CARSNEWS
AUTONEWS

Toyota και Stanford δημιούργησαν ένα “αυτόνομο” drift-car.

Όχι δεν πρόκειται για κάποιους είδους φάρσα. Το Toyota Research Institute σε συνεργασία με το Dynamic Design Lab του Πανεπιστημίου του Stanford εξέλιξαν και κατασκεύασαν μία Supra η οποία είναι σε θέση να πραγματοποιεί ελεγχόμενες πλαγιολισθήσεις (βλ. drift) χωρίς την ανάγκη ύπαρξης ενός ανθρώπου πίσω από τα χειριστήρια. Το project δεν είναι απλά ένα demo εντυπωσιασμού όμως. Η πρακτική εφαρμογή των συστημάτων που εξελίχθηκαν για να φτάσει σε αυτό το σημείο είναι πολύ πιο σημαντική από έναν πιασάρικο τίτλο “αυτόνομο drift-car” και εκτείνεται στην ευρύτερη κατηγορία των συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης οδήγησης.

Όπως εξηγεί το Toyota Research Institute, “ενώ η πλειοψηφία των συγκρούσεων συμβαίνει σε κοινότοπες συνθήκες, υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες ο οδηγός πρέπει να πραγματοποιήσει μανούβρες που φέρνουν το όχημα κοντά στο ή ακόμα και πέρα από το όριο του”. Ένα αυτοκίνητο που μπορεί να επαναφέρει το όχημα με ελάχιστη ή καθόλου παρέμβαση από τον οδηγό θα βοηθήσει στους χειρισμούς  που ενδεχομένως να είναι πέραν των ικανοτήτων του μέσου οδηγού ώστε να αποφευχθεί κάποια σύγκρουση.

Προφανώς λοιπόν, το σύστημα εξελίσσεται ακόμα και η Toyota Supra που βλέπεις δημιουργήθηκε και για να βοηθήσει τόσο την εταιρία όσο και το Stanford να “εξελίξει πολύπλοκους αλγορίθμους ελέγχου που ενισχύουν τις ικανότητες του οδηγού και κρατάνε ασφαλείς τους ανθρώπους”. Δεν είναι κάποιο μαρκετινίστικο τρικ παρότι με μία πρώτη, πρόχειρη ματιά, μπορεί να φαίνεται τέτοιο. Όπως αναφέρει και η ίδια η Toyota στην αρχή του video “φαντάσου αν κάθε οδηγός που αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα είχε τα ενστικτώδη αντανακλαστικά ενός επαγγελματία οδηγού αγώνων και την υπολογισμένη προνοητικότητα ενός υπερ-υπολογιστή για να αποφύγει μία σύγκρουση”.

The post Toyota και Stanford δημιούργησαν ένα “αυτόνομο” drift-car. first appeared on Εν Κινήσει.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Formula 1: Η McLaren έλαβε τα μέτρα της για ν’ αντιμετωπίσει την «κατάρα» του Νίκο Ρόζμπεργκ

cars

Νέο Hyundai i30. Συνολικά αναβαθμισμένο

cars

Citroen 2 CV Charleston. Επέτειος 40 ετών

cars

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να κρύβει τις τεράστιες ευθύνες του Κώστα Αχ. Καραμανλή για το έγκλημα των Τεμπών

cars

Ηyundai Tucson plug-in hybrid. Με διευρυμένες επιλογές η γκάμα του νέου Tucson

cars

Η Peugeot προσφέρει την τεχνητή νοημοσύνη ChatGPT στους πελάτες της

cars

Πρωτομαγιά 2024: Τι ισχύει για όσους εργαστούν

cars

Νέο Opel Mokka. Παρουσιάστηκε

cars

Η Ουκρανία χτυπά τη Ρωσία τη δεύτερη ημέρα των προεδρικών εκλογών – Πλήγματα και σε διυλιστήριο

cars