CARSNEWS
F1 & RACES

Ο Φερστάπεν έκανε στη Σ. Αραβία το δύο στα δύο στις pole

Ο Ολλανδός πρωταθλητής με τη Red Bull δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης στην Τζέντα.

  • Q1
  • Q2
  • Q3

Οι κατατακτήριες δοκιμές του GP Σ. Αραβίας αναμενόταν να είναι μια διαδικασία ιδιαίτερα ανταγωνιστική και με σκληρές μάχες. Τελικά όμως εξελίχθηκε σε μια άνετη επικράτηση του Μαξ Φερστάπεν με τη Red Bull Racing, ο οποίος εξασφάλισε για δεύτερο αγώνα στη σειρά την πρώτη θέση στην εκκίνηση – και πρώτη φορά στην καριέρα του σε αυτήν την πίστα. Από τη δεύτερη θέση θα εκκινήσει ο Σαρλ Λεκλέρ της Scuderia Ferrari. Ο Σέρχιο Πέρεζ με την άλλη Red Bull ήταν 3ος και ο Φερνάντο Αλόνσο της Aston Martin ήταν 4ος.

— Formula 1 (@F1) March 8, 2024

Q1

Το πρώτο σκέλος ξεκίνησε κάτω από το φως των προβολέων στην πίστα της Τζέντα, με την εικόνα να είναι αρκετά διαφορετική από ό,τι είδαμε πριν από μία εβδομάδα στο Μπαχρέιν. Στη Ferrari δεν είχαν τον Κάρλος Σάινθ, που διαγνώστηκε με σκωληκοειδίτιδα, και στη θέση του βρισκόταν ο νεαρός Όλιβερ Μπέρμαν. Επίσης, κανείς δεν περίμενε να δει στην πίστα τη Sauber του Ζου, έπειτα από το τρομακτικό ατύχημα που είχε ο Κινέζος στο FP3 και τις μεγάλες ζημιές που είχε το μονοθέσιό του. Όλοι διαψεύστηκαν όμως, καθώς ο Ζου βγήκε από το γκαράζ με λιγότερο από δύο λεπτά να απομένουν στο ρολόι, αλλά ο Κινέζος οδηγός δεν πρόλαβε να περάσει τη γραμμή εγκαίρως και δεν χρονομετρήθηκε.

— Formula 1 (@F1) March 8, 2024

Οι οδηγοί βγήκαν σταδιακά από τα γκαράζ τους και μπήκαν στην πίστα, κάποιοι απλώς διαδικαστικά, για να κάνουν το χρόνο που θα τους φέρει στην 15άδα και κάποιοι άλλοι για να παλέψουν με νύχια και με δόντια για να αποφύγουν τις πέντε τελευταίες θέσεις και τον αποκλεισμό.

Όταν έπεσε η καρό σημαία, ο Μαξ Φερστάπεν ήταν εκείνος που βρισκόταν στην πρώτη θέση του πίνακα των χρόνων, ελάχιστα μπροστά από τον Λανς Στρολ, ο οποίος εντυπωσίασε με την Aston Martin, και τον Σαρλ Λεκλέρ. Άνετα πέρασε στο Q2 o Μπέρμαν με την 9η θέση. Ωστόσο, το ενδιαφέρον ήταν περισσότερο στο κάτω μέρος της κατάταξης, και μαζί με τον Ζου αποκλείστηκαν οι Μπότας, Οκόν, Γκασλί και Σάτρζεντ. Δύο Sauber, δύο Alpine και μία Williams.

Q2

Στο ξεκίνημα του δεύτερου σκέλους, οι σφυγμοί αναπόφευκτα ήταν υψηλότεροι. Με τις διαφορές να είναι μικρές ανάμεσα στους οδηγούς, ακόμα και ένα μικρό λάθος μπορούσε να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο θρίαμβο και στην καταστροφή.

