CARSNEWS
F1 & RACES

Formula 1 μια αναδρομή στην σεζόν 2023 και πως φτάσαμε ως το Grand Prix United States

Formula 1 2023: Η Red Bull και ο Verstappen τα έχουν ήδη κερδίσει όλα και συνεχίζουν για τους τελευταίου πέντε αγώνες που πολλά ρεκόρ ακόμη μπορούν να σπάσουν και γενικά το ενδιαφέρον για την τελικη κατάταξη στην πρώτη πεντάδα των οδηγών παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ας ξεκινήσουμε μια ανάδρομή τι ζήσαμε ως τώρα στην σεζόν της Formula 1 και τι ακόμη θα ζήσουμε…

Grand Prix Formula 1 United States: ΤΙ ΩΡΑ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ GP ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΓΩΝΕΣ FORMULA 1;

Το πρώτο γκραν πρι της σεζόν Formula 1 2023 πραγματοποιήθηκε στο Μπαχρέιν, στις 5 Μαρτίου, ενώ ο τελικός γύρος είναι προγραμματισμένος για το Άμπου Ντάμπι, στις 26 Νοεμβρίου.

Το Λας Βέγκας είναι ο προτελευταίος γύρος. Ασυνήθιστα, ο αγώνας Βέγκας θα πραγματοποιηθεί Σάββατο βράδυ.

Το κινεζικό GP αποσύρθηκε από το πρόγραμμα λόγω των συνεχιζόμενων περιορισμών του Covid-19 και τον Ιανουάριο η FIA είπε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για επαναπρογραμματισμό ή αντικατάστασή του. Αυτό σήμαινε ότι υπήρχε ένα κενό τεσσάρων εβδομάδων μεταξύ των αγώνων τον Απρίλιο.

Το GP Emilia-Romagna στην Ίμολα ακυρώθηκε την 11η ώρα λόγω καταστροφικών πλημμυρών στην περιοχή, με όχι μόνο προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης — υπήρχαν πλημμύρες στην ίδια την πίστα και οι οπαδοί και οι ομάδες θα δυσκολεύονταν να φτάσουν στον τόπο διεξαγωγής — αλλά και τραγωδία όσον αφορά έναν αριθμό θανάτων και πολλές οικογένειες εκτοπισμένων.

Ο Αύγουστος περιελάμβανε μόνο έναν αγώνα, καθώς παρέμενε το παραδοσιακό καλοκαιρινό διάλειμμα, αν και ορισμένα γεγονότα μεταφέρθηκαν. Επειδή το GP Formula 1 του Βελγίου μετατέθηκε για τα τέλη Ιουλίου, οι Ολλανδοί και Ιταλοί GP έτρεξαν μεταξύ τους.

formula1-formula-1-f1-formula-one-grand-prix-gp-2023-season

Formula 1 στο Grand Prix United States

Τι ώρα ξεκινάει το GP Formula 1 των Ηνωμένων Πολιτειών;

Ο επόμενος αγώνας της Formula 1 είναι το Γκραν Πρι των Ηνωμένων Πολιτειών του 2023, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στις 14:00 τοπική ώρα (20:00 στο Ηνωμένο Βασίλειο).

Το πρόγραμμα του GP των Ηνωμένων Πολιτειών περιλαμβάνει έναν αγώνα σπριντ το Σάββατο που ακολουθεί το Sprint Shootout, με τους παραδοσιακούς προκριματικούς να λαμβάνουν χώρα την Παρασκευή αντί για το Σάββατο. Υπάρχει μόνο μία προπόνηση, την Παρασκευή ως συνήθως. Η κύρια εκδήλωση πραγματοποιείται την Κυριακή φυσικά.

Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου για το Σαββατοκύριακο GP των Ηνωμένων Πολιτειών:

  • Εξάσκηση: Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, 18:30-19:30 ώρα Ηνωμένου Βασιλείου (12:30-13:30 στις Ηνωμένες Πολιτείες)
  • Προκριματικά: Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, 22:00-23:00 (16:00-17:00)
  • Sprint Shootout: Σάββατο 21 Οκτωβρίου, 18:30-19:14 (12:30-13:14)
  • Σπριντ: Σάββατο 21 Οκτωβρίου, 23:00-00:00 (17:00-18:00)
  • Αγώνας: Κυριακή 22 Οκτωβρίου, 20:00 (14:00)

Ημερολόγιο Formula 1 2023

Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα των Grand Prix για τη σεζόν 2023 της Formula 1. Κάντε κλικ στους συνδέσμους για να διαβάσετε την αναφορά του αγώνα.

Date Grand Prix Venue

February 23-25 Pre-season testing Sakhir

March 5 Bahrain Sakhir

March 19 Saudi Arabia  Jeddah

April 2 Australia  Melbourne

April 30 Azerbaijan  Baku

May 7 Miami  Miami

May 21 Emilia Romagna (CANCELLED) Imola

May 28 Monaco  Monaco

June 4 Spain Barcelona

June 18 Canada  Montreal

July 2 Austria Spielberg

July 9 Great Britain Silverstone

July 23 Hungary  Budapest

July 30 Belgium  Spa

August 27 Netherlands  Zandvoort

September 3 Italy Monza

September 17 Singapore  Singapore

September 24 Japan  Suzuka

October 8 Qatar  Losail

October 22 United States Austin

October 29 Mexico Mexico City

November 5 Brazil Sao Paulo

November 18 Las Vegas Las Vegas

November 26 Abu Dhabi Yas Marina

Formula 1  Bahrain GP 5 Μαρτίου 2023

 formula1-formula-1-f1-formula-one-grand-prix-gp-2023-season

Καθώς οι 20 οδηγοί της Formula 1  παρατάχθηκαν στο αρχικό grid για πρώτη φορά στην έναρξη της σεζόν στο Μπαχρέιν, όπως ήταν αναμενόμενο, ο παγκόσμιος πρωταθλητής Max Verstappen ήταν στην pole position με τον συμπαίκτη Sergio Perez δίπλα

Ακολούθησε το ζευγάρι της Ferrari, με επικεφαλής τον Charles Leclerc, αλλά η πέμπτη θέση του Fernando Alonso στο grid ήταν ένα από τα κύρια σημεία συζήτησης. Αφού ήταν η μεγάλη έκπληξη των δοκιμών πριν από τη σεζόν, η Aston Martin φαίνεται να έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός με το μονοθέσιό της το 2023 και ο Lance Stroll, παρά το γεγονός ότι υπέστη δύο σπασμένους καρπούς και ένα τραυματισμένο πόδι λίγες εβδομάδες πριν, κατάφερε να εξασφαλίσει την όγδοη θέση στο grid. , στριμώχνοντας το ζευγάρι της Mercedes των Hamilton και Russell.

Ένα αθώο ξεκίνημα από τον Perez επέτρεψε στον Leclerc να μείνει πίσω από τον Verstappen στους πρώτους γύρους. Η Aston Martin απέφυγε ελάχιστα την καταστροφή όταν ο Stroll, αργά στα φρένα, μπήκε στον ατμό σε μια κορυφή που είχε ήδη καταληφθεί από τον συμπαίκτη του. Παρά την επαφή, και οι δύο συνεχίστηκαν – φαίνεται ότι η Aston δεν είναι μόνο γρήγορη αλλά και στιβαρή.

Καθώς τα πράγματα λύθηκαν, δεν πέρασε πολύς καιρός που ο Ράσελ ήταν στο ραδιόφωνο αυτής της ομάδας ζητώντας τους να δώσουν στον Χάμιλτον μια βιασύνη. Ο επτά φορές πρωταθλητής παραπονέθηκε ότι δυσκολευόταν με τη Mercedes του, η οποία δεν είχε τόση βελτίωση σε σχέση με το μοντέλο του 2022, όπως ήλπιζε η ομάδα.

Ο Alonso δεν ταλαιπωρούσε πολύ στο Mercs, με τον Russell να ισχυρίζεται ότι τα ελαστικά του είχαν φθαρεί στον 11ο γύρο. Δύο γύρους αργότερα, ο Ισπανός έπεσε στο εσωτερικό της στροφής 1, αν και ο Russell δεν άφηνε το μέρος να πάει χωρίς μάχη καθώς ο το ζευγάρι κόβεται σε κύβους στις ακόλουθες γωνίες.

Στο μπροστινό μέρος, ο Verstappen και ο Perez έβαλαν pit και ξανά ενώθηκαν, έχοντας και οι δύο μια εύκολη πορεία στην κορυφή του πακέτου, αν και οι Ferrari συνέχισαν να τους χωρίζουν. Τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα για τη McLaren, με τον Piastri να αναγκάζεται να αποσυρθεί στον 12ο γύρο του ντεμπούτου του αγώνα και τον Norris να υποφέρει από πνευματική διαρροή που θα τον έβλεπε να κάνει πολλά pit stop για να αναπληρώσει το σύστημα του αυτοκινήτου.

Η μέρα του οδηγού των Άλπεων Esteban Ocon ήταν εξίσου απογοητευτική. Πρώτα έλαβε μια χρονική ποινή για μια παράβαση στην αρχή, ακολουθούμενη από μια επιπλέον ποινή 10 δευτερολέπτων λόγω του ότι δεν εκτέλεσε σωστά την αρχική παράβαση. Η παραβίαση του ορίου ταχύτητας στα pit-lane κατά την έξοδό του οδήγησε στον Ocon ακόμη μια ποινή χρόνου πριν τελικά αποσυρθεί αργότερα στον αγώνα.

Ο Sergio Perez άρχισε σταδιακά να τυλίγει στο Leclerc. Μόλις μπήκε στη ζώνη DRS, πέρασε γρήγορα τη Ferrari, παρέχοντας ένα πολύτιμο buffer στον Verstappen, ο οποίος ήταν πλέον 14 δευτερόλεπτα καθαρός και διαχειριζόταν τον αγωνιστικό του ρυθμό.

Ο Alonso συνέχισε την αστρική του κίνηση και στον 37ο γύρο μπλέχτηκε σε ένα συναρπαστικό ζάρι με τον Lewis Hamilton. Το ζευγάρι μπορεί να είναι οι μεγαλύτεροι του grid, αλλά επέδειξαν ένα masterclass σε στενούς αλλά δίκαιους αγώνες, χωρίς κανένα τέταρτο. Ο Αλόνσο έκανε ένα ραβδί κίνησης με μια εξαιρετική πάσα σε μια από τις πιο τεχνικές γωνίες της πίστας.

Οι καρδιές των tifosi έσπασαν στον 41ο γύρο όταν η Ferrari του Leclerc έχασε την ισχύ, αναγκάζοντάς τον να αποσυρθεί, αφήνοντας στον Sainz την ευθύνη να κερδίσει βαθμούς για την ομάδα του Maranello. Οι πιο κοντινοί αγώνες στο grid είδαν αξιοπρεπείς επιδόσεις από τον Tsunoda στο Alpha Tauri και στο Alfa Romeos.

Προς το τέλος του αγώνα, τα πράγματα ηρέμησαν με τους Red Bulls να ταξιδεύουν άνετα και αμαχητί προς την καρό σημαία. Λίγοι έδειχναν να το προσέχουν, όμως, καθώς ο Fernando Alonso κατευθυνόταν προς το τρίτο σκαλί του βάθρου για τη μεγαλύτερη ιστορία του Σαββατοκύριακου.

Ο Sainz έφερε την υπόλοιπη Ferrari στην τέταρτη θέση μπροστά από τους Hamilton, Stroll και Russell. Ο Valtteri Bottas κατέκτησε μια σταθερή όγδοη θέση μπροστά από τον Gasly, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στο Alpine, εξασφαλίζοντας τους μοναδικούς βαθμούς της ομάδας μετά την αποχώρηση του Ocon. Ταυτόχρονα, ο Αλεξάντερ Άλμπον ξεκίνησε το πρωτάθλημα του ίδιου και της Γουίλιαμς με τη 10η θέση.

Ο επόμενος γύρος Formula 1 θα διεξαχθεί στη Σαουδική Αραβία στις 17-19 Μαρτίου, όπου πολλοί θα θέλουν να δουν αν η φόρμα της Aston Martin είναι κάτι παραπάνω από εφάπαξ.

Formula 1  GP της Σαουδικής Αραβίας, 19 Μαρτίου

formula1-formula-1-f1-formula-one-grand-prix-gp-2023-season

Μια αστοχία στον άξονα μετάδοσης κίνησης για τον Max Verstappen στα προκριματικά του Σαββάτου και μια ποινή στον κινητήρα για τον Charles Leclerc έθεσαν το σκηνικό για μια συναρπαστική μάχη στη μέση κάτω από τους προβολείς στο Jeddah Corniche Circuit στην Ερυθρά Θάλασσα, γράφει ο Dave Humphreys . Δεν υπήρχαν προβλήματα για την Red Bull του Sergio Perez, που ξεκίνησε στην pole position με τον Fernando Alonso σε φόρμα δίπλα στην ανανεωμένη Aston Martin.

Και ήταν ο Alonso που θα οδηγούσε το πακέτο στην πρώτη στροφή χάρη σε ένα εξαιρετικό ξεκίνημα, την πρώτη φορά που το έκανε από το 2012. Ήταν ένας καθαρός εναρκτήριος γύρος για το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου, αλλά ο πρωτάρης Oscar Piastri υπέστη ζημιά στο μπροστινό μέρος του πτέρυγα, χάνοντας μια τελική πλάκα που στη συνέχεια κατέστρεψε το φτερό του συμπαίκτη του, Λάντο Νόρις, απαιτώντας και από τις δύο McLaren να βάλουν pit για νέες μύτες, επιδεινώνοντας περαιτέρω το κακό ξεκίνημά τους στη σεζόν.

Το τέλειο ξεκίνημα του Αλόνσο έχασε σύντομα τη λάμψη του όταν δέχτηκε ποινή πέντε δευτερολέπτων για παραβίαση της γραμμής εκκίνησης επειδή τοποθετήθηκε λανθασμένα στο πλέγμα του. Το γρήγορο Red Bull του Perez γλίστρησε στον τέταρτο γύρο και άρχισε να δημιουργεί προβάδισμα. Τα μονοθέσια της Mercedes έδειξαν σημάδια βελτίωσης, αν και ο Χάμιλτον δυσκολευόταν να κρατήσει πίσω τον Λεκλέρκ και τον Γκάσλι, εμφανιζόμενος να υφαίνει στην ευθεία για να υπερασπιστεί τη θέση του.

Έχοντας ξεκινήσει από τη 15η θέση, ο Max Verstappen πέρασε από τον Hamilton στον 11ο γύρο, με τη Red Bull να φαίνεται να έχει σημαντικό πλεονέκτημα ταχύτητας έναντι κάθε άλλου αυτοκινήτου στην πίστα.

Ο δυνατός αγώνας του Lance Stroll στο δεύτερο Aston Martin έφτασε πρόωρα στον 18ο γύρο με την ομάδα να του λέει να σταματήσει το μονοθέσιο στην πίστα λόγω μηχανικού προβλήματος. Παρά το τράβηγμα σε έναν δρόμο πρόσβασης, η θέση της Aston Martin πυροδότησε τον έλεγχο του αγώνα για να στείλει το αυτοκίνητο ασφαλείας, μαζεύοντας το πακέτο και, πολύ σημαντικό, επιτρέποντας στις ομάδες να μπουν σε pit χωρίς συμβιβασμούς στη στρατηγική – συμπεριλαμβανομένου του Alonso που εκτίει την ποινή του πριν αλλάξουν τα ελαστικά.

Με την επανέναρξη του αγώνα στον 21ο γύρο, ο Perez έκανε ένα καθαρό άλμα στον Alonso καθώς το αυτοκίνητο ασφαλείας τράβηξε στα pits. Ο Χάμιλτον, τρέχοντας με μεσαία σύνθετα ελαστικά που δεν συγχρονίζεται με το υπόλοιπο γήπεδο, πέρασε τον Σάινζ για να ανέβει θέση. Υπήρξε απογοήτευση για τον Williams, ωστόσο, καθώς ο Albon αντιμετώπισε προβλήματα στα φρένα στον 29ο γύρο.

Ο σκληροτράχηλος Verstappen έφτασε στη δεύτερη θέση στα μισά του αγώνα, καταδεικνύοντας πόσο κυρίαρχο είναι το μονοθέσιο της Red Bull μέχρι στιγμής φέτος. Ωστόσο, ο συμπαίκτης του Perez διατήρησε ένα σταθερό κενό. Στη συνέχεια, ο Verstappen απέστειλε ασύρματο στην ομάδα ότι είχε ανησυχίες για έναν θόρυβο από το μονοθέσιο – ξεκάθαρα το πρόβλημα του άξονα μετάδοσης κίνησης που κατέστρεψε τις προσπάθειές του στις κατατακτήριες του Σαββάτου ήταν στο μυαλό του. Εν τω μεταξύ, ο Perez επιβεβαίωσε ότι τα φρένα του τον δημιουργούσαν πρόβλημα. Ο Αλόνσο συνέχισε να είναι τρίτος μπροστά από το ζευγάρι της Mercedes Russell και Hamilton.

