CARSNEWS
F1 & RACES

F1: Εν λειτουργία από τον Αύγουστο η νέα αεροδυναμική σήραγγα της McLaren

Η McLaren έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την αεροδυναμική σήραγγα που κατασκευάστηκε στις εγκαταστάσεις του McLaren Technology Centre στο Woking της Αγγλίας, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία βαθμονόμησής της. Αυτό θα βοηθήσει τη McLaren να πραγματοποιήσει καλύτερα την εξέλιξη του μονοθεσίου της στη Formula 1.

H McLaren αποφάσισε να κατασκευάσει νέα αεροδυναμική σήραγγα το 2019. Η ολοκλήρωσή της ήταν προγραμματισμένη αρχικά για το 2021, αλλά με τις καθυστερήσεις που προέκυψαν λόγω της πανδημίας και τα οικονομικά προβλήματα που αυτή προκάλεσε στην εταιρεία, μόλις τώρα είναι σε θέση να τη χρησιμοποιήσει.

Ο CEO της McLaren Racing, Zak Brown, δήλωσε στο γερμανικό Motorsport-Total: «Την πρώτη εβδομάδα μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα, η αεροδυναμική σήραγγα ήταν 100% έτοιμη και λειτουργούσε. Είχαμε τον COVID και η κατασκευή σταμάτησε. Στη συνέχεια είχαμε οικονομικά προβλήματα και δεν συνεχίστηκε. Και μετά οι δυσκολίες στην αλυσίδα εφοδιασμού ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Κάτι που θα έπρεπε να πάρει δύο χρόνια, κατέληξε να τραβήξει τέσσερα χρόνια».

Η McLaren κατάφερε να διατηρήσει κάποιες από τις εγκαταστάσεις της παλαιάς αεροδυναμικής της σήραγγας, γεγονός που μείωσε το κόστος κατασκευής σε περίπου 29 εκατομμύρια ευρώ. Η κατασκευή της εξαρχής θα μπορούσε να φτάσει έως και 80 εκατ. ευρώ. Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική για τη McLaren, η οποία όμως θα αξιοποιήσει τις νέες εγκαταστάσεις πλήρως μόνο με το μονοθέσιο του 2025, το οποίο θα μελετηθεί εξαρχής στη σήραγγα του Woking.

Μέχρι τώρα, η McLaren χρησιμοποιούσε την αεροδυναμική σήραγγα της Toyota στην Κολωνία και ήταν αναγκασμένη να μεταφέρει προσωπικό και εξαρτήματα στη Γερμανία, γεγονός που κόστιζε χρόνο και χρήματα. Τώρα, η διαδικασία εξέλιξης του μονοθεσίου αναμένεται να επιταχυνθεί, ενώ οι προσλήψεις στο τεχνικό τμήμα (Rob Marshall, David Sanchez) αποδεικνύουν ότι η εξοικονόμηση πόρων έχει ήδη αξιοποιηθεί.

O Brown δήλωσε ότι η McLaren έχει επενδύσει περίπου 70 εκατ. ευρώ για τις νέες εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν καινούργιο προσομοιωτή για τους οδηγούς, «το τμήμα παραγωγής, το οποίο είναι αρκετά σημαντικό, και νέο λογισμικό CFD», ανέφερε ο Αμερικανός. O Brown δήλωσε επίσης ότι η McLaren βρίσκεται σε μια «εξαιρετικά υγιή» κατάσταση οικονομικά, καθώς η εταιρεία θα σημειώσει φέτος σημαντικά κέρδη «για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβα τη δουλειά. Δηλαδή για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δέκα χρόνια», κατέληξε ο Αμερικανός.

Google News icon

Ακολουθήστε το MotorOne.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη ενημέρωση!

Related Articles

Κατά… 98% στο καλεντάρι της F1 το Μουτζέλο!

cars

F1: Δες όλη τη δράση από την Τζέντα σε ANT1+ και ANT1!

cars

H Alfa Romeo επιβεβαίωσε τους Μπότας και Τσόου και για το 2024

cars

GP ΗΠΑ: Στην Pole Position o Bottas!

cars

Αυτές είναι οι έως τώρα ημερομηνίες παρουσιάσεων (vid)

cars

Alonso signs new Aston F1 deal, will reunite with Honda

cars

Υποψήφιος για τη FIA ο πρώην πρόεδρος της Ferrari;

cars

F1 GP ΗΠΑ: Η pole στον Sainz!

cars

Why F1 2026 worst-case fears could be key to new rules success

Bury