CARSNEWS
F1 & RACES

Formula 1, Γύρος 11: Επόμενη στάση, Ουγγαρία

Το συναρπαστικό παγκόσμιο πρωτάθλημα Formula 1 του 2023 συνεχίζεται, ξανά επί ευρωπαϊκού εδάφους και τη δράση να μεταφέρεται στην Ουγγαρία και την πίστα του Hungaroring.

Ένα πεδίο μάχης που διαφέρει πλήρως σε σχέση με το προηγούμενο, στο Silverstone της Μεγάλης Βρετανίας, όμως υπόσχεται κι αυτό έντονες συγκινήσεις.

Το ενδέκατο πεδίο μάχης της σεζόν φιλοξένησε για πρώτη φορά Grand Prix το 1986 – το φετινό θα είναι το 38ο. Μετά τη Monza είναι ο δεύτερος αγώνας στη λίστα με τις περισσότερες συνεχόμενες διεξαγωγές στην ίδια πίστα.

Το Hungaroring έχει το παρατσούκλι «Μονακό χωρίς μπαριέρες», διότι το προσπέρασμα εκεί είναι δύσκολη υπόθεση. Αυτόματα, αυτό καθιστά καθοριστικές τις κατατακτήριες δοκιμές.

Φέτος στην Ουγγαρία έχουμε και νέο, δοκιμαστικό σύστημα κατατακτήριων δοκιμών. Τα μονοθέσια θα έχουν αποκλειστικά τη σκληρή γόμα στο Q1, τη μέση στο Q2 και τη μαλακή στο Q3.

Στο grid θα παραταχθούν πέντε οδηγοί που έχουν κερδίσει εκεί, με τον Max Verstappen να είναι αυτός που πανηγύρισε πέρυσι.

  • Χώρα: Ουγγαρία

  • Πίστα: Hungaroring

  • Μήκος: 4.381μ.

  • Στροφές: 14

  • Ζώνες DRS: 2

  • Γύροι: 70

  • Συνολική απόσταση αγώνα: 306,630χλμ

O Max Verstappen ανοίγει διαρκώς το βαθμολογικό του προβάδισμα και πηγαίνει στον αγώνα που κέρδισε πέρυσι, απολαμβάνοντας το ρόλο του φαβορί!

«Το Grand Prix Ουγγαρίας έχει πάντα ενδιαφέρον. Πέρυσι ήταν δύσκολο να πάρεις τις σωστές αποφάσεις με την βροχή να πλησιάζει και τις θερμοκρασίες να πέφτουν. Όμως ως ομάδας, παραμείναμε ψύχραιμοι και πήραμε τις σωστές αποφάσεις. Έχουμε κάποιες αναβαθμίσεις σε αυτόν τον αγώνα, ελπίζω να κάνουν όσα προσδοκάμε, ώστε να βρούμε επιπλέον απόδοση για τους επόμενους αγώνες. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε που βρισκόμαστε και σε μία πίστα όπου έχεις ρυθμίσεις παραγωγής υψηλής κάθετης δύναμης, με αργές στροφές. Είναι συναρπαστική πίστα από οδηγικής πλευράς και αρκετά τεχνική. Σίγουρα ένα μέρος για το οποίο πάντα ανυπομονώ », είπε ο Verstappen.

« Έχουμε κάποιες αναβαθμίσεις σε αυτόν τον αγώνα, ελπίζω να κάνουν όσα προσδοκάμε»

Ο Sergio Pérez πρόσθεσε: «Ο αγώνας της Ουγγαρίας είναι σημαντικός για μένα, πρέπει όλο το τριήμερο να κυλήσει σωστά. Ξέρω πως αυτή τη σεζόν έχω υστερήσει κάποιες φορές στις κατατακτήριες δοκιμές, άρα θα επικεντρωθώ στο να έχω ένα επιτυχημένο Σάββατο, διότι ξέρω πως έχω την ταχύτητα για τον αγώνα της Κυριακής, καθώς και ένα απίστευτο αυτοκίνητο που πρέπει σε κάθε αγώνα να είναι στο βάθρο. Ήμουν στο Milton Keynes και δούλεψα σκληρά με την Ομάδα μου, για να σημειώσουμε βελτίωση. Και το Σαββατοκύριακο που δεν είχαμε αγώνα, εγώ το πέρασα σε ένα μονοθέσιο F1. Πέρασα ωραία στο showrun της Μαδρίτης, μόνο η Red Bull μπορεί να κλείσει τους πιο πολυσύχναστους δρόμους μίας πρωτεύουσας και λατρεύω το γεγονός πως ως Ομάδα, διαρκώς διαφημίζουμε το μηχανοκίνητο αθλητισμό σε νέα κοινά ανά τον κόσμο, μακριά από τις πίστες».

Για τους λάτρεις των αριθμών, ακολουθούν μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά σχετικά με τον αγώνα αυτού του Σαββατοκύριακου:

#1 Το 2019 ο Max κατέκτησε στην Ουγγαρία την παρθενική pole position της καριέρας του στη Formula 1. Ταυτόχρονα, έγινε και ο 100στος poleman στην ιστορία του σπορ.

#2 Η Oracle Red Bull Racing κυνηγά τη νίκη στην Ουγγαρία, που θα είναι η δωδέκατη συνεχόμενη και θα της επιτρέψει να σπάσει το ρεκόρ όλων των εποχών. Προς το παρόν, το μοιράζεται με τη McLaren, που είχε πετύχει 11 σερί νίκες το 1988, με τους Ayrton Senna και Alain Prost.

#3 H Oracle Red Bull Racing είναι η μοναδική ομάδα που έχει 100% τερματισμούς φέτος και κατά συνέπεια, έχει καλύψει τους περισσότερους αγωνιστικούς γύρους από κάθε άλλη ομάδα μέσα στο 2023.

#4 To 2022 o Max επικράτησε στην Ουγγαρία έχοντας εκκινήσει από τη δέκατη θέση του grid. Είναι μία από τις επτά διαφορετικές θέσεις εκκίνησης, από τις οποίες κέρδισε αγώνα πέρυσι. Η μεγαλύτερη ανάκαμψη ήταν μία εβδομάδα αργότερα, όταν κέρδισε στο Spa-Francorchamps του Βελγίου έχοντας παραταχθεί 14ος στο grid.

#5 Αν βρεθεί στο βάθρο ένας εκ των Max ή Checo, θα είναι το 250ο βάθρο για την αυστριακή ομάδα. Το πρώτο είχε έρθει στο Monaco, το 2006, διά χειρός David Coulthard.

Related Articles

Norris commends ‘crazy’ new F1 circuit

cars

Η Rodin Cars αποκάλυψε την ανεπιτυχή προσπάθειά να γίνει η 1η ομάδα με γυναίκα οδηγό F1

cars

O Pietro Fittipaldi θα αντικαταστήσει τον Grosjean στο Σακχίρ

cars

Έτρεξε ξανά σε ράλι ο Bottas

cars

Six driver market repercussions of Alonso’s 2025 F1 choice

Bury

F1 GP Μ. Βρετανίας: Επιβλητική pole position για Hamilton

cars

Αθλητικές μεταδόσεις: Που θα δείτε Ζάλγκιριις – Ολυμπιακός, Euroleague, Formula 1, Παγκόσμιο κλειστού στίβου

cars

Επίσημο: Αλλαγές στο καλεντάρι της F1, μέσα η Ίμολα

cars

Φόρμουλα 1 Mercedes: O Lewis Hamilton “χάρισε” το βραβείο της FIA και έγινε χαμός

cars