CARSNEWS
F1 & RACES

Η FIA δέχτηκε Andretti/Cadillac και… άνοιξε ο ασκός του Αιόλου!

Δεκτή έγινε από την FIA η αίτηση της Andretti Global και της LKY SUNZ για δύο θέσεις στο grid της Formula 1 από το 2026. Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο γεγονός σηματοδοτεί ενόχληση στις τωρινές ομάδες, αλλά και την έναρξη μίας άτυπης “κόντρας” μεταξύ F1 και FIA.

Η FIA ενέκρινε το αίτημα των δύο ομάδων να συμμετέχουν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών της Formula 1 από το 2026 και μετά, πράγμα που ανάγκασε τον ασκό του Αιόλου να… ανοίξει.

Η Andretti Global θα είναι αυτή που θα συνεργαστεί με την Cadillac αλλά η LKY SUNZ δεν είναι τόσο γνωστή όσο η πρώτη. Πρόκειται για μία ομάδα της οποίας το κεφάλαιο προέρχεται από το Χονγκ Κονγκ, παρόλο που η έδρα της βρίσκεται στην Νέα Ζηλανδία, στηριζόμενη πάντα από την Rodin Motorsport. Αγωνίζεται φέτος στην Formula 2 και έχει αγοράσει την Carlin.

Ωστόσο, οι υπόλοιπες ομάδες του grid δεν συμφωνούν στην είσοδο νέων για οικονομικούς λόγους. Η Formula 1 αποτελεί ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα πρωταθλήματα στον κόσμο και αυτό συμβαίνει λόγω των τεράστιων διαφημιστικών χορηγιών της. Τα έσοδα όμως θα αναγκαστούν να διαιρεθούν σε περισσότερα μέτωπα, πράγμα το οποίο προφανώς δυσαρεστεί τις ήδη υπάρχουσες ομάδες, εκτός από μία. Την Alpine!

Η γαλλική ομάδα δεν έχει τίποτα να χάσει. Είναι η μοναδική που δεν προμηθεύει κινητήρες σε κάποια άλλη και θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με κάποια καινούργια. Άρα το δικό της ταμείο δεν θα “πληγωθεί”.

Παρ’ ολ’ αυτά, το γεγονός πως οι αιτήσεις έγιναν δεκτές από την FIA δεν σημαίνει πως η Liberty Media θα εγκρίνει την είσοδο των νέων ομάδων στην “Συμφωνία Ομονοίας”, δηλαδή στην μοιρασιά των διαφημιστικών εσόδων. Όλα αυτά, την στιγμή που ο πρόεδρος της FIA, Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγιέμ, και ο CEO της F1, Στέφανο Ντομενικάλι, παίρνουν θέση σε μία δική τους “διαμάχη” για το ποιος λαμβάνει τις πιο… κρίσιμες αποφάσεις.

Προφανώς, όλες οι αποφάσεις περί “Συμφωνία Ομονοίας” και τελευταίων λεπτομερειών, θα πραγματοποιηθούν σε βάθος χρόνου.//ΓΚ.

Related Articles

Formula 1: “Ιπτάμενος Ολλανδός” ο Φερστάπεν, αγρίεψε και στην Κίνα!

cars

Hamilton: Βρίσκομαι στο στόχαστρο! (+video)

cars

Τι να περιμένουμε στο GP Ρωσίας από πλευράς ελαστικών

cars

10+1 facts για το Ουγγρικό GP!

cars

Όλο και πιο κοντά στην Aston Martin o Vettel!

cars

Ο Hamilton μίλησε δύο φορές με τη Ferrari!

cars

Οι ατελείωτες σβούρες του Bottas στο GP Τουρκίας (video)

cars

Τι είναι το Grand Slam που σκέφτεται να καθιερώσει η Formula 1

cars

F1 2022: 5+1 λόγοι για να μην χάσεις κανένα αγώνα!

cars