Με τη νίκη εν όψει, η Red Bull υπενθύμισε στον Perez μέσω του ραδιοφώνου ότι ήταν ελεύθερος να αγωνιστεί με τον Verstappen. Ο Μεξικανός, ο οποίος είχε κάνει τον ταχύτερο γύρο – που φέρνει μαζί του έναν επιπλέον βαθμό πρωταθλήματος – άρχισε να αμφισβητεί τη στρατηγική, υποψιαζόμενος εάν θα μπορούσε να χάσει τη νίκη. Ο Verstappen, ωστόσο, φάνηκε να συμβιβάζεται με τη δεύτερη θέση, αν και σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στον τελευταίο γύρο, διασφαλίζοντας ότι θα παραμείνει στην κορυφή του πρωταθλήματος.

Μια μάχη ding-dong μεταξύ του μοναδικού Williams του Logan Sargeant και του ντουέτου McLaren πρόσφερε κάποια ψυχαγωγία στα τέλη του αγώνα — αν και εκτός των σημείων. Ο Αλόνσο πέρασε τη γραμμή στην τρίτη θέση, ακολουθούμενος από τη Mercedes των Ράσελ και Χάμιλτον, αντίστοιχα. Η ομάδα της Ferrari είχε μικρή επίδραση στον αγώνα, με τον Sainz να τερματίζει μια μακρινή έκτη θέση μπροστά από τον Leclerc στην έβδομη.

Υπήρξε κάποιο δράμα μετά τον αγώνα καθώς η FIA έκρινε ότι ο Aston Martin και ο Alonso δεν εκτέλεσαν σωστά την ποινή των πέντε δευτερολέπτων, υποβιβάζοντάς τον αρχικά στην τέταρτη θέση, αλλά η τρίτη θέση του Russell ήταν βραχύβια μετά από έκκληση από την Aston Martin.

Ο επόμενος γύρος Formula 1 είναι στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, από τις 31 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου, σε μια πίστα όπου η Red Bull παραδοσιακά δεν έχει καλή απόδοση.

Formula 1  Grand Prix Αυστραλίας, 2 Απριλίου

formula1-formula-1-f1-formula-one-grand-prix-gp-2023-season

Η πίστα parkland στο Albert Park της Μελβούρνης παραδοσιακά δεν ήταν ένα ευχάριστο κυνήγι για τη Red Bull, αλλά ο Max Verstappen βοήθησε να σπάσει αυτή η πορεία προκρίνοντας την pole position. Ο συμπαίκτης του, Sergio Perez, είχε μια λιγότερο ευχάριστη πορεία μέχρι τον αγώνα, καθώς δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει το μονοθέσιο και έφυγε στους κατατακτήριους, που σημαίνει ότι θα ξεκινούσε από το pit lane αφού άλλαζε τη μονάδα ισχύος του αυτοκινήτου του.

Μια ανανεωμένη Mercedes εξέπληξε πολλούς με τον Russell να ξεκινά τον αγώνα στη δεύτερη θέση και τον Hamilton στην τρίτη, λίγο πιο μπροστά από τον Alonso. Η Ferrari του Sainz θα ξεκινούσε πέμπτη, ακολουθούμενη από τους Stroll, Leclerc, Albon, Gasly και Hulkenberg, αντίστοιχα.

Όταν τα φώτα έσβησαν, ο George Russell πήρε το άλμα στον Verstappen και οδήγησε στην πρώτη στροφή καθώς το πλέγμα διοχετευόταν, με τον Hamilton να στριμώχνει τον Verstappen στην τρίτη στροφή. Αυτή η γωνία σηματοδότησε το τέλος της κούρσας του άτυχου Leclerc καθώς μπλέκτηκε με τον Stroll, αφήνοντας τη Ferrari του ακτή στο χαλίκι και ενεργοποιώντας ένα αυτοκίνητο ασφαλείας.

Η επανέναρξη των αγώνων στον έβδομο γύρο θα ήταν βραχύβια καθώς ο Alex Albon έκανε την έβδομη στροφή, πασπαλίζοντας την πίστα με χαλίκια και συντρίμμια, βγάζοντας ένα άλλο αυτοκίνητο ασφαλείας που γρήγορα μετατράπηκε σε κόκκινη σημαία. Αυτό ανέτρεψε τις στρατηγικές όσων έκαναν pit κατά τη διάρκεια του αυτοκινήτου ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των Russell και Sainz.

Με τα μονοθέσια να παρατάσσονται στο grid για άλλη μια φορά, αυτή τη φορά με σειρά όταν πετάχτηκε η κόκκινη σημαία, ήταν η σειρά του Hamilton να κάνει ένα δυνατό ξεκίνημα από την pole, αν και δεν θα αργούσε το γρήγορο Red Bull of Ο Verstappen θα περνούσε με τη βοήθεια του συστήματος μείωσης έλξης. Το Albert Park παρουσίασε τέσσερις ζώνες DRS το 2023, καθιστώντας ένα τεράστιο πλεονέκτημα να ακολουθείς ένα άλλο αυτοκίνητο για λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

Κάποια από την αισιοδοξία στο γκαράζ της Mercedes διαψεύστηκε στον 18ο γύρο όταν ο κινητήρας του Russell εξέπνευσε στις φλόγες στο pit ευθεία, φέρνοντας μια περίοδο εικονικής ασφάλειας αυτοκινήτου που εξουδετέρωσε στιγμιαία τον αγώνα. Με την ανάκαμψη της Mercedes, οι αγώνες ξανάρχισαν και η πραγματική δράση ήταν πιο κάτω στο grid. Ο Πέρεζ είχε τώρα το δρεπάνι μέσα από την αγέλη. Μέχρι τον 23ο γύρο, βρισκόταν σε θέση πόντους.

Στο μπροστινό μέρος, ο Verstappen ξεχώριζε σταθερά σε ένα αδιαμφισβήτητο προβάδισμα, με τον Hamilton να επικεντρώνεται στο να κρατήσει τον Alonso, στην τρίτη θέση, έξω από το παράθυρο του DRS ενός δευτερολέπτου.

Αυτό που έμοιαζε να είναι τότε ένας απλός αγώνας πήρε μια δραματική τροπή όταν, τέσσερις γύρους από το τέλος, ο Magnussen έκοψε τον τοίχο βγαίνοντας από τη στροφή 1, πλημμυρίζοντας συντρίμμια σε όλη την πίστα και ακόμη και τραυματίζοντας έναν οπαδό με ένα κομμάτι ανθρακονήματος. Για άλλη μια φορά βγήκε η κόκκινη σημαία που έφερε όλα τα μονοθέσια πίσω στα πιτ.

Με μόλις δύο γύρους να απομένουν, τα μονοθέσια παρατάχθηκαν στο grid για τρίτη φορά σε μια αναμέτρηση αγώνων αγώνων που θα άξιζε το Netflix (μερικοί έχουν κατηγορήσει ακόμη και τον διευθυντή του αγώνα ότι παρενοχλούσε το τηλεοπτικό κοινό βγάζοντας την κόκκινη σημαία στο αυτή την περίσταση).

Ωστόσο, όταν έσβησαν τα φώτα, με μόλις δύο γύρους να τρέξουν, ο ενθουσιασμός αποδείχτηκε υπερβολικός για κάποιους και επικράτησε χάος. Οι Williams του πρωτάρη Logan Sargeant συγκρούστηκαν με τον συνάδελφο Rookie De Vries στην πρώτη στροφή. Η μοναδική εναπομείνασα Ferrari – αυτή της Sainz – έριξε τον τρίτο Alonso σε μια περιστροφή. και, στο σκραμπλ που ακολούθησε, ο Alpine of Gasly ήρθε μαζί με αυτόν του συμπαίκτη του Ocon, στέλνοντας και τους δύο στον τοίχο και τερματίζοντας έναν δυνατό αγώνα για τη γαλλική ομάδα.

Αμέσως μια κόκκινη σημαία πετάχτηκε για άλλη μια φορά και, καθώς τα θραύσματα από ανθρακονήματα κατακάθονταν, το πακέτο που λιγόστευε επέστρεψε στο pit lane. Καθώς οι αγωνοδίκες έβλεπαν το βιβλίο των κανονισμών, έγινε σαφές ότι η ομάδα δεν είχε ολοκληρώσει ούτε έναν τομέα του γύρου πριν από την κόκκινη σημαία. Σύμφωνα με τους κανόνες, αυτό θα σήμαινε ότι το grid θα παραταχθεί για άλλη μια φορά με την προηγούμενη σειρά εκκίνησης, μείον τα μονοθέσια από τότε που έχουν αποκλειστεί.

Αυτή η κίνηση θα ταίριαζε σε πολλούς, εκτός από τον Sainz, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή πέντε δευτερολέπτων για τη σύγκρουσή του με τον Alonso. Αυτή η ποινή θα τελείωνε ουσιαστικά τον αγώνα του οδηγού της Ferrari, καθώς το πακέτο θα μεταφερόταν στο γήπεδο πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας για έναν γύρο πριν ξεφλουδίσει στα pits, επιτρέποντας στα μονοθέσια να πάρουν την καρό σημαία χωρίς την ευκαιρία να αγωνιστούν. Με το γήπεδο να κυλάει πάνω από τη γραμμή σε κλειστό σχηματισμό — ανίκανο να περάσει λόγω της γραμμής του αυτοκινήτου ασφαλείας — ο Sainz κατέρρευσε τη σειρά χρονισμού και βγήκε από τους πόντους.

Ήταν, τελικά, μια εύκολη νίκη για τον Βερστάπεν, αλλά η δεύτερη θέση για τον Χάμιλτον έδωσε στον ίδιο και στην ομάδα της Mercedes την απαραίτητη άνοδο. Η τρίτη θέση του Alonso είναι μια περαιτέρω ώθηση στην Aston Martin, η οποία κατέλαβε επίσης την τέταρτη θέση με τον Stroll μπροστά από τον Perez και τον Norris. Ένας τερματισμός πόντων για τον Piastri στον εντός έδρας αγώνα του έδωσε στη McLaren κάτι να γιορτάσει μετά από ένα κακό ξεκίνημα στη σεζόν.

Υπάρχει πλέον μεγάλο διάλειμμα μέχρι τον επόμενο αγώνα Formula 1στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, λόγω της ματαίωσης του Γκραν Πρι της Κίνας.

Formula 1 GP του Αζερμπαϊτζάν, 30 Απριλίου

formula1-formula-1-f1-formula-one-grand-prix-gp-2023-season

  • Βιολογικός καθαρισμός αυτοκινήτου: Ένας δολοφόνος έξω απ΄ το σπίτι σου
  • Χίλιος Αναστάσιος μέσα στις 10 πιο σημαντικές προσωπικότητες της Ελληνικής Ναυτιλίας
  • 5 +1 βόμβες μεταγραφικές κινήσεις που συγκλόνισαν το MotoGP
  • Η McLaren τα πήρε όλα στο Grand Prix του Qatar
  • WRC Ιαπωνίας: Νέα υπερειδική διαδρομή για ένα επικό φινάλε της σεζόν

Ηπίστα δρόμου του Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν ήταν το σκηνικό για το τελευταίο πείραμα της Formula 1 με το πρόγραμμα του αγώνα του Σαββατοκύριακου, με έναν αγώνα σπριντ το Σάββατο που θα ήταν ξεχωριστός από το γκραν πρι της Κυριακής . Σε αντίθεση με τους αγώνες σπριντ πέρυσι, τα αποτελέσματα δεν καθόρισαν το πλέγμα για το κύριο GP την Κυριακή – ουσιαστικά το καθιστούσαν ένα γεγονός μεμονωμένα. Ήταν μια προσπάθεια να γίνει η δράση εντός πίστας του Σαββατοκύριακου πιο συναρπαστική, καταργώντας κάποιες προπονήσεις που δεν είναι πολύ ενδιαφέρουσες για τους θαυμαστές.

Τα προκριματικά για το γκραν πρι της Κυριακής έλαβαν χώρα το απόγευμα της Παρασκευής, με τον Charles Leclerc να υπερτερεί των Red Bulls του Verstappen και του Perez αντίστοιχα, με τον συμπαίκτη Sainz να σημειώνει τον τέταρτο ταχύτερο χρόνο γύρου μπροστά από τους Hamilton και Alonso.

Αλλά για να καθοριστεί το πλέγμα για τον αγώνα σπριντ, έγινε μια ξεχωριστή προκριματική συνεδρία το πρωί του Σαββάτου, αφήνοντας μόνο λίγες ώρες πριν την έναρξη του αγώνα, οπότε τυχόν ατυχήματα στην πίστα του δρόμου θα ήταν ακόμη πιο επιδραστικά.

Επαναλαμβάνοντας την κυριαρχία του την Παρασκευή, ο Leclerc κατέκτησε την pole position για το σπριντ, αυτή τη φορά μπροστά από τους Perez, Verstappen και Russell. Δεν ήταν όλοι λάτρεις της δοκιμαστικής μορφής: ο Alex Albon του Williams, ο οποίος έδειξε καλό ρυθμό στο Μπακού, ήταν ιδιαίτερα επικριτικός. Εν τω μεταξύ, ο Lando Norris έμεινε με κακή κρίση και θα ξεκινούσε δέκατος αφού δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στην προκριματική συνεδρία σπριντ, καθώς δεν είχε άλλα σετ καινούργιων μαλακών ελαστικών – προϋπόθεση για να λάβει μέρος.

Αγώνας σπριντ Formula 1

Όταν τα φώτα έσβησαν για πρώτη φορά το Σαββατοκύριακο, ο Leclerc προηγήθηκε με τους Russell και Verstappen να πηγαίνουν δύο παράλληλα στη δεύτερη και την τρίτη γωνία, με αποτέλεσμα να συνενωθούν και να ζημιωθούν τα sidepod στο Red Bull. Ο Verstappen γκρίνιαξε για αυτό στο ραδιόφωνο, αλλά οι περισσότεροι σχολιαστές επεσήμαναν ότι θα είχε κάνει ακριβώς το ίδιο με τον Russell, αν είχαν αλλάξει τα τραπέζια.

Ο Τσουνόντα έριξε μια ματιά στον τοίχο στον δεύτερο γύρο, σπάζοντας τον πίσω δεξιό του τροχό και τον έστειλε να κυλήσει στην πίστα, με αποτέλεσμα ένα εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας και μετά το αυτοκίνητο πλήρους ασφαλείας για τρεις γύρους. Όταν οι αγώνες ξανάρχισαν, ο Perez προσπέρασε σύντομα τη Ferrari του Leclerc, δείχνοντας το σαφές πλεονέκτημα ταχύτητας της Red Bull στις ευθείες.

Περνώντας τη γραμμή του τερματισμού μετά από 17 γύρους, ο Perez επιβεβαίωσε την ικανότητά του στις πίστες δρόμου με μια εύκολη νίκη μπροστά από τους Leclerc και Verstappen, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αμφισβητήσουν λόγω ζημιάς στο αυτοκίνητο που υπέστησαν στο κουβάρι με τον Russell. Στο parc fermé, ο Verstappen διαμαρτυρήθηκε στον Russell, ο οποίος είχε ζητήσει συγγνώμη για τη σύγκρουση επικαλούμενος την έλλειψη πρόσφυσης από κρύα ελαστικά, αλλά ο Ολλανδός οδηγός δεν είχε τίποτα από αυτά.

Το γκραν πρι Formula 1

Με ένα πλέγμα επαναφοράς που πήρε τη σειρά κατατακτήριων της Παρασκευής, όταν ξεκίνησε ο κύριος αγώνας της Κυριακής, ο Leclerc διατήρησε για άλλη μια φορά το προβάδισμά του στην εκκίνηση, αλλά ήταν βραχύβια καθώς η ολισθηρή Red Bull του Verstappen πέρασε στην ευθεία εκκίνησης-τερματισμού και ο Perez θα κάνε το ίδιο ένα γύρο αργότερα. Ο οδηγός της Ferrari ήξερε ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να το αποτρέψει, και ακόμη και όταν κέρδισε το πλεονέκτημα να μπορεί να ανοίξει το DRS της πίσω πτέρυγας του, το αυτοκίνητό του δεν ταίριαζε ακόμα με τους αντιπάλους του στην ευθεία.

