CARSNEWS
F1 & RACES

GP Βρετανίας – Practice 1 – Άπιαστος Verstappen, συνολική δυσαρέσκεια για τα ελαστικά

Verstappen χωρίς αντίπαλο ξανά και ξανά. Σε δικό του ρυθμό για άλλη μια φορά ο Ολλανδός μπροστά από τον Sergio Perez και τον πολύ εντυπωσιακό Alex Albon της Williams. Πολύ γκρίνια για τα νέα ελαστικά από τους οδηγούς.

Μετά το Αυστριακό GP στην πίστα του Spielberg με τις τρεις ζώνες DRS και τις ευκαιρίες για προσπεράσεις κι ανατροπές, η Formula 1 βρίσκεται στο Silverstone αυτό το τριήμερο για το ιστορικό και κλασικό Βρετανικό GP. Η πιο κλειστή κι απαιτητική χάραξη της πίστας είναι πάντα γρίφος και δημιουργεί κινδύνους όπως μας θυμίζει το συνταρακτικό ατύχημα του Zhou που ευτυχώς είναι και φέτος στο grid για να οδηγήσει ξανά.

Με τις καλύτερες των καιρικών συνθηκών ξεκίνησε το P1, με τους οδηγούς να παίρνουν μια πρώτη γεύση από τις C1, C2, C3 συνθέσεις τις Pirelli που θα είναι διαθέσιμες αυτό το τριήμερο. Σχεδόν όλοι οι οδηγοί έκαναν παράπονα για την πρόσφυση, ειδικά όσον αφορά τα σκληρά και τα μεσαία ελαστικά. Ο Max Verstappen χαρακτηριστικά είπε στον ασύρματο πως είναι σαν να οδηγούν στον πάγο. Θυμίζουμε πως τα ελαστικά αυτά είναι νέας σύνθεσης, ενισχυμένα ώστε να παρουσιάζουν λιγότερη φθορά στο αυξημένων απαιτήσεων Silverstone.

Από εκεί και πέρα, είδαμε πολλά και ενδιαφέροντα στα διάφορα stints. Με τα σκληρά και μεσαία ελαστικά είδαμε τις Red Bull να πρωταγωνιστούν, αλλά όχι με μεγάλη διαφορά μεταξύ τους. Συγκεκριμένα το γυρολόγιο του Perez πολλές φορές μάτσαρε αυτό του Verstappen. Βελτίωση για τη Ferrari που δυσκολεύεται να βρει ρυθμό με αυτά τα ελαστικά, κι ίσως να ευνοείται από την ενισχυμένη σύνθεση ελαστικών του τριημέρου.

Στον αντίποδα, σπουδαίο ρυθμό δε βρήκαν σε αυτό το P1 με τα ελαστικά αγώνα οι Mercedes και Aston Martin. Αμφότεροι πειραματίστηκαν αρκετά με το set up του αυτοκινήτου, οι δε οκτάκις παγκόσμια πρωταθλήτρια έχει εισάγει και νέες αναβαθμίσεις που αξιολογεί ανάλογα.

Στο τελευταίο τέταρτο άπαντες πλην των δύο Mercedes φόρεσαν τα μαλακά ελαστικά για να τεστάρουν την πρόσφυση και την αντοχή τους. Ο Max Verstappen βρέθηκε ξανά στην κορυφή του φύλλου χρόνων, 4,5 δέκατα μακριά από τον ομόσταυλο του Sergio Perez που άργησε άλλα έδωσε γρήγορο γύρο στο τέλος.

Τρίτος ο πολύ εντυπωσιακός με τη Williams Alex Albon που έγραψε χρόνο πολύ κοντά στου Perez, και σχεδόν 2 δέκατα μακριά από τον τέταρτο Fernando Alonso, που με τα μαλακά ελαστικά ήταν πιο ζωηρός.

Στο 5-7 οι δύο Ferrari, με τους Leclerc και Sainz να έχουν παραπλήσιο ρυθμό και να χωρίζονται από τον Esteban Ocon της Alpine.

Τη δεκάδα έκλεισαν οι δύο McLaren που επίσης έχουν αναβαθμίσεις στα μονοθέσια τους αυτό το τριήμερο, με τον Lance Stroll να χώνεται ανάμεσα τους στην 9η θέση.

Ήταν ένα ενδιαφέρον εναρκτήριο session στην πίστα του Silverstone, με τις Mercedes να έχουν αρκετά προβλήματα σε αυτή την πρώτη ώρα. Ο Hamilton πέρα από τα ελαστικά παραπονέθηκε για το porpoising, όπως και ο George Russell που είχε δυο λόγια να πει και για το τιμόνι του μονοθεσίου που ζήτησε να ελεγχθεί.

Η συνέχεια θα δοθεί με το P2 αργότερα σήμερα που θα σημάνει και το τέλος για την πρώτη μέρα δράσης στην πίστας του Silverstone για το Βρετανικό GP. Αναλυτικά τα αποτελέσματα από το P1:

Και επειδή στο F1fan.gr ποτέ δεν συμβιβαζόμαστε και θέλουμε πάντα να προχωράμε μπροστά, μπορείς να μας ακολουθήσεις στο Facebook, και στο Instagram, όπως επίσης και να γραφτείς στο εβδομαδιαίο Newsletter μας!

Author: Αλέξανδρος Μήτσιου

Παρακολουθώ ανελλιπώς Formula 1 και MotoGP, κι έχω σπουδάσει Κτηνιατρική. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, στην θέα της F2004 γίνομαι ξανά 10 χρονών.

Related Articles

Το σοκαριστικό team radio του Verstappen (vids)

cars

F1: Ο χρωματισμός της Alfa Romeo για το GP Βελγίου

cars

GP Ρωσίας: Leclerc vs Verstappen στο FP1

cars

Project Pitlane: Οι ομάδες της F1 στον αγώνα ενάντια στον Covid-19

cars

F1 GP Ίμολα: Ταχύτερος ο Bottas στο FP1

cars

Why new flexi-floor suspicions have kicked off in Formula 1

cars

F1 – Η δοκιμή που θα μπορούσε να σώσει ζωές οδηγών

cars

Η ναυτιλία επιστρέφει στους hi-tech ανέμους

cars

Στη Μαδρίτη το Ισπανικό GP της Φόρμουλα 1 από το 2026

cars