CARSNEWS
AUTONEWS

Δοκιμές στην καρδιά των Αυστριακών Άλπεων για τη νέα BMW Σειρά 5

Κλείνοντας τη χρονιά, η BMW προσκαλεί τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στον αυστριακό παγετώνα, και συγκεκριμένα στο Σόλντεν, για το Innovation @ Summit. Εκτός από την BMW Σειρά 5 που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο, το απόλυτο highlight της εκδήλωσης θα είναι η παρουσίαση των καινοτόμων εξελίξεων στους τομείς του Driverless @ Development, της τεχνητής νοημοσύνης και της εξαιρετικά αυτοματοποιημένης οδήγησης. Κατά τη διάρκεια των test drives σε χειμερινές συνθήκες, το κομψό business sedan της BMW και τα οχήματα Driverless @ Development επιδεικνύουν τα δυναμικά οδηγικά χαρακτηριστικά τους αρκετές φορές.

Στη νέα Σειρά 5, το συστήματα δυναμικού ελέγχου ευστάθειας (DSC – Dynamic Stability Control) και ολίσθησης των τροχών με αισθητήρα ενσωματωμένο στη μονάδα ελέγχου του κινητήρα (near-actuator wheel slip limitation), καθώς και το σύστημα ελέγχου μετάδοσης κίνησης είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να συντονίζονται και να αλληλοσυμπληρώνονται με ευελιξία σε κάθε οδηγική κατάσταση. Η αρμονική συνεργασία των συστημάτων κίνησης και πλαισίου αποτελεί προϋπόθεση για την εξαιρετική συμπεριφορά της Σειράς 5 στις χειμερινές δοκιμές. Όσο πιο απαιτητικές είναι οι συνθήκες, τόσο περισσότερο η αμιγώς ηλεκτρική παραλλαγή της Σειράς 5 Sedan εντυπωσιάζει με την ταχύτητα και την ακρίβεια των συστημάτων ελέγχου της συνδυάζοντας την καλύτερη πρόσφυση κατά την εκκίνηση με την οδηγική ευστάθεια στις στροφές ή στο φρενάρισμα.

Με τη νεότερη τεχνολογία κυψελών μπαταρίας και το ευφυές σύστημα ελέγχου διαχείρισης της θερμότητας, η τεχνολογία eDrive 5ης γενιάς, η οποία έχει εξελιχθεί περαιτέρω για τη νέα BMW i5, επιτρέπει μεγάλη αυτονομία και σύντομους χρόνους φόρτισης κατά τον ανεφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια ακόμη και σε ακραίες θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Το «Powered by Austrian Engineering», το κέντρο ανάπτυξης που βρίσκεται στο Steyr της Αυστρίας, είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για όλα τα ηλεκτρικά οχήματα του BMW Group.

Driverless @ Development

Το BMW Group εργάζεται από το 2002 για την αυτοματοποιημένη λειτουργία των οχημάτων με τα οποία πραγματοποιούνται οι δοκιμές σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Το καινοτόμο, νέο πρόγραμμα Driverless @ Development αυξάνει κατά πολύ την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα στην ανάπτυξη νέων οχημάτων και τεχνολογιών. Επιπλέον, η αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων, μονότονων καταστάσεων οδήγησης ανακουφίζει τους εργαζόμενους, μεταξύ άλλων όταν δοκιμάζουν συστήματα υποβοήθησης οδηγού και αυτοματοποιημένες λειτουργίες του οχήματος.

Η αυξημένη ταχύτητα ανάπτυξης και η βελτίωση της ποιότητας επιτυγχάνονται μέσω της καλύτερης αναπαραγωγιμότητας και της μείωσης της συχνότητας σφαλμάτων, για παράδειγμα κατά τη σύγκριση εξαρτημάτων. Ένα άλλο πλεονέκτημα του Driverless @ Development είναι η μείωση του κινδύνου ατυχημάτων και η βελτίωση της υγείας των εργαζομένων της BMW χάρη στη μειωμένη σωματική και ψυχολογική πίεση.

