CARSNEWS
AUTONEWS

Mini John Cooper Works GP. Το ταχύτερο Mini παραγωγής στην ιστορία!

Χρειάστηκαν περίπου 2 χρόνια και δύο μήνες από την αποκάλυψη του John Cooper Works GP Concept για να περάσει στην παραγωγή αλλά η αναμονή άξιζε καθώς η αγγλική εταιρία είναι πλέον σε θέση να παρουσιάσει την έκδοση παραγωγής. Το ταχύτερο Mini στην ιστορία, πραγματοποιεί το ντεμπούτο του στην έκθεση του Los Angeles και οι πρώτες παραδόσεις είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο του 2020. Τι είναι όμως το John Cooper Works GP;

Καταρχάς, οι σχεδιαστές σε συνεργασία με τους αεροδυναμιστές φρόντισαν για την δημιουργία ενός ακραίου bodykit που κάνει το “GP” να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα Mini. Όσον αφορά στο αμάξωμα, την παράσταση κλέβουν τα νέα, φαρδύτερα φτερά και η γιγαντιαία αεροτομή στο τελείωμα της οροφής  ενώ το σύνολο “δένει” οπτικά με προσθήκες στο κάτω μέρος τόσο του εμπρός προφυλακτήρα όσο και του πίσω. Αξίζει να αναφερθεί δε, ότι ολόκληρο το bodykit είναι κατασκευασμένο από CFRP (carbon fibre reinforced plastic) το οποίο ανακυκλώνεται από την διαδικασία παραγωγής των BMW i3 και i8.

Στο εσωτερικό, η Mini έχει δημιουργήσει μία “πολεμική” ατμόσφαιρα καταργώντας σε πρώτη φάση τις πίσω θέσεις αποσκοπώντας στην μείωση του βάρους. Εκεί που θα κάθονταν οι επιβάτες βρίσκεται πλέον μία μεταλλική μπάρα ενώ περαιτέρω οφέλη στη δημιουργία της προαναφερθείσας πολεμικής ατμόσφαιρας και στην δίαιτα, αποκομίζονται από την μείωση της ηχομόνωσης. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα Mini που δεν ζυγίζει περισσότερο από 1.255 κιλά ή αν προτιμάς, 85 κιλά λιγότερο από το standard JCW!

Όλα αυτά και οι δηλώσεις περί ταχύτητας του John Cooper Works GP,  πρέπει όμως να “υποστηρίζονται” από ανάλογες επεμβάσεις στα μηχανικά και η Mini δεν απογοητεύει. Καταρχάς, κάτω από το καπό βρίσκεται ο γνωστός δίλιτρος turbo βενζινοκινητήρας αλλά χάρη στο νέο turbo, τα αναβαθμισμένα “σωθικά” και την πιο ελεύθερη εξάτμιση, αποδίδει 306 ίππους και 450 Nm ροπής. Αναβαθμισμένο είναι και το σύστημα ψύξης και λίπανσης καθώς το GP προορίζεται για άγρια χρήση. Η ισχύς εξακολουθεί να μεταδίδεται στους τροχούς του εμπρός άξονα μέσω ενός 8-τάχυτου, αυτόματου κιβωτίου Steptronic και του ενσωματωμένου σε αυτό, μηχανικού διαφορικού περιορισμένης ολίσθησης που μεγιστοποιεί την πρόσφυση. Έτσι, το JCW GP όχι μόνο γυρνά στο Nurburgring σε λιγότερο από 8 λεπτά, αλλά επιταχύνει στα 100 km/h από στάση σε μόλις 5,2 δευτερόλεπτα. Όσο για την τελική ταχύτητα, αυτή διαμορφώνεται στα 265 km/h!

Φυσικά, η αύξηση στην ιπποδύναμη δεν θα μπορούσε να κάνει από μόνη της το John Cooper Works, GP. Οι μηχανικοί χαμήλωσαν την ανάρτηση κατά 10 χιλιοστά αλλάζοντας και τις ρυθμίσεις της προς το πιο σκληρό, αύξησαν τα μετατρόχια, εξόπλισαν το κορυφαίο Mini με νέο σύστημα πέδησης που διαθέτει μπροστά δίσκους 360 χιλιοστών με τετραπίστονες δαγκάνες που “κρύβονται” μέσα στις νέες, σφυρήλατες και ελαφρύτερες ζάντες ελαφρού κράματος 18 ιντσών και “έδεσαν” το πλαίσιο με επιπλέον ενισχύσεις. Επεμβάσεις είχαμε και στα ηλεκτρονικά, με το DSC να προσφέρει μία επιπλέον ρύθμιση που ονομάζεται προφανώς “GP” και μειώνει την επεμβατικότητα του συστήματος.

Η Mini ανακοίνωσε ότι το John Cooper Works GP θα είναι διαθέσιμο αποκλειστικά στο Racing Grey χρώμα με ασημί, κόκκινα και μαύρα διακοσμητικά ενώ όπως γνωρίζουμε ήδη, η παραγωγή θα περιοριστεί στα 3.000 αυτοκίνητα.

Related Articles

Η Nissan επιταχύνει την ηλεκτροκίνηση

cars

Mercedes-Benz. Η φροντίδα για το περιβάλλον σε προτεραιότητα

cars

Ford GT Heritage Edition. Φόρος τιμής.

cars

Ford. Kαι με «αυτόνομο παρκάρισμα»

cars

Volkswagen. Με εξελιγμένο head-up display  

cars

Fiat Tipo – Aνανεώθηκε και ήρθε με σημαντικές παροχές

cars

Alfa Romeo. Aνοίγει και πάλι το μουσείο της με πολλές εκπλήξεις

cars

Μακάμπι Τελ Αβίβ – Ολυμπιακός: 1-6 στο 103′ ο Ελ Αραμπί

cars

Η Toyota επιβεβαιώνει το νέο, μικρό SUV της!

cars