CARSNEWS
F1 & RACES

Τελικά θα δούμε νέα ομάδα στο grid της F1;

Ποια είναι η στάση του CEO της Formula 1 σχετικά με την είσοδο νέων ομάδων στο σπορ τα επόμενα χρόνια; Σίγουρα οι δηλώσεις του θα δυσαρεστήσουν κάποιους.

Τους τελευταίους 12 μήνες βλέπουμε προσπάθειες από επίδοξες ομάδες να εισέλθουν στο μαγικό κόσμο της Formula 1. Όμως αυτό δεν είναι απλό, καθώς έχουν αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα στο σπορ. Η Andretti Autosport μέσω της Andretti Global ψάχνει τρόπους να γίνει η ενδέκατη ομάδα του grid. Παρά το γεγονός πως έχει και τη στήριξη της General Motors έχει συναντήσει πάμπολλα εμπόδια στην προσπάθεια της.

Οι υπάρχουσες ομάδες δεν επιθυμούν την ένταξη μιας ενδέκατης στο grid για οικονομικούς λόγους. Παράλληλα απαιτούν πληρωμή ρήτρας ένταξης, πολύ μεγαλύτερης από αυτή που προβλέπει η Συνθήκη Ομονοίας. Η FIA άνοιξε τη φόρμα υποβολής αιτήσεων για νέες ομάδες στις αρχές του έτους και η Andretti έχει συμπληρώσει τα απαραίτητα έγγραφα.

Το ίδιο γνωστοποιήθηκε πως έκανε και η Hitech Grand Prix.

Ωστόσο δεν είναι δεδομένο πως θα δούμε νέα ομάδα στο grid της Formula 1 σύντομα. Ο CEO του σπορ, Στέφανο Ντομενικάλι, μίλησε στο επίσημο podcast της F1 με τίτλο «Beyond the Grid» και όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να έχουμε έντεκα ομάδες στο εγγύς μέλλον είπε: «Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση. Για να είμαι ειλικρινής, υπάρχει ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη: αν η αληθινή αξία που φέρνει στο σπορ είναι μεγάλη και αν θα φέρει σταθερότητα στο σπορ. Αν όμως ο ανταγωνισμός μεγαλώσει όπως βλέπουμε σήμερα να γίνεται, τότε πιστεύω πως 10 ομάδες είναι υπεραρκετές για το σόου ή την επιχείρηση της Formula 1. Διεξάγεται αυτή τη στιγμή αξιολόγηση από την FIA και την FOM ώστε να πάρουμε σχετικές αποφάσεις. Αυτά συνδέονται άμεσα και με τις συζητήσεις για τη νέα Συνθήκη Ομονοίας. Κάποτε οι ομάδες έρχονταν και έφευγαν με μηδαμινή αξία. Τώρα υπάρχει σταθερότητα, οι ομάδες έχουν κέρδος και είναι ισχυρές στον τεχνικό τομέα, ώστε να είναι ανταγωνιστικές εντός πίστας. Τους επόμενους μήνες θα έχουμε μια πολύ σημαντική συζήτηση για το αν χρειαζόμαστε περισσότερες από 10 ομάδες. Έχουμε ανάγκη επιπλέον ομάδες»;

Όταν του τέθηκε ευθέως η ερώτηση για το αν θέλει περισσότερα από 20 μονοθέσια στο grid, απάντησε: «Όχι, δεν νομίζω. Βέβαια αυτό είναι μια προσωπική άποψη. Αν το σόου είναι καλό, τότε τα είκοσι μονοθέσια είναι περισσότερα από αρκετά. Αν έχεις δύο μονοθέσια και δύο οδηγούς να μάχονται, τότε τα επίπεδα προσοχής θα είναι τεράστια. Άρα αν έχεις δύο ομάδες να μάχονται, αυτό σημαίνει πως θα έχεις τέσσερα μονοθέσια επίσης σε μάχη. Αυτό είναι καταπληκτικό. Μπορείτε να φανταστείτε είκοσι μονοθέσια σε σημείο να μάχονται στην πίστα; Θα ήταν φοβερό. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Το όχι μου δεν είναι ενάντια σε κάποιον που θέλει να εισέλθει στη Formula 1. Πρέπει να το ξεκαθαρίσω αυτό. Θέλω να δω τη σωστή υποψηφιότητα. Πρέπει να σεβαστώ επίσης και τις ομάδες που έχουν επενδύσει στη Formula 1 το τελευταίο χρονικό διάστημα».

Τελευταία φορά που στη Formula 1 αγωνίστηκαν περισσότερες από δέκα ομάδες ήταν το 2016.

Φωτογραφίες: flyin18T/Twitter, F1/Twitter

Related Articles

Formula 1: “Περίπατος” Φερστάπεν στην Κίνα

cars

Πιλότοι Formula1: Οι μαραθωνοδρόμοι των τεσσάρων τροχών

cars

Peso Pluma says he wants to be Ferrari’s new Formula 1 driver

Bury

Grand Prix Μπαχρέιν: Το πρόγραμμα του πρώτου τριημέρου της νέας σεζόν

cars

Προσβλητικός ο Verstappen προς τον Hamilton… Δείτε το video

cars

Το F1 Vlog του GP Στυρίας

cars

Σε «ρυθμούς» Formula 1 η Θεσσαλονίκη

cars

Η F1 πιέζει εστιατόρια και club με θέα στη πίστα στο Λας Βέγκας να πλη

cars

To Πασχαλινό F1 Vlog βγάζει… λαγό (video)

cars