CARSNEWS
NEW MODELS

To MBUX της επόμενης Mercedes-Benz S-Class (video)

Θυμίζοντας κάτι από την μετεξέλιξη των συμβατικών κινητών τηλεφώνων σε smartphones, η Mercedes-Benz παρουσιάζει τη δεύτερη γενιά του MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Ενός infotainment που πραγματικά περνάει σε νέο επίπεδο, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη και στις δυνατότητες που παρέχει. Και επειδή δεν μιλάμε για ένα απλό σύστημα πληροφοριών και ψυχαγωγίας, αλλά για ένα ολόκληρο οικοσύστημα, ενσωματωμένο σε ένα αυτοκίνητο πολυτελείας, το νέο MBUX αποτελείται ουσιαστικά από 5 ευκρινείς οθόνες τεχνολογίας OLED, για τους εμπρός και πίσω επιβάτες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ίδια η φίρμα, αν κάποιος θέλει να ρίξει μία τελευταία ματιά σε μία παρουσίαση και να κάνει αλλαγές, στο δρόμο προς το γραφείο ή εάν προτιμάει να δει μία ταινία, την ίδια στιγμή που ο διπλανός του ακούει κάποιο audiobook, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το νέο σύστημα μπορεί να ικανοποιήσει πολύ περισσότερες ανάγκες και απαιτήσεις, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα περισσότερους από έναν χρήστες.

Σε θέματα ασφάλειας, πέρα από το κλασικό PIN, μπορεί να ταυτοποιήσει το χρήστη και με ένα συνδυασμό άλλων προηγμένων βιομετρικών χαρακτηριστικών, όπως δακτυλικό αποτύπωμα, αναγνώριση προσώπου και αναγνώριση φωνής. Χάρη σε αυτά, το σύστημα μπορεί πλέον να πραγματοποιεί και πληρωμές.

Αναφορικά με το κλασικό «Hey Mercedes», είναι σε θέση να αναγνωρίζει 27 διαφορετικές γλώσσες, ώστε να επικοινωνεί φωνητικά με τους επιβάτες, αναγνωρίζοντας και τη διάλεκτο. Κάποιες λειτουργίες, όπως το να σηκώσει το τηλέφωνο, γίνονται ακόμα πιο εύκολα. Μπορεί επίσης κάποιος να ρωτήσει το σύστημα που είναι το κιτ πρώτων βοηθειών στο αυτοκίνητο ή πως θα συνδέσει ένα κινητό τηλέφωνο και εκείνο να του απαντήσει!

Χάρη στη διασύνδεση του δεύτερης γενιάς MBUX με τα υπόλοιπα υποσυστήματα του αυτοκινήτου, είναι πλέον σε θέση να αντιλαμβάνεται, μέσω καμερών, πότε ένας από τους επιβάτες ετοιμάζεται να εξέλθει από το αυτοκίνητο και σε περίπτωση που πλησιάζει κάποιο άλλο όχημα από αυτή την πλευρά να τον προειδοποιήσει σχετικά.

Σύμφωνα με τον Sajjad Khan, Μέλος του ΔΣ της Mercedes-Benz, «o πρωταρχικός μας στόχος είναι να προσφέρουμε το απόλυτο σε θέματα άνεσης, εξατομίκευσης και ευκολίας για τους πελάτες μας. Ένα σύστημα που είναι πιο λεπτομερές, έξυπνο και προσωποποιημένο από ποτέ. Έτσι θα μπορούσα να το ονομάσω ακόμα και My MBUX. Μέσω μίας ακόμη πιο εύκολης χρήσης, οι πελάτες μας κερδίζουν επιπλέον χρόνο και προστιθέμενη αξία. Αυτό υπερβαίνει τις οθόνες και τον φωνητικό έλεγχο. Το My MBUX γίνεται τώρα ο νωτιαίος μυελός, ή ακόμα και ο κεντρικός εγκέφαλος του οχήματος».

Στις πρωτοτυπίες του νέου MBUX αξίζει να αναφέρουμε ότι η κεντρική οθόνη του ταμπλό είναι πλέον κατακόρυφης ανάπτυξης, στη λογική των tablet. Η οθόνη του οδηγού προσφέρει τρισδιάστατες απεικονίσεις χωρίς τη χρήση ειδικών γυαλιών. Οι έως και 5 οθόνες εντός του αυτοκινήτου συνεργάζονται, οπότε αν κάποιος βλέπει κάτι μπροστά, εύκολα μπορεί να το μοιραστεί με τους πίσω. Προφανώς υπάρχουν προσωπικές ρυθμίσεις για όλους όσους (έως επτά άτομα) οδηγούν το αυτοκίνητο, ενώ οι δυνατότητες παραμετροποίησης δείχνουν ατελείωτες.

Ενημερωτικά, σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, η εκτενής ψηφιοποίηση έχει απομακρύνει 27 κλασικούς διακόπτες. Πλέον υπάρχουν επιφάνειες αφής, φωνητικός έλεγχος και αναγνώριση κινήσεων των χεριών.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Το Mazda RX-9 κλέβει τις εντυπώσεις

cars

To νέο pickup της Hyundai στο τελικό στάδιο εξέλιξης

cars

Δοκιμάζουμε την “χρυσή-τομή” Mercedes-Benz A180 136PS

cars

Μια δεκακύλινδρη BMW M6 τριακοσαρίζει στην Autobahn (Video)

cars

Στην Ελλάδα τα ηλεκτροκίνητα van της Mercedes- Τιμές και τεχνικά χαρακτηριστικά

cars

H προφητεία της Hyundai

cars

Αυτή είναι η τελευταία συλλεκτική έκδοση του Subaru WRX STI

cars

Ντριφτάροντας στον πάγο με την ηλεκτροκίνητη Ford Mustang (Video)

cars

Πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας παίρνει η PSA για να ξανανοίξει τα εργοστάσιά της

cars