CARSNEWS
AUTONEWS

Την Τρίτη 26 Μαρτίου θα κατατεθεί από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης – Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Στη Βουλή αναμένεται να μεταφερθεί η σκληρή πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε μετά από δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» περί αλλοίωσης των ηχητικών καταγραφών στο δυστύχημα των Τεμπών.

Συγκεκριμένα ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας, με τα περισσότερα από αυτά να απαντούν θετικά. Ήδη στην πρόταση Ανδρουλάκη έχουν απαντήσει θετικά, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Νέα Αριστερά, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών, διευκρινίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνυπογράψει την πρόταση δυσπιστίας.

Η «Νίκη» προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνίσει τι θα πράξει, ωστόσο σε ανακοίνωσή της σημείωνε πως «για άλλη μια φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να ”μπαζώσει” την αλήθεια». Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό ποια στάση θα τηρήσουν η «Πλεύση Ελευθερίας» και οι «Σπαρτιάτες».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε πως η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη εφόσον κατατεθεί, είναι «καλοδεχούμενη», μιλώντας ωστόσο για «αντικυβερνητική εκστρατεία με αιχμή μία εθνική τραγωδία και όχημά της την κυνική εκμετάλλευση του πόνου».

Μάλιστα ο Παύλος Μαρινάκης σχολιάζοντας την ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη με την οποία ζήτησε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί εντός 24 ωρών. χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συνειδητό υπονομευτή του Πολιτεύματος.

Ως προς το διαδικαστικό της κατάθεσης της πρότασης στη Βουλή, εφόσον ο Ανδρουλάκης πει ότι καταθέτει την πρόταση, η διαδικασία διακόπτεται και παρότι σύμφωνα με το Σύνταγμα μπορεί η διακοπή να διαρκέσει δύο ημέρες, αν η κυβέρνηση πει να αρχίσει άμεσα η διαδικασία, ξεκινά αμέσως.

Επίσης η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να μετατρεψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης. Και σε αυτή την περίπτωση διεξάγεται η ίδια διαδικασία.

Η συζήτηση στη Βουλή θα διαρκέσει τρεις μέρες. Στην διάρκεια των δύο πρώτων ημερών θα μιλήσουν όλοι οι υπουργοί και την τριτη μέρα οι πολιτικοί αρχηγοί.

Τι προβλέπεται για την πρόταση δυσπιστίας

Σύμφωνα με το Άρθρο 84:

  • H Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
  • Kατ’ εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
  • H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
  • H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.

Για την κατάθεση αυτή, απαιτείται να συναινέσουν 50 βουλευτές.

Related Articles

Peugeot 3008 1.5 BlueHDi. Ακόμη καλύτερο

cars

Nissan Armada. Θηριώδες

cars

«Τα μαζεύει» ο Βασίλης Κασσελάκης μετά τον σάλο για τις «ευπρόσδεκτες» ψήφους των Σπαρτιατών

cars

Το Audi Quattro επιστρέφει στο WRC… αλλά δεν είναι αυτό που νομίζεις!

cars

Η Ford τιμά το παρελθόν με τις “Heritage Edition” Shelby GT350 και GT350R.

cars

Η BMW “σκοτώνει” σιγά-σιγά το i3.

cars

myKTEO: Το 10ο Φθινοπωρινό Ράλι 2023 έρχεται στην Ιτέα με 31 συμμετοχές

cars

Η γη της ελιάς – Spoiler: Ο Φίλιππος παραμένει εξαφανισμένος και ο Λυκούργος φοβάται για πιθανό γδικιωμό

Bury

Συσκευές XR στα αυτοκίνητα του αύριο

cars