Ο αγώνας πιο πίσω ήταν πιο ενδιαφέρον, με τον Alonso να δείχνει γιατί παραμένει ένας από τους πιο συναρπαστικούς οδηγούς για παρακολούθηση. Ο Ισπανός αποκάλυψε επίσης μέσω του ραδιοφώνου πόσο παίκτης της ομάδας έχει γίνει. όταν ο Lance Stroll είπε στην ομάδα της Aston Martin ότι δεν θα επιτεθεί στον συμπαίκτη του, ο Alonso είπε ότι ο Stroll ήταν ευπρόσδεκτος να προσπαθήσει. Στη συνέχεια προσφέρθηκε εθελοντικά ότι υποψιαζόταν ότι τα ελαστικά του Hamilton θα άρχιζαν σύντομα να κόκκουζαν και μάλιστα πρόσφερε τις δικές του προτάσεις ισορροπίας φρένων στον Stroll να δοκιμάσει, καθώς πίστευε ότι ήταν επωφελείς.

Ένα καταστροφικό Σαββατοκύριακο για τον Nick De Vries τελείωσε όταν κατέστρεψε τον μπροστινό του τροχό στον τοίχο, με αποτέλεσμα η Red Bull να βάλει τον Verstappen. Οποιοδήποτε πιθανό πλεονέκτημα από αυτή την κίνηση εξουδετερώθηκε όταν το αυτοκίνητο ασφαλείας αναπτύχθηκε, δίνοντας στον Perez ένα πιο πλεονεκτικό pit stop, μαζί με μεγάλο μέρος του γηπέδου, συμπεριλαμβανομένων των Aston Martin και Ferrari, που έβαλαν διπλά τα αυτοκίνητά τους.

Όταν οι αγώνες με πράσινη σημαία ξανάρχισαν, ο Verstappen προσπάθησε να κυνηγήσει τον Perez για το προβάδισμα, αλλά δεν είχε καμία απάντηση για τον γρήγορο ρυθμό του Μεξικανού. Ο Leclerc έπεσε περαιτέρω στην τρίτη θέση, και από εκεί ο αγώνας έγινε κάπως πομπικός.

Πίσω από τον Ocon, είχε αναπτυχθεί ένα μακρύ τρένο DRS, με τις ευκαιρίες διέλευσης να είναι σπάνιες στην πίστα του Μπακού. Ο Ocon και ο Hulkenberg ήλπιζαν για ένα καθυστερημένο αυτοκίνητο ασφαλείας για να τους δώσει μια καλύτερη ευκαιρία στα pit stop, αλλά δεν έφτασε ποτέ. Ο Alonso δεν μπόρεσε να πιάσει τον Leclerc και ο Sainz απέκρουσε τη Mercedes του Hamilton για να διεκδικήσει την πέμπτη θέση.

Το δράμα του τελευταίου γύρου συνέβη όταν οι αγωνοδίκες της FIA άρχισαν να επιτρέπουν στα μέσα να εισέλθουν στο pit lane, παρόλο που ο Ocon έπρεπε ακόμα να κάνει pit. Το θέαμα του Alpine του να επιταχύνει προς μια ομάδα ανθρώπων στα pits έγινε αντιμέτωπο με αυστηρή κριτική στους διοργανωτές.

Ένα κυρίαρχο Σαββατοκύριακο για τον Πέρεθ τον βάζει αμέσως στη διαμάχη για το πρωτάθλημα με τον Βερστάπεν. Το πόσο καιρό θα συνεχιστεί χωρίς να παρέμβει η Red Bull με ομαδικές εντολές μένει να φανεί, αλλά καθώς το τσίρκο της Formula 1 πετά στο Μαϊάμι αυτή την εβδομάδα σε μια άλλη πίστα δρόμου, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον Perez για να δουν τι μπορεί να κάνει.

Formula 1 GP του Μαϊάμι, 7 Μαΐου

formula1-formula-1-f1-formula-one-grand-prix-gp-2023-season-

Ηκανονική μορφή αγώνα συνεχίστηκε για το Grand Prix Formula 1 του Μαϊάμι. Ωστόσο, το σχήμα του πλέγματος καθορίστηκε από ένα λάθος του Charles Leclerc, ο οποίος περιστρέφοντας τη Ferrari του στο φράγμα προς το τέλος του Q3 το Σάββατο οδήγησε σε ένα αρχικό grid που δεν ήταν συνηθισμένο.

Με εξασφαλισμένη την pole position, ο Sergio Perez σημείωσε έναν ακόμη ψυχολογικό πόντο έναντι του Verstappen, ο οποίος θα ξεκινούσε στην ένατη θέση. Ο Fernando Alonso συνέχισε τη σεζόν των ονείρων του, ξεκινώντας δεύτερος μπροστά από τους Sainz, Magnussen, Gasly, Russell και Leclerc. Ο Lewis Hamilton μπόρεσε να εξασφαλίσει μόνο τη δέκατη τρίτη θέση στο grid, έχοντας αποκλειστεί στο Q2.

Μόλις το ω-τόσο-αμερικάνικο, υπερβολικό razzmatazz της προετοιμασίας πριν από τον αγώνα υποχώρησε και τα φώτα έσβησαν, ο Perez διατήρησε το προβάδισμά του στον πρώτο γύρο. Ο Magnussen, ο οποίος ξεκίνησε στην τέταρτη θέση, άρχισε αναμενόμενα να υποχωρεί από τη σειρά τρεξίματος στο Haas. Ο Πιάστρι έφτασε στη δέκατη τέταρτη θέση, αλλά ο συμπαίκτης του στη McLaren, ο Νόρις, στάθηκε λιγότερο τυχερός, καθώς ο Ντε Βρις απέκρουσε από πίσω στην πρώτη γωνία.

Μέχρι τον τέταρτο γύρο, ο Verstappen είχε περάσει τον Magnussen και τον Leclerc για την έκτη θέση. Οι Red Bulls άρχισαν σύντομα να διαπραγματεύονται ταχύτερους χρόνους γύρου, αποδεικνύοντας ότι το RB19 είναι σε μια δική του κατηγορία. Παρά τις λιγότερες ζώνες του συστήματος μείωσης έλξης (DRS) στο Μαϊάμι, ο Verstappen εγκατέλειψε τον ανταγωνισμό, παίρνοντας ένα μονοθέσιο τη φορά και στον 22ο γύρο πήρε το προβάδισμα του αγώνα καθώς ο Perez έβαλε στο pit για φρέσκα ελαστικά.

Στην προσπάθειά του να κερδίσει χρόνο, ο Sainz μπήκε στον ατμό πολύ γρήγορα στα pits, κλείνοντας τα ελαστικά της Ferrari του προσπαθώντας να μειώσει την ταχύτητα. Ωστόσο, δεν κατάφερε να επιβραδύνει αρκετά πριν από την παγίδα ταχύτητας και επιβλήθηκε ποινή πέντε δευτερολέπτων για υπερβολική ταχύτητα στο pit lane.

Οι επόμενοι γύροι θα παρείχαν ελάχιστη ψυχαγωγία και έφεραν απογοήτευση για τον Leclerc, ο οποίος παρέμεινε στη δέκατη τρίτη θέση. Ο Λιούις Χάμιλτον φάνηκε να έχει έναν εξίσου δύσκολο αγώνα, με τον συμπαίκτη του στη Mercedes να περνά στον 33ο γύρο σε μια τακτοποιημένη χορογραφημένη κίνηση.

Δεδομένης της street-style διάταξης της πίστας του Μαϊάμι, δεν υπήρξαν περιστατικά που να διαταράσσουν τη ροή του αγώνα, και στον 40ο γύρο ο Τζορτζ Ράσελ είχε ανέβει στην τέταρτη θέση καθώς ο Χάμιλτον μπήκε τελικά στην πρώτη 10άδα.

Η προσεκτική διαχείριση των ελαστικών σήμαινε ότι ήταν ο γύρος 46 πριν ο Verstappen μπει στο pit για φρέσκο ​​λάστιχο, επιστρέφοντας τον Perez στο προβάδισμα μόλις 1,2 δευτερόλεπτα μπροστά. Με τον Alonso να βρίσκεται σε μακρινή τρίτη θέση, ο αγώνας για τη νίκη θα ήταν μια ευθεία μάχη μεταξύ των Red Bulls, χωρίς να γίνεται λόγος για ομαδικές εντολές στο ραδιόφωνο.

Έναν γύρο αργότερα, η διαφορά μεταξύ των Red Bulls ήταν λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο, επιτρέποντας το DRS και αφήνοντας τον Perez με λίγη άμυνα. Ο Verstappen έκανε την κίνησή του στην πρώτη στροφή στον 48ο γύρο, με τον Perez να αντιστέκεται, αν και και οι δύο οδηγοί προσπαθούσαν προφανώς να αποφύγουν οποιαδήποτε επαφή. Καθώς ο Verstappen απομακρύνθηκε, ο Perez δεν είχε απάντηση.

Πιο πίσω στον αγωνιστικό χώρο, ο Hamilton ξεπέρασε τον Leclerc με τρεις γύρους να απομένουν, φέρνοντάς τον στην έκτη θέση, σημειώνοντας μια καλή πορεία ανάκαμψης δεδομένων των κατατακτήριων επιδόσεων του.

Μετά από ένα καταστροφικό Σαββατοκύριακο στο Αζερμπαϊτζάν, το να τερματίσουν και οι δύο Αλπικοί στους βαθμούς ήταν παρηγοριά για την ομάδα.

Ο τοπικός οδηγός Logan Sargeant ήρθε στην 20η θέση και έναν γύρο πιο κάτω, κάτι που δεν έκανε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο στο Williams του.

Τελικά, η απόδοση του Verstappen ήταν άλλη μια κυρίαρχη, καθώς διατήρησε το προβάδισμά του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, με κρίσιμους βαθμούς για τον Perez στη δεύτερη και τον Alonso στην τρίτη θέση.

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, οι ομάδες επιστρέφουν στην Ευρώπη για το Grand Prix Emilia-Romagna Formula 1 στην Ίμολα της Ιταλίας στις 21 Μαΐου.

Formula 1 GP του Μονακό, 28 Μαΐου

formula1-formula-1-f1-formula-one-grand-prix-gp-2023-season

Σας αρέσει ή το απεχθάνεστε, το Grand Prix του Μονακό παραμένει το στολίδι στο στέμμα της Formula 1 και με βάση μόνο τους προκριματικούς του Σαββάτου, διαμορφωνόταν ως ένας από τους καλύτερους αγώνες του Πριγκιπάτου. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων προπονήσεων, αρκετοί οδηγοί είχαν διαφορετικούς βαθμούς επαφής με τα αδυσώπητα εμπόδια της Armco, συμπεριλαμβανομένου του Carlos Sainz της Ferrari και του Lewis Hamilton της Mercedes.

Κατά τη διάρκεια των προκριματικών, η έξοδος σοκ ήταν ο Σέρχιο Πέρεθ. Πήρε υπερβολική ταχύτητα στην πρώτη στροφή, πιθανότατα αποσπάστηκε από ένα άλλο μονοθέσιο που έφευγε από τα pits και χτύπησε το Red Bull του πάνω στο φράγμα. Η απογοήτευση της Red Bull εντάθηκε από το ανέλκυση του χτυπημένου αυτοκινήτου από έναν γερανό, δίνοντας στον κόσμο μια λεπτομερή ματιά στη σχεδίασή του κάτω από το δάπεδο, η οποία πιστώνεται ότι έκανε το RB19 ένα τόσο ανταγωνιστικό αυτοκίνητο μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν.

Προς το τελευταίο session, αρκετοί οδηγοί αντάλλαξαν ταχύτερους γύρους για να πάρουν αυτή την κρίσιμη pole position. Έμοιαζε σαν να το είχε ο Fernando Alonso μέχρι που ο Max Verstappen ήρθε από πίσω στους δύο πρώτους τομείς για να σφραγίσει την πρώτη θέση στο grid με έναν εντυπωσιακό τελικό τομέα. Υπήρξε απογοήτευση για τον Charles Leclerc, ο οποίος είχε προκριθεί τρίτος ταχύτερα, καθώς αργότερα βρέθηκε ότι εμπόδισε τον Lando Norris στο τούνελ, προσγειώνοντάς τον με ποινή τριών θέσεων. Η έκπληξη του session ήταν ο Esteban Ocon, ο οποίος σημείωσε τον τέταρτο ταχύτερο χρόνο στο Alpine του, φέρνοντάς τον τρίτο στο grid λίγο μπροστά από τους Sainz και Hamilton.

Αφού οι διάσημοι και οι αξιωματούχοι απομακρύνθηκαν από το grid την Κυριακή και τα φώτα έσβησαν, ο Verstappen οδήγησε το φίδι των μονοθεσίων στους πρώτους γύρους σε ένα σχετικά άδοξο ξεκίνημα για τα πρότυπα του Μονακό. Ο Stroll και ο Hulkenberg κατάφεραν να μπερδευτούν, προσγειώνοντας τον οδηγό της Haas με ποινή χρόνου, ενώ ο Perez έβαλε pit μετά τον πρώτο γύρο για να κάνει τον υποχρεωτικό του διακόπτη σύνθετων ελαστικών καθώς προσπαθούσε να σώσει ένα αποτέλεσμα.

Καθώς ο Verstappen και ο Alonso έφτασαν σε ένα νωρίς προβάδισμα, ο Sainz βιαζόταν να προσπεράσει τον Ocon στο Alpine, αν και η ανυπομονησία του Ισπανού είχε ως αποτέλεσμα να χτυπήσει το πίσω μέρος του αυτοκινήτου του Ocon, καταστρέφοντας το μπροστινό φτερό της Ferrari στη διαδικασία.

Στους επόμενους γύρους, το γήπεδο άρχισε να απλώνεται. Ο κύριος γύρος των pit stop ξεκίνησε στον 32ο γύρο, με τον Hamilton να σταματά νωρίς για να προσπαθήσει για το πλεονέκτημα του undercut. Η προθυμία του Verstappen να δημιουργήσει προβάδισμα δεν έπαιξε καλά για τα ελαστικά του, σε αντίθεση με τον Alonso, ο οποίος φαινόταν να τα διατηρεί σε καλύτερη κατάσταση. Εν τω μεταξύ, μια αργή στάση για τον Ocon τον οδήγησε πίσω στην έβδομη θέση, βλάπτοντας την ισχυρή του απόδοση.

Το Σαββατοκύριακο του Perez συνεχίστηκε από το κακό στο χειρότερο. Συγκρούστηκε με τον Stroll στην είσοδο του σικάνι της πισίνας πριν έρθει σε επαφή με το πίσω μέρος του Magnussen λίγους γύρους αργότερα, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά στο μπροστινό φτερό.

Η σύγχυση για το ραδιόφωνο της ομάδας της Ferrari αποκάλυψε έναν θυμωμένο Sainz, αμφισβητώντας τη στρατηγική της ομάδας καθώς αναδείχθηκε στην έβδομη θέση από τα πιτ.

Η αυξανόμενη απειλή της βροχής οδήγησε αρκετούς οδηγούς να μένουν εκτός όσο το δυνατόν αργά για να αποκλείσουν πιθανώς το ενδεχόμενο να κάνουν επιπλέον στάσεις αργότερα για βρεγμένα ελαστικά.

Έγινε κάτι σαν αγώνας πομπής μέχρι που οι αναφορές για σταγόνες βροχής γύρω από την πίστα προκάλεσαν ενθουσιασμό καθώς οι ομάδες προσπαθούσαν να προβλέψουν την επόμενη κλήση στρατηγικής. Η Aston Martin τράβηξε τον Alonso στον 55ο γύρο για ένα στοίχημα με ελαστικά στεγνού, παρά τη βροχή σε ένα τμήμα της πίστας, αλλά θα αποδεικνυόταν μεγάλο λάθος. Οι ουρανοί άνοιξαν και ένας κατακλυσμός έπεσε και οι οδηγοί προσπαθούσαν απεγνωσμένα να διατηρήσουν τον έλεγχο των αυτοκινήτων τους.

Όλοι οι οδηγοί που δεν το είχαν κάνει ήδη κατευθύνθηκαν στο pit box τους για ίντερ, αλλά όχι πριν αρκετοί οδηγοί πέσουν στα εμπόδια. Ο Alonso χρειάστηκε να μπει ξανά στο pit για τα ενδιάμεσα ελαστικά, και μπόρεσε να το κάνει χωρίς να χάσει τη δεύτερη θέση, αλλά η λάθος κλήση ελαστικών πριν κατέστρεψε την ευκαιρία για νίκη. Ο Russell απέφυγε τα εμπόδια βγαίνοντας σε έναν δρόμο διαφυγής στο Mirabeau, αλλά συγκρούστηκε με τον Perez καθώς μπήκε ξανά στην πίστα, προσγειώνοντάς τον με πέναλτι και χωρίς αμφιβολία αφήνοντας τον Perez να αναρωτιέται τι έπρεπε να κάνει για να πάρει ένα διάλειμμα.

