CARSNEWS
NEW MODELS

Είναι το τελεφερίκ η λύση στις αστικές μετακινήσεις;

Εάν υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα αυτή τη στιγμή, στον τομέα των αστικών μετακινήσεων, αυτά είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος και η αύξηση της κίνησης. Για το μεν πρώτο ζήτημα, η ανθρωπότητα δείχνει να έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Εδώ και δεκαετίες περιορίζει τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων, ενώ τα τελευταία χρόνια προάγει την ηλεκτροκίνηση, καθώς και τα μέσα μικρομετακίνησης, όπως για παράδειγμα τα ηλεκτρικά ποδήλατα.

Τι γίνεται όμως με την αύξηση των αυτοκινήτων; Όσο αυξάνεται ο πληθυσμός στις πόλεις, τόσο θα αυξάνονται και οι καθημερινές μετακινήσεις. Χρειάζεται λοιπόν ένας σοβαρός σχεδιασμός, ο οποίος μέχρι στιγμής βασιζόταν πρωτίστως σε υπόγεια μέσα σταθερής τροχιάς, για να μην επιβαρύνει την κίνηση στους δρόμους. Λεωφορεία και τρόλεϊ βοηθάνε σε ένα βαθμό, στο τέλος όμως πιάνουν και αυτά το δικό τους χώρο επάνω στο δρόμο.

Μία πρόταση που δεν είναι νέα αλλά επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο είναι αυτή του eRopeway. Ενός αστικού τελεφερίκ, όπου θα αναλαμβάνει τη μετακίνηση πολιτών όχι υπόγεια ή στο επίπεδο του εδάφους αλλά εναέρια. Πίσω από αυτό φαίνεται να κρύβεται η Bosch, το παρόν σκίτσο, ωστόσο, ανήκει στη ρωσική εταιρία σχεδιασμού Art Lebedev.

Όπως μπορεί κανείς να διακρίνει, το βαγονέτο μεταφοράς είναι αρκετά κομψό και επαρκεί για τη μετακίνηση 5-6 ενηλίκων. Ουσιαστικά κρέμεται από ένα σύστημα με εναέριες ράγες, μην εμποδίζοντας σε τίποτα την κίνηση στο επίπεδο του δρόμου. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο θα μπορεί και να μετακινείται με σχετική ταχύτητα, καλύπτοντας αρκετά μεγάλες αστικές αποστάσεις, χωρίς να συναντά κίνηση. Ταυτόχρονα, η αίσθηση της αιώρησης και η θέα που θα προσφέρει στους επιβάτες θα ενισχύει την εμπειρία της μετακίνησης.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλεψη, επίσημα τουλάχιστον, να εγκατασταθεί κάτι τέτοιο, έστω και σε πειραματικό επίπεδο, σε κάποια πόλη. Κρίνοντας όμως από την κατάσταση που επικρατεί σε πολλές πρωτεύουσες και από την αυξητική πορεία της κίνησης, δεν είναι απίθανο να ξανακούσουμε για το όλο πρόγραμμα, στο απώτερο μέλλον.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Γιατί η Bugatti Chiron Pur Sport πιάνει μόλις 351 χλμ./ώρα;

cars

Πιο κοντά στην παραγωγή το νέο SUV της Fiat

cars

Ο απόλυτος οδηγός των αυτοκινήτων πόλης!

cars

Aυτή είναι η πιο πρωτοποριακή Mercedes που κατασκευάστηκε ποτέ (video)

cars

Ποιος σπουδαίος 24άωρος αγώνας θα διαρκέσει… 25 ώρες;

cars

Στην Ελλάδα η X-Electrical Vehicle

cars

Αναγνωρίζετε αυτό το βελτιωμένο Toyota;

cars

To ηλεκτροκίνητο Peugeot e-208 διακρίνεται και στους αγώνες

cars

To Nissan 400Z είναι ένα ονειρικό ιαπωνικό sportscar

cars