CARSNEWS
F1 & RACES

F1: Παρουσιάστηκε το νέο μονοθέσιο Mercedes-AMG W15 (εικόνες)

Η Mercedes W15 E Performance παρουσιάστηκε και φέρνει καλύτερο πίσω άξονα και πάτωμα για μεγαλύτερη απόδοση.

Top Gear TEAM

Μόλις 15 ημέρες πριν από την πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών για το πρωτάθλημα της F1 του 2024, παρουσιάστηκε επισήμως η Mercedes W15 E Performance, το μονοθέσιο των Lewis Hamilton και του George Russell. 

F1 Mercedes W15 E Performance

Το μονοθέσιο σύμφωνα με τα λόγια των στελεχών της ομάδας, είναι ανανεωμένο σε μεγάλο βαθμό, ώστε να προσφέρει στους οδηγούς την δυνατότητα να επιστρέψουν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τους οποίους είχαν πριν ξεκινήσουν τα προβλήματα.

Προβλήματα που σύμφωνα με τον James Allison, αφορούσαν το 2023, σε μεγάλο βαθμό τον πίσω άξονα. Συνεπώς δήλωσε, “Μεγάλη έμφαση δόθηκε στη βελτίωση του απρόβλεπτου πίσω άξονα του προηγούμενου αυτοκινήτου. Δουλέψαμε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι και οι δύο άξονες, αλλά ιδιαίτερα ο πίσω, διατηρούν καλύτερο έλεγχο του ελαστικού από ό,τι στην W14. Υπήρξαν επίσης κάποιες εργασίες νοικοκυρέματος σε τομείς στους οποίους είχαμε περιθώρια βελτίωσης, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης του DRS, και της απόδοσης του pit stop.”

F1 Mercedes W15 E Performance

“Γνωρίζουμε ότι έχουμε να ανέβουμε ένα βουνό για να αγωνιστούμε στην πρώτη γραμμή. Δεν υπάρχουν θαύματα σε αυτό το άθλημα”, σχολίασε ο Toto Wolff, επικεφαλής της ομάδας. “Αλλά η φιλοδοξία και η αποφασιστικότητά μας είναι ισχυρές. Από τότε που χαράξαμε αυτή τη νέα πορεία, η ανάπτυξη έχει προχωρήσει καλά. Είχαμε αρκετά σημεία στη λίστα προτεραιότητας για αυτό το μονοθέσιο. Σύντομα θα δούμε αν κάναμε το βήμα που επιδιώξαμε”.

F1 Mercedes W15 E Performance

Ο Allison χαρακτήρισε μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία την σχεδίαση ενός νέου μονοθεσίου, στην οποία γίνονται πάντα αλλαγές με στόχο την βελτίωση και μελλοντικά. Οι αλλαγές της Mercedes W15 περιλαμβάνουν νέο πλαίσιο και νέο περίβλημα κιβωτίου ταχυτήτων. Αεροδυναμικά, όπως πάντα, η έμφαση δόθηκε στην αποτελεσματικότητα. Η ατελείωτη αναζήτηση κάθετης δύναμης με λιγότερη αντίσταση και το πως αυτό θα μεταφραστεί σε καλύτερη λειτουργία της ανάρτησης και των ελαστικών.

Ωστόσο, είναι το κάτω μέρος του μονοθεσίου όπου βρίσκονται οι κύριοι παράγοντες διαφοροποίησης. Ο Allison πρόσθεσε για το συγκεκριμένο θέμα: “Με αυτή τη σημερινή γενιά αυτοκινήτων, μεγάλο μέρος της απόδοσης προέρχεται από τον τρόπο με τον οποίο το δάπεδο αλληλεπιδρά με το οδόστρωμα. Το αν ένα αυτοκίνητο είναι αποτελεσματικό ή όχι εξαρτάται από το πόσο καλά το πάτωμα επιτρέπεται να συμπεριφέρεται αεροδυναμικά.

