CARSNEWS
F1 & RACES

Πού θα γίνουν Αγώνες Σπριντ στην F1 το 2024

Η Formula 1 ανακοίνωσε τα Grand Prix στα οποία θα περιλαμβάνονται οι αγώνες μικρής διάρκειας, ενώ θα αλλάξει και φέτος ο τρόπος διεξαγωγής τους.

  • Νέοι προορισμοί για τους Αγώνες Σπριντ
  • Οι αλλαγές που φέρνουν νέα δεδομένα

Το 2021 το κορυφαίο μηχανοκίνητο σπορ υιοθέτησε τους Αγώνες Σπριντ. Ο στόχος τους ήταν να προσθέσουν επιπλέον αξία σε ένα αγωνιστικό τριήμερο και να προσφέρουν περισσότερο θέαμα σε όσους παρακολουθούν είτε από την πίστα, είτε από την τηλεόραση.

Φέτος ο αριθμός των σπριντ αυξήθηκε στα έξι και σε αυτό το νούμερο θα παραμείνει η Formula 1 και το 2024. Ωστόσο δεν θα δούμε Αγώνες Σπριντ στις ίδιες πίστες, καθώς ανακοινώθηκαν δύο αλλαγές σε σύγκριση με τη φετινή χρονιά.

Νέοι προορισμοί για τους Αγώνες Σπριντ

Ο πρώτος Αγώνας Σπριντ θα πραγματοποιηθεί στην Κίνα, με το Grand Prix να είναι προγραμματισμένο για τις 19-21 Απριλίου. Ο δεύτερος θα είναι και πάλι σε νέα πίστα, με το Μαϊάμι να αποκτά για πρώτη φορά δικό του σπριντ. Το πρώτο GP επί αμερικανικού εδάφους θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 3-5 Μαΐου. Οι πίστες που αντικαθιστούν είναι αυτές του Μπακού και του Σπα.

Τα τέσσερα άλλα Grand Prix τα γνωρίζουμε από φέτος. Η Αυστρία είναι παραδοσιακός προορισμός για Αγώνα Σπριντ και θα είναι ο τελευταίος πριν το καλοκαιρινό διάλειμμα.

Στο δεύτερο μισό της σεζόν οι τρεις αγώνες μικρής διάρκειας θα γίνουν στα Grand Prix των ΗΠΑ, της Βραζιλίας και του Κατάρ.

— Formula 1 (@F1) December 5, 2023

Οι αλλαγές που φέρνουν νέα δεδομένα

Αγώνες Σπριντ έχουν οδηγήσει τα νούμερα τηλεθέασης σε άνοδο. Ωστόσο το θέαμα που μας είχαν υποσχεθεί οι ιθύνοντες της F1 δεν το έχουμε δει. Γι’ αυτό αρκετοί έχουν ξεκινήσει να αμφιβάλουν σχετικά με το τι προσφέρουν τα σπριντ, με μεγαλύτερους «εχθρούς» τους να είναι οι ίδιοι οι οδηγοί.

Ως αποτέλεσμα, κάθε χρόνο βλέπουμε να γίνονται αλλαγές στη δομή των Αγώνων Σπριντ. Το ίδιο αναμένεται και το 2024, με αρκετά σημαντικές προτάσεις να έχουν πέσει στο τραπέζι.

Η πρώτη είναι η αλλαγή στη δομή του τριημέρου. Το Sprint Shootout αναμένεται να είναι την Παρασκευή το απόγευμα (τοπική ώρα πίστας), ενώ οι Αγώνες Σπριντ το Σάββατο το πρωί. Οι κατατακτήριες για το Grand Prix θα γίνονται απόγευμα Σαββάτου, σε τοπική ώρα πίστας πάντα. Παράλληλα, θα είναι πιο ελεύθεροι οι κανονισμοί του parc-ferme ώστε οι ομάδες να έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν στήσιμο στα μονοθέσιά τους.

Η δεύτερη και όχι τόσο σίγουρη λύση είναι η μερική ή ολική αντιστροφή του grid για τον Αγώνα Σπριντ. Είναι άγνωστο κατά πόσο αυτό θα λειτουργήσει ή πώς θα κατανέμονται οι βαθμοί, καθώς δεν έχουν ληφθεί ακόμα οι τελικές αποφάσεις. Το παραπάνω πάντως εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους που θέλουν όσο τίποτα να αποφύγουν οι ομάδες.

Οι όποιες αλλαγές στη δομή των αγωνιστικών τριημέρων με Αγώνες Σπριντ θα επισημοποιηθούν στο πρώτο Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού τον Ιανουάριο του 2024.

Φωτογραφίες: Getty Images/Redbullcontentpool.com

Related Articles

Τα αθλητικά στην TV – Αθλητικός Κόσμος / Αθλητικά Νέα / Ειδήσεις / Sport

cars

Με ποιους πανηγύρισε το πρωτάθλημα ο Verstappen (video-εικόνες)

cars

Ο David Letterman «τρομάζει» τον Lewis Hamilton (video)

cars

Ο Νικ Ντε Βρις «σπάει» τη σιωπή του αφού έφυγε από την AlphaTauri

cars

O Nyck De Vries απολύθηκε “ξερά” από την AlphaTauri-ο Ricciardo είχε κάνει μόλις 11 γύρους δοκιμών

cars

WRC Ράλι Εσθονίας: Ισχνό προβάδισμα Rovanpera

cars

Ενδέκατος ίσον τελευταίος!

cars

Αλλάζει η θρυλική πίστα της Μόντσα;

cars

RACE START: Watch the drama at the start of the Japanese Grand Prix as Verstappen fends off McLarens

cars