Ο Stroll έκανε την καλύτερη εντύπωση ενός φλίπερ μέσω της φουρκέτας Fairmont, χάνοντας το μπροστινό του φτερό. Τελικά θα αποσυρόταν στον γύρο 63. Ο Sainz είχε επίσης μια άλλη τυχερή απόδραση αφού γλίστρησε στο Mirabeau και φίλησε τον τοίχο. Και οι δύο οδηγοί της Mercedes πραγματοποίησαν σταθερές διαδρομές ανάκαμψης για να κατακτήσουν την τέταρτη και πέμπτη θέση, συμπεριλαμβανομένου του ταχύτερου γύρου για τον Hamilton, μπροστά από τους Leclerc, Gasly και Sainz.

Το ζευγάρι της McLaren εξασφάλισε κάποιους βαθμούς, με τον Νόρις να παίρνει την ένατη και τον Πιάστρι τον δέκατο. Εν τέλει, ήταν μια νίκη από φώτα προς σημαία για τον Verstappen, ο οποίος είχε το πάνω χέρι από την πρόκριση μέχρι το τέλος. Η δεύτερη θέση του Alonso είναι το καλύτερο αποτέλεσμα της ομάδας στη σεζόν, αλλά ο Ισπανός θα μείνει να καταστρέφει ό,τι θα μπορούσε να ήταν αν είχε κάνει το σωστό λάστιχο, ενώ η τρίτη θέση του Ocon άξιζε πάρα πολύ και θα αποτελέσει ανύψωση για την ομάδα των Άλπεων.

Οι αγώνες back-to-back Formula 1 θα δουν τις ομάδες να κατευθύνονται στη Βαρκελώνη για το Ισπανικό Grand Prix στις 2-4 Ιουνίου.

Formula 1 GP Ισπανίας, 4 Ιουνίου

formula1-formula-1-f1-formula-one-grand-prix-gp-2023-season-

  • Οι οδηγοί της F1 παίζουν με την φωτιά και η FIA δίνει απαντήσεις για το επικίνδυνο GP του Κατάρ
  • Πως επηρεάστηκε η βαθμολογία του πρωταθλήματος οδηγών F1 από το ατύχημα του Χάμιλτον
  • Ο Fabio Quartararo απαιτεί από τη Yamaha: «Κάνε αυτό που θέλω αλλιώς θα φύγω»
  • F1 Κατάρ: Ο Esteban Ocon αφηγείται τη φρίκη του στο Losail, Ναυτία και έμετος…

Τα Σαββατοκύριακα αγώνων back-to-back δεν έδωσαν στις ομάδες πολλές ευκαιρίες να ξεκουραστούν και η επιστροφή στο Circuit de Barcelona-Catalunya είδε πολλές ομάδες να εισάγουν σημαντικά πακέτα αναβάθμισης.

Η Mercedes είχε ήδη κάνει αλλαγές στο μονοθέσιό της στο GP του Μονακό του περασμένου Σαββατοκύριακου, αλλά η ισπανική πίστα – παραδοσιακά μια από τις πιο χρησιμοποιούμενες πίστες δοκιμών πριν από τη σεζόν – θα αποδεικνυόταν μια καλύτερη ευκαιρία για την επικύρωση της νέας σχεδίασης πίσω φτερού και πλευρικού ποδιού. Η Ferrari έφερε επίσης μια νέα σχεδίαση πλαϊνού ποδιού και δαπέδου σε μια προσπάθεια να φτάσει τη Red Bull. Αλλά οι σημερινοί ηγέτες του πρωταθλήματος είχαν επίσης ένα νέο σχέδιο δαπέδου.

Οι ενημερώσεις αποδείχθηκαν απίστευτες για τη Ferrari, με τον Τσαρλς Λεκλέρκ να έχει άσχημο χρόνο στην υγρή περίοδο των προκριματικών — μια αποχώρηση σοκ στο πρώτο μέρος της συνεδρίας. Η Ferrari επέλεξε να κάνει σημαντικές αλλαγές στο στήσιμο του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει τον αγώνα από το pit lane.

Ο Sergio Perez στο Red Bull του δυσκολεύτηκε επίσης, βγήκε από την πίστα στο Q2 και δεν κατάφερε να φτάσει στο Q3. Υπήρξε επίσης μια ασυνήθιστη κατάσταση με τα δύο αυτοκίνητα Mercedes να συγκρούονται στην ευθεία, προφανώς λόγω έλλειψης επικοινωνίας. Ήταν όμως κυρίαρχος pole για τον Verstappen, με τον Carlos Sainz (Ferrari) να ξεκινά δίπλα στην πρώτη σειρά του grid σε αυτόν τον εντός έδρας αγώνα.

Μια άλλη μεγάλη έκπληξη ήταν ο Lando Norris (Mclaren) που εξασφάλισε την τρίτη θέση εκκίνησης, λίγο μπροστά από τους Lewis Hamilton (Mercedes), Lance Stroll (Aston Martin), Esteban Ocon (Alpine) και Nico Hülkenberg (Haas).

Ο Fernando Alonso φαινόταν να δυσκολεύεται να πάρει το καλύτερο από την Aston Martin του, προκρίνοντας την όγδοη θέση — οι ενημερώσεις για την πράσινη Astons φαινομενικά δεν λειτουργούν όσο αναμενόταν.

Η βροχή απείλησε να εμφανιστεί πριν τον αγώνα, αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Καθώς ο Verstappen οδήγησε το πακέτο στην πρώτη στροφή, μια σύγκρουση μεταξύ του Hamilton και του Norris θα κατέστρεφε τον αγώνα του οδηγού McLaren από νωρίς, απαιτώντας τον να μπει στο pit για μια νέα μπροστινή πτέρυγα.

Ο George Russell (Mercedes) ξεκίνησε 12ος και πήγε στα περίχωρα της πρώτης στροφής για να αποφύγει οποιαδήποτε επαφή, και γλίτωσε το πέναλτι καθώς έφτιαξε θέσεις λίγο πριν. Ο Hamilton πέρασε τον Stroll για την τρίτη θέση στον 8ο γύρο, με τον Russell να έρχεται και αυτός μέσα από το πακέτο.

Πιο πίσω, ο Perez άρχισε να κάνει πρόοδο με μερικές εύκολες προσπεράσεις και σύντομα βρέθηκε στους βαθμούς.

Μετά την εκκίνηση του στα pit lane, ο Leclerc συνέχισε να αγωνίζεται, μένοντας στη 16η θέση στον 25ο γύρο. Έναν γύρο αργότερα, ο Verstappen έκανε το πρώτο του στοπ στο pit, μεταβαίνοντας στα σκληρά ελαστικά.

Οι συνθέσεις των ελαστικών θα αποδεικνύονταν σημαντικός παράγοντας στον αγώνα, με τα αυτοκίνητα της Mercedes να πηγαίνουν καλά στα μαλακά και να μπορούν να τρέξουν περισσότερο από το αναμενόμενο σε αυτά. Ο Hamilton πέρασε τον Sainz για δεύτερο στον 28ο γύρο περίπου την ίδια στιγμή που ο Russell πέρασε τον Stroll για την τέταρτη θέση. Δεν άργησε να βρεθεί ο Ράσελ στην πίσω πτέρυγα του Sainz και σύντομα έκανε ένα pass stick, φέρνοντας και τα δύο αυτοκίνητα της Mercedes σε θέσεις στο βάθρο.

Ο Sainz άρχισε να πέφτει πιο πίσω καθώς προχωρούσε ο αγώνας, με τον Perez να τον προσπερνά για να ολοκληρώσει μια αξιοπρεπή διαδρομή ανάκαμψης από πίσω για να εξασφαλίσει την τέταρτη θέση. Έχοντας ξεκινήσει από την πρώτη σειρά, το να τερματίσει πέμπτος δεν ήταν το αποτέλεσμα που θα ήθελε η Sainz, αφήνοντας τη Ferrari με περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις σχετικά με το πακέτο αναβάθμισής της.

Παρά το ξεκάθαρο προβάδισμα, ο Verstappen συνέχισε να πιέζει και έδειξε την ασπρόμαυρη σημαία αργά στον αγώνα για υπέρβαση των ορίων της πίστας. Ο μηχανικός του τον διαβεβαίωσε ότι «δεν απαιτούνται κίνδυνοι» δεδομένου του αρχηγικού του προβάδισμα, στο οποίο ο Verstappen απάντησε ρωτώντας ποιος είχε τον ταχύτερο γύρο, ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν ο Perez. Αντί να αφήσει αυτόν τον έναν επιπλέον βαθμό πρωταθλήματος να πάει στον συμπαίκτη του, ο Verstappen κόλλησε αμέσως σε άλλον έναν ταχύτερο χρόνο γύρου πριν από το τέλος του αγώνα, προς μεγάλη απογοήτευση του μηχανικού του.

Υπήρξε μια στενή μάχη μεταξύ του Oscar Piastri (McLaren) και των δύο αυτοκινήτων AlphaTauri πιο πίσω. Ο Yuki Tsunoda (AlphaTauri) ανάγκασε τον Zhou Guanyu (Alfa Romeo) πλάγια στη στροφή 1 και στη συνέχεια θα δεχόταν χρονική ποινή, προωθώντας τον Pierre Gasly (Alpine) στους βαθμούς.

Οι Aston Martins των Stroll και Alonso εξασφάλισαν την έκτη και έβδομη θέση, αντίστοιχα, μπροστά από τον Ocon. Η ένατη θέση για τον Guanyu αντιστάθμισε την άθλια απόδοση του Valtteri Bottas (Alfa Romeo), ο οποίος τερμάτισε 19ος.

Ο Norris δεν τα πήγε πολύ καλύτερα, τερμάτισε 17ος, πολύ μακριά από την τρίτη θέση του. Ήταν μια εξίσου απογοητευτική μέρα για τις ομάδες Haas και Williams, αλλά κάθε οδηγός τερμάτισε τον αγώνα, αποδεικνύοντας πόσο αξιόπιστα έχουν γίνει τα μονοθέσια.

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, οι ομάδες θα περάσουν ξανά τον Ατλαντικό για το Καναδικό Γκραν Πρι Formula 1 στις 16-18 Ιουνίου, στο Circuit Gilles-Villeneuve στο Μόντρεαλ.

Formula 1 Καναδικό GP, 18 Ιουνίου

formula1-formula-1-f1-formula-one-grand-prix-gp-2023-season

Formula 1 Καναδικό GP

Η Formula 1 επέστρεψε στη Βόρεια Αμερική, αυτή τη φορά βόρεια των συνόρων και στο νησιωτικό σιρκουί του Μόντρεαλ.

Η προετοιμασία του Γκραν Πρι του Καναδά δεν πήγε σύμφωνα με το σχέδιο για τους διοργανωτές, με την πρώτη προπόνηση να αποτυγχάνει να διεξαχθεί στο σύνολό της λόγω τεχνικών δυσκολιών με το σύστημα κάμερας που χρησιμοποιήθηκε για την πίστα.

Έντονη βροχόπτωση έπληξε στη συνέχεια τις επόμενες συνεδρίες με αποτέλεσμα μερικές εκπλήξεις στο αρχικό πλέγμα, συμπεριλαμβανομένης μιας αστρικής διαδρομής από τον Nico Hulkenberg στο Haas του για να τερματίσει δεύτερος – μόνο για να ωθηθεί πίσω στην πέμπτη θέση στο grid αφού οι αγωνοδίκες έκριναν ότι δεν είχε μειώσει αρκετή ταχύτητα όταν η κόκκινη σημαία αναπτύχθηκε αμέσως μετά τον καυτό γύρο του.

Ο ντόπιος Λανς Στρολ στριφογύρισε την Aston Martin του στις δύσκολες συνθήκες και ο πρωτάρης Oscar Piastri, ο οποίος έδειχνε καλό ρυθμό με τη McLaren του, χτύπησε στον τοίχο για να αναδείξει την κόκκινη σημαία που επρόκειτο να καταστρέψει ο Hulkenberg. Ο Sergio Perez της Red Bull ήταν λίγο σοκαριστικός και δεν κατάφερε να βγει από το Q2, ενώ το συνηθισμένο χάος στη Ferrari σήμαινε ότι ο Carlos Sainz και ο Charles LeClerc δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα Qualifying. Ο Alex Albon στο Williams είχε ένα κράκερ στο Q2, ξεπερνώντας τα χρονικά φύλλα σε slicks κατά τη διάρκεια ενός πολύ σύντομου dry spell, αλλά η κόκκινη σημαία στο Q3 έκοψε τον γρήγορο γύρο του και αναγκάστηκε να ξεκινήσει από τη 10η θέση.

Το μπερδεμένο πλέγμα άφησε τους οπαδούς με ένα συναρπαστικό ξεκίνημα στον αγώνα που είδε τον Max Verstappen και τη Red Bull του να οδηγούν το πακέτο στην πρώτη στροφή, ακολουθούμενος από κοντά από τον Hamilton με τη Mercedes του, ο οποίος κέρδισε τον δεύτερο Alonso (Aston Martin) εκτός γραμμής. Η τριάδα της εμπειρίας έχει 11 παγκόσμια πρωταθλήματα μεταξύ τους, έτσι οι οπαδοί ενθουσιάστηκαν βλέποντας τους μαέστρους να κοντράρονται μεταξύ τους σε αντίπαλες μηχανές.

Ο Sainz (Ferrari) και ο Perez (Red Bull) πάλεψαν πιο κάτω στον αγωνιστικό χώρο για την ενδέκατη θέση. Το Haas of Magnussen έκοψε τον τοίχο στο τέλος του πρώτου γύρου, αλλά το μονοθέσιό του επέζησε.

Τα στενά όρια του Circuit Gilles Villeneuve είναι πάντα μια πρόκληση και μπορεί να μην συγχωρούν. Στον τέταρτο γύρο ήταν η σειρά του μονοθεσίου του Alonso να φιλήσει τον τσιμεντένιο τοίχο και, όπως ο Magnussen, ξέφυγε χωρίς ζημιά για να συνεχίσει να κυνηγάει τον Hamilton.

Η πρώτη κίτρινη σημαία βγήκε στον όγδοο γύρο καθώς ο Williams of Logan Sargeant υπέστη βλάβη στον κινητήρα, προκαλώντας ένα σύντομο «εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας». Οι αγώνες ξανάρχισαν γρήγορα, όπως και ένα τρένο DRS που κάλυπτε οδηγούς από την έβδομη έως τη δέκατη έκτη.

Η Mercedes του Τζορτζ Ράσελ έγινε η επόμενη που συνάντησε τα τείχη της πίστας του Καναδά, με μια σφοδρή σύγκρουση που άφησε τμήματα του αυτοκινήτου του σκορπισμένα στην πίστα, βγάζοντας το αυτοκίνητο ασφαλείας. Πράγματι κατάφερε να κουτσαίνει το μονοθέσιο πίσω στα pits και, προς μεγάλη έκπληξη, η ομάδα μπόρεσε να αντικαταστήσει τους τροχούς και να τον επαναφέρει στον αγώνα. Στην ενδιάμεση περίοδο του αυτοκινήτου ασφαλείας, ο ηγέτης Verstappen έκανε ένα εύκολο pit stop για να παραμείνει στην κορυφή.

Ήταν κοντά στο τρέξιμο σε όλο το γήπεδο καθώς ο αγώνας έφτασε στα μισά του δρόμου. Στον 35ο γύρο ο Magnussen και ο Nyck De Vries του AlphaTauri μπλέχτηκαν στην πρώτη στροφή και συνέχισαν να αγωνίζονται προς την τρίτη στροφή, με αποτέλεσμα και οι δύο να τρέξουν σε έναν δρόμο διαφυγής και να χάσουν αρκετές θέσεις καθώς προσπαθούσαν να ξαναμπούν στην πίστα.

Έξι γύρους αργότερα και ο Χάμιλτον ήταν ο πρώτος από τους κορυφαίους στο pit, μεταβαίνοντας σε ελαστικά μεσαίας σύνθεσης. Ο Alonso σταμάτησε έναν γύρο αργότερα, ενώ η κορυφαία Red Bull σταμάτησε στον 43ο γύρο για μια εύκολη, χωρίς προβλήματα επίσκεψη στα pits.

Μέχρι τώρα, οι Ferrari των Leclerc και Sainz είχαν φτάσει στην τέταρτη και πέμπτη θέση, αντίστοιχα. Φάνηκε ότι εκδόθηκαν εντολές ομάδας, καθώς ο Leclerc ενημερώθηκε μέσω ασυρμάτου ότι ο Sainz δεν θα του επιτεθεί για θέση. Μια μεγάλη διαδρομή ανάκαμψης από τον Russell έληξε πρόωρα στον 55ο γύρο, όταν αναγκάστηκε να αποσύρει το μονοθέσιο λόγω προβλημάτων στα φρένα, ενώ ο Alex Albon (Williams) συνέχισε μια εντυπωσιακή και αμυντική διαδρομή στην έβδομη θέση.