Αυτοματοποιημένη οδήγηση Επιπέδου 2 και 3

Πάρτε τα χέρια σας από το τιμόνι και προσωρινά στρέψτε την προσοχή σας μακριά από την κυκλοφορία – αυτό ακριβώς είναι η εξαιρετικά αυτοματοποιημένη οδήγηση Επιπέδου 3 (επιτρέπει στους οδηγούς να απομακρύνουν τα χέρια τους από το τιμόνι). Η νέα λειτουργία που απαλλάσσει τον οδηγό από τα καθήκοντα της οδήγησης σε καθορισμένες καταστάσεις κυκλοφορίας και ρυθμίζει την ταχύτητα, την απόσταση και την καθοδήγηση στη λωρίδα κυκλοφορίας φέρει την ονομασία Personal Pilot L3, που αποτελεί την προϋπόθεση προκειμένου ο οδηγός να στρέψει την προσοχή του μακριά από την κυκλοφορία και να εστιάσει σε άλλες, δευτερεύουσες δραστηριότητες.

Ένας υψηλής ανάλυσης χάρτης με ακριβείς διαδρομές ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο βάσει του παγκόσμιου συστήματος εντοπισμού (GPS) και λειτουργεί με αισθητήρες 360° για να εξασφαλίζει ακριβή εντοπισμό θέσης και παρακολούθηση της περιοχής γύρω από το όχημα. Ο χάρτης είναι πάντα επικαιροποιημένος.

Εκτός από τις κάμερες, τα οχήματα που φέρουν το Personal Pilot L3 είναι επίσης εξοπλισμένα με αισθητήρες υπερήχων και ραντάρ τελευταίας γενιάς και έναν εξαιρετικά ευαίσθητο 3D αισθητήρα lidar για την παρακολούθηση της περιοχής γύρω από το όχημα και τις συνθήκες κυκλοφορίας.

Μια ιδιαίτερα καινοτόμος, ημιαυτόνομη λειτουργία οδήγησης SAE Επιπέδου 2 είναι ήδη δυνατή με το Highway Assist σε όλα τα μοντέλα της νέας BMW Σειράς 5. Υπάρχει επίσης η λειτουργία Active Lane Change Assistant με επιβεβαίωση μέσω της κίνησης του ματιού. Αυτή η λειτουργία στη νέα Σειρά 5 έχει σχεδιαστεί κυρίως για χρήση σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, επιτρέποντας στον οδηγό να υιοθετήσει μια χαλαρή στάση σώματος πίσω από το τιμόνι.

Η εν λόγω πρόσθετη λειτουργία του Steering & Lane Control Assistant μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο της ταχύτητας και απόστασης και του συστήματος διεύθυνσης του αυτοκινήτου σε ταχύτητες έως 130 χλμ/ώρα.

Αύξηση της απόδοσης μέσω τεχνητής νοημοσύνης ( AI )

Το BMW Group χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη εδώ και αρκετά χρόνια, για παράδειγμα στην παραγωγή για τον ποιοτικό έλεγχο, στα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης με υπολογιστική όραση ή έμμεσα στην ανάλυση εγγράφων ή στην αυτόματη μετάφραση. Η ανακάλυψη μεγάλων γλωσσικών μοντέλων έχει ανοίξει πολλά νέα πεδία εφαρμογής και χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, για brainstorming στο σχεδιασμό, για τη δημιουργία κειμένων, κώδικα και εικόνων στην ανάπτυξη οχημάτων, την πληροφορική, το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις. Σημείο εστίασης είναι πάντα η αλληλεπίδραση ανθρώπου και μηχανής, καθώς στο Γερμανικό Group, οι άνθρωποι βρίσκονται στο επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Related Articles

Τι αλλάζει στη διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας – Τι αναφέρει διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

cars

Genesis G70 Shooting Brake. Με έντονα ευρωπαϊκό στιλ.

cars

Nissan Hyper Force Concept: Ένα ηλεκτρικό υπεραυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων

cars

Την άλλη εβδομάδα η ανανεωμένη Mercedes-Benz GLE

cars

Με $21.807 αγοράζεις 807 άλογα αλλά όχι το αυτοκίνητο!

cars

Audi etron S & etronS Sportback. Nέες προτάσεις

cars

Το νέο και στιλάτο Fiat Strada ντεμπουτάρει στη Ν. Αμερική!

cars

Ο Euro NCAP αλλάζει δραστικά το πρωτόκολλο αξιολόγησης του!

cars

Το νέο Volvo XC90 θα αποκτήσει ηλεκτρική έκδοση το 2022!

cars