποίο θα απευθύνεται μόνο σε εκείνους που θα θέλουν να το οδηγήσουν στην πίστα και δεν αφορά τον δρόμο.

Lotus Type 66

Για την ακρίβεια θα κατασκευαστούν μόλις δέκα, όσοι και οι αγώνες στους οποίους θα συμμετείχε η ομάδα στο πρωτάθλημα Can-Am του 1970. Το κόστος της θα είναι 1.1 εκατομμύρια ευρώ και η Lotus θα γιορτάσει έτσι τα 75 χρόνια της, που συμπληρώνονται φέτος.

Lotus Type 66

Το project παρουσιάστηκε στο Monterey. Η εταρεία για να δώσει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό χρησιμοποίησε τα κόκκινα, λευκά και χρυσά χρώματα με τα οποία η Lotus αγωνιζόταν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και τα οποία αναμφίβολα θα είχαν γίνει ακόμη πιο ιστορικά αν η Lotus Type 66 είχε πάρει σάρκα και οστά. 

Related Articles

Formula 1 στην Αυστρία: Ανώμαλη προσγείωση σε πτήση επίδειξης πριν την έναρξη

cars

Formula 1: Τα μονοθέσια παρατάσσονται στην πίστα και η σεζόν του 2024 αρχίζει!

cars

Norris commends ‘crazy’ new F1 circuit

cars

Το F1 Academy θα ψάχνει τις πρωταθλήτριες του μέλλοντος στο karting

cars

Ο Raikkonen προβλέπει ζόρια για Alonso

cars

Πότε θα δούμε τη νέα Mercedes F1;

cars

Ποινές στο Σότσι για τους οδηγούς της Honda

cars

Ο Ecclestone «στέλνει» τον Wolff στην Aston Martin

cars

F1: Γιατί δεν συμμετέχουν Αμερικανοί οδηγοί;

cars