Στο τέλος, ήταν μια απλή νίκη για τον Verstappen, συνεχίζοντας την απίστευτη κυριαρχία της Red Bull RB19 φέτος – καμία άλλη ομάδα δεν έχει κερδίσει έναν αγώνα μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν – και καταγράφοντας την 100η νίκη της ομάδας. Ήταν επίσης η 41η νίκη για τον Verstappen, ισοφαρίζοντας το σύνολο της καριέρας του Ayrton Senna.

Η καθυστερημένη κίνηση του Αλόνσο στον Χάμιλτον τον είδε να ανακτήσει τη δεύτερη θέση, ενώ ο Λεκλέρκ, ο οποίος έτρεχε ένα κράνος φόρου τιμής στον Ζιλ Βιλνέβ, ήρθε στην τέταρτη θέση μπροστά από τον Σάινζ. Η άλλη Red Bull του Sergio Perez τερμάτισε στην έκτη, αλλά πέτυχε τον ταχύτερο γύρο για να κερδίσει στον Μεξικανό έναν επιπλέον βαθμό πρωταθλήματος.

Τώρα το πρωτάθλημα επιστρέφει στην Ευρώπη και στην εντός έδρας πίστα της Red Bull στην Αυστρία, όπου ήδη φαίνονται φαβορί για να πάρουν άλλη μια νίκη, εκτός εάν σημαντικές ενημερώσεις από άλλες ομάδες μπορούν να ανατρέψουν την κυρίαρχη πορεία τους μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν .

Formula 1  GP της Αυστρίας, 2 Ιουλίου

formula1-formula-1-f1-formula-one-grand-prix-gp-2023-season

Formula 1  GP της Αυστρίας

Καθώς η κυριαρχία της Red Bull στη σεζόν του 2023 συνεχίζεται, η ομάδα επέστρεψε στο πνευματικό της σπίτι στην Αυστρία για πρώτη φορά μετά τον θάνατο του ιδρυτή της Dietrich Mateschitz για ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο αγώνων, συμπεριλαμβανομένου ενός αγώνα σπριντ Σαββάτου.

Ένα ευπρόσδεκτο μικτό αρχικό πλέγμα παρατάχθηκε για το σπριντ, με το δίδυμο της Mercedes των Τζορτζ Ράσελ και Λιούις Χάμιλτον να ξεκινάει πιο κάτω από ό,τι είχαν συνηθίσει, στην 15η και 18η θέση αντίστοιχα. Η Red Bull κλείδωσε την πρώτη σειρά, ενώ ο Nico Hulkenberg (μια εκπληκτική προσπάθεια στο Haas) και ο Lando Norris (McLaren) κατέλαβαν τη δεύτερη.

Η επίμονη βροχή είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν ολόκληρο το grid να ξεκινά με ενδιάμεσα ελαστικά, αλλά ο Valtteri Bottas στην Alfa Romeo επέλεξε να παίξει ξεκινώντας από slicks. Αυτή η απόφαση αποδείχτηκε λανθασμένη στον γύρο του σχηματισμού, με τον Bottas να παίρνει πιο κατάλληλα ελαστικά καθώς το υπόλοιπο grid παρατάσσεται για να ξεκινήσει.

Και οι δύο Red Bulls ξέφυγαν καθαρά, ο Sergio Perez προηγήθηκε μετά την πρώτη στροφή και φάνηκε να τρέχει τον Max Verstappen ενώ αμύνεται, με τον Ολλανδό οδηγό να βάζει ρόδα στο χορτάρι. Ο ηγέτης του πρωταθλήματος απάντησε φρενάροντας βαθιά στην 3η στροφή, σπρώχνοντας τον Πέρεζ προς τα έξω παίρνοντας ξανά το προβάδισμα.

Ο Χούλκενμπεργκ άδραξε την ευκαιρία για να κλέψει τη δεύτερη θέση. Ο Νόρις είχε λιγότερο επιτυχημένο ξεκίνημα, υποχωρώντας στη 10η θέση της McLaren του.

Ο Hamilton ήταν σε στενή μάχη με τον Kevin Magnussen (Haas) για τη 12η θέση στον 11ο γύρο. Ο Δανός οδηγός έδωσε στον Βρετανό μια καλή πορεία για τα χρήματά του γύρω από την υγρή πίστα. Ο Esteban Ocon (Alpine) έκανε εξίσου σταθερή δουλειά συγκρατώντας τον Charles Leclerc (Ferrari), ενώ πιο ψηλά στο γήπεδο, η άλλη Ferrari του Carlos Sainz πέρασε τον Perez για την 3η θέση στον 13ο γύρο.

Με μια ξηρή γραμμή που άρχισε να εμφανίζεται, ο Russell ήταν ένας από τους πρώτους που έκανε pit for slicks και στον 17ο γύρο ο έλεγχος αγώνα ενεργοποίησε το DRS (αυτό είναι απενεργοποιημένο σε βρεγμένες συνθήκες). Τα ενδιάμεσα ελαστικά άρχισαν να χάνουν το κράτημα στις συνθήκες στεγνώματος, όπως φάνηκε από τον Lance Stroll (Aston Martin) που προσπερνούσε τον Hulkenberg. Ο Γερμανός οδηγός της Haas στη συνέχεια βούτηξε στα πιτ, όπως και ο Χάμιλτον, για αλλαγή ελαστικού σε σλικ.

Αυτοί που άλλαξαν σε slicks έκαναν το σωστό call, αλλά κανένας δεν είχε τον χρόνο να πιάσει τους ηγέτες. Ο Verstappen είχε δημιουργήσει και διατήρησε ένα τεράστιο προβάδισμα μπροστά, με τον Perez να υστερεί 21 δευτερόλεπτα στη δεύτερη θέση καθώς η καρό σημαία έπεσε. Ο Sainz έκανε μια αξιοπρεπή απόδοση και έφτασε στην τρίτη θέση μπροστά από τους Stroll και Alonso, το ζευγάρι εξασφάλισε περισσότερους βαθμούς για την Aston Martin.

Γκραν Πρι Formula 1

Ο καιρός δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετικός την Κυριακή καθώς το grid παρατάχθηκε για το Grand Prix, με τον Verstappen στην pole position μπροστά από τις Ferrari των Leclerc και Sainz. Ένα ανανεωμένο πακέτο McLaren για τον Norris τον είδε να προκρίνεται στην τέταρτη θέση, μπροστά από τους Hamilton, Stroll, Alonso και Hulkenberg.

Ο έμπειρος Χάμιλτον προσπέρασε τον Νόρις στην αρχή και πιο πίσω στην παρέα, ο Τσουνόντα (AlphaTauri) έτρεξε διάπλατα στο χαλίκι, έχοντας προηγουμένως έρθει σε επαφή με τον Όκον στην πρώτη σειρά. Αυτό το κουβάρι άφησε συντρίμμια στη γραμμή των αγώνων, με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί ένα αυτοκίνητο ασφαλείας για να οδηγήσει το γήπεδο μέσω του pit lane ενώ οι στρατάρχες καθάρισαν την πίστα.

Με την επανέναρξη των αγώνων, ο Verstappen κατάφερε να διατηρήσει ένα πλεονέκτημα ενός δευτερολέπτου έναντι του Leclerc, εμποδίζοντάς τον να ανοίξει το πίσω πτερύγιο DRS της Ferrari για πλεονέκτημα ταχύτητας στις ευθείες.

Καθώς η μάχη μεταξύ Sainz και Hamilton εντάθηκε, το ίδιο έγινε και με τις παραβιάσεις των ορίων της πίστας που ταλαιπώρησαν ολόκληρο το Σαββατοκύριακο του αγώνα. Όταν και οι δύο τροχοί ενός αυτοκινήτου ξεπερνούν τη λευκή γραμμή του ορίου της πίστας, οι οδηγοί λαμβάνουν μια προειδοποίηση, η οποία μετατρέπεται σε ασπρόμαυρη σημαία μετά από επαναλαμβανόμενες παραβάσεις και τελικά μια χρονική ποινή. Ο Χάμιλτον ήταν ο πρώτος που έλαβε αυτή την προειδοποίηση στον 13ο γύρο πριν λάβει ποινή πέντε δευτερολέπτων.

Ένα εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας στον 14ο γύρο για να επιτρέψει την ανάκαμψη του χτυπημένου Haas of Hulkenberg είδε πολλούς οδηγούς να βουτούν στα pits για να μεγιστοποιήσουν οποιοδήποτε πλεονέκτημα, πρώτα με τους Hamilton και Piastri και μετά τις δύο Ferrari. Ο Verstappen έμεινε εκτός και δεν μπήκε στο pit μέχρι τον 25ο γύρο.

Καθώς ο Verstappen επανήλθε στην πίστα, το έκανε πίσω από τη Ferrari, τερματίζοντας έτσι την πορεία του με 249 διαδοχικούς γύρους στην πρώτη θέση. Ωστόσο, θα ήταν βραχύβια καθώς σύντομα ξαναπέρασε τον Leclerc για να ξαναπάρει τη θέση.

Ο αγώνας άρχισε να εγκαθίσταται στο μπροστινό μέρος, αν και πιο πίσω έγιναν έντονες μάχες για θέσεις και ο Nick De Vries (AlphaTauri) ανάγκασε τον Magnussen να μπει στο χαλίκι.

Ο Sainz μπήκε στο pit στον 46ο γύρο για να εκτίσει την επόμενη ποινή για παραβάσεις πίστας και επέστρεψε πίσω από τον Norris πριν από μια κλειστή μάχη για να ανακτήσει τη θέση του μπροστά από τη McLaren. Ο Perez, ο οποίος ξεκίνησε πίσω στη 15η θέση, έφτασε στην 5η θέση και τα πήγαινε καλά στην πολύ ανώτερη Red Bull του, και δεν άργησε να στριμώξει τους Norris και Sainz, περνώντας τους και τους δύο με καθαρές κινήσεις.

Τόσο μεγάλο ήταν το προβάδισμα του Verstappen έναντι του Leclerc προς το τέλος του αγώνα που επέλεξε να μπει στο pit για φρέσκα μαλακά ελαστικά στην προτελευταία περιοδεία (ενάντια στην επιθυμία της ομάδας του, που θεώρησε ότι ήταν περιττό ρίσκο) να πάει για τον ταχύτερο γύρο και να κερδίσει έναν επιπλέον πόντο. . Ο Leclerc πέρασε τη γραμμή στη δεύτερη θέση, σημειώνοντας το 800ο τερματισμό στο βάθρο για τη Ferrari, ενώ μια εντυπωσιακή κίνηση ανάκαμψης από τον Perez ανταμείφθηκε με το τρίτο σκαλί του βάθρου.

Ο αγώνας δεν τελείωσε εκεί, ωστόσο, καθώς οι αγωνοδίκες διέσχισαν περισσότερες από 1.200 περιπτώσεις αυτοκινήτων που εγκατέλειπαν την πίστα. Πρόσθετες τιμωρίες επιβλήθηκαν μετά τον αγώνα, με ορισμένους οδηγούς να λαμβάνουν πολλαπλές ποινές και να αλλοιώνουν τη σειρά τερματισμού και την τελική κατάταξη.

Αυτό ανέβασε τον Νόρις στην 4η θέση, τον Αλόνσο στην 5η και τον Σάινζ στην 6η (από 4η). Ο Χάμιλτον υποβιβάστηκε επίσης στην 8η και ο Γκάσλι έπεσε μία θέση στην 10η. Η FIA ζήτησε από την πίστα να κάνει αλλαγές πριν από την επιστροφή της το επόμενο έτος για να αποτρέψει την επανάληψη αυτού του φιάσκο.

Ο επόμενος αγώνας Formula 1 είναι το Βρετανικό Γκραν Πρι στο Σίλβερστοουν στις 7-9 Ιουλίου.

Formula 1  Έκθεση GP της Βρετανίας, 9 Ιουλίου

formula1-formula-1-f1-formula-one-grand-prix-gp-2023-season

Formula 1  Έκθεση GP της Βρετανίας

  • 5 +1 βόμβες μεταγραφικές κινήσεις που συγκλόνισαν το MotoGP
  • Hamilton Russell Story: Ο Lewis Hamilton εμφανίζεται σε νέο κλιπ με τον George Russell να ζητά συγχώρεση

Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες κατά καιρούς, περίπου 480.000 θαυμαστές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δέχτηκαν κέρδος σε αγώνες κορυφαίας κατηγορίας στο Silverstone.

Δεν υπήρξε έκπληξη όταν ο σημερινός ηγέτης του πρωταθλήματος Max Verstappen (Red Bull) κατέκτησε την pole position για το Βρετανικό Grand Prix. Ο Sergio Perez στην άλλη Red Bull είχε ένα λιγότερο ευχάριστο Σάββατο, καταφέρνοντας μόνο τη 15η θέση στο grid. Οι McLaren ήταν μια μεγάλη έκπληξη, καθώς οι ενημερώσεις και στα δύο μονοθέσια οδήγησαν σε μια συναρπαστική αναμέτρηση κατατακτηρίων, με τον Norris να εξασφαλίζει τη 2η και την Piastri την 3η, μπροστά από τους Leclerc και Sainz στη Ferrari και τους Russell και Hamilton στη Mercedes. Εύσημα και στον Albon στους Williams, που προκρίθηκαν στην 8η θέση.

Το φορτισμένο πλήθος ξέσπασε καθώς τα φώτα της εκκίνησης έσβησαν και ο Norris προηγήθηκε μπροστά από τον Verstappen καθώς το πακέτο έκανε τον πρώτο γύρο κυρίως χωρίς επεισόδια. Ο Χάμιλτον έτρεξε έξω, έχασε μερικές θέσεις καθώς ο Ράσελ ανέβηκε στην 5η θέση. Ο Piastri, στην 3η θέση, κράτησε στο πίσω μέρος του Verstappen, δείχνοντας τον ρυθμό της McLaren, αλλά όταν ενεργοποιήθηκε το DRS, ο Verstappen χρειάστηκε μόνο μέχρι τον πέμπτο γύρο για να διεκδικήσει ξανά το προβάδισμα από τον Norris.

Πιο πίσω, ο Russell πάλεψε με τον Sainz καθώς ο Hamilton άρχισε να αναπληρώνει τις θέσεις που έχασε στην αρχή. Ο Χούλκενμπεργκ έχασε την τελική πλάκα της μπροστινής πτέρυγας καθώς ο Πέρεθ περνούσε μέσα, με αποτέλεσμα να βάλει στο pit για μια νέα μπροστινή πτέρυγα και να τον στείλει στο πίσω μέρος του πακέτου.

Το Σαββατοκύριακο του Alpine υπέστη πρόωρο πλήγμα καθώς ο Ocon αποσύρθηκε στον 10ο γύρο με υδραυλικά προβλήματα. Αυτό βοήθησε τον Perez, ο οποίος ήταν τώρα μέχρι τη 12η? Εν τω μεταξύ, ο συμπαίκτης του ανέφερε πώς οι δυνατοί άνεμοι επηρέασαν τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου του σε ορισμένες στροφές. Ανεξάρτητα, στον 18ο γύρο, ο Verstappen ήταν τέσσερα δευτερόλεπτα μακριά από τον Norris καθώς ξεκίνησε ο πρώτος γύρος των pit stop.

Ο Leclerc (Ferrari) ήταν ο πρώτος από τους πρωτοπόρους που σταμάτησε, παίρνοντας σκληρά σύνθετα ελαστικά ως μέρος ενός τζόγου στρατηγικής, αν και δεν κατάφερε να σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Ο Sainz έκανε ένα παρόμοιο pit stop για σκληρά ελαστικά και μπήκε ξανά στην 12η θέση στον 27ο γύρο. Καθώς περισσότεροι οδηγοί έβαλαν pit, το πακέτο ανακατεύτηκε και ο Russel με μεσαία σύνθετα ελαστικά πέρασε από τη Ferrari του Leclerc, ο οποίος δεν είχε απάντηση για τον ρυθμό της Mercedes.

Ένα κακό Σαββατοκύριακο για τη Haas επιδεινώθηκε στον 31ο γύρο καθώς το μονοθέσιο του Magnussen σταμάτησε απότομα και φλογερό με βλάβη στον κινητήρα, αρχικά σηματοδοτώντας ένα εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας και στη συνέχεια μια πλήρη ανάπτυξη αυτοκινήτου ασφαλείας καθώς οι στρατάρχες ανέσυραν το πληγωμένο αυτοκίνητό του. Αυτό έφερε μια αναταραχή pit stop που βοήθησε κάποιους και εμπόδισε άλλους, αλλά ο Hamilton ήταν ένας από τους νικητές, και επέστρεψε στην 3η θέση.