F1 Mercedes W15 E Performance

Όσον αφορά το χρώμα, κρίθηκε σκόπιμο σε μια χρονιά που τα εμβληματικά Ασημένια Βέλη γιορτάζουν την 90η επέτειό τους, να επιστρέψει το περίφημο ασημί, το οποίο θα συμπληρώσει το εμβληματικό μαύρο των τελευταίων ετών. Σε αυτό στάθηκε και ο Wolff αναφερόμενος στην τακτική των ομάδων εσχάτως να μην βάφουν τα μονοθέσιά τους. 

F1 Mercedes W15 E Performance

 

“Η απόδοση ήταν πάντα στο επίκεντρο του μυαλού μας με το μαύρο χρώμα πέρυσι”, εξήγησε ο Wolff και συμπλήρωσε, “Το βάρος είναι ένας κρίσιμος παράγοντας σε αυτή τη σημερινή γενιά αυτοκινήτων. Γνωρίζαμε ότι, μόλις ήμασταν σε θέση να το κάνουμε, θα επαναφέραμε το ασημί της Mercedes για να συνοδεύσει το μαύρο που έχει γίνει πυλώνας της ταυτότητας της ομάδας μας. Η βαφή αντικατοπτρίζει πραγματικά το ποιοι είμαστε ως ομάδα, με τα διακριτικά χρώματα της INEOS και της PETRONAS να αποτελούν σημαντικά σημεία αναφοράς”.

Το τμήμα του ρύγχους μετατρέπεται έτσι σε ασημί, με το εμβληματικό μοτίβο των τριών αστεριών στο κάλυμμα του κινητήρα. Το διακεκριμένο κόκκινο “Toto Rosso” της INEOS εμφανίζεται κυρίως στην πίσω πτέρυγα και το roll hoop σε μια νύξη προς την INEOS Sport, με το πράσινο της PETRONAS να παρέχει μια δυναμική ροή σε όλο το αυτοκίνητο.

Ο Wolff κατέληξε στις δηλώσεις του με τον κάπως αβέβαιο τόνο της ασάφεις λέγοντας, “Είμαστε περίεργοι να δούμε πώς θα αποδώσει το αυτοκίνητο. Ελπίζουμε να έχουμε λύσει κάποια από τα εγγενή προβλήματα και θα έχουμε τις πρώτες ενδείξεις για την πρόοδο που έχουμε κάνει κατά τη διάρκεια των δοκιμών πριν από τη σεζόν.

Από εκεί και πέρα, θα καταλάβουμε περισσότερα για την πρόκληση που έχουμε μπροστά μας. Δεν υπάρχουν κρυστάλλινες σφαίρες σε αυτό το άθλημα. Αλλά θα γνωρίζουμε τουλάχιστον τη διαφορά που στοχεύουμε να μειώσουμε. Η φιλοδοξία μας είναι ισχυρή και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε”.

Η W15 θα κάνει τους πρώτους της γύρους στο Silverstone αργότερα σήμερα. 

Οι παρουσιάσεις μονοθεσίων μέχρι τώρα: 

– F1: Παρουσιάστηκε η φετινή Haas VF-24

– F1: Αυτά είναι τα νέα χρώματα της Williams FW46

– Stake Sauber: Αυτό είναι το μονοθέσιο της καινούργιας ομάδας στην F1

– F1: H Alpine A524 είναι ένα ολοκληρωτικά νέο μονοθέσιο

– F1: Η VISA Cash App παρουσίασε το μονοθέσιό της

– Μόλις παρουσιάστηκε το μονοθέσιο F1 της Aston Martin AMR24

– Ferrari SF-24: Αυτό είναι το νέο μονοθέσιο F1 των Leclerc και Sainz

Related Articles

Formula 1 rumored to add another new street circuit in 2026

cars

Παντός καιρού ο Φερστάπεν, νέα πρωτιά στον Sprint Race του Βελγίου

cars

Fabio Quartararo – Ο έτερος απογοητευμένος του test στο Misano

cars

Video Guenther Steiner’s new Netflix docu-series about Formula 1

cars

Ο Φριζάχερ ανυπομονεί να κάψει λάστιχο στη Θεσσαλονίκη (vid)

cars

Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει

cars

Formula 1: Η θρυλική Suzuka εξασφάλισε θέση στο καλεντάρι

cars

Η Williams παρουσίασε τη νέα FW43 (video)

cars

Εν αμφιβόλω το Grand Prix Καναδά!

cars