Ωστόσο, οι εξελίξεις μπήκαν σε παύση, καθώς η περίοδος διακόπηκε με κόκκινη σημαία περίπου 11 λεπτά πριν από τη λήξη της. Ο λόγος ήταν η Haas του Νίκου Χούλκενμπεργκ, που έμεινε ακινητοποιημένη στην άκρη της πίστας λόγω μηχανικής βλάβης.

— Formula 1 (@F1) March 8, 2024

Η διακοπή ήταν πολύ μικρή και σύντομα τα 14 εναπομείναντα μονοθέσια επέστρεψαν στην πίστα, αλλά τα χρονικά περιθώρια είχαν συμπιεστεί για όλους. Σε αυτό το σημείο οι Φερστάπεν και Αλόνσο ήταν ταχύτεροι από όλους και βρίσκονταν στις δύο πρώτες θέσεις, ενώ ο Λούις Χάμιλτον βρισκόταν στη 10η θέση και κινδύνευε.

Τελικά, ο Χάμιλτον διατήρησε τη 10η θέση και πέρασε στο Q3, αφού για λίγα χιλιοστά ο Όλιβερ Μπέρμαν δεν κατάφερε για λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου να τον περάσει. Ο νεαρός Βρετανός αντικαταστάτης του Σάινθ στη Σ. Αραβία έμεινε στην 11η θέση και μαζί του αποκλείστηκαν από τη συνέχεια οι Άλμπον, Μάγκνουσεν, Ρικάρντο και φυσικά ο Χούλκενμπεργκ που δεν χρονομετρήθηκε.

Q3

Το τρίτο σκέλος ξεκίνησε, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί για την pole. Για την ακρίβεια, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πώς θα εξελίσσονταν αυτές οι κατατακτήριες δοκιμές, με τόσο μικρές διαφορές και τόσους οδηγούς να έχουν δείξει ταχύτατοι στον ένα γρήγορο γύρο.

Μια πρώτη απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα έδωσε ο Μαξ Φερστάπεν, ο οποίος στον πρώτο γρήγορο γύρο του ήταν ταχύτατος και βρέθηκε άνετα στην πρώτη θέση, πάνω από 3 δέκατα ταχύτερος από τον Πέρεζ και με τους Αλόνσο (5 δέκατα) και Λεκλέρ (8 δέκατα) να ακολουθούν αρκετά πιο πίσω από ό,τι περιμέναμε.

— Formula 1 (@F1) March 8, 2024

Όλα έμεναν να κριθούν στη δεύτερη και κρισιμότερη γρήγορη προσπάθεια των οδηγών, αλλά τα πρώτα δείγματα ήταν σαφή. Ο Φερστάπεν δεν χρειάστηκε καν να βελτιώσει το χρόνο του για να εξασφαλίσει ξανά την pole position, για δεύτερη φορά φέτος. Δίπλα του στην πρώτη σειρά θα βρίσκεται ο Λεκλέρ ενώ ο Πέρεζ ήταν 3ος και ο Αλόνσο, παρά την προσπάθειά του στο τέλος, έμεινε στην 4η θέση. Ακολούθησαν οι Πιάστρι, Νόρις, Ράσελ, Χαμιλτον, Τσουνόντα και Στρολ.

Ο αγώνας του Σαββάτου θα ξεκινήσει στις 19:00 ώρα Ελλάδας.

Αποτελέσματα

qp

Related Articles

H Red Bull Racing επέλεξε τον Albon για το 2020!

cars

F1 Vlog για όσα έγιναν στο GP Εμίλια Ρομάνια (video)

cars

Mercedes: Οδός Niki Lauda (+video)

cars

F1 GP Άιφελ: Ματαιώθηκε και το FP2

cars

Formula 1 reverses social media gains amid lack of title fight

cars

Ο Φερστάπεν ταχύτερος στο FP1 του GP Αυστρίας μπροστά από τις Ferrari

cars

Formula 1: Έκπληξη στην Σιγκαπούρη (pic)

cars

Ελλάδα: Εντυπωσιακή αύξηση πωλήσεων νέων αυτοκινήτων-ποια κατηγορία προτιμούν οι Έλληνες

cars

F1 GP Ιαπωνίας: Προεπισκόπηση

cars