Κάποια αμφισβητήσιμα πρότυπα οδήγησης από τον Stroll (Aston Martin) τον είδαν να περνά εκτός πίστας το υπόλοιπο Alpine of Gasly. Λίγους γύρους αργότερα, το ζευγάρι συναντήθηκε ξανά, αυτή τη φορά με τον Stroll να τρέχει, να επανέρχεται και να συγκρούεται με τον Gasly, προκαλώντας ζημιά στην πίσω ανάρτησή του και τερματίζοντας τον αγώνα του. Ο Stroll δέχθηκε μια ποινή πέντε δευτερολέπτων, η οποία φαινόταν επιεική δεδομένης της θέσης του Gasly. Μέχρι τότε, ο Perez έχει φτάσει στην 6η θέση, ενώ οι Ferrari μαραζώνουν ακριβώς μέσα στις θέσεις των πόντων.

Ο Χάμιλτον κατέβασε τον Νόρις, αλλά θα αποδεικνυόταν υπερβολικό για τα πίσω ελαστικά της Mercedes, αναγκάζοντάς τον να υποχωρήσει και να συμβιβαστεί με την 3η θέση. Ο Verstappen πέρασε από τη γραμμή τερματισμού, αλλά ο Norris στη 2η θέση ενθουσίασε περισσότερο τους οπαδούς. Δυστυχώς για το Piastri, η 4η θέση ήταν το μόνο που μπορούσε να καταφέρει, κυρίως λόγω της περιόδου του αυτοκινήτου ασφαλείας που δεν ταίριαζε στο παράθυρο του pit stop. Ωστόσο, ήταν μια υπέροχη κίνηση από τον νεαρό Αυστραλό. Ο Albon σημείωσε επίσης εξαιρετική απόδοση, αποτρέποντας τον Leclerc στα τελικά στάδια του αγώνα για να εξασφαλίσει την 8η θέση.

Ο επόμενος αγώνας Formula 1 είναι το Grand Prix της Ουγγαρίας στο Hungaroring στις 23 Ιουλίου.

Formula 1 Έκθεση GP της Ουγγαρίας, 23 Ιουλίου

formula1-formula-1-f1-formula-one-grand-prix-gp-2023-season

Formula 1 Έκθεση GP της Ουγγαρίας

ΗRed Bull στάθηκε στα πρόθυρα να σημειώσει νέο ρεκόρ στην Ουγγαρία. Μέχρι αυτό το σημείο η σεζόν αποδείχθηκε ότι ήταν ένα masterclass στην κυριαρχία της Red Bull Racing και με 11 συνεχόμενες νίκες πριν από το Hungaroring είχε ισοφαρίσει το ρεκόρ που είχε σημειώσει η McLaren και οι οδηγοί της Alain Prost και Ayrton Senna. Μια ντουζίνα θα έβλεπαν την ομάδα με έδρα το Μίλτον Κέινς να πηγαίνει ένα καλύτερο.

Ωστόσο, το ρεκόρ της Red Bull τέθηκε υπό αμφισβήτηση όταν ο Lewis Hamilton σημείωσε έναν εκπληκτικό χρόνο στις κατατακτήριες για να βάλει τη Mercedes του στην pole position. Το Hungaroring είναι ένα από τα καλύτερα σιρκουί του Hamilton και ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής σημείωσε το δικό του ρεκόρ φέτος ως ο πρώτος οδηγός που κατέγραψε εννέα pole position σε μία μόνο πίστα.

Η σαββατιάτικη εμφάνιση του Χάμιλτον αντικατέστησε επίσης μια καταστροφική κλήση στην άλλη πλευρά του γκαράζ της Mercedes που θα άφηνε τον Τζέροτζ Ράσελ να ξεκινάει από την 18η θέση.

Αλλά καθώς τα φώτα έσβησαν για να ξεκινήσει ο αγώνας την Κυριακή, ο Hamilton έμεινε πίσω καθώς ο Max Verstappen έβαλε τη Red Bull του στην πρώτη θέση πηγαίνοντας στην πρώτη στροφή. Ήταν μια σημαντική κίνηση από τον ηγέτη του Ολλανδικού πρωταθλήματος, καθώς η McLarens με γρήγορη εκκίνηση των Lando Norris και Oscar Piastri είχε γεμίσει τη δεύτερη σειρά του grid – οι επιτυχημένες αναβαθμίσεις αυτοκινήτων που παρουσιάστηκαν στο Silverstone λειτουργούσαν σαφώς και σε πιο αργές, πιο στριφογυριστές διαδρομές. Ήταν ο Piastri που κατάφερε να μείνει πίσω από τον Verstappen, στην πραγματικότητα, καθώς ο πρωτάρης συνεχίζει να δείχνει το ταλέντο που όλοι περίμεναν από τον πρώην πρωταθλητή F3 και F2.

Πιο πίσω, ο Zhou Guanyu (Alfa Romeo), ο οποίος είχε ένα μέγα Προκριματικά για να βάλει τον εαυτό του πέμπτο στο grid, αντιμετώπισε αδιέξοδο στην εκκίνηση του αγώνα, στη συνέχεια άνοιξε τον εαυτό του στην πρώτη στροφή για να χτυπήσει το πίσω μέρος ενός Alpine και να πυροδοτήσει ένα αλυσιδωτές αντιδράσεις περιστατικών. Και τα δύο αυτοκίνητα της Alpine κατέληξαν στη σύνταξη.

Ο Sergio Perez, ο οποίος ξεκίνησε ένατος στην αδερφή Red Bull μετά από ένα ακόμη άθλιο ξεκίνημα στο αγωνιστικό του Σαββατοκύριακο, οδηγούσε σκληρά για να κερδίσει θέσεις, επιθυμώντας να κάνει μια καλή απόδοση για να άρει κάθε αμφιβολία για το μέλλον του στην ομάδα.

Οι οδηγοί της McLaren άλλαξαν θέσεις μετά τον πρώτο γύρο των pit stop καθώς ο Verstappen έτρεξε για περισσότερη ώρα πριν σταματήσει για φρέσκα ελαστικά. Όπως και στην Αυστρία, ο Carlos Sainz στη Ferrari παρενοχλήθηκε από τον Perez, ο οποίος σύντομα πέρασε για να κάνει άλλη μια θέση. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να νικήσει τον Χάμιλτον στην πίστα, καταφεύγοντας αντ’ αυτού στη στρατηγική pit stop για να προσπεράσει την πρώτη Mercedes.

Μια αργή στάση για τον Πιάστρι τον είδε να χάνει μέρος της διαφοράς του από τον Πέρεθ, ο οποίος τελικά προσπέρασε λίγους γύρους αργότερα. Όσο και αν έχει βελτιωθεί το μονοθέσιο της McLaren, δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στον απόλυτο ρυθμό της Red Bull.

Οι Ferrari πάλευαν για ταχύτητα πιο κάτω στο γήπεδο, με τον Charles Leclerc να διαμαρτύρεται με την ομάδα για άλλη μια φορά από το ραδιόφωνο για τις αποφάσεις στρατηγικής της. Μια παράβαση ταχύτητας στα pit lane οδήγησε επίσης τον Μονεγάσκο οδηγό με ποινή πέντε δευτερολέπτων για να προσθέσει περισσότερα δεινά στο Σαββατοκύριακο του.

Προς το τέλος, ο Ράσελ που αναρρώνει χώρισε τις Ferrari και έκλεισε τη διαφορά αρκετά ώστε να πηδήξει τον Λεκλέρκ στη γενική βαθμολογία, αφού εκτίστηκε η ποινή του χρόνου. Η επιστροφή του δημοφιλούς Αυστραλού οδηγού Daniel Ricciardo στο AlphaTauri, αφού ο πρωτάρης Nyck De Vries απορρίφθηκε από την ομάδα, τον είδε να τερματίζει στη 13η θέση, κερδίζοντας αποφασιστικά τον συμπαίκτη του.

Η νίκη σπάνια φαινόταν αμφίβολη για τον Verstappen καθώς έκανε κρουαζιέρες γύρω από το Hungaroring, σταματώντας για φρέσκα ελαστικά για να εξασφαλίσει ότι θα κερδίσει έναν επιπλέον πόντο κάνοντας τον ταχύτερο γύρο και εξασφάλισε αυτό το νέο ρεκόρ νικών σε συνεχόμενους αγώνες για τη Red Bull. Μια δεύτερη επίσκεψη στο βάθρο για τον Νόρις δείχνει πόσο βελτιώθηκε το μονοθέσιο της McLaren, ενώ ο Πέρεθ που επέστρεψε στην τρίτη θέση ήταν μια ακόμη ωραία επίδειξη περιορισμού ζημιών από τον Μεξικανό. Μακάρι να μπορούσε να αποφύγει προβλήματα τις Παρασκευές και τα Σάββατα.

Formula 1 Έκθεση GP του Βελγίου, 30 Ιουλίου

formula1-formula-1-f1-formula-one-grand-prix-gp-2023-season

Formula 1 Έκθεση GP του Βελγίου,

Το Grand Prix Formula 1 του Βελγίου μεταφέρθηκε στο ημερολόγιο για να αποφευχθούν οι κακές καιρικές συνθήκες που το επηρέασαν στο παρελθόν, γράφει ο Dave Humphreys . Αλλά φυσικά η Μητέρα Φύση είχε άλλες ιδέες και η βροχή επηρέασε ολόκληρο το Σαββατοκύριακο.

Αγώνας σπριντ

Ο αγώνας σπριντ του Σαββάτου καθυστέρησε κατά 30 λεπτά λόγω βροχοπτώσεων και όταν τελικά ξεκίνησαν οι διαδικασίες, ο Max Verstappen (Red Bull) οδήγησε το γήπεδο πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας. Παρέμεινε έτσι για πέντε ακόμη γύρους μέχρι να βελτιωθούν επαρκώς οι συνθήκες ώστε οι οδηγοί να αρχίσουν τα pitting για τους ενδιάμεσους, ξεκινώντας με τον Oscar Piastri (McLaren), ο οποίος είχε σηκώσει τα φρύδια με εκπληκτική ταχύτητα γύρω από το Spa, στη δεύτερη θέση. Ο Verstappen έκανε το λάθος να μείνει εκτός για έναν ακόμη γύρο, κάτι που έδωσε στον Piastri το πλεονέκτημα και ο πρωτάρης κατέληξε να προηγείται μετά τις στάσεις.

Ωστόσο, η πιθανή ανατροπή ήταν βραχύβια. Ένας εκτός φόρμας Fernando Alonso έκανε ένα αχαρακτήριστο λάθος στον 6ο γύρο, με αποτέλεσμα να αποσύρει την Aston Martin του και να φέρει έξω το αυτοκίνητο ασφαλείας, και στην επανεκκίνηση ο Verstappen πέρασε από το Piastri μετά το Eau Rouge.

Ένα κουβάρι μεταξύ του Lewis Hamilton (Mercedes) και του Sergio Perez άφησε μια μεγάλη τρύπα στο αμάξωμα του Red Bull, ο οποίος αργότερα τερμάτισε τον αγώνα του. Οι αγωνοδίκες είδαν αμυδρά τη σύγκρουση και καταλόγισαν στον Χάμιλτον πέναλτι πέντε δευτερολέπτων για τη σύγκρουση, υποβιβάζοντάς τον στην 7η θέση.

Αυτό ανέβασε τον Carlos Sainz (Ferrari) στην 4η θέση, με τον συμπαίκτη Charles Leclerc στην 5η, ενώ ο Lando Norris (McLaren) εξασφάλισε την 6η θέση.

Το Piastri παρέμεινε στη 2η θέση και ο Pierre Gasly (Alpine) κέρδισε μια ευπρόσδεκτη 3η θέση σε ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο για τη γαλλική ομάδα, η οποία είχε ανακοινώσει την αποχώρηση του αρχηγού της ομάδας Otmar Szafnauer, του αθλητικού διευθυντή Alan Permane και του τεχνικού διευθυντή Pat Fry.

Γκραν Πρι Formula 1

Ο καιρός έδειξε σημάδια βελτίωσης για το Grand Prix της Κυριακής και ο Leclerc θα ξεκινούσε από την pole position λόγω του Verstappen που εκτέλεσε ποινή κινητήρα που τον έπεσε στην 6η θέση.

Στην αδελφή Red Bull, ο Perez παρατάχθηκε στη 2η θέση μπροστά από τους Hamilton, Sainz και Piastri. Καθώς το γήπεδο διοχετεύθηκε στην πρώτη στροφή, ο Piastri συγκρούστηκε με τον Sainz τελειώνοντας τον αγώνα του και αφήνοντας τη Ferrari χειρότερη για φθορά με ζημιά στο πλάι της που επηρέασε σοβαρά την αεροδυναμική της απόδοση.

Στο μπροστινό μέρος, ο Perez πέρασε από τη Ferrari του Leclerc για να πάρει το προβάδισμα καθώς ο συμπαίκτης του Verstappen έφτασε στην τέταρτη θέση πριν από το τέλος του πρώτου γύρου.

Ο Νόρις ήταν ο πρώτος που μπήκε στο pit καθώς ο Βερστάπεν πέρασε από τον Χάμιλτον, ενώ πιο πίσω, η Mercedes του Ράσελ προσπέρασε την ταλαιπωρημένη και κατέστρεψε τη Ferrari του Sainz.

Στον 9ο γύρο ο Verstappen προσπέρασε τον Leclerc αφήνοντας μόνο τον συμπαίκτη του Perez στο στόχαστρο του. Καθώς το υπόλοιπο γήπεδο περνούσε με ποδήλατο στα pit stop, ο Perez ξανάρχισε το προβάδισμα, αλλά δεν είχε απάντηση για τον Verstappen, ο οποίος λειτουργούσε σε άλλο επίπεδο από το υπόλοιπο γήπεδο.

Η βροχή άρχισε να πέφτει στον 22ο γύρο, αλλά δεν ήταν αρκετή για να δικαιολογήσει την αλλαγή των ελαστικών. Ο Verstappen είχε μια μεγάλη στιγμή περνώντας από το Eau Rouge, αλλά το κράτησε εύκολα. Καθώς η πίστα άρχισε να στεγνώνει στον 24ο γύρο, η Ferrari την κάλεσε μια μέρα στον αγώνα του Sainz και απέσυρε το κατεστραμμένο αυτοκίνητό του.

Από εκεί και πέρα ​​ήταν ένα masterclass από τον Verstappen, καθώς πέτυχε ένα αδιαμφισβήτητο προβάδισμα έναντι της άλλης Red Bull καθώς το υπόλοιπο γήπεδο απλώνονταν. Λίγα πράγματα μπορούσε να κάνει ο Leclerc από την 3η θέση, αλλά ο Hamilton έβαλε pit στον τελευταίο γύρο για φρέσκα μεσαία ελαστικά πριν κάνει τον ταχύτερο γύρο του αγώνα, κλέβοντας τον επιπλέον πόντο από τον Verstappen.

Καθώς οι ομάδες μπαίνουν στο καλοκαιρινό διάλειμμα, ο Verstappen έχει τεράστιο προβάδισμα 125 πόντων έναντι του Perez στη 2η θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος, ενώ η Red Bull απολαμβάνει πλεονέκτημα 256 πόντων έναντι της Mercedes, έχοντας κερδίσει κάθε αγώνα μέχρι στιγμής.

Ο επόμενος αγώνας Formula 1 θα είναι το Grand Prix της Ολλανδίας στο Zandvoort στις 25-27 Αυγούστου.

Formula 1 Έκθεση GP Ολλανδίας, 27 Αυγούστου

formula1-formula-1-f1-formula-one-grand-prix-gp-2023-season

Formula 1 Έκθεση GP Ολλανδίας

Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, οι αγώνες ξεκίνησαν ξανά για το δεύτερο μισό της σεζόν της F1 στην ολλανδική πίστα του Zandvoort. Η σφιχτή και γρήγορη πίστα έπιασε ορισμένους οδηγούς κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, αλλά ο Ντάνιελ Ρικιάρντο (AlphaTauri) που επέστρεφε τα πήγε χειρότερα, υπέστη κάταγμα στον καρπό του μετά από σύγκρουση για να αποφύγει τον Oscar Piastri (McLaren), ο οποίος είχε χτυπήσει εμπόδιο ακριβώς μπροστά του στην τρίτη στροφή. Αυτό έδωσε το ντεμπούτο του στον κατώτερο οδηγό της Red Bull, Liam Lawson, αντικαθιστώντας τον Ricciardo για το υπόλοιπο του Σαββατοκύριακου.

Οι κακές καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα ένα μπερδεμένο πλέγμα εκκίνησης. Ωστόσο, συνεχίζοντας τη φόρμα του, ήταν ο Max Verstappen (Red Bull) που θα ξεκινούσε από την pole position λίγο πιο μπροστά από τους Lando Norris (McLaren), George Russell (Mercedes) και Alex Albon (Williams), με την ομάδα της Williams έκπληκτη όσο όλοι οι άλλοι. ότι το αμάξι τους με χαμηλή αντίσταση δούλευε τόσο καλά σε μια στενή πίστα όπως το Zandvoort.

Τα σύννεφα της βροχής σχηματίστηκαν δυσοίωνα καθώς τα φώτα έσβησαν στην εκκίνηση. Ο Verstappen διατήρησε το προβάδισμά του ενώ ο γρήγορος Fernando Alonso (Aston Martin) κράτησε τη χαμηλή γραμμή γύρω από τη στροφή τρία για να περάσει τον Russell. Στο τέλος του πρώτου γύρου, οι ουρανοί άνοιξαν με έναν κατακλυσμό βροχής. Σχεδόν ολόκληρο το γήπεδο συνεχίστηκε, εκτός από τον Sergio Perez (Red Bull) και τον Charles Leclerc (Ferrari), που αγωνίζονται για ελαστικά βρεγμένου. Η ομάδα του Λεκλέρκ δεν ήταν έτοιμη γι’ αυτόν, αφήνοντάς τον κολλημένο στο pit box για κάτι που πρέπει να ένιωθε μια ηλικία ενώ αγωνιζόταν για ελαστικά.

Μόλις έγινε σαφές ότι η βροχή δεν θα περνούσε σύντομα, μια πλημμύρα από αυτοκίνητα ήρθε για να αλλάξει ελαστικά. Σε έναν γύρο, το προβάδισμα άλλαξε τρεις φορές, αλλά θα ήταν ο Perez που θα ήταν μπροστά όταν είχαν ολοκληρωθεί οι στάσεις. Το πρώιμο σταμάτημά του τον έφερε σε δυνατή θέση, αλλά ο Verstappen έκλεινε τη διαφορά και, στον 12ο γύρο καθώς η πίστα στέγνωνε, ο Ολλανδός οδηγός μπήκε νωρίς σε pit, με αποτέλεσμα να συνεχίσει το προβάδισμα μόλις ο Perez επέστρεψε για να αλλάξει ελαστικά.

Ο Williams του Logan Sargeant υπέστη υδραυλική βλάβη, με αποτέλεσμα να προσκρούσει στο φράγμα, βγάζοντας το αυτοκίνητο ασφαλείας. Καθώς οι αγώνες συνεχίστηκαν, ο Verstappen σημείωσε μεγάλη διαφορά από τον Perez, που τώρα βρίσκεται στη δεύτερη θέση μπροστά από τον Alonso.

Ο Pierre Gasly (Alpine) και ο Sainz πολέμησαν για την τέταρτη θέση, αλλά η άλλη Ferrari του Leclerc δεν τα πήγε το ίδιο καλά, αφού υπέστη κάποια ζημιά σε μια μικρή σύγκρουση με τον Norris. Παρά το γεγονός ότι ήταν πιο κάτω στο γήπεδο, ο Piastri έκανε εξαιρετική οδήγηση με υπέροχες προσπεράσεις καθώς προχωρούσε στο πακέτο.

Στον 42ο γύρο, ο Sainz έβαλε pit για άλλη μια φορά για να μπει ξανά στην 11η θέση και έναν γύρο αργότερα ο Leclerc μπήκε για να αποσύρει το μονοθέσιο. Έρχονταν περισσότερη βροχή, αυτή τη φορά με μεγαλύτερη ένταση και στον 60ο γύρο έφτασε, ωθώντας τους πάντες να μπουν στο pit για τα ενδιάμεσα ελαστικά.

Ωστόσο, η βροχή ήταν υπερβολική για αυτό το ελαστικό, όπως αποδεικνύεται από πολλούς οδηγούς που έχασαν τον έλεγχο των αυτοκινήτων τους. Ο Zhou Guaynu στην Alfa Romeo με υδροπλάνο στην πρώτη στροφή, συγκρούστηκε σφοδρά με το φράγμα και με μειωμένη ορατότητα, ο αγώνας κέρδισε κόκκινη σημαία.

Το ολλανδικό GP θα συνεχίσει τελικά πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας ως κυλιόμενη εκκίνηση με μόνο επτά γύρους να απομένουν. Ο Verstappen ξέφυγε καλά, με τον Alonso να είναι πλέον δεύτερος μπροστά από τον Perez. Ωστόσο, η τύχη του Μεξικανού οδηγού χειροτέρεψε καθώς έλαβε ποινή πέντε δευτερολέπτων για υπερβολική ταχύτητα στο pit lane. Ο Ράσελ μπλέχτηκε με τον Νόρις, τρύπησε τη Mercedes του και τελείωσε τον αγώνα του.

Ο Verstappen ήταν ασύλληπτος καθώς η πίστα άρχισε να στεγνώνει ξανά, αν και αυτό δεν εμπόδισε τον Alonso να κάνει τον ταχύτερο γύρο καθώς έπεσε η καρό σημαία. Η χρονική ποινή για τον Perez ανέβασε τον Gasly στην τρίτη θέση για έναν τόσο απαραίτητο τερματισμό στο βάθρο για τον Alpine. Ήταν μια ρεκόρ ένατη συνεχόμενη νίκη για τον Βερστάπεν, ισάξια με τον Σεμπάστιαν Φέτελ. Ο Sainz διεκδίκησε την πέμπτη θέση μπροστά από τους Hamilton (Mercedes), Norris, Albon, Piastri και Ocon (Alpine).

Ο επόμενος αγώνας Formula 1 είναι το Ιταλικό Grand Prix στη Μόντσα, στις 1-3 Σεπτεμβρίου.

Formula 1 Έκθεση GP Ιταλίας, 3 Σεπτεμβρίου

formula1-formula-1-f1-formula-one-grand-prix-gp-2023-season

Formula 1 Έκθεση GP Ιταλίας

Οι tifosi ενθουσιάστηκαν βλέποντας τη Ferrari του Carlos Sainz να κλείνει την pole position για το Ιταλικό Grand Prix, με τον συμπαίκτη του Charles Leclerc να είναι τρίτος — η αχαλίνωτη Red Bull του Verstappen δεν μπόρεσε να πάρει το πάνω χέρι και βρέθηκε ανάμεσά τους.

Μετά από μια καθυστερημένη εκκίνηση του αγώνα λόγω του AlphaTauri του Tsunoda που σταμάτησε στον γύρο σχηματισμού στο grid, ο Sainz κράτησε τον σκληρά φορτισμένο Verstappen για να διατηρήσει το προβάδισμά του, επεκτείνοντας σύντομα το προβάδισμά του σε μισό δευτερόλεπτο.

Ο Sainz δεν επρόκειτο ποτέ να έχει μια εύκολη διαδρομή παρά την υψηλή τελική ταχύτητα της Ferrari όλο το Σαββατοκύριακο και στον έκτο γύρο ο Verstappen παραλίγο να συγκρουστεί με τον ηγέτη στο πρώτο chicane. Λίγες θέσεις πιο πίσω ο Sergio Perez (Red Bull) και ο George Russell (Mercedes) απλώς απέφυγαν να μπερδευτούν στο ίδιο τμήμα, εγκαταλείποντας την πίστα και ανταλλάσσοντας θέσεις όταν επέστρεψαν.

Καθώς προχωρούσε ο αγώνας, ο Sainz διατήρησε το προβάδισμά του στον Verstappen, αλλά ο οδηγός της Red Bull άσκησε πίεση και στον 15ο γύρο ο Sainz έψαξε υπερβολικά τα φρένα του πηγαίνοντας στην πρώτη στροφή, δίνοντας στον Ολλανδό αρκετή ευκαιρία να περάσει και να πάρει το προβάδισμα. Ο Perez μπόρεσε να επαναλάβει την κίνηση έναν γύρο αργότερα και θα αναλάμβανε το προβάδισμα του αγώνα καθώς οι Verstappen και Charles Leclerc (Ferrari) μπήκαν στο pit για φρέσκα ελαστικά.

Το pit stop έφερε τον Leclerc ακριβώς στο μονοπάτι του Sainz, δίνοντας στον Ισπανό οδηγό την πίεση να διατηρήσει τη θέση του.

Ήταν η πρώτη στροφή που παρείχε μεγάλο μέρος της δράσης, με τους Russell και Esteban Ocon (Alpine) να αποφεύγουν ελάχιστα μια σύγκρουση, η οποία θα έδινε στον οδηγό της Mercedes μια ποινή πέντε δευτερολέπτων επειδή εγκατέλειψε την πίστα και κέρδισε πλεονέκτημα.

Η δράση στο μπροστινό μέρος ήταν ελάχιστη, με τον Perez και τον Leclerc να έρχονται σχεδόν μαζί στον 31ο γύρο, με τον οδηγό της Ferrari να παρεμποδίζεται από την έλλειψη DRS από τον συμπαίκτη του μπροστά. Ο Perez έκανε την κίνηση να κολλήσει έναν γύρο αργότερα, αφήνοντάς τον ελεύθερο να κυνηγήσει τον Sainz.

Λίγα σημεία πιο κάτω στο grid, ο Alex Albon (Williams) είχε μια δυνατή απόδοση σε μια πίστα που η Williams αναμενόταν να τα πάει καλά, λόγω των μεγάλων τμημάτων υψηλής ταχύτητας, μπροστά από τον Lewis Hamilton (Mercedes) που δυσκολευόταν στο αυτή τη φάση του αγώνα με σκληρότερο ελαστικό.

Μέχρι τον 41ο γύρο, ο Χάμιλτον ανακάλυπτε ξανά τον ρυθμό και άρχισε να φορτίζει το Piastri, παρατάσσοντας ένα πέρασμα στη στροφή τρία, αλλά καθώς προχωρούσε στη ζώνη πέδησης συγκρούστηκε με τον οδηγό της McLaren, προκαλώντας ζημιά στο μπροστινό φτερό του Piastri και αναγκάζοντάς τον να μπει στο pit. Ο Χάμιλτον έλαβε ποινή πέντε δευτερολέπτων για το περιστατικό και ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό μετά τον αγώνα.

Ήταν μια λιγότερο εντυπωσιακή επίδοση σε αυτή τη φάση από το ζευγάρι της Aston Martin, με τον Alonso να μην μπορεί να περάσει τον Norris στην άλλη McLaren.

Καθώς ο αγώνας εισερχόταν στα τελικά στάδια, ο Leclerc μύρισε ένα τελείωμα στο βάθρο και άρχισε να ασκεί πίεση στον συμπαίκτη του, με το ζευγάρι σχεδόν να ενώνεται στην είσοδο στην τρίτη γωνία. Η ομάδα ζήτησε από το ζευγάρι να κρατήσει τη θέση του, αλλά αυτό το μήνυμα δεν φάνηκε να πάει στον Λεκλέρκ και στον τελευταίο γύρο ο Μονεγάσκος κλείδωσε τα μπροστινά του ελαστικά και έφτασε σε απόσταση λίγων εκατοστών από το να βγάλει και τις δύο Ferrari.

Μπροστά από το μαχητικό δίδυμο ήταν πιο καθαρό καθώς ο Verstappen έκανε την τελευταία στροφή για να κερδίσει και να θέσει νέο ρεκόρ για 10 συνεχόμενες νίκες στη Formula 1, με τον Perez να περνάει τη γραμμή στη δεύτερη θέση. Μια σταθερή κίνηση από τον Russell μέχρι να τερματίσει στην 5η θέση ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να αναμένεται από την απόδοση της Mercedes αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο επόμενος αγώνας Formula 1 θα γίνει κάτω από τα φώτα στους δρόμους της Σιγκαπούρης στις 17 Σεπτεμβρίου.

Formula 1 GP της  Σιγκαπούρης, 17 Σεπτεμβρίου

formula1-formula-1-f1-formula-one-grand-prix-gp-2023-season

Formula 1 GP της  Σιγκαπούρης,

Οι πίστες στο δρόμο πάντα προκαλούν πρόσθετο ενθουσιασμό και εκπλήξεις, και η Σιγκαπούρη ήρθε ένα από τα κορυφαία σημεία της σεζόν μέχρι τώρα.

Ένα μειωμένο grid παρατάχθηκε κάτω από τους προβολείς του Grand Prix της Σιγκαπούρης, καθώς ο Lance Stroll παρέμεινε στον νυχτερινό αγώνα μετά από ιατρική συμβουλή μετά από μια τεράστια παρεκτροπή στους κατατακτήριους. Ο οδηγός της Aston Martin δεν ήταν ο μόνος που έπαθε σοκ το Σάββατο – ο ηγέτης του πρωταθλήματος Max Verstappen δυσκολεύτηκε να αποσπάσει οποιαδήποτε ουσιαστική απόδοση από τη Red Bull του, με τον ίδιο και τον συμπαίκτη του, Sergio Perez, να αποχωρούν από τη συνεδρία πριν από την τελική πέναλτι. τους ταχύτερους δέκα οδηγούς. Ο Verstappen έμεινε εκτός των προκριματικών από τον Liam Lawson (AlphaTauri) — στο τρίτο του ξεκίνημα στην F1, αντικαθιστώντας τον τραυματία Daniel Ricciardo.

Ο Carlos Sainz (Ferrari) θα ξεκινούσε από την pole position για τον δεύτερο αγώνα, μπροστά από τους George Russell (Mercedes), Lando Norris (McLaren), Charles Leclerc (Ferrari) και Lewis Hamilton (Mercedes). Καθώς το γήπεδο διοχετεύθηκε στην πρώτη στροφή, ο Χάμιλτον πήρε το δρόμο διαφυγής για να αποφύγει μια σύγκρουση, αποκτώντας πλεονέκτημα στη διαδικασία. Θα έπρεπε να παραχωρήσει τις θέσεις στον συμπαίκτη του και τον Νόρις στους επόμενους γύρους.

Μια συνάντηση μεταξύ του Sergio Perez (Red Bull) και του Yuki Tsunoda (AlphaTauri) έφερε ένα πρόωρο τέλος στον αγώνα του Ιάπωνα οδηγού καθώς σταμάτησε με μια αναφερόμενη διάτρηση. Στο μπροστινό μέρος, οι Sainz και Leclerc έβγαλαν ένα μέτριο προβάδισμα. Η ομάδα άρχισε σύντομα μια προσεκτική στρατηγική διαχείρισης, ζητώντας από τον Leclerc να υποχωρήσει για να διατηρήσει ένα κενό που θα βοηθούσε στον έλεγχο της θερμοκρασίας της Ferrari.

Στον 16ο γύρο, ο Fernando Alonso (Aston Martin) πέτυχε νέο ρεκόρ ξεπερνώντας τα 100.000 χιλιόμετρα (62.137 μίλια) αγωνιστικών γύρων στη Formula 1.

Στον 19ο γύρο, ο Logan Sargeant (Williams) υποστροφή στον τοίχο, καταστρέφοντας το μπροστινό του φτερό. Κατάφερε να απομακρυνθεί από την κατάσταση και να οδηγήσει πίσω στα πιτ, αν και έσερνε το φτερό του στην πορεία και έστελνε κομμάτια από ανθρακονήματα σε όλη την πίστα. Αυτό ήταν αρκετό για να αναδείξει το αυτοκίνητο ασφαλείας, προκαλώντας μια σειρά από pit stop. Η προσπάθεια της Ferrari να διπλοστοίξει τα αυτοκίνητά της απέτυχε καθώς ο Leclerc έπρεπε να κρατηθεί περισσότερο στο pit box καθώς άλλα αυτοκίνητα έτρεχαν στο pit lane.

Το δίδυμο της Red Bull έμεινε έξω με σκληρά ελαστικά, αλλά ο Verstappen άρχισε να παραπονιέται καθώς προχωρούσε ο αγώνας, του άρεσε η εμπειρία στην οδήγηση στον πάγο.

Οι εορτασμοί γενεθλίων του Esteban Ocon αμβλύνθηκαν στον 43ο γύρο όταν το αλπικό έδαφος του σταμάτησε στο τέλος της εξόδου από το pit, ενεργοποιώντας ένα εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας. Αυτή τη φορά, το ζεύγος της Mercedes έκανε διπλό στοίβαγμα στα πιτ, εκμεταλλευόμενος το ότι είχε ένα επιπλέον σετ νέων ελαστικών μεσαίας σύνθεσης που μεταφέρθηκε από το Σάββατο.

Ο Ράσελ και ο Χάμιλτον ήταν ξανά στη διαμάχη με φρέσκο, πιο μαλακό καουτσούκ και γρήγορα έμπαιναν στους ηγέτες. Ο Ράσελ πέρασε τον Λεκλέρκ στον 53ο γύρο, με τον Χάμιλτον να κάνει το ίδιο έναν γύρο αργότερα. Ο αγώνας ήταν έτοιμος για μια συναρπαστική αναμέτρηση και με τέσσερις γύρους να απομένουν, οι τέσσερις πρώτοι κάλυψαν μόλις 1,7 δευτερόλεπτα. Ενώ ο Norris φαινόταν να μην μπορεί να περάσει τον Sainz, ο οδηγός της McLaren είχε επίσης κοπεί για να κρατήσει πίσω τη Mercedes με γρήγορη φόρτιση.

Ο Sainz το χρησιμοποίησε αυτό προς όφελός του υποχωρώντας ελαφρά για να μειώσει τη διαφορά από τον Norris κάτω από ένα sceond, γεγονός που δίνει στον οδηγό της McLaren ένα πλεονέκτημα DRS. Αυτό σήμαινε ότι η Mercedes το βρήκε πιο δύσκολο να ξεπεράσει τον Norris και βοήθησε στη διατήρηση της πρόσφυσης του Sainz στο προβάδισμα. Ήταν εξαιρετικά έξυπνη οδήγηση.

Αυτό έκανε τη δουλειά του Russel πολύ πιο δύσκολη και, ίσως απογοητευμένος, ο Βρετανός έκοψε έναν τοίχο στον τελευταίο γύρο, κάτι που τον έστειλε σε ένα φράγμα ελαστικών. Αυτό τελείωσε τον αγώνα του Russell και ανέβασε τον Hamilton στην τελευταία θέση του βάθρου. Ωστόσο, ήταν ο Sainz που κυβέρνησε τους δρόμους της Σιγκαπούρης, σπάζοντας με κυρίαρχο τρόπο τη σεζόν των νικών της Red Bull.

Ο επόμενος αγώνας Formula 1 είναι το Ιαπωνικό Grand Prix στη Suzuka στις 24 Σεπτεμβρίου.

Formula 1 Έκθεση GP της Ιαπωνίας, 25 Σεπτεμβρίου

formula1-formula-1-f1-formula-one-grand-prix-gp-2023-season

Το σιρκουί της Suzuka παράγει τακτικά μερικούς από τους πιο συναρπαστικούς αγώνες της Formula 1 και για άλλη μια φορά ήταν το σκηνικό για τον καθορισμό του πρωταθλήματος.

Μπορεί να μην καταλαβαίνουμε πλήρως τι προκάλεσε την έντονη πτώση της απόδοσης της Red Bull στο Grand Prix της Σιγκαπούρης, αλλά ο ηγέτης του πρωταθλήματος Max Verstappen διέλυσε κάθε αμφιβολία σχετικά με την ανταγωνιστικότητα του και του μονοθεσίου του όταν σημείωσε έναν εκπληκτικά προηγούμενο προκριματικό γύρο για μια ακόμη pole position στην Ιαπωνία. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν ότι ακριβώς πίσω του βρισκόταν ο πρωτάρης Oscar Piastri (McLaren) στην πρώτη του φορά στην πίστα, ενώ ο συμπαίκτης του Lando Norris βρέθηκε τρίτος.

Ο Πιάστρι απόλαυσε ένα δυνατό ξεκίνημα, παραλίγο να προηγηθεί του Βερστάπεν στην πρώτη στροφή, αλλά ο Νόρις προηγήθηκε του συμπαίκτη του στη McLaren. Υπήρχε επαφή πιο πίσω μεταξύ των Valtteri Bottas (Alfa Romeo), Alex Albon (Williams), Esteban Ocon (Alpine) και Zhou (Alfa Romeo). Πιο πάνω, ο Perez (Red Bull) υπέστη επίσης ζημιά στο μπροστινό φτερό μετά από σύγκρουση με τον Hamilton (Mercedes) καθώς ο Μεξικανός οδηγός παρέσυρε για να αποφύγει τον Carlo Sainz (Ferrari). Ήταν αρκετό να αναδείξουμε το αυτοκίνητο ασφαλείας στο τέλος του πρώτου γύρου, εξουδετερώνοντας τον αγώνα καθώς η πίστα ήταν καθαρή.

Καθώς οι αγώνες συνεχίστηκαν, υπήρχε λιγότερη δράση καθώς ο Verstappen έκρινε καλά την επανεκκίνηση, δημιουργώντας ένα μικρό προβάδισμα. Το δίδυμο της Mercedes αγωνιζόταν ξεκάθαρα, με τον Ράσελ να περνάει τον Χάμιλτον στο τελευταίο σικέιν, για να τον ξαναπεράσει στην πρώτη στροφή. Ο αγώνας του Bottas δεν έγινε καλύτερος όταν επισημάνθηκε από τον Sargeant (Williams), περιστρέφοντάς τον στο χαλίκι στη φουρκέτα, τελειώνοντας στη συνέχεια τη μέρα του Φινλανδού οδηγού. Έχοντας λάβει μόνο ένα νέο μπροστινό φτερό, ο Perez συγκρούστηκε με τον Magnussen (Haas) που μπήκε στο chicane, σπάζοντας ακόμη ένα φτερό, κερδίζοντας του μια ποινή πέντε δευτερολέπτων καθώς η ομάδα του τηλεφωνούσε για να αποσύρει το μονοθέσιο.

Το δίδυμο της Mercedes συνέχισε να μάχεται σκληρά, με τον Ράσελ να ρωτά στο ραδιόφωνο της ομάδας με ποιον πραγματικά πολεμούσε. Ο Verstappen διατήρησε το προβάδισμά του μετά τον πρώτο γύρο των pit stop. Ο Αλόνσο δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος με τη στρατηγική της Aston Martin στα pit, λέγοντας στον μηχανικό του ότι τον είχαν «ρίξει στα λιοντάρια» και ζήτησε από αυτούς να βρουν μια λύση. Ο Lance Stroll απέσυρε την άλλη Aston Martin λόγω βλάβης στο πίσω φτερό.

Η McLaren αντάλλαξε τους οδηγούς της στον 27ο γύρο, αλλά ο Verstappen εξακολουθούσε να απομακρύνεται σε κάτι που φαινόταν σαν απαράβατο προβάδισμα. Έναν γύρο αργότερα, ο δεύτερος Williams of Albon αποσύρθηκε, τελειώνοντας ένα καταστροφικό Σαββατοκύριακο για την ομάδα.

Το δίδυμο της Ferrari αγωνιζόταν με Mercedes όλο το Σαββατοκύριακο. Στον 40ο γύρο, έχοντας προφανώς αποσύρει το μονοθέσιο, η Red Bull έκανε κάποιες επισκευές, έβαλε ξανά τον Perez στο μονοθέσιο και τον έστειλε πίσω. Ολοκλήρωσε έναν γύρο, μπήκε σε pit για να εκτίσει την ποινή του για να αποφύγει τη μεταφορά του στον επόμενο αγώνα και μετά αποσύρθηκε ξανά.

Μια δυνατή απόδοση από τον Russell άρχισε να σβήνει προς το τέλος, με τον Leclerc να περνάει. Καθώς οι γύροι κυλούσαν, ο Ράσελ άρχισε να κρατάει τον Χάμιλτον καθώς ο Σάινζ στη Ferrari έκλεισε με πιο φρέσκα ελαστικά. Η Mercedes αντάλλαξε τα αυτοκίνητά της κατόπιν εντολής της ομάδας καθώς ο Χάμιλτον ήταν ο ταχύτερος από τους δύο. Σε μια επανάληψη του προηγούμενου αγώνα, όπου ο Sainz έδωσε στον Norris μια βοήθεια DRS, ο Russell ζήτησε από τον Hamilton να κάνει το ίδιο, αλλά ήταν ανεπιτυχές και ο Sainz προσπέρασε, προκαλώντας τον Hamilton να πιέσει για να διατηρήσει τη θέση του.

Καθώς η καρό σημαία έπεσε, ήταν άλλη μια σχετικά εύκολη νίκη για τον Max Verstappen, και παρά το γεγονός ότι ο Perez απέτυχε να κερδίσει έναν βαθμό, ήταν αρκετό για τη Red Bull να σφραγίσει τον τίτλο των Constructors, την έκτη φορά που το έκανε. Ο Norris πέρασε τα όρια στη δεύτερη θέση και ήταν ένα σούπερ αποτέλεσμα για τον Piastri, τερματίζοντας στο τρίτο σκαλί του βάθρου, αποδεικνύοντας ότι η επέκταση του συμβολαίου του στη McLaren ήταν μια σοφή κίνηση από την ομάδα.

Ο επόμενος αγώνας θα γίνει στο Κατάρ στο Losail International Circuit στις 8 Οκτωβρίου.

Formula 1 GP του Κατάρ, 8 Οκτωβρίου

formula1-formula-1-f1-formula-one-grand-prix-gp-2023-season

Κάτω από τους προβολείς και στη ζέστη του Κατάρ, η Formula 1 επέστρεψε στο Loasail International Circuit με την προοπτική να δει τον Max Verstappen να κατακτά το τρίτο του παγκόσμιο πρωτάθλημα .

Το Losail Circuit χρησιμοποιείται κυρίως για αγώνες μοτοσικλετών, αλλά ταιριάζει στα σημερινά μονοθέσια της F1 όπου η ταχύτερη στροφή εκτελείται στα 160 μίλια/ώρα. Ωστόσο, ευθύς εξαρχής, ήταν ξεκάθαρο ότι το θέμα των ορίων της πίστας θα επανέφερε ξανά το κεφάλι του, και καθ’ όλη τη διάρκεια των προκριματικών για τον αγώνα και οι οδηγοί του Σαββατιάτικου Sprint πάλευαν να παραμείνουν εντός των ορίων, με τους χρόνους γύρων να διαγράφονται ανάλογα.

Τα Sprint Qualifying είδαν τον Lewis Hamilton (Mercedes) να βγαίνει στο SQ2 αφού ο γύρος του διαγράφηκε λόγω υπέρβασης ορίων. Οι δύο McLaren πήγαιναν καλά όλο το Σαββατοκύριακο και ο πρωτάρης Oscar Piastri κέρδισε την pole position μπροστά από τον συμπαίκτη του Lando Norris και Max Verstappen (Red Bull), με τον George Russell (Mercedes) να ξεκινά τέταρτος.

Ο Πιάστρι έκανε καλύτερο ξεκίνημα από τους Νόρις και Βερστάπεν, τους οποίους προκάλεσε ο Ράσελ και το δίδυμο της Ferrari Sainz και Leclerc, ξεκινώντας με μαλακά ελαστικά. Ο Liam Lawson (AlphaTauri) περιστράφηκε στο χαλίκι δημιουργώντας μια περίοδο Safety Car. Καθώς οι αγώνες ξεκίνησαν ξανά, ο Πιάστρι παρενοχλήθηκε από τον Ράσελ, ο οποίος πέρασε λίγες στιγμές πριν από μια άλλη περίοδο για το Αυτοκίνητο Ασφαλείας μετά από ένα γύρισμα από τον Λόγκαν Σάρτζεντ (Γουίλιαμς).

Ο Verstappen ανέβασε το ρυθμό του καθώς οι αγώνες ξεκίνησαν ξανά και σύντομα πέρασε από τις δύο Ferrari. Τα πράγματα δεν πήγαν τόσο ομαλά για τον Sergio Perez στο άλλο Red Bull, συγκρούστηκε με τους Hulkenberg (Haas) και Ocon (Alpine) στη στροφή 2, τερματίζοντας τους αγώνες τους και πυροδοτώντας ένα τρίτο Αυτοκίνητο Ασφαλείας. Σε αυτό το στάδιο, ο Russell δυσκολευόταν με τα ελαστικά του, αλλά η ομάδα απέκλεισε ένα pit stop, επιτρέποντας στον Piastri να διευρύνει το προβάδισμά του και πέρασε τη γραμμή για να πάρει την πρώτη του νίκη στη F1. Ο Verstappen τον κυνήγησε για να εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση και να εγγυηθεί τον τρίτο του τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλήματος, ενώ ο Norris ξεπέρασε τον Russell για να πάρει την τρίτη θέση στο βάθρο.

Πριν ακόμη ξεκινήσει ο αγώνας, πετάχτηκε μια μπάλα καμπύλης μετά από ανησυχία ασφαλείας της Pirelli σχετικά με το πώς τα σκληρά κράσπεδα επηρέασαν τα ελαστικά της στην πίστα. Οι διαιτητές άλλαξαν ελαφρά την πίστα και επέβαλαν υποχρεωτικό όριο 18 γύρων ανά σετ ελαστικών.

Ο Verstappen οδήγησε το γήπεδο μακριά την Κυριακή με το δράμα να εμφανίζεται στην πρώτη στροφή όταν ο Hamilton στράφηκε στον συμπαίκτη του Russell. Ήταν μια άμεση απόσυρση για τον Χάμιλτον, ενώ ο Ράσελ μπόρεσε να συνέλθει από το γύρισμα και να επιστρέψει στα πιτς πριν επιστρέψει στο πίσω μέρος του γηπέδου. Αυτή η σύγκρουση άνοιξε την πόρτα στον Piastri να φτάσει στη δεύτερη θέση μπροστά από τον Alonso στην Aston Martin καθώς παρουσιάστηκε το Safety Car.

Ο Πιάστρι δεν μπορούσε να συμβαδίσει με τον Βερστάπεν στην επανεκκίνηση, αλλά κράτησε τη θέση του. Το πρώτο από τα πολλά pit stop ξεκίνησε με τον Ocon στον 11ο γύρο. Ο Albon (Williams) ήταν από τους τελευταίους που σταμάτησε και ηγήθηκε για λίγο στον αγώνα πριν από το pitting. Ο Russell πάλευε ήδη για την επιστροφή του μέσα από το γήπεδο, με τον Gasly (Alpine), ο οποίος δεν έδωσε κανένα τέταρτο.

Η αναθεωρημένη πίστα δημιούργησε πολλά προβλήματα στους οδηγούς, συμπεριλαμβανομένου του Perez, ο οποίος ήταν ένας από τους πολλούς που έλαβε ποινή πέντε δευτερολέπτων για υπέρβαση των ορίων σε πολλές περιπτώσεις. Οι συνθήκες του αγώνα επηρέασαν επίσης ορισμένους από τους οδηγούς, καθώς η έντονη ζέστη και η υψηλή ταχύτητα της πίστας αποδείχθηκαν προκλητικές. Ο Logan Sargeant αποσύρθηκε από τον αγώνα μετά από αδιαθεσία στο αυτοκίνητο, ενώ ο Ocon δυσκολεύτηκε επίσης. Τα πρόσθετα pit stop δεν παρείχαν ιδιαίτερη άνεση στους οδηγούς και ο Alonso παραπονέθηκε για αίσθημα καύσου από τη θέση του.

Ο Verstappen είχε μια σίγουρη νίκη στον ορίζοντα καθώς οι γύροι κυλούσαν, αν και το δίδυμο της McLaren δεν τον άφησε να κερδίσει πολύ προβάδισμα. Η προσπάθεια ανάκαμψης του Russell για να εξασφαλίσει την τέταρτη θέση ήταν εντυπωσιακή, ενώ ο Leclerc με τη μοναδική Ferrari (λόγω ενός προβλήματος που εμπόδιζε το μονοθέσιο του Sainz να ξεκινήσει τον αγώνα) πέρασε τη γραμμή στην πέμπτη θέση. Ενώ ήταν το Σαββατοκύριακο του Verstappen, η απόδοση της McLaren ήταν εντυπωσιακή, υποδεικνύοντας μια ομάδα που έχει βρει ξανά τη φόρμα της.

Formula 1 : Ο επόμενος αγώνας θα γίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες στο Circuit of the Americas στις 22 Οκτωβρίου.

Σας ευχαριστούμε που αφιερώσατε χρόνο για να διαβάσετε αυτό το άρθρο. Πιθανόν να σας ενδιαφέρουν και τα παρακάτω θέματα:

  • Ο Max Verstappen Πρωταθλητής F1 για το 2023
  • CFMoto 800MT Explore Edition η παρουσίαση που πρέπει να δεις πριν αγοράσεις
  • MotoGP Indonesia: Έχουμε αγώνα αυτή την εβδομάδα
  • 21o Motor Festival και ο απόηχος δεν σταματά…

Related Articles

F1 Δοκιμές Μπαχρέιν, Ημέρα 1: Ιδανικό ξεκίνημα για Red Bull (videos)

cars

Διαζύγιο για τον Bottas!

cars

Πότε θα δούμε το νέο μονοθέσιο της McLaren για την F1;

cars

Το F1 Vlog του GP Μ. Βρετανίας

cars

Ο Φερστάπεν μιλά για την υπόθεση Χόρνερ και τις φήμες περί ρήξης στις σχέσεις τους

cars

Το 5o Grand Prix του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1 είχε μεγάλο νικητή τον Μαξ Φερστάπεν

cars

Πριν τη Θεσσαλονίκη, η RB7 έκαψε λάστιχο στη Μαδρίτη (vid)

cars

Φόρμουλα 1: Ξεκινά η μεγαλύτερη σεζόν στην έως τώρα ιστορία

cars

Clear verdict delivered over proposed new F1 points system

cars